- 07/11/2024
מאמר מדעי – טיפול בסקוליוזיס (עקמת) באמצעות מחוך בלילה בלבד
מאמר חשוב ומעניין שהתפרסם באחד מעיתוני ה-JAMA בינואר 2024 ודן בנושא סופר חשוב ברפואת מתבגרים – סקוליוזיס, היא עקמת. מספרו של המאמר הוא PMID 38285447 וניתן לקרוא אותו חינם אין כסף דרך הקישור הבא.
כפי שתקראו בפרק באתר שדן בעקמת, בקישור הבא, סקוליוזיס היא בעיה מבנית תלת ממדית של עמוד השדרה בעיקר במתבגרים, לרוב ללא סיבה ברורה, בשכיחות של כ-3%.
מתוך המתבגרים שמפתחים סקוליוזיס שכזו, אצל כ-10% המחלה הינה בדרגת חומרה כזו שיכולה להצדיק טיפול. שני טיפולים/התערבויות עיקריות הוצעו בעבר כטיפול:
א. פעילות הדורשת תיקון יציבה באמצעות אימון ספציפי – הוצע גם בעבר כטיפול למקרים קלים עד בינוניים.
ב. לבישת מחוך לכל שעות היום (לפחות 22 שעות ביום).
מאידך, לבישת מחוף לכל שעות היום קשה ומאתגרת מאוד לילדים. לכן, בילדים שלא מצליחים או לא יכולים להיות עם מחוך כל היום, הוצא לשים מחוך רק בשעות הלילה אבל אין אף עבודה בספרות שבדקה היעילות של טיפול שכזה.
לכן, אם מישהו יוכל להשוות שתי הגישות הללו - פעילות ספורטיבית לתיקון היציבה או לבישת מחוך בלילה בלבד, זה לכאורה יעזור מאוד לילדים לקבל טיפול הולם ומדויק יותר ואולי ימנע מהם אי נעימות של לבישת המחוך כל היום.
וזו מטרת המחקר.
אבל בבקשה תישארו איתי עד הסוף, מכיוון שהדברים החשובים ביותר, מתחבאים לעתים בין השורות.
שיטות המחקר – 6 בתי חולים ציבוריים בשבדיה, שגייסו ילדים בגילאים 9 עד 18 שנים, עם עקמת בינונית אידיופטית (ללא סיבה רפואית ברורה אחרת).
הקבוצה הראשונה, קבוצת המחקר, הונחו ללבוש מחוך רק בלילה למשך זמן של 8 שעות רצופות.
הקבוצה השנייה נתבקשו לעשות אימן יציבה ספציפי, מותאם אישית, למטרת שיפור היציבה וחיזוק השרירים.
במקביל, שתי הקבוצות הראשונות, נתבקשו לעשות פעילות ספורטיבית כללית של לפחות שעה ביום, על פי הנחיות כלליות של ארגון הבריאות העולמי.
הקבוצה השלישית, ללא כל התערבות למעט אותה פעילות ספורטיבית כללית ללפחות שעה ביום.
בתום תקופת המחקר בוצעו צילומים של עמוד השידרה ונמדדו הזוויות השונות שיש בהן שימוש להערכת עקמת והתוצאות כמובן הושוו בין קבוצות המחקר השונות.
תוצאות – אחרי כ-6 שנים של גיוס מטופלים למחקר נשארו בסופו של כמה עשרות בודדות של מטופלים בכל קבוצת מחקר, בגיל ממוצע של 12.5 שנים, רובן בנות כצפוי (עקמת שכיחה יותר במתבגרות מאשר במתבגרים).
מה לגבי הצלחה שהוגדרה כעצירה (או גדילה לא משמעותית) של הסקוליוזיס (עקמת)?
בקבוצה הראשונה (מחוך לילה) ופעילות גופנית רגילה אחרי כמעט שנתיים של מעקב – 76% הצלחה.
בקבוצה השנייה, פעילות גופנית מותאמת לעקמת + פעילות גופנית רגילה אחרי כמעט שנה וחצי של מעקב – 58% הצלחה.
הקבוצה השלישית, רק פעילות גופנית כללית אחרי כמעט שנה וחצי של מעקב – 53% הצלחה.
מה עוד? בקבוצת המחוך בלילה בלבד התלוננו מספר ילדים על גירוי בעור, אבל למעט זאת תופעות לוואי משמעותית לא נצפו באף אחד מהילדים.
חלק מהילדים עברו במהלך או בתום תקופת המחקר למחוך לכל היום, פחות בקבוצת המחוך הלילי. עם זאת, מספר זהה של ילדים בכל אחת מהקבוצות בסופו של דבר עבר ניתוח לתיקון העקמת.
דיון – זהו לכאורה מחקר סופר חשוב בתחום שלראשונה מראה יעילות בלבישת מחוך רק בלילה בדרגה בינונית של סקוליוזיס, בטח ובטח בהשוואה לטיפולים אחרים הקשורים או ליציבה תקינה או פעילות ספורטיבית כללית. במאמר מוסגר הוא גם מדגים שלאותה פעילות ספורטיבית המותאמת לתיקון היציבה אין כל יעילות על פעילות ספורטיבית כללית ולכן לא הגיוני להציע רק אותה למתבגרים עם עקמת בינונית.
מאידך, המחקר לא משווה את הטיפול של המחוך הלילי לטיפול היחיד אשר הוכח כיעיל בטיפול בעקמת בינונית והוא לבישת מחוך כל היום. וזו למעשה מגבלת המחקר האינהרנטית, שאי אפשר לחמוק ממנה, לא משנה כמה יפות תהיינה התוצאות.
אז מה אם לבישת מחוך רק בלילה עוזרת יותר מפעילות ספורטיבית כזו או אחרת, אבל בפירוש לא הוכח שזה יותר טוב מלבישת מחוך ל-22 שעות ביום. בנוסף, העובדה שבסופו של דבר מספר זהה של ילדים בכל הקבוצות עבר ניתוח מעידה על כך שאולי אם הילדים היו לובשים מחוך לכל היום, מה שהוא היום הסטנדרט הטיפולי, מצבם היה טוב יותר.
ישנו מחקר פיבוטלי שפורסם בתחום זה בעיתון טוב עוד יותר, NEJM, בשנת 2013 ושם מודגם יחס ליניארי (ישר) בין כמות השעות שהמתבגר היה עם מחוך לעצירת הגדילה של העקמת. ניתן לראות את המחקר בקישור הבא.
ולכן, מה שאנחנו קוראים ברפואה, הסטנדרט הטיפולי (Standard of care) חייב להמשיך ולהיות לבישת מחוך ללפחות 22 שעות ליום, כפי שנהוג בכל המרכזים המובילים. ומסקנות המחקר הזה רק מחזקות, לדעתי, את האמירה הזו.
מה עוד אפשר לעשות בעקמת של מתבגרים? קראו בפרק הגדול בקישור הבא.
בהצלחה!