איך להתכונן לפגישה עם רופא יועץ

אני רואה את זה קורה יום יום. אנשים באים לפגישה בנושא רפואי חשוב ומטריד, עם ערימת טפסים מבולגנת, עם עוד שני ילדים קטנים שאי אפשר היה להשאיר בבית ובאיחור של עשר דקות. 

אז אם אתם כבר נפגשים עם רופא, או כל מטפל או יועץ אחר, נסו להתכונן לפגישה מראש על מנת להפיק ממנה עבורכם את המקסימום.

הפוסט הזה כתוב מנקודת מבטו של היועץ ומיועד לעשות לכם קצת סדר בשלבים שלפני הפגישה, במהלך הפגישה ולאחריה.

דגשים לפני הפגישה עם רופא או יועץ

1. קבלו את כל פרטי ההגעה מראש – כתובת מדויקת, דרכי הגעה, אפשרויות חניה, אופן תשלום והסדרים עם קופות החולים וחברות הביטוח השונות.

2. הכינו, אפילו בצורה כתובה, את כל סיפור המחלה מראש. רוצה לומר, במקום להתחיל ולנסות להיזכר איך הכול התחיל, מה היה לפני מה ואיפה הייתם ומה עשיתם – תכתבו. 

בנוסף, הכינו נקודות שהייתם רוצים שיעלו בפגישה ושאלות שהייתם רוצים לקבל עליהן תשובות בפגישה. אפילו ברמת הפתק בטלפון החכם שלכם. 

3. הכינו את כל הנתונים הרפואיים מראש – רוצה לומר, תעשו סדר רגע בסיפור. לפעמים עברתם כל כך הרבה עד שהגעתם. אם הילד עבר כבר בירור רפואי כזה או אחר, הכינו מראש את כל הנתונים בצורה כרונולוגית. מהתחלת הבירור ועד היום. זכרו שבחלק מהמקרים יועץ פרטי לא יוכל להיכנס למערכות הממוחשבות של קופת החולים ולא בטוח שיהיה לו זמן להתחיל לחפש כל מיני בדיקות. הדפיסו מראש את התשובות של כל הבדיקות שעשיתם, פיענוחים של בדיקות שעשיתם, חוות דעת שקיבלתם ומה לא. סדרו אותם לפי נושאים. 

חשוב להזכיר שבמידה ועשיתם בדיקות דימות כלשהם או בדיקות אחרות (צילומים, אולטרסאונד, MRI, תפקודי ריאות, מבחן מאמץ וכו'), – תביאו את הדיסקים עצמם עם הצילומים עצמם ולא רק את הפיענוח. יועצים רבים אוהבים לראות את הבדיקה הגולמית בעצמם, לפענח בעצמם ולעיתים אף לקחת ולהתייעץ עם גורמים אחרים. 

איך להתכונן לפגישה עם רופא יועץ

4. בואו בזמן – החצי הפולני שבי רוצה להגיד לכם רבע שעה לפני. ברור לכולנו שלהגיע באיחור ובהנחה שיש זמן קצוב לפגישה, חותך מהזמן שלכם. איש לא רוצה את היועץ לחוץ בזמן.

5. פנו זמן / פנאי לפגישה – השאירו עוד חצי שעה ספייר לפגישה. הרבה פעמים יש איחור שלא תלוי באיש, ואם אתם לחוצים להוציא את הקטן מהגן, הפגישה כנראה לא תעלה יפה ולא תקבלו תשובות לכל מה שאתם רוצים.

6. בואו לפגישה עם הילד ולא עם האחים שלו ועוד נספחים. טוב, אם יש סבתא שעוזרת מאוד ומכירה ברור שגם היא צריכה לבוא אבל לרוב אנשים נוספים, בטח ובטח ילדים קטנים נוספים שעסוקים בלזוז כל הזמן, יורידו את סף הקשב שלכם ושל הרופא. חבל שפשוט לא תוכלו להיות מרוכזים בפגישה. 

דגשים במהלך הפגישה:

1. כבו טלפונים (אלא אם מה שרשמתם מראש נמצא שם על פתק חכם) על מנת שתוכלו להיות קשובים יותר. לעתים אני נמצא באמצע יעוץ חשוב למשפחה, האימא קשובה אבל האבא עונה לטלפונים באמצע. מעבר לזה שזה לא מכבד איש זה פוגם בקשב שלכם ושל היועץ. טלפון על שקט שלא רוטט כל שנייה זה גם טוב.

2. נסו להתמקד בסיפור המחלה ובשאלות המכוונות של היועץ – טוב, זה לא קל לעשות כי אתם רוצים לספר את כל הסיפור והיועץ רוצה לרוב להתמקד. מאידך, יועץ טוב יודע גם להקשיב, גם לשאול שאלות וגם לכוון את השיחה למקום שבו ניתן יהיה להתקדם לאבחנה או לטיפול. התחילו בסיפור כולו בצורה כרונולוגית, גבו אותו בכל המידע שהכנתם מראש וניתן לשלוף לעיון היועץ ונסו גם אתם לנהל דיאלוג משותף ומכוון עם היועץ.

3. פגישת ייעוץ טובה היא כזו שיש בסופה או אבחנה או תוכנית ברורה. לרבות מה עושים מעכשיו, למה עושים את מה שעושים ומה קורה אם יוצא ככה ומה קורה אם יוצא אחרת. 

4. נסו לקבל תשובות לגבי קבועי הזמן הנדרשים – כמה הדברים דחופים ומתי נפגשים פעם נוספת עם התשובות להמשך. נסו לברר עם היועץ היכן הוא ממליץ לבצע את הבדיקות אליהם הפנה.  

5. צרו עם היועץ דרכי תקשורת שהם לא רק הפגישה העתידית הנוספת – לפעמים דברים משתנים, עולות שאלות ויש נתונים ובעיות חדשות שצצו במהלך הבירור. בררו לגבי הדרך המועדפת והנוחה להעברת שאלות והודעות (יש כאלה המעדיפים מיילים, כאלה המעדיפים וואטספ וכאלה שמנהלים את הכל דרך המזכירה), ולגבי זמינות טלפונית.

דגשים אחרי הפגישה

1. קיראו שוב את הסיכום של היועץ. האם ישנם שם דברים שפוספסו? האם נותרו לכם שאלות? 

2. גשו לרופא המטפל שלכם עם הסיכום של היועץ – עדכנו אותו, ערבו אותו בטיפול, שאלו אותו לדעתו ויחד תמשיכו לבירור או הטיפול הנדרש.

מה הדגשים לגבי יעוץ וירטואלי?

השימוש בפלטפורמות וירטואליות גבר ויגבר עוד בשנים הקרובות. לטוב ולרע.

הדגש היחיד שיש לי להוסיף הוא לדאוג לחיבור וירטואלי טוב, עדיף לא סלולרי עם סביבה שקטה ומיקרופון שעובד טוב.

אם ברצונכם להראות תשובות של בדיקות, מסמכים או תמונות ליועץ הכינו מראש שתוכלו לשלוף מהר.

טוב, אז שיהיה לכם בהצלחה.