- 30/10/2024
ברוך הבא לישראל פרבנר 20 – חיסון חדש נגד דלקת ריאות
בראשית היה פרבנר 7, בהמשך 13, וביולי 2023 נרשם בארץ החיסון החדש – פרבנר 20.
מטרת הפרק הנוכחי לעדכן ביתרונות החיסון החדש ובעיקר לכוון מי אוכלוסיית היעד שזכאית לחיסון, בילדים ובמבוגרים.
כנגד איזה חיידק או מחלה החיסון פרבנר 20?
שלושת החיסונים מחסנים כנגד חיידק שכיח הנקרא סטרפטוקוקוס פנאומוניה, או בקיצור פנאומוקוק.
מדובר בחיידק שעושה מחלות קשות בתינוקות ועד קשישים לרבות דלקת אוזניים (קראו כאן), דלקת ריאות (קראו כאן), דלקת קרום המוח ועוד.
מה סוג החיסון פרבנר?
שלושת החיסונים שהיו בנמצא במהלך השנים יוצרו בתהליך של צימוד.
מהו צימוד? האנטיגן הסוכרי שהוא האתר שכנגדו הגוף מפתח נוגדנים הוצמד לחלבון. הטריק הזה, שנעשה כבר עשרות שנים בעולם החיסונים, מביא לשני יתרונות עיקריים:
1. זכרון חיסוני חזק יותר ולכן פחות צורך במנות דחף בגילאים מסוימים.
2. אפשרות לחסן ילדים ותינוקות מתחת לגיל שנתיים עם יצירת זיכרון חיסוני לטווח ארוך.
מה ההבדל בין שלושת הפרבנרים?
פרבנר 7 – חיסון כנגד 7 זנים של הפנאומוקוק. הזנים הינם: 23F / 19F / 18C / 14 / 9V / 6B / 4. החיסון ניתן במסגרת שגרת החיסונים בגיל הילדות בין יולי 2009 לנובמבר 2010.
פרבנר 13 – חיסון כנגד 13 זנים של הפנאומוקוק. הזנים הינם: 23F / 19F / 19A / 18C / 14 / 9V / 7F / 6B / 6A / 5 / 4 / 3 / 1. החיסון הזה ניתן החל מנובמבר 2010 לכל התינוקות במדינת ישראל.
פרבנר 20 – חיסון כנגד 20 זנים של הפנאומוקוק. הזנים הינם: / 33F / 23F / 19F / 19A / 18C / 15B / 14 / 12F / 11A / 10A / 9V / 8 / 7F / 6B / 6A / 5 / 4 / 3 / 1
במילים יותר פשוטות, החיסון החדש מקנה הגנה טובה יותר כנגד שבעה זני פנאומוקוק נוספים, בהשוואה לפרבנר 13.
מי מתחסן היום בחיסון זה ומה השינוי שהוא מביא עימו?
יש לאנשים במדינת ישראל מספר "הזדמנויות" להתחסן בחיסון פרבנר.
# תינוקות וילדים בריאים – במסגרת שנת החיים הראשונה ניתנות ברוטינה שלוש מנות של החיסון פרבנר 13 לכל התינוקות במדינת ישראל, קראו עוד על שגרת טיפת חלב וחיסוני השגרה בקישור הבא. בשלב הזה פרבנר 20 אינו מחליף את החיסון פרבנר 13 בילדים. מניח שזהו השלב הבא וכפי שתקראו בסעיף הבא, הוא מתקרב.
# ילדים עם מחלות כרוניות או חסר חיסוני – אמורים להתחסן גם בילדות, עד גיל שנה, ואם לא התחסנו, להשלים החיסון בגיל מאוחר יותר. בשלב זה על פי הנחיות משרד הבריאות, על ידי פרבנר 13 ולא על ידי פרבנר 20. אבל, השטח יודע שיש חיסון יותר טוב מפרבנר 13 לאותם ילדים עם מחלות כרוניות / חסר חיסוני ולכן נוצרו מנגנונים לחיסון הילדים הללו בחיסון החדש. יתרה מזאת, בתאריך 19/03/2024 פורסם על ידי מכבי שירותי בריאות מסמך הסור ההנחיות הספציפיות והרחבת תדריך החיסונים. אדון בזה בנפרד בהמשך.
