- 10/12/2024
אורטיקריה בילדים – (סרפדת)
אורטיקריה (בעברית סרפדת או חרלת) היא אחת מהפריחות הנפוצות ברפואת ילדים. זוהי פריחה אדומה, מורמת ומגרדת הנראית כעקיצות יתושים, ולעתים כמו נגעים פסיים בצורת נחשים, או כאלה המתמזגים לכתמים גדולים יותר (ראו תמונות).
עד כמה נפוצה? היא תופיע בכחמישית מהילדים מתישהו במהלך חייהם.
זו פריחה שלעתים מפושטת באזורים נרחבים על פני הגוף, גורמת למצוקה ואי שקט בשל הגירודים המרגיזים, ומובילה הורים רבים ובצדק, אל רופא הילדים.
ומי שסוקר את הפריחה השכיחה והחשובה הזו לאתר הוא ד"ר יהונתן פסטרנק, אלרגולוג ילדים בכיר, שאת פרטיו ניתן למצוא בקישור הבא.
מה מקור השמות אורטיקריה / סרפדת / חרלת?
אורטיקה בלטינית זה סרפד ואכן בנגיעה עם סרפד ניתן לקבל נגעים דומים. מה שיותר מעניין זה השם חרלת שמקורו במילה העברית חרול שמשמעותה קוץ. קוץ הסרפד.
כיצד נזהה שהפריחה היא אכן אורטיקריה?
מעבר למראה הלרוב מאוד אופייני, אחד המאפיינים הבולטים של הפריחה הזו, היא הגירודים המציקים המלווים אותה והפגיעה הנלווית באיכות החיים. מאפיין נוסף הינו שהפריחה נוטה "לנדוד" ממקום למקום, ואם מתמקדים או אפילו מסמנים נגע בודד מתוך הפריחה הכללית, הוא לא יהיה במקום קבוע אחד יותר מיממה. כמו כן, אורטיקריה נעלמת בלי להשאיר צלקת או עקבות על פני העור.
מהם הסוגים השונים של אורטיקריה?
החלוקה החשובה ביותר באורטיקריה היא משך הזמן שבו היא קיימת.
אורטיקריה אקוטית (חדה או חריפה) – הפריחה מופיעה באופן חד (אקוטי), לרוב למשך ימים ספורים, אם כי ההגדרה אומרת אפילו עד 6 שבועות וחולפת ללא עקבות.
אורטיקריה כרונית – פריחה אופיינת הנמשכת מעל 6 שבועות עם הופעת פריחה כמעט בכל יום.
רוב רובם של המקרים בילדים הינם מהסוג הראשון כמובן.
איך מאבחנים אורטיקריה אקוטית (חריפה)?
רופא הילדים המיומן ידע לאבחן פריחה זו. אין צורך בבדיקות מעבדה או בבדיקות אחרות במצב זה.
מה הסיבות לאורטיקריה אקוטית?
חלק קטן מהמקרים של אורטיקריה חריפה קשורים באלרגיה למזון (ראו מאמר בנושא) או לתרופות. לכן, יש להאזין היטב לסיפור שמספרים ההורים ולסקור אפשרויות של חשיפות חדשות לחומרים או למזונות בזמן תחילת הפריחה. חשוב לדעת שאורטיקריה המבטאת תגובה אלרגית למזון מופיעה באופן מיידי (כמעט תמיד עד שעה) מרגע אכילת המזון, והיא איננה סבירה כאשר מדובר במזון אותו אכל הילד פעמים רבות בעבר. כמו כן, פריחה ממושכת ובטח כזו הנמשכת יותר מיממה אינה מתאימה לאלרגיה למזון או תרופות. רופא הילדים יברר יחד עם ההורים האם ישנו סיפור המתאים למצבים אלה.
למען הסר ספק, אם יחד עם האורטיקריה מופיעים קשיי נשימה פתאומיים, או תסמינים חריפים אחרים, יש לפנות לטיפול רפואי באופן מיידי.
אבל, וזה אבל חשוב מאוד – הרוב המוחלט של המקרים של אורטיקריה חריפה בילדים קשורים בזיהומים וירליים חולפים. בנוסף, בהרבה מהמקרים אין זיהום וירלי ברור בזמן הפריחה, ומקור הפריחה נשאר בלתי ידוע.
