- 09/12/2024
גניקומסטיה (הגדלת שד) במתבגרים – מה כדאי לעשות?
דווקא בגיל ההתבגרות, תקופה שבה יש חשיבות רבה למראה החיצוני, עלולה להופיע אצל נערים תופעה הנקראת גניקומסטיה או במילים אחרות התפתחות חזה נשי.
מקור המילה "גניקומסטיה" ביוונית, ומשמעותה שדיים נשיים.
למרות שבחלק גדול מהמקרים מדובר במצב חולף גם ללא טיפול מיוחד, התופעה עלולה לגרום מבוכה חברתית קשה ופגיעה בדימוי העצמי של הנער או הגבר עד כדי פגיעה בתפקוד החברתי ובהערכה העצמית של אותם הנערים.
אז מי שיסביר בפרק זה מהי בדיוק התופעה, מהו הבירור הנדרש ומהם דרכי הטיפול וההתמודדות הוא ד"ר אסף אולשינקה, פלסטיקאי ילדים שנמצא גם הוא ברשימת הרופאים המומלצים של האתר שלנו, ראו בקישור הזה.
אז מה זה בדיוק גניקומסטיה ולמה זה קורה?
גניקומסטיה זהו מצב בו קיימת רקמת שד עודפת אמיתית בנערים/גברים, לרוב עקב שינויים הורמונליים במהלך גיל ההתבגרות. התופעה שכיחה מאוד, ברמה זו או אחרת, אפילו עד 50% מהנערים.
מדוע זה קורה? בגיל ההתבגרות יש הפרשה של הורמונים זכריים ונקביים (אנדרוגן ואסטרוגן) גם בבנות אבל גם בבנים. רוב מקרי הגניקומסטיה נגרמים בגלל חוסר איזון הורמונלי בין ההורמונים הזכריים לנקביים, כך שההשפעה של הנקביים עולה וגורמת לגירוי יתר. לעיתים, כשיש הפרשה של הורמון נקבי בכמות מספקת, מתפתחת רקמת שד עודפת הנותנת מראה נשי לחזה.
מצב זה יכול להיות חד צדדי או דו צדדי, סימטרי או אסימטרי.
האם יש סיבות נוספות לגניקומסטיה במתבגרים מעבר לבעיה הורמונלית חולפת?
למרות שהגורם השכיח ביותר לגניקומסטיה הוא אותו חוסר איזון הורמונלי של גיל ההתבגרות, יש מקרים בהם היא נגרמת מסיבות אחרות כגון מחלות מסוימות או תופעות לוואי של טיפול תרופתי (לדוגמה הורמון גדילה, קראו עוד בקישור הבא).
בנוסף, יש להבדיל בין "גניקומסטיה אמיתית" ממצב שנקרא "פסאודו-גניקומסטיה", מצב שכיח גם כן, בו הגדלת החזה בבנים נובעת בעיקרה מהשמנה ולא מהגדלת רקמת השד (למרות שהמראה יכול להיות דומה לעיתים).
בחלק גדול מהמקרים הגורם למראה הנשי של החזה הוא משולב. גם הגדלה של רקמת השד וגם עודף שומן.
ראו את שלוש התמונות שבפרק זה:
בתמונה הראשונה גניקומסטיה בחומרה קלה עם עודף רקמת שד תת פטמתית בלבד.
בתמונה השניה גניקומסטיה בחומרה בינונית עם עודף רקמת שד ועודף שומן משולב.
בתמונה השלישית גניקומסטיה כתוצאה מהשמנה.
מהן דרכי הבירור והטיפול בגניקומסטיה במתבגרים?
כמו תמיד ברפואה, מומלץ שכל מקרה שכזה יגיע ליעוץ רופא לרבות היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית. במרבית המקרים בירור של רופא הילדים/משפחה בהחלט מספק. במקרים מסוימים נדרשות בדיקות דם הורמונליות ומעקב מומחה באנדוקרינולוגיה.
כלי חשוב נוסף בהערכת של גניקומסטיה היא בדיקת אולטרסאונד של החזה.
מהם הטיפולים הפוטנציאלים בגניקומסטיה במתבגרים?
נתחיל מהסוף. למרות שגניקומסטיה מאוד שכיחה במתבגרים, במרבית המקרים (עד 75%) יש שיפור תוך שנתיים ללא כל התערבות.
במידה ויש עודף משקל ניכר הגורם, בין היתר, לצורת חזה נשי (פסאודו-גניקומסטיה), הרי שירידה במשקל, על-ידי שילוב של תזונה נכונה ופעילות גופנית, היא הפתרון המתאים לבעיה. רק אם תוותר צורת חזה נשי לאחר הגעה למשקל היעד יש מקום לשקול טיפול ניתוחי כפי שתקראו בהמשך.
כמו כן, במקרים מסוימים, טיפול תרופתי יכול לנסות לאזן את חוסר האיזון ההורמונלי, מאידך, טיפול תרופתי נתון למחלוקת עקב חוסר ההסכמה לגבי התרופות המתאימות, זמן הטיפול המתאים והאפקטיביות שלו.
האם יש פתרון ניתוחי לגניקומסטיה?
באותם מקרים בהם נדרשת התערבות, הליך ניתוחי מהווה את השיטה העיקרית לטיפול.
המטרה של טיפול ניתוחי היא להשיג מראה חזה מתאים לנער/גבר עם מינימום צלקות נראות. הניתוחים הפלסטיים לטיפול בגניקומסטיה יעילים מאוד. ניתן לבצע ניתוח לתיקון גניקומסטיה בתנאי שמצב החזה קבוע ללא שינוי לפחות שנה והבירור הרפואי תקין.
מהו ההליך הניתוחי בגניקומסטיה?
בדרגות הקלות של הבעיה, בין אם מדובר בעודף שומן קל או ברקמת שד בכמות קטנה, ניתן לטפל באמצעות שאיבת שומן בלבד או כריתת רקמת שד (לרוב שילוב), דרך חתכים קטנים בשולי השד. אם קיים עודף רקמת השד משמעותי אשר הנו הסיבה המרכזית להגדלת השדיים, הרקמה העודפת תיכרת בניתוח בשיטה פתוחה. הכריתה יכולה להתבצע כפעולה בודדת או בשילוב עם שאיבת שומן. בגישה הפתוחה, החתך מבוצע באזור מוסתר, על הגבול התחתון של העטרה או במקרים מסוימים בצדי השד. דרך חתך זה, כורתים את הרקמה הבלוטית ואת השומן העודפים.
במקרים קיצוניים של גניקומסטיה יוסרו גם עודפי עור, והמשמעות תהיה צלקות ארוכות יותר על פני החזה.
הסיבוכים בניתוח אינם שכיחים, והם כוללים זיהום, דימום, הצטברות נוזלים, הצטלקות לא טובה, פגיעה בפיטמה ואסימטריה.
בנוסף, על מנת לעזור בהפחתת הנפיחות לאחר הניתוח, על הנער ללבוש וסט לוחץ למשך מספר שבועות באופן קבוע.
לסיכום, גניקומסטיה הוא מצב שפיר, אשר מאופיין בהגדלת החזה בנער/גבר, עקב הגדלת יתר של רקמת שד ו/או עודף שומן. טיפול ניתוחי בו מסירים את הרקמה העודפת יעיל מאוד, ואפשרי במקרים מסוימים לאחר בירור רפואי.
לכן, במידה והגניקומסטיה מפריעה ופוגעת באיכות החיים, נכון ואפשר לפנות לייעוץ מומחה.