- 07/11/2024
האם כדאי לקבל חיסון קורונה חוזר באותה יד או ביד הנגדית?
מאמר מקורי ומעניין שפורסם בעיתון הסופר מכובד eBioMedicie ומספרו 37574375 PMID.
היות והמאמר בסך הכל סופר פשוט, אני לא אחפור יותר מדי ובואו ניגש ישר לעניין.
303 מבוגרים חוסנו פעמיים לקורונה, בהפרש ממוצע של 6 שבועות בין שתי המנות, בלי להיות חולים באמצע.
147 מתוכם חוסנו פעמיים באותה יד (קבוצת מחקר), ו-156 פעם ביד הזו ופעם בשנייה (קבוצת ביקורת).
תגובת הנוגדנים אצל כל האנשים נבדקה כשבועיים אחרי מנת החיסון השנייה.
האם היה הבדל בתגובה לחיסון בין הקבוצות?
כן.
היות ונבדקו מספר סוגים של נוגדנים, אזי בחלקם לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית, אבל בחלקם התגובה החיסונים הייתה טובה יותר באופן משמעותי בקבוצת האנשים ששתי המנות ניתנו להם באותה היד.
מה ההיגיון, או מה ההסבר של החוקרים לממצא זה?
כהסבר, החוקרים תולים את ההבדל בעובדה שחלק מהתגובה של מערכת החיסון נובעת מהתגובה האימונית בבלוטות הלימפה האזוריות באזור החיסון. ואם הבלוטה האזורית, באותה יד, כבר מרוגשת (כי חיסון קודם ניתן לפני זמן קצר), אזי התגובה תהיה חזקה יותר.
אוקי, אז מה זה אומר לגבינו? פעם הבאה לבקש חיסון קורונה באותה יד? ואולי זה גם נכון לכל החיסונים? הרי חלקנו הולכים להתחסן לשפעת בעוד מספר חודשים (קראו פה על החיסון לשפעת עונת 2023-2024). ומה עם ילדים קטנים שמתחסנים ברגל, האם זה גם נכון לגביהם?
כל השאלות נכונות ומעניינות, אבל עדיין אין תשובה מדעית עליהן.
אני נוהג לחסן חיסון יחיד ביד הלא דומיננטית, על מנת שאם יהיו כאבים למחרת זה יהיה ביד הפחות פעילה. אבל המאמר החדש הזה, שבטח יפתח פתח למאמרים נוספים בתחום, מעלה אפשרות של תיעוד מדוקדק באיזה יד (או רגל) ניתן החיסון ואולי לחסן בפעם הבאה באותו הצד.
בקיצור, מאמר מקורי ומרתק, שאולי עוד כמה שנים, אחרי שיצטברו נתונים נוספים, יביא לשינוי מהותי בפרקטיקה של חיסונים מסוימים.
ואולי לא. נחיה ונראה ידידיי.