- 29/04/2025
הקשר בין תזונה לשינה טובה בתינוקות
יש לנו פרק נהדר באתר על שינת תינוקות שכתבה יועצת שינה מצוינת.
והפרק הנוכחי מחדד את הקשר בין תזונה לשינה והוא נכתב על ידי לא אחרת מתזונאית הילדים המובילה לורן בן יהודה.
מפה הבמה היא שלה.
לאחרונה נושא השינה בהקשר של תזונת תינוקות קצת העסיק אותי. אני אמנם לא יועצת שינה אך כמי שמטפלת שנים רבות בתינוקות וילדים, אני כמובן רואה את הקשר בין השניים.
הרי ביננו, בחודשים הראשונים לחיים, מה על התינוק לעשות? יש לו בסך הכול שני תפקידים עיקריים: לאכול ולישון. לכן לדעתי, הקשר בין תינוק שאוכל טוב לבין תינוק שישן טוב, וההפך, הוא ברור.
איזה קשר יש בין תזונה לשינה?
נתחיל בבסיס ונאמר שהטבע קבע שהמדדים לכך שתינוק אוכל מספיק הם: ילד רגוע לאחר האכלות, פיפי וקקי סדירים ותקינים ועליה מספקת במשקל. כל מה שקשור לנוסחאות, הערכות, המלצות פרטניות של אנשי מקצוע לגבי כמה תינוק 'צריך' לאכול, הם קצת המצאות של הדור שלנו.
בהקשר של שינה, תינוק שעומד בכל הפרמטרים הללו מבחינת אכילה, אזי הצפי הוא שהשינה שלו תהיה בהתאם.

