- 17/10/2024
רעלת הריון – מה זה אומר ומה צריך לדעת?
וואו. רעלת הריון זה שם מפחיד למצב רפואי לא כזה נדיר. אבל בסופו של דבר לכל מצב רפואי, יש התחלה, אמצע וסוף והיות והרפואה מתקדמת כל כך, אנחנו באתר מאמינים שמי שידע בדיוק עם מה הוא מתמודד, וייעזר ביועצים הכי טובים, יזכה לבריאות ולתוצאות טובות. במקביל, חשוב לזכור שרוב מקרי רעלת ההריון מסתיימים בשלום וללא סיבוכים משמעותיים.
ולכן, מי שתציג לנו את הנושא היא רופאה גינקולוגית בכירה, אחראית היחידה להריון בסיכון בבית חולים מרכזי ציבורי ששמה הוא ד"ר סיון פרלדנסקי ואת פרטיה ניתן לראות בקישור הבא.
מה מקור השם רעלת הריון ומה זה פרהאקלמפסיה?
המילה רעלת מגיעה מהמילה "רעל" מכיוון שהמינוח באנגלית למצב "Toxemia" מגיע מהמילה Toxic ובעברית רעיל. בסלנג הגניקולוגי תשמעו הרבה פעמים את המושג טוקסמיה.
למעשה, לפחות מבחינה ציורית, ההריון "מרעיל" את הגוף.
שם לועזי נוסף למחלה הוא "Preeclampsia". אקלמפסיה היא למעשה פרכוס שנגרם כתוצאה מלחץ דם מאוד גבוה בלתי נשלט (שאותו כמובן מטרתנו למנוע), ולכן כל מה שלפני מכונה פרה-אקלמפסיה, כלומר, "לפני האקלמפסיה", "לפני הפרכוס".
שוין.
מה קורה ברעלת הריון?
רעלת הריון זו מחלה ייחודית להריון שמקורה שלייתי ורב בה הנסתר על הגלוי. היא מושא למחקרים רבים ויש השערות רבות כיצד היא נגרמת אך עוד לא נאמרה המילה האחרונה בתחום.
המחלה יכולה להופיע באופנים שונים:
לעיתים עיקר המחלה היא אימהית והעובר עצמו גדל היטב ומרגיש טוב. לעיתים בדיוק להפך, העובר אינו גדל היטב ולעתים אף צריך לילדו מוקדם, בעוד האם עצמה מרגישה טוב.
לעיתים המחלה מופיעה מאוד מוקדם בהריון והיא מאוד סוערת ולעיתים מופיעה ממש בסוף ההריון ומתקדמת בקצב איטי.
כמה שכיחה רעלת הריון ומי בסיכון יתר?
רעלת הריון מופיעה בכחמישה אחוז מהנשים ההרות.
גורמי הסיכון הם הריון ראשון, הריון בצעירות מגיל 18 ומבוגרות מגיל 40, הריונות מרובי עוברים, נשים עם מחלות כלייתיות ברקע, נשים עם עודף משקל משמעותי או יתר לחץ דם כרוני.
אם אובחנה רעלת בהריון הראשון, האם בהכרח תהיה רעלת גם בהריון הבא?
בהחלט לא.
לנשים עם רעלת הריון יש סיכון מוגבר לרעלת הריון גם בהריון הבא, אך זה ממש לא מחייב. לרובן ההריונות העוקבים יהיו עם לחץ דם תקין ללא רעלת הריון.
והכי חשוב, ישנן דרכים להקטין את הסיכון להישנות.
במה מתבטאת רעלת הריון?
רעלת מתבטאת ביתר לחץ דם ובהופעה של חלבון בשתן, כאב ראש, טשטוש ראייה, כאב ברום הבטן ולעתים הופעה מהירה של בצקות משמעותיות.
האם רעלת הריון יכולה לסכן חיים?
כן.
במקרי קצה, עלולה להיגרם פגיעה בכל מערכות הגוף החל מהמוח בו המחלה יכולה להתבטא באירוע מוחי ובפרכוסים, באי ספיקת כליות, פגיעה כבדית, הפרעת קרישה וכו.
כיצד רעלת מסכנת את העובר?
לעיתים רעלת הריון גורמת לסביבה עוינת לעובר בתוך הרחם ולכך יכולה להתלוות האטה משמעותית בגדילה של העובר. מצב זה עלול לגרום לסיום מוקדם של ההריון ולסיבוכי פגות כתוצאה מכך.
