ספאטון / ספאטון בטעם תפוח
Spaton / Spaton apple taste
לא דורש מרשם
- צורת מתן: שקיק עם מים המכילים ברזל
- למה התרופה כאן: תוסף תזונה (לא תרופה), למעשה מים המכילים מעט ברזל.
-
מטרת הטיפול:
מדובר בתוסף ברזל המיועד לכל האוכלוסיות, אשר נמצאות בסיכון לחסר ברזל, החל מגיל שנתיים, ממתבגרים ועד נשים בהריון.
- מרכיבים: כל שקית של ספאטון מכילה מים המכילים 5 מיליגרם (מ"ג) ברזל.
- אופן השימוש: בגדול החברה ממליצה על שקית אחת ביום לכל אדם מעל גיל שנתיים. ניתן לערבב עם מים אבל מומלץ לקחת על קיבה ריקה. ילדים ונשים בהריון, נדרש יעוץ רופא לפני המתן.
-
יתרונות:
טריק חביב. בניגוד למוצרים אחרים, לרבות תרופות, שלעתים קשה לצרוך מבחינת הטעם או תופעות הלוואי, כאן מקבלים מעט ברזל בתוך מים שיכולים להיות בטעם תפוח.
בנוסף, זהו ממש מוצר טבעי שמקורו במעיין בצפון ווילס, בריטניה. באמת, אין יותר טבעי מזה.
חסרונות? אסביר בדוגמה.
ההמלצה הרשמית במדינת ישראל לנשים הריוניות היא למתן 30 מ"ג ברזל מהשליש השני ועד 6 שבועות לפחות אחרי הלידה (יתכן ובגלל בדיקות הדם המינונים יעלו או המשך יתארך). אז לפי החישוב הזה, אישה הריונית ללא אנמיה ידועה, צריכה לקחת 6 שקיות ספאטון ביום.
דוגמה נוספת? בתיקון אנמיה בילדים המינון המקובל הוא 6 מ"ג לכל קילוגרם משקל גוף. אז ילד בן שנתיים ששוקל 12 קילו אמור לקבל 72 מ"ג. אם ירצה להשתמש בספאטון יצטרך לקחת 14 שקיות ביום.
סתם לשם ההשוואה, ובגלל שמאמין שרובנו מכירים, בכל טיפה של המוצר טיפטיפות פריפל-3 לתינוקות יש 2.5 מ"ג ברזל. דהיינו, כל שתי טיפות שווה שקית ספאטון. מזכיר שתינוקות מקבלים שש טיפות ליום החל מגיל חצי שנה.
אז נכון שלפי הנתונים שמציגה החברה למוצר יש פחות תופעות לוואי מתכשירי ברזל אחרים, אבל אני מניח שאולי זה קשור לריכוז המאוד נמוך של ברזל שיש בכל שקית.
- תופעות לוואי: בדרך כלל בעת מתן תוספת ברזל, עשויות להופיע תופעות לוואי בעיקר במערכת העיכול לרבות עצירות או אי נוחות בטנית. החברה מציינת בפרסומים שיחסית למוצרים אחרים המכילים ברזל למוצר זה יש פחות תופעות לוואי.
-
עוד מילה מהדוקטור:
במקרים של מוצרים רפואיים שזוכים לפרסום רב, אני תמיד טורח לקרוא את המאמרים שהחברה המשווקת שמה ליד המוצר ושלכאורה מקדמים את יעילות ובטיחות המוצר.
במאמר המפורסם באתר הרשמי מוזכר מאמר משנת 2003 שבדק מתן ספאטון בנשים הריוניות מול פלצבו (כלום). ובכן, ערכי הפריטין (מחסני הברזל) בקבוצת הפלצבו ירדו ב-51% ובקבוצת הספאטון רק ב-24%. האם כך נמדדת הצלחה? הרי מי שמקבל ברזל רוצה שערכי הפריטין יעלו...
אני חושב שמניעת אנמיה וחסר ברזל באוכלוסיות מועדות לסיכון במדינת ישראל ובכלל היא עסק סופר חשוב, ושהמלצות משרד הבריאות הינן הגיוניות ונכתבו בדם (שימו לב למשחק המילים). לכן, הייתי רוצה לטפל באנמיה ככלל בצורה מיטבית ועל פי ההמלצות של ארגוני הבריאות הרשמיים. לא הייתי רוצה שמחסני הברזל של אשתי ירדו בצורה מתונה במהלך הריון, אלא יעלו.
ולכן, אני חושב שהמקום הכי טוב של המוצר הזה הוא באנשים בריאים, שרוצים לצרוך קצת יותר ברזל בצורה קלה ובלי סיבה מיוחדת. אם המטרה היא מניעה של חסר באוכלוסיות בסיכון, חשוב לטעמי לנטר מדדי חסר ברזל ולהתערב בהתאם בעת הוכחת חסר.
קראו עוד בקישור הבא על חסר ברזל ואנמיה במתבגרים ובבני נוער.