- 09/01/2025
הפסקת הנקה – עם או בלי תרופות
כרופא ילדים במרפאה או תחת הכובע של אתר זה, אני מדגיש רבות את יתרונות ההנקה, ראו כאן.
מאידך, חשוב להגיד – לא כולן רוצות להניק ולא כולם רוצים לינוק. לעתים ההורים מסיבה זו או אחרת החליטו על הפסקת הנקה.
אז השאלה הבאה היא מה עושים למטרת הפסקת ייצור החלב.
מי שתציג לנו את הפתרונות הנכונים בנושא זה היא דר' סיון פרלדנסקי, גינקולוגית בכירה שאחראית על היחידה לרפואת האם והעובר, בית חולים מאיר, כפר-סבא.
מתי יש צורך במניעת ייצור חלב או בהפסקת הנקה לאחר הלידה?
יש צורך במניעת ייצור חלב כשהאם מחליטה לא להיניק מסיבות אישיות, כשיש אינדיקציה רפואית שמונעת הנקה באם (טיפול תרופתי שעובר בחלב, זיהומים מסויימים וכו') או בנסיבות הקשורות לתינוק (צורך במזון סמיך או מפורק וכו').
מה אם החלטתי לא להניק מסיבות אישיות?
הבחירה לא להניק היא זכותה האישית של כל אם. במקרים כאלה, ניתן להשתמש בשיטות לא תרופתיות או בתרופות למניעת ייצור חלב, כל זאת בהתאם להנחיות רפואיות. בריאותה הנפשית והרפואית של האם חשובה עבורה ועבור הילוד לא פחות מיתרונותיו של חלב האם. כל אחת יודעת מה טוב עבורה ועבור התינוק שלה.
האם יש סיכונים בריאותיים בהפסקת הנקה ומניעת ייצור חלב?
ברוב המקרים, מניעת ייצור חלב היא תהליך בטוח כאשר נעשה תחת הנחיות רפואיות. עם זאת, ישנם סיכונים כמו גודש בשדיים או זיהומים (מסטיטיס) ולכן חשוב להיות במעקב רפואי ולעקוב אחר ההנחיות כדי להפחית את הסיכונים.
בעיות אלה נוטות במיוחד לקרות אם מפסיקים להניק בבת אחת. לכן, אם יש צורך להפסיק להניק בבת אחת, יש דברים שניתן לעשות כדי למנוע את הבעיות הללו. לדוגמה, אפשר באופן ידני או על ידי שימוש במשאבת חלב לשחרר מעט חלב מהשדיים. ניתן לעשות זאת כמה פעמים ביום במשך כמה ימים עד שהשדיים יפסיקו לכאוב. אם משתמשות במשאבה, יש להשתמש בה רק לכמה דקות בכל פעם מכיוון שאם שואבים לפרק זמן ארוך יותר, הגוף ימשיך לייצר עוד חלב.
כאמור, כאשר מחליטות להפסיק להיניק, אין לעשות זאת בבת אחת. במקום זאת, יש לנסות להפחית את ההנקה בהדרגה. כדי לעשות זאת, ניתן להוריד הנקה אחת כל 2 עד 3 ימים, לקצר את זמן ההנקה, לרווח את הזמן בין ההנקות. חלק מהנשים מפסיקות תחילה את ההנקות היומיות תחילה ובהמשך את ההנקות הליליות, מהן הכי קשה להיפרד.
מה לעשות אם אני לא רוצה להשתמש בתרופות כדי למנוע ייצור חלב? מהן השיטות הלא תרופתיות?
השיטות הלא תרופתיות למניעת ייצור חלב, כוללות:
1. הימנעות מגירוי השדיים.
2. שימוש בקומפרסים קרים.
3. תזונה והידרציה – יש לשמור על תזונה בריאה ולשתות מספיק מים, אך להימנע ממשקאות ומאכלים שמעודדים ייצור חלב (גלקטוגוגים כגון חילבה, שומר וגדילן, שיבולת שועל, שמרים וירקות עלים כהים).
4. לבישת חזייה תומכת היטב אך לא לוחצת מדי.
אילו תרופות משמשות למניעת ייצור חלב?
שתי התרופות העיקריות הן:
1. קברגולין (Cabergoline) / דוסטינקס – מדכאת את הפרשת ההורמון פרולקטין, האחראי על ייצור החלב. ניתנת במינון חד פעמי לאחר הלידה (1 מג בבת אחת אם נלקח 24 שעות לאחר הלידה או 0.25 מג פעמיים ביום למשך יומיים אם נלקח בשבוע הראשון לאחר הלידה).
זו התרופה השכיחה והמומלצת.
2. ברומוקריפטין (Bromocriptine) / פרלודל – גם היא מדכאת את הפרשת הפרולקטין. ניתנת במשך מספר ימים לאחר הלידה. פחות בשימוש.
יש לזכור כי התרופות משמשות לרוב במניעת ייצור חלב מיד לאחר הלידה ולא בהפסקת הנקה לאחר הנקה ממושכת.
האם יש תופעות לוואי לתרופות הללו?
כן, תופעות לוואי אפשריות כוללות סחרחורות, בחילות, כאבי ראש ושינויים בלחץ הדם. חשוב להתייעץ עם רופא ולעקוב אחר התופעות.
מהם המצבים בהם אין ליטול התרופות הללו?
בין המצבים, יתר לחץ דם ורעלת הריון.
מה לעשות אם יש לי גודש חלב במהלך מניעת ייצור החלב?
ניתן לשאוב מעט חלב להקלה על הגודש, להשתמש בקומפרסים קרים או חמים ולעשות עיסויים עדינים לשדיים. במקרים חמורים יש לפנות לרופא.ה.
כמה זמן לוקח לגוף להפסיק לייצר חלב לאחר הפסקת ההנקה?
הזמן שלוקח לגוף להפסיק לייצר חלב משתנה מאישה לאישה, אך בדרך כלל מדובר בכמה ימים עד מספר שבועות. אם הפרשת החלב ממשיכה מעבר לזמן הסביר שהוזכר יש לפנות להערכה רפואית.
האם יש השפעות ארוכות טווח של מניעת ייצור חלב?
במקרים רגילים, אין השפעות ארוכות טווח משמעותיות של מניעת ייצור חלב.
כיצד אוכל לוודא שהתינוק מקבל מספיק תזונה אם אני לא מניקה?
במקרה של אי הנקה, יש להשתמש בתחליפי חלב אם מותאמים ולוודא שהתינוק מקבל את כל רכיבי התזונה הנחוצים. חשוב לעקוב אחרי המשקל והתפתחות התינוק בטיפת חלב.
האם מניעת ייצור חלב תשפיע על כמות החלב שלי בהריונות עתידיים?
לא. מניעת ייצור חלב לאחר לידה אחת לא תשפיע על היכולת לייצר חלב בהריונות עתידיים. הגוף יתאים את עצמו מחדש לפי הצורך בהריון הבא.
האם ניתן לחזור להניק לאחר הפסקת ייצור חלב?
כן, במקרים רבים ניתן לחזור להניק לאחר הפסקת ייצור חלב, אם ההפסקה לא הייתה ממושכת מדי. תהליך זה עשוי לדרוש זמן, סבלנות ותמיכה מקצועית, כמו ייעוץ הנקה.
לסיכום, מקווים שהטקסט הזה יעזור באותן סיטואציות שלעתים הן לא קלות. גם לקבל את ההחלטות הכי נכונות וגם לתת לכן את המידע המדויק ביותר.
בהצלחה.