- 04/05/2025
כל מה שחשוב לדעת על כינים בילדים – מניעה, אבחון וטיפול
כבר כתבתי בפרק אחר באתר (תולעים בילדים), שישנם כמה דברים שמסוגלים להוציא משפיות גם את ההורה השלו ביותר, אחד מהם זה למצוא כינים בראש של הילד/ה. די אפילו בהודעה בקבוצה של הגן "יש כינים" בשביל שנתחיל להתגרד, אבל ברור שחלק מלהיות הורים זה גם ההתמודדות עם כינים.
אז החדשות הרעות הן, שכולנו עשויים להידבק בכינים לפחות פעם אחת בחיינו. החדשות הטובות הן שיש פתרון ושיטות מוכחות שמסייעות להיפטר מהן.
בואו נדבר על זה:
– איך להימנע?
– איך לאבחן נכון?
– והכי חשוב – איך לטפל?
מה זה בעצם כינים?
התכנסנו כדי לדבר על כינת הראש שבלועזית נקראת Pediculus humanus capitis. זהו חרק טפיל וחסר כנפיים שמתרבה באמצעות הטלת ביצים.
כינת הראש מתיישבת וניזונה רק מראשים של בני אדם ולא יכולה לחיות ולעבור מחיות מחמד כמו חתולים או כלבים.
מרגע בקיעת הביצה ועד שהכינה שבקעה תטיל ביצים חדשות עובר פרק זמן של 9 עד 12 ימים, שבו, בכדי להתקיים ולהצליח להתרבות, היא מוצצת את הדם מהקרקפת האנושית בערך חמש פעמים ביום.
למעשה, כינה לא יכולה לשרוד יותר מיום או יומיים שלא על מאכסן אנושי.

