- 09/01/2025
הורמון גדילה בזריקה של פעם בשבוע – עכשיו גם בישראל
בקיץ האחרון אישר ה-FDA שימוש בזריקה חד שבועית של הורמון גדילה, ולאחרונה הזריקה גם הגיעה לישראל.
זה מעלה הרבה שאלות – האם מדובר באותו חומר פעיל? האם היא בטוחה לשימוש? והאם היא תחליף את הזריקה היומית?
כל מה שידוע לנו עד כה על הורמון גדילה הניתן בזריקה פעם בשבוע מאת ד"ר שי פוקס, אנדוקרינולוג ילדים בכיר, שאת פרטיו ניתן למצוא בקישור הבא.
אילו סוגים של הורמון גדילה היו עד כה בעולם ובישראל?
עד לאוגוסט 2023, ילדים עם חוסר בהורמון גדילה, או כאלה בעלי התוויה אחרת שמקבלים טיפול בהורמון גדילה, קיבלו אותו בהזרקה תת עורית יומית באמצעות מזרק עט. בישראל יש מזרקי הורמון גדילה של שתי חברות תרופות – פייזר ונובונורדיסק.
השם הגנרי של הורמון הגדילה בזריקה יומית הוא סומטרופין, ואילו התרופה של פייזר נקראת גנוטרופין, וזו של נובונורדיסק מכונה נורדיטרופין. בחודשים האחרונים חסרה במדינת ישראל הזריקה נורדיטרופין.
אתם יכולים לקרוא עוד על שני הורמוני הגדילה הניתנים בזריקה יומית בקישור הבא.
אבל לאחרונה אושר על ידי ה-FDA הורמוני גדילה אחרים, שמיועדים להזרקה פעם בשבוע, במקום זריקה יומית. על פניו בשורה משמחת להורים ולילדים המטופלים בחוסר הורמון גדילה.
אז האם כדאי למהר ולבקש מהאנדוקרינולוג לעבור להזרקה שבועית?
אילו סוגים של הורמון גדילה המיועד להזרקה חד שבועית ישנם בעולם ובישראל?
בשלב זה בארץ אושר הורמון הגדילה המיועד להזרקה חד שבועית המיוצר על ידי פייזר. ה-FDA אישר אותו לשימוש לאחר ניסויים קליניים שהוכיחו את יעילותו. ההורמון המוזרק בזריקה שבועית נמצא לא פחות יעיל בהשוואה להורמון גדילה יומי באותם שלבים 2 ו-3 של הניסוי הקליני. בנוסף, פרופיל הבטיחות של הזריקה השבועית נמצא דומה לזה של הטיפול היומי.
השם הגנרי של החומר בזריקה החד שבועית נקרא סומטרוגון וההורמון נמכר בארץ ובעולם תחת המותג Ngenla (אנג'נלה) ואושר לשימוש בילדים מגיל שלוש. קראו פה עוד על אנג'נלה.
הורמון גדילה חד-שבועי מקביל של חברת נובונורדיסק נקרא סומפסיטן ונמכר תחת המותג סוגרויה (Sogroya). הליך האישור שלו בארץ טרם הושלם ולכן הוא עדיין לא זמין כאן, אם כי הוא כבר אושר לשימוש באירופה ובארה"ב.
חברות נוספות כדוגמת Ascendis Pharma עובדות על ייצור הורמון גדילה חד שבועי.
טוב, אז זורקים לפח את הזריקות יומיות ועוברים לזריקה שבועית?
לא כל כך מהר.
במשך שנים ארוכות, הזרקה יומית של הורמון גדילה הייתה הסטנדרט בטיפול. למרות שרוב הילדים מתרגלים למחט העדינה תוך ימים, הרי שברור שיש משפחות שבהן רגע ההזרקה נותר נקודת מתח יומיומית, וההקלה עם המעבר להזרקה אחת לשבוע תהיה משמעותית. מה שכן, עבור הזריקות היומיות, הנמצאות בשימוש נרחב מאמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת – יש מעקב ארוך טווח מאוד. הנושא עודו נחקר, ואנחנו עדיין רואים מאמרים הבודקים את בריאותם של מי שהיו ילדים כשטופלו בהן, חלקם היום מבוגרים בעשור החמישי והשישי לחייהם. לכן, יעבור דור לפני שיהיה ברשותנו אותו עומק של מידע ארוך טווח לגבי הטיפול החד-שבועי.
עם זאת, הורמון גדילה חד שבועי נמצא בשימוש קליני כבר מאז 2021 באוסטרליה, מאז 2022 באירופה ומזה שנה בארה"ב כך שמידע מהעולם האמיתי שמחוץ לניסויים קליניים כבר מצטבר בלי שהשתנתה השורה התחתונה נכון לעכשיו – הבטיחות והיעילות של זריקה חד שבועית דומות לטיפול היומיומי.
האם ההתוויות להורמון החד שבועי זהות ליומי?
גם כאן אנחנו נכנסים לפינה מעניינית.
אפ אתם בוגרי הפרק שלנו שדן על טיפול בקומה נמוכה באמצעות הורמון גדילה, אתם בוודאי זוכרים שיש מספר התוויות רפואיות לטיפול.
אבל ההורמון היחיד הזמין כרגע בישראל לזריקה חד שבועית (אנג'נלה) מאושר לשימוש רק בילדים מעל גיל 3 עם התוויה מוכחת יחידה של חסר בהורמון גדילה. כך שהלכה למעשה, רוב הילדים המטופלים בהורמון גדילה במדינת ישראל יתקשו לקבל אישור ולהשיג את ההורמון השבועי.
אני מניח שבעתיד התוויה זו תורחב.
לסיכום, העולם מתקדם ודברים שפעם היו נראים לנו כחלום היום הם לחלוטין מציאות. מה עם זריקה פעם בחודש? ומה עם פעם בשנה?
אפשר לחלום, לא?
בהצלחה.