# מבוגרים מעל גיל 18 עם מחלות כרוניות שהינם בסיכון גבוה במיוחד לזיהום פנאומוקוקלי – מאז ומתמיד היו זכאים להשלמת חיסון כנגד פנאומוקוק. מעכשיו החיסון שינתן להם יהיה רק פרבנר 20, ללא צורך בחיסונים אחרים כנגד פנאומוקוק.
# מבוגרים, עם או בלי מחלות כרוניות, מעל גיל 65 שנים (מה שקרוי בציבור "חיסון לדלקת ריאות") – גם בקבוצה זו נגמרו המשחקים והשילובים שהיו בין שני סוגים של חיסונים ומעכשיו תינתן להם רק מנה אחת של החיסון פרבנר 20. היות והחיסון אושר רק ביולי 23, ואני מניח שתהיה תקופת הסתגלות של המערכת, אני משאיר את הפרק שמדבר על חיסון מבוגרים לדלקת ריאות כלשונו, פחות או יותר, בקישור הבא. יצוין שכל המבוגרים בקבוצת הגיל הזו זכאים למנת חיסון יחידה בחיסון פרבנר 20, גם אם חוסנו בעבר בתרכיב כלשהו כנגד פנאומוקוק, בתנאי שעברה לפחות שנה אחת מהחיסון הקודם.
זאת אומרת שמעכשיו מדוכאי חיסון וחולים בסיכון גבוה במיוחד מעל גיל 18 וכל המבוגרים הבריאים מעל גיל 65 יהנו מחיסון שמגן עליהם קצת יותר טוב.
מהן תופעות הלוואי של החיסון החדש?
קודם כל, הוא לא בדיוק חדש, כפי שכבר הסברתי. הוא פשוט שדרוג של החיסון הקודם שנותן עוד הגנה כנגד זנים אחרים ונוספים של הפנאומוקוק.
תופעת הלוואי העיקרית הינה רגישות מקומית באתר הזריקה הניתנת תוך שרירית. תופעות לוואי נוספות שדווחו הינן כאבי שרירים, עייפות, כאב ראש וכאבי מפרקים.
בואו נחדד לגבי ילדים והחיסון החדש – מי הילדים שזכאים לחיסון?
אוקי.
טיפת חלב במסגרת שגרתית, עדיין לא מאושר והילדים מתחסנים בחיסון הישן יותר, פרבנר 13.
מאידך, בילדים גדולים יותר ושיש להם מחלת רקע כרונית או חסר חיסוני, ועל בסיס טופס 29ג (אישור מיוחד לשימוש מיוחד בתרופה/חיסון במדינת ישראל), ניתן וצריך לחסן ולהשלים חיסון רק בחיסון החדש.
לדוגמה המסמך של מכבי שירותי בריאות מדבר על ילדים מעל גיל שנתיים, השייכים לאוכלוסיית סיכון גבוה לזיהומים פנאומוקוקלים ובהתאם למה חוסנו בחייהם עד כה, ישנה אפשרות לחסנן בחיסון החדש.
שאלות רבות עדיין עולות ביחס לילדים – מדוע לא לחסן את כל הילדים בטיפת חלב "הרגילה" בחיסון החדש? איך בדיוק לחסן ילדים בקבוצת סיכון שכבר חוסנו בעבר (מהו המשטר המדויק)? אני מניח שכולנו מחכים להנחיות ברורות של משרד הבריאות. בינתיים, אם אתם או הילד שלכם זקוקים לחיסון המדובר אל תתפשרו על חיסון פחות חדיש.
לסיכום, שדרוג של חיסון, שהיה בנמצא כבר תקופה לא מבוטלת בארצות הברית ואני מברך על כך "שעשה עליה" לישראל. אני מקווה שקופות החולים יתאפסו מהר על ההנחיות החדשות בתקווה לתת שירות טוב יותר בלהגן על המבוטחים שלהן.
בהצלחה.