האם כיני הראש מפיצות מחלות?
מעצבנות ככל שיהיו, אין בכינות הראש שום סכנה להפצת מחלות.
איך כינים עוברות מראש לראש והאם יש ילדים שהם אוהבות יותר?
מכיוון שלכינים אין כנפיים, הן לא יכולות לעוף או לקפוץ מראש לראש. הכינה חייבת לעבור את המרחק מראש לראש בהליכה. זו הסיבה שקירבה פיזית בין אנשים (אחים, חברים, חלוקת מברשות או מסרקים), מגבירה את הסיכוי להידבק בכינים.
בניגוד גמור למה שהיה מקובל לחשוב פעם, כינים אוהבות ראשים מכל שכבה סוציואקונומית ללא הבדל של גיל או מגדר, אך הן נמצאו בשכיחות גבוה יותר בקרב ילדים בני 4 עד 12 משום שבגילאים אלו יש מגע קרוב יותר – וכן יותר בקרב בנות בשל שיערן הארוך המאפשר מעבר מראש אל ראש.
עוד קונספציה שאני רוצה להפריך היא שכינים יכולות לעבור באמצעות מים. כלומר – לא נדבקים בבריכות השחייה.
למי יש סיכוי גבוה "לארח" כינים?
התשובה לא תמצא חן בעיניכם, אבל בגדול – כולנו עשויים להידבק בכינים לפחות פעם אחת בחיינו. אין קשר לאורך השיער או לגוון.
סטטיסטית, ילדים בגילי הגן ובית הספר היסודי נגועים בכינים יותר מאשר בני נוער ומבוגרים. בשל חוסר המודעות שיש לילדים לגבי שמירת מרחק, מרחב אישי וכדומה, הם יותר חשופים להדבקה. כך, גם מי שבא במגע קרוב ויום-יומי עם ילדים חשוף לנגיעות בכינים – הורים, מטפלות, מורות, גננות וכדומה.
איך יודעים שלילד/ה יש כינים?
התסמין הקליני השכיח ביותר הוא גרד, והוא מופיע במעל 80% מהילדים הנגועים.
מצאנו ביצים של כינים על הקרקפת של הילד/ה, מה זה אומר ומה לעשות?
זה אומר שיש סיכוי טוב שתמצאו גם כינים חיות, אבל לא בהכרח. אם לא מצאתם כינים חיות, אין צורך בטיפול בילד/ה ויש לחזור על בדיקת הראש למשך מספר ימים ואז אחרי שבוע.
איך מונעים הידבקות בכינים?
אין דרך להישמר ב-100% מכינים, אבל אפשר למנוע הידבקות בדיקת ראשים באמצעות מסרק ייעודי.
בדיקת ראשים תכופה יכולה לאתר כינים כל עוד הן מעטות או צעירות מכדי להטיל דור חדש, ואף ביצים, לפני שבקעו. מומלץ לערוך את הבדיקה במסרק כינים ייעודי, שיעילותו גבוהה פי 4 או 5 מזו של בדיקה ידנית – פשוט מסרקים את השיער, 10-20 פעמים בטיפול.
טיפ נוסף – עדיף לבצע הבדיקה עם מסרק צפוף אחרי חפיפה ומרכך ועל שיער רטוב. כך יהיה קל יותר לסרק ולבחון האם יש על המסרק כינים חיות.
האם שמנים צמחיים דוחים כינים?
שיטת מניעה אחרת, מסורתית, להרחקת כינים היא להשתמש בשמנים אתריים. שמן עץ התה, שמן רוזמרין ושמן האקליפטוס נתפסים כבעלי ריחות חזקים, שדוחים את הכינים ומונעים הדבקה.
למעשה, אין הוכחה מחקרית כי שמנים אלו אכן יעילים בהרחקת הכינים, ולעיתים גורמים לילדים לסלידה בשל ריחם החזק. שמן רוזמרין על העור עלול גם לעורר תגובה אלרגית.
איך מונעים התרבות כינים?
ישנם מוצרים המכילים ריכוז הנמוך של דימיתיקון ומיועדים למניעה. בגדול, כל עוד החומר נמצא על השיער, כינים חדשות שיגיעו לראש לרוב יושמדו. אם הכינים יספיקו להטיל ביצים, המוצרים הללו לרוב ישמידו את הכינים החדשות שיבקעו.
דר' אפי, הכינים כבר כאן! איך מטפלים?
כאמור, לא נשקפת כל סכנה לבריאות בגלל נגיעות בכינים. ולכן אין צורך לקחת סיכונים מיותרים ויש להשתמש בחומרים מאושרים בלבד, שנמצאו יעילים במחקרים ללא חומרי הדברה כימיים.
חומר יעיל להשמדת כינים הוא דימתיקון (Dimethicone) – חומר מבוסס סיליקון שמשמיד את הכינים וביצי הכינים ביעילות ומסייע להחליק אותם החוצה בעזרת מסרק צפוף ביעילות ובבטיחות .
כיצד? החומר חוסם את קנה הנשימה של הכינה, מונע חדירת חמצן – והכינה מתה. היות ומדובר על מנגנון פיזיקלי הכינים לא יכולות לפתח אליו עמידות. דימתיקון נבחן קלינית ונמצא יעיל ביותר ובטוח לילדים החל מגיל חצי שנה ומעלה.
איך מאתרים ואיך משמידים ביצי כינים
ביצי כינים הן בעלות צורה אליפטית מוארכת וצבען חום צהבהב מבריק. אפשר למצוא את ביצי הכינים באזורים עם חום גוף גבוה כמו בעורף ומאחורי האוזניים. הביצים דבוקות לשיער בעזרת דבק חלבוני חזק שהכינה מפרישה.
ישנם חומרים בשוק המטפלים גם בביצי הכינים אבל זכרו שלאחר 6 עד 9 ימים בוקעת הכינה מהביצה ומשאירה את הקליפה ריקה ועדיין דבוקה חזק לשיער. קליפות הביצים עלולות להטעות ולגרום לאבחון שגוי של הימצאות כינים ולכן ההמלצה היא לסרק במסרק צפוף ולוודא כי אין כינים בשיער. אבחון נוסף לביצים מתות ולא ביצים חיות הוא מיקומן מהקרקפת – ככל שהביצה מרוחקת מהקרקפת, הסבירות כי היא חיה נמוכה.
מה לגבי טיפול בכל שאר בני המשפחה?
לא הכרחי לטפל בכל בני המשפחה לאחר שאחד מחבריה נמצא עם כינים, אבל צריך לקחת בחשבון שגם אנחנו ההורים עשויים להידבק. אפשר לערוך בדיקת ראשים אצל כולם באמצעות מסרק טוב, רצוי בו זמנית או לכל המאוחר באותו היום.
מה לגבי טיפול במיטות או ברהיטים?
אמרנו שכינים יכולות לשרוד עד יומיים שלא על מאכסן. ולכן אפשר להימנע ממגע עם בבגדים, מגבות, מצעים, מסרקים ומברשות שהיו במגע עם ילדים נגועים למשך 4-5 ימים – או לשטוף אותם ב- 55-60 מעלות צלזיוס למשך 30 דקות.
אין שום סיבה לטפל בחפצים דוממים כדוגמת רהיטים, שטיחים או פנים המכונית.
מתי הילד/ה יכול/ה לחזור לגן או למסגרת החינוכית?
ככתוב בפרק על חזרת ילדים למוסדות חינוך באתר, מייד אחרי שטופל.
לסיכום, חוץ מקצת מבוכה וגירוד מעצבן בראש – אין מה להילחץ מכינים, על אחת כמה וכמה אם תופסים אותן בזמן (ובעיקר חשוב לתפוס את הביצים). אבל כמו בכל מצב – מניעה היא הטיפול הטוב ביותר. איסוף השיער, בדיקות תכופות ושימוש בתכשיר למניעה ולהרחקה ישמרו על הראשים שלכם ושל הילדים שלכם.

חום בילדים – האם וכיצד למדוד?

כיצד נותנים תרופות להורדת חום בילדים?

לילד יש המון מחלות חום – מה עושים?


תכלס כמה לתת איבופרופן (נורופן, אייבו או אדוויל)

אקמול או נורופן – האם כל ילד יכול לקבל כל תרופה?

אקמול או נורופן – מה יותר בטוח? מה יותר יעיל?

נורופן פורטה – דיווח על שני מקרים של מינון ביתר, תהיות ותובנות

הורדת חום בילדים לא על ידי תרופות

כמה אקמול וכמה נורופן? תכלס מה נותנים וכמה

הורדת חום בילדים על ידי תרופות
