- 26/12/2023
גיל הצגת מזונות והקשר לאלרגיה
מאמר מקורי ומעניין, שפורסם בעיתון המכובד Alllergy ומספרו 37496192 PMID.
המחברים מתחילים בכך שיש סיבות למחלות אלרגיות בילדים, שאת חלקן אי אפשר לשנות (מין / מוצא / משפחה ועוד).
אבל סיבות אחרות בהחלט ניתנות לשינוי וביניהן גיל הצגת מזונות, לרבות אלרגניים (בוטנים, ביצים, מוצרי חלב וחיטה).
אז מטרת המחקר הצרפתי הזה לבדוק שכיחות אלרגיות בילדים, בהקשר לגיל הצגת המזונות ואופן הצגתם לרבות מגוון והכללת מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני בתפריט.
שיטות המחקר – מחקר, מכל רחבי צרפת, שאוסף נתונים בצורה פרוספקטיבית ממעל 18 אלף תינוקות החל משנת 2011. חלק מאותה אוכלוסיית ילדים נכנסה למחקר זה (מעל 6000 תינוקות).
ההורים מרואיינים לפחות פעמיים בשנת החיים הראשונה ומידע לגבי הרגלי האכילה של התינוק נאסף באמצעות שאלון מדוקדק.
מידע ארוך טווח לגבי אבחנה של אלרגיות שונות באותם ילדים נאסף עד גיל 5.5 שנים.
כמובן שנאספו ונלקחו בחשבון עוד אין ספור משתנים שיכולים להשפיע על תוצאות המחקר.
אז האם יש קשר בין גיל הצגת המזונות לאלרגיה בילדים?
כן.
הצגה של מזונות אחרי גיל 6 חודשים הייתה בקורלציה לעליה בסיכוי לאלרגיות. פחות מגוון של מזונות אלרגניים בגיל 8 חודשים היה בקורלציה לאסתמה ואי הצגת שתי קבוצות של מזונות אלרגניים בגיל 10 חודשים הייתה בהקשר לנזלת אלרגית (קראו פה עוד על נזלת אלרגית), ורגישות למזון (קראו כאן). עם זאת, רק הנתון האחרון נמצא משמעותי סטטיסטית אחרי הורדה של מקרי אלרגיה שזוהו מוקדם.
אז מה המחקר מלמד?
שיש מחיר להצגת מזונות מאוחרת בילדים. אני מזכיר שהתחלת טעימות אינה בהכרח התחלת הצגת מזונות אלרגניים, מכיוון שרוב ההורים מתחילים בירקות ובפירות שאינם נחשבים מזונות אלרגניים. ורק אחרי התבססות, לרוב, מתחילים גם מזונות משלימים.
מזכיר גם שמשרד הבריאות שינה במאי 2021 את המלצותיו לגבי גיל התחלת הטעימות בילדים, לגיל 6 חודשים, אלא במקרים של משפחות אטופיות שבהן ניתן להתחיל בגיל מוקדם יותר, אחרי יעוץ של בעל מקצוע.
לדעתי, המחקר הזה, כמו גם הרבה ספרות דומה, מעלה החשש שבעקבות ההנחיות החדשות והעלאת גיל התחלת הטעימות, שכיחות אלרגיות בילדים במדינת ישראל תעלה.
אז הכי טוב יהיה אם משרד הבריאות, על יועציו המצוינים, לרבות מומחי גסטרו ואלרגולוגיה בילדים, יפגשו פעם נוספת, ואולי ינסחו מה הכי נכון לעשות במדינת ישראל. בראי המחקרים החדשים כמובן.
ואם בא לכם לקרוא פרק מיתולוגי על התחלת טעימות בילדים, מוזמנים לקרוא כאן.
בהצלחה.