בטנזול – טבליות נמסות
Betnesol
דורש מרשם
- למה התרופה כאן: תרופה סטרואידלית שבגלל קלות המתן והטעם הטעים שלה נמצאת בשימוש רב ברפואת ילדים.
-
מטרת הטיפול:
ברוב במקרים הטיפול יומלץ על ידי רופא הילדים במקרים של סטרידור או התקף של צפצופים/אסתמה.
- מרכיבים: לחומר הפעיל קוראים Betamethasone.
- אופן השימוש: התרופה מוגשת בצורת טבליות, כאשר המינון של כל טבליה הוא 0.5 מיליגרם. את הטבליות ממיסים במעט מים (או כל משקה צלול אחר) ונותנים לילד בשתייה. לרוב המינון הוא טבליה אחת לכל 5 ק"ג של משקל גוף, בבוקר ובערב. לדוגמה, ילד ששוקל 13 קילו לרוב יקבל 2.5 טבליות (ניתן לחצות הטבליה לשניים) בבוקר ו-2.5 טבליות בערב. תאורטית אין מינון מקסימלי אבל לטעמי, בילדים גדולים ובמשקלים של בערך 20 קילו ומעלה יש תמיד אלטרנטיביות טובות יותר לתרופה זו.
-
יתרונות:
קלות המתן והטעם הטעים. ניתן לשימוש בכל גיל.
חסרונות - מעבר למה שתקראו בהמשך לגבי תופעות הלוואי, מגיע גיל/משקל של ילד שכבר מצחיק לרשום בטנזול ויותר הגיוני להמליץ על אלטרנטיבות.
- תופעות לוואי: חסרונה העיקרי של התרופה הוא שהיא חוצה את מחסום הדם-מוח ולכן, בילדים מסויימים, מביאה לתופעת לוואי לא נעימה של עצבנות ואי שקט בילדים. תופעת הלוואי הזו תלוית מינון, דהיינו ניתן לנסות בילדים אלה הורדה של המינון. עם זאת לעתים ישנם ילדים שתופעת הלוואי הזו מונעת מהם את קבלת התרופה בכל מינון שהוא.
-
עוד מילה מהדוקטור:
לרוב הטיפול בסטרואידים בכלל ובבטנזול בפרט לא יינתן לתקופות ממושכות העולות על מספר ימים ספורים.
מזכיר שיש באתר שני פרקים מאוד רלוונטיים לנושא, הראשון סטרידור (בקישור מטה) והשני התינוק המצפצף. קראו ותנו לילד שלכם את הטיפול המדויק ביותר.
לפרטים נוספים ולקריאת העלון לצרכן מומלץ להיעזר באתר משרד הבריאות.