הורים רבים מתעניינים בצורך בתבחיני אלרגיה למזון או לתרופות כאשר מופיעה אורטיקריה חריפה. כפי שאמרנו, בילדים שאין להם סיפור חד משמעי של תגובה מיידית למזון או לתרופות, בדיקות אלה מיותרות ועלולות להוביל להימנעות מיותרת ממזונות, ובעקיפין אפילו להתפתחותן של אלרגיות.
מה הטיפול באורטיקריה אקוטית?
במידת הצורך ועל מנת להקל על הגרד, רופא הילדים ירשום טיפול באמצעות תרופות אנטי היסטמיניות כגון פניסטיל, טינדן או היסטזין. במקרים רבים, אין צורך לטפל כלל.
טיפול בסטרואידים יש לשמור למקרים חמורים ביותר, בוודאי לא כטיפול שגרתי בכל מקרה של אורטיקריה אקוטית.
מה שעוד כדאי לזכור הוא שבמצבים אלה לא מומלץ ליטול תרופות ממשפחת ה-NSAIDs כגון נורופן, העשויים להחמיר את הפריחה.
מה זה אורטיקריה כרונית?
כאמור, אורטיקריה הנמשכת מעל 6 שבועות מוגדרת כאורטיקריה כרונית. מצב זה הרבה פחות שכיח בילדים כאשר מקרים אלה ככל הנראה מבטאים תגובה שגויה של מערכת החיסון הגורמת להפעלת תאים הנקראים תאי מאסט שמפרישים חומרים הגורמים לפריחה ולגרד. רוב המקרים יופיעו ללא גירוי ספציפי, אך חלקם יופיעו כאשר ישנה חשיפה ללחץ פיזי על העור, כמו משקל כבד, או חשיפה לקור, שמש וכדומה. במקרים כאלה, המנעות מהגירוי עשויה לשפר מאוד את הפריחה.
במקרים בהם אין גירוי שכזה, שהם כאמור הרוב, ניתן לקבוע כי מדובר באורטיקריה כרונית ספונטנית. הפריחה במקרים אלה עשויה להיות עקשנית ולהמשך מספר חודשים, אך הבשורה הטובה היא שכמחצית מהמקרים יחלפו עד שנה מתחילת התסמינים ורובם המוחלט יחלפו לחלוטין תוך כחמש שנים.
עם זאת, כיוון שמצבים אלה עשויים להיות קשורים במחלות אוטואימוניות אחרות, מומלץ לעשות בירור מעבדתי חד פעמי על מנת לשלול מחלות מסוג זה, בירור אשר על פי רוב הינו תקין.
נוסיף, כי פריחה זו אינה מבטאת אלרגיה לחומרים חיצוניים, ולכן אין משמעות לתבחינים עוריים או בירור אלרגי במקרה זה.
מהו הטיפול באורטיקריה כרונית
הכלי המרכזי בטיפול באורטיקריה כרונית הינו טיפול כנגד החומר המרכזי הגורם לתסמינים – אנטי היסטמינים (ראו למעלה למי שכבר הספיק לשכוח מהם אנטי היסטמינים) . מרבית הסובלים ממצב זה, ייהנו מטיפול קבוע באנטיהיסטמינים, ומחקרים הראו כי ניתן לתת אותם במינונים גבוהים, מספר פעמים רב ביום ולתקופה ארוכה באופן בטוח. מומלץ להימנע ככל הניתן מטיפול בסטרואידים.
במידה והטיפול הראשוני אינו מועיל ניתן להתקדם ולהוסיף תרופות אחרות. לחולים העקשניים ביותר, קיים טיפול ביולוגי פורץ דרך שמבוסס על נוגדן כנגד IgE הניתן בזריקות מדי כמה שבועות. טיפול זה נמצא כיום בסל הבריאות לאורטיקריה כרונית ומשיג תוצאות טובות בשליטה על הפריחה והגרד.
לסיכום, פריחה מסוג אורטיקריה חריפה מייצגת לרוב תגובה לזיהום, ואינה מדאיגה בפני עצמה (למרות שלעתים עשויה להיראות מרשימה מאוד).
מבחינת בירור, יש לשלול תגובה לתרופה או למזון, לרוב באמצעות הקשבה סבלנית לסיפור הקליני, ואם אין כזו, להתאזר בסבלנות ולטפל בגרד.
אורטיקריה כרונית לעומתה, מצריכה לרוב טיפול תרופתי ממושך, אם כי הפרוגנוזה היא טובה ורובם המוחלט של המקרים יחלפו בסופו של דבר.
בהצלחה.