- 10/12/2024
אוזניים בולטות בילדים וניתוח הצמדת אוזניים – איך ומתי?
אוזניים בולטות (כשהיינו ילדים היינו קוראים לזה "אוזני דמבו" או "אוזני פייפר") הוא מצב בו האפרכסות בולטות יתר על המידה משני צידי הראש.
נתחיל בלהגיד שאוזניים בולטות (או יותר מדויק להגיד אפרכסות בולטות), הינה בעיה אסתטית לחלוטין שלא גורמת לבעיה תפקודית כגון פגיעה בשמיעה. עם זאת, הבעיה עלולה לגרום הרבה פעמים למבוכה חברתית קשה, פגיעה בדימוי העצמי של הילד/ה או הנער/ה, לחץ נפשי וחוסר בטחון בגלל הצקות של ילדים אחרים עד כדי פגיעה בתפקוד החברתי של אותם ילדים.
אז מי שיסביר בפרק זה מהי בדיוק התופעה, מהו הבירור הנדרש ומהם דרכי הטיפול וההתמודדות הוא ד״ר אסף אולשינקה, פלסטיקאי ילדים מומחה שנמצא גם הוא ברשימת הרופאים המומלצים של ד״ר אפי, בקישור הבא.
מה גורם לאוזניים בולטות?
אוזניים בולטות יכולה להיות בעיה מולדת או מצב אשר מתפתח במהלך השנים.
האם ישנה הגדרה מדויקת? לכאורה נהוג להתייחס לבלט של האפרכסת מעל ל-2 ס"מ מהראש כאוזניים בולטות, אבל המשמעות האסתטית היא כמובן פרטנית.
במרבית המקרים נראה מספר אלמנטים אופייניים השונים בהשוואה לצורת האוזן הרגילה (תמונה 1).
– חוסר התפתחות של קפל האנטיהליקס (קפל הסחוס הקדמי של האוזן) – האוזן לא מקופלת מספיק ונראה שההליקס (המסגרת הסחוסית של האפרכסת) בולט יתר על המידה (תמונה שניה ושלישית).
– עודף סחוס הקונכה של האוזן (שקע הסחוס המרכזי של האוזן עמוק מדי) – דוחק את האוזן הרחק מצידי הראש (תמונה רביעית).
– בלט של תנוך.
במקרים רבים, הגורם לבלט האפרכסות הוא שילוב של הגורמים הנ״ל.
מצב זה יכול הוא לרוב דו צדדי, אך יכול להיות גם חד צדדי, סימטרי או אסימטרי.
איך מטפלים באוזניים בולטות ובאיזה גיל?
בתינוקות קטנים, עד גיל שבועיים, ניתן לטפל באוזניים בולטות באופן לא כירורגי, כל זמן שהסחוס עדיין רך וניתן לשינוי. על הצמדת אוזניים בתינוקות קטנים בקישור הבא.
בגיל מאוחר יותר הטיפול הוא ניתוחי בלבד.
מה בניתוח? הטיפול הניתוחי המקובל הוא ניתוח "הצמדת אוזניים" (אוטופלסטיה), פרוצדורה אשר מתבצעת החל מגיל 6 שנים, כשהאוזן מגיעה כמעט לגודלה הסופי. זהו גם הגיל בו בדרך כלל מתחילה המודעות והרצון לבצע את הניתוח בגלל הצקות של ילדים אחרים וסביב הכניסה לבית ספר יסודי, מתוך הבנה שזהו שלב חדש וחשוב מבחינה חברתית. עם זאת, ניתוח זה יכול להתבצע, בילדים בקבוצות גיל שונות, מגיל בית ספר ועד מתבגרים ואף באוכלוסייה מבוגרת יותר.
כיצד מתבצע ניתוח הצמדת אוזניים בילדים?
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ונמשך כשעתיים. מבצעים אותו דרך חתך מאחורי האוזן, כך שהוא מוסתר. דרך חתך זה מעצבים את צורת האוזן החדשה על ידי שילוב של קיפול הסחוס באמצעות תפרים והצמדת האוזן קרוב יותר לראש, ובמקרים מסוימים גם הסרה של סחוס עודף. את החתך סוגרים עם תפרים נספגים וחובשים את 2 האוזניים בחבישה היקפית.
לרוב, הניתוח משלב את שני האוזניים. כמו כן, אין כל נגיעה או השפעה על האיכות השמיעה.
מה הוא מהלך ההחלמה מניתוח הצמדת אוזניים?
המטופלים ישוחררו לביתם כעבור מספר שעות לאחר הניתוח. בשבוע הראשון שלאחר הניתוח, כשהאוזניים חבושות, יש לשמור על היגיינה מקומית, הימנעות מפעילות ספורטיבית ומהרטבה של האזור המנותח. לאחר כשבוע מורידים את החבישה.
לאחר הסרת החבישה, יש להשתמש בסרט ראש, בזמן השינה, למשך כ-4-6 שבועות נוספים. בתקופה זאת יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת. אין צורך בהסרת תפרים לאחר הניתוח, שכן התפרים בהם משתמשים לסגור את החתך הינם תפרים נמסים.
סיבוכים לאחר ניתוח הצמדת אוזניים הינם נדירים אך אפשריים. סיבוכים שייתכנו בעקבות ניתוח אוזניים הינם: דימום, זיהום, צלקות בולטות או חזרה חלקית של הבלט.
מתי רואים את התוצאה?
מיד לאחר הורדת החבישות, כעבור שבוע, מראה האוזניים צמוד יותר ולא בולט. לרוב, הילדים מתרגשים מאוד כבר במעמד זה.
התוצאה הסופית של הניתוח תראה לאחר מספר חודשים, בהם הבצקת פוחתת והאוזן מקבלת את עיצובה החדש כפי שהותאם למטופל/ת (תמונה חמישית ואחרונה). נזכור שהחתך של ניתוח אוזניים ממוקם בצידה האחורי של האוזן כך שבמבט מקדימה אין רואים את הצלקות כלל.
לסיכום, אוזניים בולטות הוא מצב שכיח בילדים, שעלול לגרום למבוכה חברתית. ניתן לתקנו בצורה יעילה ובטוחה באמצעות טיפול ניתוחי על ידי רופא מומחה בתחום.
בהצלחה!