אז כיצד תזונה משפיעה על שנת התינוק?
לתזונה יש תפקיד מכריע בדפוסי השינה של התינוק. תינוקות שניזונים היטב נוטים לישון טוב יותר וזמן רב יותר, מכיוון שרעב הוא אחת הסיבות השכיחות ביותר להתעוררויות במהלך הלילה. לכן, מה שהתינוק אוכל, תזמון ואיכות ההאכלות יכולים להשפיע על הקלות בה שבה תינוק ירדם ועל משך וטיב השינה.
כמובן שזה נורמאלי לחלוטין שתינוקות ידרשו לאכול גם בלילה. זהו צורך פיזי ואין סיבה לגמול תינוק מהאכלות לילה, בטח שלא בצורה יזומה בחודשים הראשונים לחיים.
מהי הדרך הטובה ביותר לתמוך גם באכילה נכונה וגם בשינה בריאה?
בחודשים הראשונים לחיים, התמקדו בהאכלה לפי דרישה (לא כל אי שקט הוא דרישה) במהלך היום והלילה, כבדו סימני סירוב ושובע והיו ערים במקביל לסימני עייפות. האכלה לפי שעון או התעקשות להגיע לכמות מסויימת, רק ישבשו את שנת התינוק.
במידה ואין גדילה תקינה או שיש אי שקט חריג, פנו לרופא הילדים או לתזונאית ילדים על מנת להבין איך ניתן לעזור.
שימו לב שחלונות הערות בחודשים הראשונים לחיים הם בין שעה לשעה וחצי. לכן ישנה אפשרות בהחלט שתינוק לא יאכל בכל חלון ערות. עדיין נקפיד על שינה בזמן שהתינוק זקוק לכך ונחכה שידרוש את הארוחה שלו.
לפני השינה, הקפידו על 'טקס שינה' קצר כלומר שגרת ערב שתעזור במעבר בין יום ולילה. הטקס יכלול לרוב אמבטיה, מעבר מאור לחושך , כניסה לחדר השינה והאכלה.
בלילה, שמרו על שגרת שינה והגיבו לאותות רעב מבלי להניח באופן אוטומטי שכל יקיצה נובעת מרעב, כפי שתראו בהמשך.
האם יש הבדל בשינה בין תינוקות יונקים לבין תינוקות הניזונים מתמ"ל?
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שתינוקות הניזונים מפורמולה עשויים לישון פרקי זמן ארוכים יותר בלילה בשלב מוקדם, אולי בגלל עיכול איטי יותר ודפוסי אכילה שונים. עם זאת, לתינוקות יונקים יש לרוב דפוסי שינה טובים יותר לטווח ארוך וכמובן יתרונות בריאותיים רבים. ההשפעה היא לא רק מה התינוק אוכל אלא גם איך ומתי הם אוכלים. עוד בהמשך.
האם שילוב מוצקים יכול לעזור לתינוק לישון בלילה?
בעוד שהורים רבים מאמינים שמוצקים יעזרו לתינוק לישון זמן רב יותר, מחקרים אינם תומכים בכך בהכרח. ההמלצה כאמור היא תחילת מוצקים בגיל 6 חודשים ולפי סימני מוכנות התפתחותיים, לא כעזר לשינה. קראו עוד על התחלת מוצקים.
תחילת מוצקים בשלב שהתינוק אינו בשל לכך לא תביא לביסוס ארוחה מהירה. כמו כן, האכלת יתר עלולה למעשה לשבש את השינה או לגרום לאי נוחות.
מהם הסימנים לכך שתינוק מתעורר מרעב?
ראשית, לא תמיד נדע. לצערנו אין לתינוק שלט על המצח כשהוא התעורר אם הוא רעב/כאוב/עייף או כל דבר אחר. כשתינוק נולד, אנו מתחילים ללמוד להכיר אותו. איך הוא מסמן כשהוא עייף? איך הוא מסמן כשהוא רעב? לא תמיד זה ברור וזה ממש בסדר. יקח זמן ולאט נבין אותו יותר.
אם תינוק מתעורר בבכי, מוצץ ידיים ואינו נרגע מעצם זה שהתפנינו אליו והרמנו אותו, יתכן שרעב הוא הסיבה. אם התינוק מתעורר לעתים תכופות אך אינו מעוניין לאכול, גורמים אחרים כמו הרגלי שינה, מיצוי השינה (כלומר ישן מספיק) או אי נוחות, עשויים להיות הסיבה.
האם זה תקין שהתינוק שלי זקוק להנקה או בקבוק כדי להירדם?
אז כמו הרבה דברים, יש הבדל בין השניים.
תינוקות יונקים לא רק כדי לקבל אוכל. גם כדי לאכול כמובן, אך גם כי מדובר במקור הרגעה, חום ואהבה של אמא. ולכן, תינוק שנרדם בעזרת הנקה, כל עוד זה טוב לאמא, אין בעיה בכך.
באכילה מבקבוקים המצב הוא קצת אחר. ילד אמור לסיים את הארוחה שלו ואז ללכת לישון. בחודשים הראשונים לחיים תינוק עלול להירדם מידי פעם על הבקבוק וזה בסדר. כל עוד זה לא משהו שקורה בכל ארוחה, אין הדבר מטריד וכמובן שבשעות הלילה, תינוק לרוב יהיה מנומנם יותר בזמן האכלה.
ככל שהתינוק גדל ולקראת גיל שנה, יש חשיבות בהפרדה בין אכילה ושינה. ככל שהתלות באכילה נשאר, יש סיכוי גבוה יותר שהתינוק ישאר על מספר לא מותאם של בקבוקים ביממה בהתאם לגילו.
בגיל שנה לתינוק יש לרוב פה מלא בשיניים, והמשך אכילה לילית עשוי להשפיע על עששת הבקבוק בהמשך.
כמו כן, החל מגיל שנה, תינוק מתחיל להפריש הורמון גדילה בשינה ולכן נרצה להתחיל בהקניית הרגלי שינה ובהדרגה להגיע לשינה רצופה ככל שניתן. בוודאי שזה עולם אופטימי לחשוב שהחל מגיל שינה תינוק ישן רצוף ולילה שלם, אך נרצה לכוון לכך ולוודא שאוכל הוא איננו התלות להרדמה.
אז איך מפרידים בין תלות השינה באכילה?
הציעו את הבקבוק מחוץ לחדר, כשהבית עוד פעיל ויש אור. אמרו לילה טוב לבקבוק, צחצחו שיניים (גם אם הצחצוח בשלה הזה עדיין לא יעיל לגמרי, חשוב להקפיד) והכניסו לטקס שינה לבחירתכם בחדר השינה.
שימו לב שתינוק שאוכל רק בשינה, גם במהלך היום, כלומר מתחבר לבקבוק ומיידית נרדם וממשיך את האכילה בשינה בלבד, יש לשים לב שלא מדובר בסרבנות אכילה.
אם התינוק אוכל כבר ארוחת ערב, האם עדיין יש צורך בהשלמה של חלב לקראת שינה?
עד גיל שנה, לרוב תינוק אכן יקבל השלמה של הנקה/בקבוק לקראת שינה, וזה נורמאלי ותקין לחלוטין. כמובן שכפי שציינו, לא נרצה שהבקבוק יהיה זה שמרדים אותו.
האם ישנם תוספי תזונה שיכולים להשפיע על איכות השינה אצל תינוקות?
כן, מתן אספקה נאותה של רכיבי תזונה כמו ברזל, טריפטופן (חומצת אמינו) וחומצות שומן אומגה 3 יכולים להשפיע על השינה. לדוגמה, מחסור בברזל יכול לגרום לשינה חסרת מנוחה. הקפדה על תזונה מאוזנת גם בחודשים הראשונים לחיים וגם לאחר שהתינוק מתחיל לאכול מוצקים יכולה לתמוך בשינה טובה יותר.
לסיכום, שינה ותזונה הולכים יחד יד ביד. לתינוק שאוכל טוב וישן טוב יש סיכוי גבוה יותר להיות תינוק נח, אך מציאת האיזון הנכון היא המפתח לטיפוח הרגלים בריאים לשניהם.
מאמרים נבחרים נוספים
עוד באתר

חום בילדים – האם וכיצד למדוד?

כמה אקמול וכמה נורופן? תכלס מה נותנים וכמה

האם ומאיזו טמפרטורה יש להוריד חום בילדים?

נורופן פורטה – דיווח על שני מקרים של מינון ביתר, תהיות ותובנות

אקמול או נובימול? תכלס כמה לתת פראצטמול

אקמול או נורופן – מה יותר בטוח? מה יותר יעיל?

תכלס כמה לתת איבופרופן (נורופן, אייבו או אדוויל)

הורדת חום בילדים לא על ידי תרופות

כיצד נותנים תרופות להורדת חום בילדים?

הורדת חום בילדים על ידי תרופות

לילד יש המון מחלות חום – מה עושים?
