שינויים בעור בהריון – איך מאבחנים ומה עושים?

שינויים רבים מתרחשים בעור האישה ההריונית וכפי שתראו בהמשך, חלקם טובים וחלקם פחות.

אז מעכשיו הבמה היא של דר' שירן רייס-הוס, רופאת עור בכירה:

אימהות רבות פונות אלי ומוטרדות מכל מיני שינויים בעור בהריון. תופעות שכיחות ולעתים מטרידות. מתוקף המקצוע שלי אני יודעת שיש לרפואה הרבה מה להציע ושיש תרופות מותרות לשימוש שהן יעילות וטובות!

אז בואו נצא לדרך ונעשה קצת סדר בנושא. 

האם יש יתרונות של הריון על העור?

בהחלט.

יש נשים שמספרות שבתקופת ההריון עור הפנים שלהן הפך להיות מבריק יותר, עם גוון אדמדם. הרבה מהן מדווחות על צמיחה חדשה ובריאה של השיער, ואלו כמובן הודות לעליה בפעילות בלוטות החלב שלנו בעור, התרחבות כלי דם שגורמת לגוון עור ורדרד והתארכות בשלב צמיחה של זקיקי השיער. הציפורנים גם הן צומחות מהר יותר ואצל חלק מהנשים יראו מבריקות ועמידות יותר.

מאידך, לא ניתן להבטיח שאלו שינויים שיהיו תקפים לכולן. יש נשים שיסבלו מאקנה, מצמיחת שיער באזורים פחות רצויים, יש שירגישו ששיער הקרקפת משנה את צורתו (לדוגמה הופך משער חלק לגלי) ושהציפורניים נשברות בקלות.

אקנה בהריון

במקרים שיש התפרצות או החמרה של אקנה, אני ממליצה להיבדק והתייעץ עם רופאי עור. זאת מכיוון שמרבית התרופות לאקנה אסורות לשימוש במהלך תקופה ההריון ובתקופת ההנקה.

מרבית מהתרופות לאקנה (כפי שתקראו בפרק באתר על אקנה במתבגרים) מכילות חומר שנקרא רטינואידים. לרטינאודים הרבה יתרונות כמו צמצום נקבוביות פעורות, החלקת מרקם העור, איזון העור השומני, חידוש ומיצוק העור וסיוע לטיפול בכתמי עור. מאידך, הם גם עלולים לגרום לנזק בעובר ולכן אסורים לשימוש בהריון. חשוב לציין שתכשירים קוסמטיים שמכילים חומרים פעילים שונים ובעיקר נגזרות של רטין A גם הם אינם מומלצים לשימוש בהריון. אבל, יש תכשירים שניתנים לשימוש במהלך ההריון ולכן כמו הזכרתי חשובה הבדיקה במרפאת עור.

במקרים של אקנה בהריון, לרוב התופעה תשתפר מעצמה לאחר הלידה, ובמקרים שזה לא יקרה, רופאי עור ידעו להתאים את הטיפול הנכון ביותר בהתאם על פי מידת החומרה. 

נשירת שיער בהריון

בשונה מנשירת שיער שמתרחשת אחרי הלידה, תופעה של נשירה שיער תוך כדי חודשי ההריון אינה תקינה ולכן באם מופיעה יש לגשת להיבדק! במקרים כאלה בודקים רמות ברזל, תפקודי בלוטת התריס והרופא.ה יחליט האם נדרשות בדיקות נוספות.

חשוב לספר שתופעת נשירת שיער לאחר הלידה היא שכיחה והנשירה יכולה להיות מאוד דרמטית. אבל ב-90% מהמקרים, כעבור כשנה, השיער יחזור למצבו הבסיסי.

פיגמנטציה בהריון

ללא ספק הנושא השכיח ביותר בין התופעות העוריות בהריון. יש שיקראו לו האויב הגדול ביותר של עור הפנים בתקופת ההריון. 

סיבה להופעת פיגמנטציה היא תאים שמייצרים יותר פיגמנט מלנין – שילוב של נטייה גנטית, חשיפה לשמש ושינויים הורמונליים. לכן, בגלל השינויים ההורמונלים, כ-90% מהנשים יסבלו מהיפרפיגמנטציה בהריון.

אצל נשים הרות רבות נוצר פס כהה היורד מאזור הטבור עד אזור הערווה במרכז הבטן ונקרא גם הפס השחור – (Iinea  Negra).  בנוסף, תיתכן הופעת כתמים מוגברת באזור הפטמות, מפשעות ובאזורי קפלי העור.

