בדיקות ותבחיני אלרגיה – איך בודקים אלרגיה בילדים?

חושדים שלילד יש אלרגיה כלשהי? כבר קבעתם תור למומחה?

בואו נלמד יחד, עוד לפני פגישת היעוץ, למה לצפות ומה האפשרויות לבדיקת אלרגיה בילדים.

ברור לכולנו שכאשר ישנו חשד לאלרגיה, האבחנה מתבססת על סמך הסיפור הקליני והרקע של המטופל, אך גם על בדיקות אובייקטיביות המתבצעות בהכוונת אלרגולוג המומחה לילדים.

אחת הבדיקות החשובות והנפוצות היא תבחיני אלרגיה עוריים ובעמוד זה נסביר כיצד תבחינים אלה מתבצעים ומה משמעותם. מי שכתב את הפרק הזה הוא אלרגולוג ילדים בכיר, דר' יהונתן פסטרנק שאת פרטיו ניתן למצוא בקישור הבא.

מתי יבוצעו תבחיני אלרגיה עוריים? 

תבחין עורי מבוצע על מנת לאבחן מצבים אלרגיים תלויי נוגדן מסוג IgE. נוגדן IgE קשור למחלות אלרגיות שונות כגון אלרגיה מיידית למזון (קראו עוד פה), נזלת אלרגית (הרחיבו קריאה כאן) או אסתמה אלרגית. תבחינים אלה הינם ספציפיים לאלרגן מסוים ומסוגלים לבדוק רגישות הנובעת מנוגדנים כנגד אלרגן זה.  

לכן, כאשר המטופל או הוריו מדווחים על תסמינים הקשורים למצבים אלרגיים אלה, תבחיני עור יכולים לעזור ולהוביל לאבחנה מדוייקת יותר.

רוצים דוגמה? בבקשה.

דני אכל בוטנים לראשונה בחייו, עם הופעה של פריחה מפושטת על פני כל הגוף, דקות לאחר האכילה. אכן, מעלה חשד לאלרגיה מהסוג המדובר. לכן, במקרה זה, תבחין עורי יכול לאושש את האבחנה של אלרגיה לבוטנים. בנוסף, במידה ונחשף לכמה מאכלים יחד, תבחין עורי יכול לדייק עבורנו את האלרגן החשוד.

בדיקות ותבחיני אלרגיה – איך בודקים אלרגיה בילדים
תבחין עורי חיובי לשומשום וטחינה

מתי לא נבצע תבחין עורי?

במצבים שאינם תלויי IgE תבחיני עור אינם מועילים ואף עשויים להביא לאבחנה כוזבת חיובית ולטיפול שגוי. למשל, בסיפור קלאסי של אלרגיה לחלב שאינה מיידית (קראו פה עוד על רגישות לחלבון חלב פרה), ביצוע תבחיני עור עשוי להוביל לדחייה מיותרת של החשיפה לחלב. 

כמו כן, לא מומלץ לבצע תבחיני עור למזונות אותם אוכל המטופל ללא תגובות, או לכאלה שעדיין לא נחשף אליהם. בנוסף, לא כדאי לבצע תבחינים עוריים רק בשל היסטוריה משפחתית של אלרגיה.

האלרגולוג המומחה ידע לקבוע אילו בדיקות מומלצות לילד שלכם על פי הסיפור שתספרו, ההיסטוריה הרפואית והמצב הרפואי בו הוא חושד. 

כיצד מתבצע התבחין העורי?

התבחין עבר גלגולים שונים במהלך ההיסטוריה אך כיום הוא מבוצע באופן הבא: 

מחטאים את העור בעזרת מגבון סטרילי ומטפטפים באמצעות טפטפת על עור הנבדק טיפות זעירות של תמצית חלבונים של החומרים הנבדקים – לדוגמה בוטנים או קרדית אבק הבית (התמונה הקרובה, השנייה בפרק זה).

תמצית אלרגן
תמצית אלרגן
מחט לתבחין בודד
מחט לתבחין בודד

דוקרים את העור דרך הטיפה באמצעות מחט זעירה ושטוחה (ראו בתמונה) באופן שטחי. הדקירה הינה קלה וגורמת אי נוחות אך לא כאב ממשי (בדקתי על עצמי כמה וכמה פעמים) ומתבצעת לרוב על פני אמות הידיים או על הגב. לחלופין, אם מדובר במאכלים ניתן לדקור או לטבול את המחט במאכל עצמו ואז לבצע את הדקירה על העור. כאשר יש צורך בבדיקה של פאנל של כמה אלרגנים, כפי שמבוצע למשל בחשד לאלרגיה לחומרים נשאפים, ניתן להשתמש בהתקן פלסטיק עם חודים מרובים על מנת לקצר את הבדיקה (תמונה של התקן לאלרגנים מרובים).

