- 01/05/2025
שימוש מרובה באנטיביוטיקה בילדות מוקדמת והקשר למצבים כרוניים בהמשך – מחקר מדעי
יש לנו כבר באתר כמה תכנים הקשורים לנושא, לפחות אחד מהם דומה ולמעשה שני המחקרים מחזקים מאוד אחד את השני.
המחקר הקודם, שבדק בצורה דומה את הקשר בין מתן הרבה אנטיביוטיקה בילדות מוקדמת לתחלואה בהמשך מצא כי לילדים שקיבלו הרבה אנטיביוטיקה בילדות מוקדמת יש יותר סיכוי למחלות אטופיות רבות (אסתמה, אלרגיות למזון, עור אטופי), לדלקת מפרקים של הילדות, להשמנה ולהפרעות קשב וריכוז. המחקר ההוא מסוכם בקישור הבא.
המחקר הנוכחי פורסם באפריל 2025 בעיתון מכובד למחלות זיהומיות (PMID: 40237450) והשאלה שהוא שואל דומה.
האם יש קשר בין מתן מוקדם של אנטיביוטיקה לבין תחלואה בילדים בהמשך. התחלואה שנבדקה במחקר זה היא אלרגולוגית, אימונולוגית והתפתחותית.
הקדמה – יש כבר הררי מידע על הקשר בין מתן מוקדם של אנטיביוטיקה לתחלואה מגוונת בהמשך. ההיפותזה היא קשר בין המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים ששוכנת בגוף של כולנו) לבין המערכת האימונולוגית, כאשר הפרעה למיקרוביום (מתן קורסים חוזרים של אנטיביוטיקה) בעיקר בגיל הצעיר מביאה לשינוי אימונולוגי ומשם הדרך למצבים אלרגיים ואחרים, קצרה.
המחקר הזה בודק את הסוגיה הזו שוב.

שיטות – במחקר רטרוספקטיבי זה נעשה שימוש במאגר מידע עצום מתוך מרפאות ראשוניות באנגליה בין השנים 1987 ל-2020.
שאלת המחקר הייתה האם יש קשר בין רישום אנטיביוטיקה בשנתיים הראשונים לחיים לבין תחלואה עד גיל 12 שנים. נאספו משתנים רבים, גם כאלה שיכולים היו לשמש כערפלנים.
תוצאות – האם יש קשר בין שימוש מוקדם באנטיביוטיקה ותחלואה כרונית בילדים?
נתחיל במספרים העצומים.
נאספו נתונים על מעל מיליון ילדים, כ-63% מהם נחשפו לאנטיביוטיקה עד גיל שנתיים.
אלרגיות
לילדים שנחשפו לאנטיביוטיקה היה סיכוי יותר גבוה בהמשך לאסתמה, אטופיק דרמטיטיס ורגישות למזון. גם בהשוואה נוספת בין אחאים באותה משפחה (אחד שנחשף מוקדם לאנטיביוטיקה והשני לא), ההבדלים הללו היו משמעותיים. שכיחות היתר של מחלות אלרגיות הייתה אפילו משמעותית יותר ככל שהילדים קיבלו יותר קורסים של אנטיביוטיקה.
מחלות אוטואימוניות
בניתוחים סטטיסטיים שונים בקבוצה המטופלת היה יותר צליאק וסיגנל שלא הגיע למשמעות סטטיסטית גם למחלות מעי דלקתיות.
תוצאים התפתחותיים
קשר להפרעת קשב וריכוז והפרעות אינטלקטואליות. לא הצליחו להוכיח קשר ישיר להפרעות פסיכיאטריות אחרות לרבות אוטיזם, אם כי חלק מהניתוחים הסטטיסטיים העלו קשר חלש שכזה.
דיון – לא עדות מחקרית ראשונה לבעיות ארוכות הטווח שמתן מוקדם של אנטיביוטיקה יכולות לעשות. גם אם במחקר זה הוכחו רק חלק מהדברים שהוכחו במחקרים אחרים, חלקם טובים יותר מתודולוגית וחלקם פחות טובים, זה רק אומר שלפחות במצבים רפואיים לא שכיחים (מחלת מפרקים של הילדות, הפרעות פסיכיאטריות ועוד) נדרשים אפילו מחקרים גדולים יותר וארוכים יותר.
אז כפי שאמרתי בעבר, אם אתם אצל רופא הילדים, בעיקר אם הילד שלכם מתחת לגיל שנתיים, שיקלו בכובד ראש היתרונות והחסרונות של קורס אנטיביוטי. שאלו את הרופא במה אנחנו בדיוק מטפלים? מהו הזיהום החיידק שכנגדו אנחנו נותנים האנטיביוטיקה? האם אנחנו נותנים את האנטיביוטיקה הצרת טווח האפשרית ולמשך הזמן המינימלי הנדרש? מאידך, אם הרופא משוכנע שמדובר בזיהום חיידקי והחליט להמליץ על אנטיביוטיקה, קחו אותה כפי שהמליץ.
ואם אתם יוצאים עם מרשם לאנטיביוטיקה כל פעם שאתם אצל רופא הילדים, משהו לא בסדר. שימו לב שבמחקר הזה הוכח קשר אפילו חזק יותר בין קורסים חוזרים של אנטיביוטיקה לתחלואה בהמשך.
המחקר הזה לא חף מבעיות, בעיקר השיטה הרטרוספקטיבית של איסוף הנתונים. מצד שני, בעבודות ענקיות שכאלה מאוד קשה לבצע מחקר פרוספקטיבי.
התוצאות של מחקר זה ושל מחקרים דומים חד משמעיות. יש בעיות ארוכות טווח שקורות יותר בתינוקות ובילדים קטנים החשופים לאנטיביוטיקה.
כשצריך אז צריך. כשלא צריך עדיף פשוט לא.

תכלס כמה לתת איבופרופן (נורופן, אייבו או אדוויל)

אקמול או נורופן – מה יותר בטוח? מה יותר יעיל?

לילד יש המון מחלות חום – מה עושים?

אקמול או נורופן – האם כל ילד יכול לקבל כל תרופה?

האם ומאיזו טמפרטורה יש להוריד חום בילדים?

נורופן פורטה – דיווח על שני מקרים של מינון ביתר, תהיות ותובנות

חום בילדים – האם וכיצד למדוד?

אקמול או נובימול? תכלס כמה לתת פראצטמול

הורדת חום בילדים לא על ידי תרופות

כיצד נותנים תרופות להורדת חום בילדים?

כמה אקמול וכמה נורופן? תכלס מה נותנים וכמה