שינויים בעור בהריון - איך מאבחנים ומה עושים?
הפס השחור

בנוסף, אצל יותר ממחצית הנשים מתפתחת "מסכת הריון" או בשמה המדעי מלזמה (Melasma) – כתמים כהים על הלחיים, על המצח ועל הסנטר. כתמים דומים, אם כי לרוב לא בולטים כל כך, מופיעים גם אצל מי שנוטלות גלולות למניעת היריון, בעקבות חשיפה לשמש, עישון ועוד.

מלזמה
מלזמה

איך נלחמים בפיגמנטציה בהריון?

בתקופת ההריון לא מומלץ לטפל בכתמים, אלא יש להסתפק במניעתם באמצעות התגוננות מהשמש בעזרת שימוש קבוע במסנני קרינה.    

מלזמה הקשורה להריון מתבהרת בדרך כלל בתוך כמה חודשים לאחר הלידה, אך לעיתים רק לאחר שנה.

מה קורה במקרים בהם הפיגמנטציה לא חולפת אחרי הלידה? 

ישנן תרופות שנועדו להבהרת כתמים. המשחות הללו מחייבות מרשם מרופא עור ומותאמות אישית לפי הצרכים של כל מטופלת. יש לציין שהתכשירים האלה אינם כלולים בסל הבריאות, ומשמעות הדבר היא שניתן להשיגם רק בתשלום.

בשוק (בתי מרקחת, בתי טבע, מכוני יופי וקוסמטיקה) מציעים מגוון לא קטן של "משחות פלא" להבהרה, לא ניתן לדעת בדיוק ממה הן עשויות והאם עברו את בקרת האיכות הנדרשת ולכן אני ממליצה לכן בחום ממליצה להתייעץ לפני השימוש עם רופא עור. 

מה קורה אם יש כתמים עקשנים במיוחד?

קיימים מקרים עקשניים יותר לטיפול, בעיקר בנשים עם גוון עור כהה. במקרים אלו אפשר לשקול טיפולים חזקים וקשים יותר כמו קילוף עור וטיפול בלייזר. גם הטיפולים האלה מוצעים במסגרת פרטית.

התכהות שומות בהריון – סיבה לדאגה?

זה נכון, שומות/נקודות חן ונמשים יתכהו במהלך הריון וזה לא ממצא מטריד ואינו מעיד על סכנה. עם זאת אני ממליצה שבכל שינוי בגודל/צורה/דמם/כאב/גרד באזור של נקודות חן – גשו להיבדק.

סימני מתיחה (סטריאות) בהריון

סימני מתיחה הן אחת מהתופעות השכיחות ביותר שמופיעה בעורנו, כהריוניות, ותופיע אצל 90 אחוז מהנשים.

סימני מתיחה או בשמם המקצועי סטריאות הם פסים שמופיעים בעיקר בבטן, צידי הירכיים לפעמים גם בחזה, מפשעה והעכוז.

הסימנים נראים תחילה בגוון ורוד אדום ובהמשך מתבהרים, הופכים לדקים ולבנים יותר. חלקם נראים כמו צלקות שקועות. חלקם חולפים כמה חודשים לאחר הלידה. 

ניתן להוסיף שהתופעה גם מופיעה בקרב ילדים ובני נוער בזמן גדילה מואצת/עליה במשקל או בעקבות שימוש ממושך של תרופות כמו סטרואידים.

סטריאות
סימני מתיחה (סטריאות)

מה הסיבה לסטריאות (סימני מתיחה)?

סימני  המתיחה מבטאים קרע של הסיבים האלסטיים, סידור לא תקין של סיבי הקולגן והידקקות של האפידרמיס – שכבת העור העליונה/ חשוב לדעת שאין לסימנים אלו כל משמעות רפואית. המשמעות היא בעיקר אסתטית, ולעיתים גם השפעה פסיכולוגית שלילית.

ניתן לעודד את המטופלות ובני נוער שהכתמים בהתחלה אדומים ורחבים יותר, אך עם הזמן הם הופכים להיות דקים ולבנים יותר.

אין נוכל למנוע סימני מתיחה?        

לצערי אין נוסחת קסמים שיכולה להבטיח מניעה מוחלטת עם זאת זכרו שככל שהעור לח ואלסטי יותר כך הוא יכול להתמודד טוב יותר עם מתיחתו. לכן מומלץ לעסות את העור בתכשירי לחות ששומרים על לחות ואלסטיות של העור. 

מה לגבי הטיפול בסימני מתיחה?

יש מחקרים שתכשירים שמכילים רטינואידים / רטין יכולים לעזור אך כמו שכבר הזכרתי שימוש בתכשירים אלו אינם בטוחים לשימוש הריון מכיוון שהוא עלול לגרום למומים אצל העובר.

השוק מלא בתכשירים ייעודים לסימני מתיחה? איך נוכל לדעת מה לבחור? 

