- 01/12/2024
חיסון תינוקות כנגד צהבת בי
החיסון נגד הפטיטיס B (נקרא לפעמים גם דלקת כבד B או צהבת בי) ניתן במדינת ישראל כשגרה לתינוקות בני יומם (במקביל לזריקת ויטמין K).
מנה שניה של החיסון ניתנת בגיל חודש ושלישית ואחרונה בגיל חצי שנה.
הורים רבים שואלים את השאלה "מדוע לחסן תינוקות בני יומם למחלה שמועברת בעיקרה ביחסי מין? האם זה לא עומס על התינוק ועל המערכת החיסונית שלו בגיל כל כך צעיר?"
אז מטרת הפרק הקצר הנוכחי לענות על השאלות הללו ולהביא את ההורים להחליט ההחלטה הנכונה ביום הלידה של התינוק שלהם ולאחריו.
כיצד עובר וירוס הפטיטיס B ומהם סימני המחלה?
הפטיטיס B הוא וירוס נפוץ באופן יחסי המועבר בדרך כלל על ידי קיום יחסי מין והוא יכול לגרום למחלה חדה או לנשאות כרונית.
סימני המחלה האקוטית הם חום, עייפות ובבדיקות מעבדה ניתן לזהות את הפגיעה בכבד.
המחלה הכרונית יכולה לא להתבטא למשך שנים ובהמשך לתת סימנים של עייפות, צהבת, ובבדיקות מעבדה יתגלה הכשל הכבדי. בסופו של יום נגרם נזק בלתי הפיך לכבד (שחמת וגידול סרטני). חשוב להדגיש, אדם יכול להיות נשא כרוני ללא כל סימן למחלה למשך שנים.
באתר משרד הבריאות ראיתי הערכה של שיעורי נשאות של 2-7% מאוכלוסיית מדינת ישראל. זה קצת מוגזם. בעבודה מתוך מאגרי הנתונים העצומים של קופת חולים כללית ראיתי שיעורי נשאות של 1.75% מתוך כמעט מיליון נבדקים.
נתון חשוב נוסף הוא שבעוד שבמבוגרים שנדבקו, רק אחוז נמוך מהמקרים יהפכו להיות נשאים כרוניים, אצל ילדים עד גיל שנה אחוזי המעבר למחלה הכרונית גבוה ביותר ועומד על 90%.
אז מדוע לחסן תינוקות בני יומם למחלה שמועברת בעיקרה ביחסי מין?
בשביל לענות על השאלה הזו צריך לעצור במספר נקודות:
מהם דרכי העברה של הוירוס? – אומנם דרך ההדבקה העיקרית הינה באמצעות יחסי מין אבל ישנן עוד דרכי הדבקה ביניהן:
- העברה מהאם לעובר בעת מעבר בתעלת הלידה.
- העברה מבן משפחה נגוע (חולה או נשא) לתינוק. העברה שכזאת יכולה להיגרם מפצעים או חתכים פתוחים, אבל גם ממגע עם כלים הגייניים משותפים כדוגמת מברשת שיניים או מגבות. הוירוס יכול להישאר ויאבילי ("חי") עד 7 ימים על חפצים אלה.
ולכן, גם באותם מקרים שבהם האם בדקה הסטטוס שלה בהריון והיא שלילית לזיהום בוירוס (זיכרו שישנה הוראה של משרד הבריאות לבדוק לכל אישה הרה סטטוס חיסוני כנגד הפטיטיס B), עדיין ישנו סיכוי להדבקה של תינוקות קטנים.
באיזה סוג חיסון נגד צהבת בי מדובר?
החיסון מיוצר בשיטות של הנדסה גנטית ואינו מכיל וירוס חי מוחלש.
את החיסון יכול לקבל כל תינוק שמשקלו מעל 2 ק"ג.
במקרים שבהם ידוע שהאם נשאית יינתנו בנוסף לחיסון זה גם נוגדנים ספציפיים כנגד הפטיטיס B (ואז גם יחוסנו תינוקות במשקל מתחת ל-2 קילו).
תופעות הלוואי של החיסון הינן בעיקר רגישות במקום ההזרקה (תוך שרירית).
מהי יעילות החיסון להפטיטיס בי?
יעילות החיסון גבוהה ביותר במניעת הדבקה שאחרי הלידה ולכן החשיבות שבחיסון בגיל צעיר.
אז למה בעצם לא לחכות עם החיסון לגיל הקצת יותר מאוחר?
לדעתי מכיוון שהחיסון בטוח ויעיל מאוד, ומכיוון שיכולה להיות העברה של הוירוס מאחד מבני המשפחה בתקופה שאחרי הלידה, אין שום סיבה למנוע או לדחות החיסון.
מה לגבי העומס על מערכת החיסון?
אני מת על הביטוי "עומס על מערכת החיסון". מה, מערכת החיסון היא אוטו משא או משאית? נושא "העומס" על המערכת החיסונית של הילוד הוא ניסיון להאנשה של מערכת החיסון של הילדים.
מרגע הלידה המערכת החיסונית של הילוד מתמודדת עם המון אנטיגנים חדשים, ואין כל עדות שהחיסון להפטיטיס B מהווה עומס או מביא לבעיה כלשהי.
ולכן, שלושת ילדי חוסנו במועד בחיסון זה ואני ממליץ על כך לכולכם.