חיסון כנגד שלבקת מעכב דמנציה – מחקר מדעי לא פחות ממדהים!

על מנת לשים דברים על דיוקם, בעיקר מול התקשורת הפופולרית, החלטתי לסכם לכם את תוצאות המחקר החשוב שמדגים איך מניעת שלבקת חוגרת מעכבת הופעת דמנציה.

אבל אני חייב שתתחילו בפרק הבסיסי שמסביר על מה זה שלבקת חוגרת, כולל מה הקשר לאבעבועות רוח ובעיקר איך הווירוס לא עוזב אותנו אחרי ההדבקה הראשונית.

במקביל, יש לנו באתר פרק מצוין על החיסון לשלבקת חוגרת.

אם אתן בוגרים מצטיינים של שני הפרקים הללו אז אין לכם דמנציה ואתם יכולים עכשיו גם לקרוא על איך לעכב אותה עוד יותר.

המאמר המדובר, פורסם בעיתון הרפואי הסופר דופר מכובד Nature medicine ב-25 ליולי 2024 וניתן למצוא אותו כאן.

מה הרקע למחקר הנוכחי?

הכי בקצרה שיש כי אתם בוגרים של הפרקים הקודמים.

כולנו נדבקנו בילדותנו באבעבועות רוח. אחרי ההדבקה ההיא הווירוס, שנקרא וריצלה זוסטר, נשאר בגוף שלנו ואחרי כמה עשרות שנים הוא מתפרץ. היות ואנחנו כבר בוגרים של האבעבועות ויש לנו נוגדנים ההתפרצות היא מקומית בצורת חגורה ונקראת שלבקת חוגרת.

בשנים האחרונות נכנסו לשימוש שני חיסונים כנגד שלבקת חוגרת שניתנים לאנשים מבוגרים. הראשון נקרא זוסטווקס – היה בו שימוש למשך מספר שנים ובינתיים נעלם מהעולם והחלף על ידי חיסון טוב יותר.

השני נקרא שינגריקס – זהו החיסון המוצלח יותר שניתן היום.

נשאלת השאלה, אם אנשים שחוסנו באחד משני חיסונים אלה, מוגנים יותר בהיבט של דמנציה בגיל המבוגר.

למה שזה בכלל יהיה קשור? כי יתכן ולנוכחות או להתפרצויות של הווירוס שחבוי אצלנו במערכת העצבים שנים רבות יש אפקט מצטבר על תאי המוח הקשורים לדמנציה.

או במילים אחרות, יתכן ואין רק התפרצות יחידה של שלבקת חוגרת אלא יותר, ללא קליניקה כלל, שקשורות לדנמציה. יתכן שעצם הנוכחות של הווירוס במערכת העצבים קשורה לדנמציה.

מהי הנחת הייסוד המדעית שבבסיס המחקר?

הנחת הייסוד שכבר הוכחה במחקרים קודמים היא שמניעת שלבקת חוגרת מעכבת/מונעת דמנציה. הנתון הזה הוכח בעבר במחקרים אחרים, אבל בצורה מוגבלת. מדוע בצורה מוגבלת?

א. המחקר הקודם היה בין אוכלוסיית אנשים שהתחסנו לכאלה שלא התחסנו. יגיד מי שיגיד, שאנשים שמתחסנים הם שונים מהרבה בחינות לאנשים שלא מתחסנים.

ב. מניעת הדמנציה הוכחה רק בנשים ופחות בגברים.

ג. המחקר הקודם בדק רק את החיסון הישן, הזוסטווקס בעוד בעולם עכשיו יש חיסון חדש.

המשיכו לקרוא.

חיסון כנגד שלבקת מעכב דמנציה – מחקר מדעי לא פחות ממדהים

שיטות המחקר

שימוש בגיליונות מידע אלקטרוניים, באוכלוסיית אנשים בארצות הברית, והשוואה של התוצא העיקרי (דמנציה) בהשוואה לאוכלוסיית מתחסנים ולא מתחסנים, לרבות סוג החיסון.

תוצאות המחקר

נאספו נתונים על שלוש קבוצות מחקר:

מעל 100 אלף אנשים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה בחיסון זוסטווקס, בין 2014 ל-2017.

מעל 100 אלף אנשים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה בחיסון שינגריקס, בין 2017 ל-2020.

מה התוצאות? האם אנשים שחוסנו בשינגריקס מוגנים יותר מאנשים שחוסנו בזוסטווקס?

בהחלט!

למתחסנים בחיסון החדש יש עליה ב-17% בזמן ללא אבחנה של דמנציה יחסית לאוכלוסיה שחוסנה בזוסטווקס (שהם כשלעצמם מוגנים יותר מדמנציה מאוכלוסיית לא מתחסנים). 

במילים אחרות, לקבוצת המתחסנים בשינגריקס היו 164 ימים נוספים ללא אבחנה של דמנציה.

הבשורות הטובות הללו הוכחו הפעם גם בנשים וגם בגברים, למרות ששוב היעילות מבחינת מניעת דמנציה הייתה גבוהה יותר בנשים מאשר גברים.

סתם בשביל לסבר את העין למי שחש שאין במחקר הזה קבוצת ביקורת אמיתית. נעשתה השוואה נוספת גם למבוגרים שחוסנו "סתם" כנגד שפעת או טטנוס וכמובן שאוכלוסיית המחסנים כנגד זוסטר הייתה עם זמן ללא דמנציה ארוך יותר.

מה המסקנות מהמחקר?

מעבר למסקנות המידיות שהן גשו להתחסן כנגד שלבקת חוגרת (מי בקבוצת היעד לחיסון? קראו כאן), יש כאן מסקנות מרחיקות לכת לקובעי מדיניות הבריאות.

אם אני מקבל החלטות ברמת קופת חולים זו או אחרת, אני הופך את החיסון הזה לתו איכות בחלקת אלוהים הקטנה שעליה אני אחראי. לא רק כי מונע שלבקת חוגרת, אלא כי ההשלכות הנוספות הינן מרחיקות לכת.

מי שמצקצק ואומר מה זה 164 ימים נוספים ללא דמנציה אז אענה שני דברים:

א. זה 164 ימים נוספים בלי דמנציה. ברמת האוכלוסייה הכללית (וגם האדם הפרטני) זה אמירה ענקית.

ב. זה ההוכחה החד משמעית שיש קשר בין הווירוס לדנמציה, והפתח לחקר מנגנונים נוספים למניעת הידרדרות קוגניטיבית. מי יודע לאן נגיע?

ואכן, אם אני חוקר דמנציה, אני מנסה להבין אילו עוד שיטות (ובהכרח מהו המנגנון הספציפי), הקשורות לווירוס וריצלה-זוסטר, יכולות למנוע תחלואה נוירולוגית נוספת.

המחקר הזה ודומיו הם לא פחות ווואו!

גשו להתחסן.