האם יש דרכי מניעה לרעלת הריון?
בתחילת הריון, יש צורך באיתור גורמי סיכון לרעלת הריון ובהתחלת טיפול באספירין בהתאם, שכן זהו הטיפול היחיד שאם ניתן בזמן המתאים יכול להפחית את הסיכון להתפתחות רעלת הריון.
נשים שנמצאות באוכלוסיית הסיכון צריכות להיות במעקב מרפאת הריון בסיכון גבוה בה יש צורך לעקוב אחר לחץ דם, להימנע מעלייה מוגזמת במשקל במהלך ההריון, לבצע מעקב אחר חלבון בשתן ועוד. קראו פה עוד על הגדרת הריון בסיכון.
איך אדע אם יש לי רעלת הריון?
כבר בתחילת ההיריון אנחנו מאתרים נשים עם גורמי סיכון לרעלת היריון ואחריהן עוקבים בצורה יותר צמודה במסגרת מרפאת הריון בסיכון גבוה.
בכל הריון, עוקבים אחרי ערכי לחץ הדם כבר מתחילת ההיריון ואחרי סטיק חלבון בשתן. כמו כן צריך לשים לב להופעת כאב ראש חדש, טשטוש ראיה וכאב ברום הבטן שיכולים לרמז על רעלת הריון.
אז אם יש לי בהריון חלבון בשתן, זה אומר שיש לי רעלת?
לא בהכרח. נזכור, שיכול להיות מעט חלבון בשתן באופן תקין בהריון.
ישנן סיבות נוספות להופעה של חלבון בשתן שלא קשורות ביתר לחץ דם- מחלה כלייתית חדשה, מחלה כלייתית שהייתה רדומה לפני כן והחמירה במהלך ההיריון ועוד.
במקביל נזכור שבמיעוט מהמקרים הופעה של חלבון בשתן מקדימה את עליית לחץ הדם ולכן במקרים אלה יש מקום למעקב צמוד.
האם בצקות ברגליים בהריון אומר שיש רעלת?
ממש לא. זה נכון שאחד מסימני הרעלת היא החמרה בבצקות אך רוב הבצקות בהריון אינן נגרמות מרגלת הריון. למעשה, כמעט לכל הנשים ההרות לקראת אמצע וסוף הטרימסטר השלישי יש בצקות ברגליים.
האם אבחון של רעלת בהריון מחייב שתהיה לידת פג?
ממש לא.
נזכור את ההגדרה של פגות שהיא לידה לפני שבוע 37.
לשמחתנו, רוב מקרי הרעלת מאובחנים מאוחר בהריון ומאפשרים את המשך ההריון עד שבוע 37. במיעוט המקרים יש צורך ביילוד לפני שבוע 37 ורובם מעבר לשבוע 34 שאז סיבוכי הפגות לא חמורים.
איך ניתן להירפא מרעלת הריון?
ברור שהניהול של רעלת הריון משתנה מאישה לאישה ומהריון להריון, אבל הדרך היחידה לרפא מהמחלה היא ליילד את האישה ולהוציא את השליה.
כשרעלת מופיעה בשלבים מאוחרים של ההיריון הפתרון הוא ילוד בלידה רגילה או בניתוח קיסרי. אך כשהרעלת חמורה ומופיעה מוקדם לעיתים יש צורך לילד את האישה מוקדם כדי להציל את חייה, גם במחיר של סיבוכי פגות משמעותיים.
אז מה עושים במקרה של אבחנת פרהאקלמפסיה בהריון?
במקרה זה יש צורך במעקב צמוד במסגרת מרפאת הריון בסיכון.
יש מקום למעקב יומי אחר לחץ הדם, הופעת כאב ראש, טשטוש ראייה, כאב ברום הבטן או הופעה מהירה של בצקות משמעותיות. בהופעת אחד מהסימנים הללו, יש לדווח לרופא המטפל.
מה המשמעות להמשך החיים באישה עם רעלת בהריון?
לנשים עם רעלת הריון יש יותר מחלות לב וכלי דם בהמשך חייהן. לכן, חשיבות עליונה לשמירה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין ומעקב סדיר אחר לחץ דם.
לסיכום, מצב רפואי שכיח באופן יחסי, עם ספקטרום של הופעה ממקרים קלים ועד מקרים קשים שמחייבים התערבות.
כמו תמיד, אבחון מוקדם ומניעה יכולים לעשות את ההבדל.
בהצלחה!