- 08/12/2024
לקטז לכאבי בטן (קוליק או גזים) בתינוקות – האם נמצא הפתרון?
עבודה חביבה בנושא שכואב לכולנו ברפואת ילדים, כאבי בטן של תינוקות, שנקראים גם קוליק או גזים.
אז קודם כל – יש לנו פרק מיתולוגי באתר שמדבר על הנושא (קישור כאן), ובעיקר סוקר את המאפיינים של קוליק ואת הדרכים להקל.
אני מניח שלא אפיל אתכם מהרגליים אם אספר לכם שכמעט כל מה שניסיתם לגזים בעצם לא באמת עובד, וכולנו משחקים על זמן. אחדד זאת – רוב מה שקניתם ברשתות הפארם, בהמלצת הרוקח או הדודה, לא באמת עוזר לרבות כל המוצרים הכי נוצצים והכי יקרים. תסלחו לי על הבוטות…
אז הנה עבודה מדעית שפורסמה לאחרונה (אוגוסט 2022) בעיתון חביב ברפואת ילדים (BMC Pediatricsׂ), ומנסה טיפול חדש ישן לכאבי בטן בתינוקות – האנזים לקטז.
הקדמה – האנזים לקטז הוא בעצם אנזים שאמור להיות לכולנו במעיים ותפקידו לפרק את הלקטוז, סוכר החלב. יש מספר סיבות לכך שלחלק מהתינוקות יש חסר יחסי בלקטז ואכן, עבודות קודמות הדגימו שמתן לקטז בתוספת לחלב אם או לפורמולה אולי יכול להוריד כמות כאבי הבטן בתינוקות. עם זאת, העבודות היו קטנות ופחות מתוקפות מבחינת הגדרת התינוקות כסובלים באמת מקוליק.
שיטות – מחקר שבוצע בהודו ומומן על ידי חברת תרופות גדולה.
מחקר פרוספקטיבי, רנדומלי, כפול סמיות, מבוקר. באמת, המחקר הכי טוב מבחינה מחקרית שאפשר לערוך.
כמובן שגויסו תינוקות בריאים, ללא מחלות רקע, מתחת לגיל 5 חודשים, שעונים להגדרת המחקר כסובלים מקוליק/גזים. אחד מהקריטריונים לכניסה למחקר היה תינוקות שבכו או היו באי שקט לפחות 3 שעות כל יום לפחות ל-3 ימים בשבוע. קשוח.
ההורים בקבוצת המחקר (לקטז) ובקבוצת הביקורת (פלצבו) קיבלו בקבוק דומה המכיר 15 מיליליטר של נוזל חסר ריח או צבע. לא החוקרים ולא ההורים ידעו אם התינוק מקבל לקטז או פלצבו (סירופ חסר חומר פעיל).
בתינוקות יונקים האם התבקשה להתחיל בשאיבת 10 מילילטר חלב, להוסיף לו 5 טיפות מבקבוקון המחקר, לערבב, לחכות חצי שעה, לתת לתינוק ואז להתחיל הנקה רגילה.
בתינוקות שמקבלים פורמולה פשוט הוסיפו 5 טיפות מבקבוקון המחקר לכל 50 מיליליטר פורמולה, עירבבו, חיכו חצי שעה ואז נתנו לתינוק לאכול.
כך זה נמשך במשך חודש ימים כאשר ההורים התבקשו להימנע מלתת תוספים אחרים שלכאורה מקלים על גזים וכמובן מילאו שאלונים לגבי אי השקט והסימפטומים של התינוק.
תוצאות – גויסו למחקר 162 ילדים, 80 בקבוצת הלקטז ו-82 ילדים בקבוצת הפלצבו. המאפיינים ההתחלתיים היו דומים בשתי הקבוצות.
מעל 75% מהילדים היו על הנקה בלעדית.
אחרי 4 שבועות של "טיפול", בשתי הקבוצות חל שיפור בתסמינים (גם בקבוצת הפלצבו). אבל השיפור היה גבוה יותר, משבוע לשבוע, בקבוצת התינוקות שקיבלו לקטז. למעשה, תינוקות בקבוצת הלקטז בכו או היו באי שקט פחות 35-52 דקות ביום (מזכיר שמראש אלו היו תינוקות עם לפחות 3 שעות אי שקט או בכי ביום).
מבחינת זוית הראייה של ההורים – הייתה שביעות רצון גבוהה יותר של ההורים בקבוצת הלקטז בהתייחס למצב הרוח, לעירנות ולנוחות של התינוקות שלהם.
תופעות לוואי? לא משמעותיות ולא נצפו יותר בקבוצת המחקר.
דיון ומשמעות – האם נמצאה הסיבה לכאבי בטן בתינוקות? והאם נמצא הפתרון? כמו הרבה פעמים בחיים, התשובה מורכבת.
מצד אחד, הספרות מלאה חדשות לבקרים, בתוספי מזון (או תרופות) כאלו או אחרים, שמתיימרים לשפר כאבי הבטן בתינוקות. כאשר הרווחים של החברות השונות שמוכרות לנו מוצרים כאלה או אחרים, אדירים.
מאידך, העבודה הנוכחית היא עבודה מחקרית טובה ויש מאחורי הנושא הגיון.
אני לא בטוח שהעבודה הוכיחה שגזים בתינוקות נגרמים על ידי חסר חלקי של לקטז, אבל אולי יש לתוספת אנזים זה תפקיד כלשהו. אני גם לא רואה איך נשים מניקות מחכות חצי שעה אחרי שאיבת 10 מילילטר על מנת לתת ארוחה מלאה לתינוק שלהם. מאידך, אי אפשר להתווכח עם הנתונים שלכאורה מוצגים במחקר מדעי מתוקף, גם אם חברת תרופות תמכה וקידמה המחקר.
והאם תוצאות המחקר והבסיס הרעיוני שמאחוריו עושים שכל לגבי הפחתת לקטוז בפורמולה (תמ"ל) בתינוקות שאינם יונקים (פורמולות קומפורט למיניהן)?
אני הייתי שמח אם מישהו היה חוזר על המחקר, בצורה מחקרית דומה, עם כמות תינוקות גדולה יותר ובמדינה מערבית כלשהי.
מספר דברים נוספים שחשוב לי להדגיש:
1. מסתובבים מאות תינוקות במדינת ישראל עם אבחנה של קוליק שסובלים למעשה ממשהו אחר. אני ממליץ לכן לקרוא בעיון את הפרק באתר שסוקר סיבות לאי שקט בילדים ולנסות ולמצוא האם התינוק שלכם סובל ממשהו נוסף, למעט קוליק. זה הפרק שאני מקבל עליו הכי הרבה פידבק ממכם, על אבחנה חדשה שאתם ההורים עשיתם אחרי קריאה באתר.
2. אני בפירוש מפציר בכם לחזור לפרק באתר על כאבי בטן בתינוקות ולקרוא וליישם מה באמת עובד – הקלה על ידי תנועות חוזרניות, רוגע של המערכת (משפחה בכלל והורים בפרט), סדר יום קבוע וזמן שלכם ההורים עם עצמכם. אם אתם עושים את כל מה שאמרתי והתינוק שלכם עדיין עם כאבי בטן איומים מעל 3 שעות ביום, אז בואו נחשוב ביחד עם לקטז זה הפתרון.
אז נמשיך לעקוב אחרי הספרות עד שנמצא מה באמת עושה גזים בתינוקות ואם יש בכלל פתרון.
מעבר לזמן.