מרפס – כל מה שרציתם לדעת

המרפס הוא אותו אזור רך בקדמת ראש התינוק, אזור שהורים רבים נרתעים מלגעת בו.

פרק זה נכתב לאור העובדה שלהורים רבים יש סימני שאלה לגבי גודלו של מרפס תקין וגיל סגירת המרפס.

מה זה מרפס?

המרפס הוא אותו רווח שיש בראש בין עצמות הגולגולת. ראו תמונה.

זהו אזור המכוסה רקמת חיבור שמעט שקוע ביחס לעצמות הגולגולת שסביבו ולעתים מורגש כפועם. 

במהלך השנתיים הראשונות לחיים הופכת רקמת החיבור תהליך של היגרמות (הפיכה לעצם).

המרפס הוא חלק חשוב "בגמישותה" של הגולגולת בילוד, גמישות שבין מטרותיה לאפשר מעבר תקין ולא טראומטי בתעלת הלידה ובהמשך גדילה תקינה של עצמות הגולגולת והראש.

האם ניתן לגעת בתינוק במרפס?

אין טעם בלחיצה חזקה על אזור זה אבל כל שאר פעולות היומיום מותרות לרבות נשיקות, ליטופים, מקלחת וכו'.

כיצד צריכה להתבצע בדיקה של המרפס?

בדיקה של המרפס צריכה להתבצע בזווית של 45 מעלות, כאשר התינוק רגוע (ישן או אוכל).

זאת מפני שכשהתינוק בוכה, המרפס יכול לבלוט.

מרפס

עם כמה מרפסים התינוק נולד?

לרוב, אחד או שניים. ראו בציור בהמשך.

קידמי – צורתו יהלום. תמיד ימצא בלידה. נסגר סופית בגיל ממוצע של שנה וחצי, אם כי סגירה תקינה יכולה להתרחש גם בגיל 9 חודשים.

אחורי – צורתו משולש. יכול להיות קטנטן (גודל אצבע), או אף סגור בלידה. באם פתוח בלידה אזי יסגר לרוב עד גיל 6-8 שבועות. באם אינו נעלם אחרי גיל זה, יכול להעיד על תת תפקוד בלוטת התריס או הידרוצפלוס.

מרפס שלישי נדיר ומופיע בהקשר לתסמונות שאינן שכיחות.

מהו גודלו התקין של המרפס הקידמי?

נתחיל בלהכיר בעובדה שישנן וריאציות וקשה לקבל נורמות מספריות מוחלטות לגודלו התקין של המרפס הקידמי. במספר מקומות הגודל הממוצע התקין מוגדר כ-2 על 2 סנטימטר (פלוס מינוס סנטימטר).

על מה יכול להעיד מרפס קידמי גדול מהרגיל?

ברוב המקרים לא יעיד על מחלה אלא על וריאציה נורמלית. במקרים פתולוגיים יכול להיות קשור לתת תפקוד של בלוטת התריס (מזכיר שכל הילדים במדינת ישראל עוברים סקר למצב רפואי זה, כך שאם לא יצרו איתכם קשר אחרי הלידה, פחות סביר שמדובר במצב זה), פגות, חסר בויטמין די ולתסמונות נדירות אחרות.

כלל אצבע חשוב בנושא מרפס (ובכלל ברפואת ילדים), הוא שבדרך כלל פתולוגיה/מחלה לא תתבטא רק במרפס גדול אלא לרוב תבוא לידי ביטוי גם במערכות אחרות. לכן רופא ילדים מנוסה ייקח בחשבון את כל הממצאים, לא רק את גודלו של המרפס. חשוב ביותר בהקשר זה למדוד היקפי ראש ולשים את היקף הראש על עקומה מתאימה ובנוסף לדון עם ההורים על התפתחותו של התינוק.

מרפס - כל מה שרציתם לדעת - דוקטור אפי

על מה יכול להעיד מרפס קידמי קטן מהרגיל?

שוב, ברוב המקרים ממצא מבודד שכזה לא יעיד על מחלה אלא על וריאציה תקינה של הנורמה. במקרים פתולוגיים מרפס קידמי קטן ימצא באסוציאציה למיקרוצפלוס, קרניוסינוסטוזיס ועוד.

גם כאן יש חשיבות רבה למעקב אחר התפתחותו של התינוק והיקפי ראש, מעקב שמתבצע באופן תדיר בשנות החיים הראשונה והשנייה בטיפת חלב.

מה זה מרפס שקוע?

שוב, מזכיר שיש לבדוק את המרפס כשהתינוק רגוע ובזווית של 45 מעלות. בבדיקה שנעשית נכון, מרפס שקוע יכול להעיד על תינוק מיובש.

אני ממש לא מציע להורים לבדוק עכשיו פעמיים ביום את המרפס בילד בריא שמרגיש מצוין. אך אם הילד חולה ומשלשל ומקיא לדוגמה, אזי מצופה מרופא הילדים לבדוק אזור זה בתנוחה שהזכרנו (45 מעלות).

מה זה מרפס בולט או מרפס נפוח?

בהקשר למחלות חום, הרופא המטפל יבדוק באם המרפס בולט, מכיוון שזה יכול להיות סימן לדלקת קרום המוח (וירלית או חיידקית). מרפס בולט יכול להעיד גם על פתולוגיות אחרות לרבות יתר לחץ תוך מוחי מוגבר.