התקן לאלרגנים מרובים
התקן לאלרגנים מרובים

פרט לחומרים הנבדקים מטפטפים ודוקרים כביקורת גם טיפת מים שאמורה באופן תקין לא לגרום לתגובה עורית (ביקורת שלילית) וטיפה של חומר בשם היסטמין שאמור לגרום לתגובה עורית חיובית אצל כל הנבדקים (ביקורת חיובית).

סופגים את הנוזל באמצעות נייר סופג וממתינים כ-15-20 דקות. ליד הטיפות מסמנים בכתב איזה חומר נבדק בכל אתר.

לאחר המתנה זו, בוחנים בעיון את עור המטופל. תבחין חיובי הוא כזה שבמקום הדקירה הופיעו אודם וגבשושית הדומות במאפייניהן לעקיצת יתוש. עוד יבדוק הרופא כי תבחין המים (סליין) שלילי ותבחין ההיסטמין הינו חיובי (ראו תמונה ראשונה בפרק זה לילד שנתגלה כי הוא אלרגי לטחינה ולשומשום. ראו התגובה החיובית בהיסטמין והשלילית בסליין). האלרגולוג ימדוד את ממדי התגובה במילימטרים באמצעות סרגל ויתעד בתיק המטופל.

האם מדובר בבדיקה מפחידה או כואבת?

כפי שאמרנו, לא.

ברור, שבאוכלוסיית הילדים יש להתייחס בהבנה ובחיוך מרגיע לחשש של הילד מהבדיקה. מניסיון, בדרך כלל הורה רגוע נותן תחושת בטחון לילד ויכול לסייע מאוד לתהליך. 

איך מתכוננים למבחן? האם יש הוראות מיוחדות?

תבחיני אלרגיה עוריים עשויים להיות מושפעים מתרופות אותן נוטל המטופל ובעיקר אנטי היסטמינים (פניסטיל, זילרג'י, טלפאסט וכדומה) ולכן יש להפסיק אותן מספר ימים לפני ביצוע התבחין. אין צורך בהפסקת טיפול בסינגולייר או משאפים הניתנים לילדים אסתמטיים לפני הבדיקה. 

מה משמעות תוצאות התבחין?

פענוח תוצאות התבחין תלויות מאוד בסיפור הרלוונטי ובהיסטוריה של המטופל. באופן כללי ניתן לומר באופן כללי כי תבחין שלילי שולל בוודאות גבוהה מחלה אלרגית ואילו תבחין חיובי עשוי לחזק את הסבירות כי אכן מדובר באלרגיה. בהקשר זה יש לומר כי ישנם אנשים לא אלרגיים להם תבחין עורי יהיה חיובי (false positive) וזו הסיבה שתבחינים עוריים ללא התאמה לתסמיני המטופל עשויים לבלבל ואינם מומלצים.

האם מדובר בבדיקה בטוחה והיכן היא נעשית?

הסיכון לתגובה אלרגית בעת ביצוע תבחיני אלרגיה עוריים אפסי, ולפיכך הם מתבצעים גם במרפאות בקהילה ולא רק בבתי חולים, בכפוף לשיקול דעתו של אלרגולוג מומחה לילדים.

מה לגבי בדיקות דם לאלרגיה?

כחלופה לתבחינים העוריים, ניתן לבצע בדיקת דם לחיפוש נוגדני IgE ספציפיים כנגד חומרים שונים. החיסרון המרכזי של בדיקה זו הינה אי הנוחות בביצוע (דקירה של וריד) ובכך שהתשובה אינה מתקבלת באופן מיידי. לעתים נעזרים בבדיקת דם על מנת להכריע במקרים לא ברורים או כאשר יש סיבות המונעות את ביצוע התבחין העורי. היעילות של בדיקות הדם דומה באופן כללי לתבחינים העוריים והכללים החלים עליהן דומות.

לסיכום, תבחיני עור הם כלי פשוט, מהיר ויעיל בתהליך אבחון של מחלות אלרגיות. היעזרו ביועץ, אלרגולוג מומחה בילדים, לבחירת הבדיקה הנכונה, והגיעו יחד איתו לאבחנה ולטיפול הנכונים של הילדון שלכם.

שיהיה בהצלחה ורק בריאות!