קיימים תכשירים רבים למריחה המתיימרים לשפר סימני מתיחה, אין הוכחה חד משמעית ביעילות תכשירים אלו. משום בזמן ההריון העור שלנו נמתח ורגיש יותר, עיסוי יומיומי עם תכשירי לחות יכול להרגיע ולשפר יובש וסדקים. תכשירים ששומרים על לחות בעור יכולים לתת לעור יכולת מתיחה טובה יותר ובכך להפחית סימני מתיחה.

איזה תכשיר לבחור? ממליצה לבחור תכשיר לחות מחברה דרמוקוסמטית, כלומר מוצרים שעברו בדיקה קפדנית יותר מבחינת יעילות ובטיחות של המוצר וגם נבדקו על עור רגיש.

האם יש תופעות עוריות נוספות או עוד שינויים בעור בהריון?

תופעה נפוצה נוספת היא הופעה של נקודות אדומות על גבי העור, התופעה גם שכיחה בקרב ילדים ובני נוער. לתופעה קוראים ספיידר אנגיומה משום שמתפתחים כלי דם קטנים בצורת עכביש (נקודה בולטת שממנה יוצאים כלי דם בתבנית של רגלי עכביש). כלי הדם האלה יחווירו בחלקם לאחר הלידה, וביתר ניתן לטפל אחרי הלידה באמצעות מחט חשמלית או באמצעות לייזר.

את הטיפול לא עושים בזמן ההיריון, אלא רק אחרי הלידה, ורצוי להמתין כמה חודשים להעלמות ללא טיפול של לפחות חלק מכלי הדם.

תופעה נוספת הוא אודם בחלק מכף היד, התופעה חולפת לאחר הלידה.

ספיידר אנגיומה
ספיידר אנגיומה

מתי צריך לפנות לרופא עור במהלך ההריון?

בכל מקרה של הופעת פריחה חדשה או גרד חדש, מומלץ להיבדק על ידי רופאי עור. הסיבות לגרד בהריון מגוונות: החל מגרד שמופיעה באזורים שהעור נמתח ומתרחב כמו עור הבטן, הירכיים, או מסיבה של התפרצות או החמרה של מחלת עור קיימת. בנוסף קיימת גם אפשרות נדירה של גרד, שמופיעה ללא פריחה עקב מחלת כבד. זהו מצב שעלול להיות מסוכן. הגרד אופייני בעיקר בכפות הידיים והרגליים יופיע לרוב לקראת סוף ההריון.

לכן בכל מקרה של גרד ללא פריחה, בעיקר בכפות אבל גם באזורים נוספים מומלץ לגשת בהקדם ולהיבדק אצל רופאי נשים ורופאי עור.

איך ניתן להקל על הגרד עד לבדיקת רופא?

● מקלחות פושרות / קרירות וקצרות – המים מייבשים את העור ובכך הופך חדיר למגרים חיצוניים.

● צמצום כמות התכשירים הבאים במגע עם העור – איפור, סבונים וקרמים לעור ולשיער.

● שימוש בסבון עדין מחזק ומשקם את מעטפת החומציות הטבעית של העור. עדיף לבחור סבון היפואלרגני, שאינו מכילים חומרי ריח (פרגרנס). 

● מריחה נדיבה של תכשירי לחות 2-4 פעמים ביום. הדבר יעשיר את העור בלחות וימנע סימנים וגרד.

● כאשר מתחיל גרד להרגיע באמצעות "קומפרס קר" על מנת לא לדרדר את המצב.

מה לגבי שינויים בציפורניים בהריון?

בזמן ההריון יש עלייה בשכיחות השברים בציפורניים, בשינויי צבע ובהיווצרות פסים וחריצים. בכדי למנוע את התופעה יש להימנע מנזקים חיצוניים לציפורניים כמו חשיפה לדטרגנטים, לחומרי ניקוי ולממיסים למיניהם. בניית ציפורניים או שימוש בלק־ג'ל, ללא קשר להיריון, הם מרשם בדוק להיווצרות פטריות ואקזמה(דרמטיטיס) ולפגיעה בציפורניים.

מה לגבי טיפול לייזר בהריון?

טיפולי לייזר מותרים בהריון, אך חשוב לדעת שהרגישות לכאב גדולה יותר בהריון. בנוסף, עקב הנטייה לפיגמנטציה, הטיפולים האלה עלולים להשאיר על העור כתמים.

מה לגבי החלקת שיער בהריון?

לא מומלץ לבצע החלקה בהריון, בעיקר בשליש הראשון. הסיבה היא שחלק מההחלקות מכילות חומרים כימיים שאין מספיק מידע על ספיגתם והיכולת שלהם להזיק לעובר .

לסיכום, נושא חשוב ביותר לנשים רבות. אנחנו מאחלים לכן הריון קל ככל האפשר, ואחריו נלווה באתר את התינוק שלכן לאורך כל שנות הילדות שלו.

בהצלחה.