כל מה שרציתם לדעת על הריון בסיכון

ישנו מושג בסיסי ברפואת האם ועובר והוא הריון בסיכון. יש גינקולוגים מומחים בהריון בסיכון ויש בכל בית חולים יחידות בעלות אותו שם.

המושג "בסיכון", מבלבל ומפחיד מטופלות רבות. אז בואו נפרוט ונבדוק מה באמת מסתתר מאחורי המושג הזה? והכי חשוב, פרקטית, מה זה אומר הלכה למעשה?

מי שתסביר לנו על המושג הזה, הריון בסיכון, היא ד"ר סיון פרלדנסקי, אחראית על יחידת הריון בסיכון גבוה בבית חולים ציבורי מצוין, שאת פרטיה אפשר למצוא בקישור הבא.

הריון בסיכון? הריון בר-סיכון? הריון בסיכון גבוה? מה זה בעצם?

המונח הנכון הוא הריון בסיכון והאמת היא שזה כולל סל גדול של מצבים רפואיים שהמשותף לכולם הוא שההריון הוא לא לגמרי שגרתי ולפיכך דורש הערכה שונה ומעקב צמוד ומדוקדק יותר מאשר הריון אחר.

כל מה שרציתם לדעת על הריון בסיכון

מי עוקב אחר הריון בסיכון? 

רופא/רופאה מומחים בהריון בסיכון הם רופאים מומחים בגינקולוגיה שעברו התמקצעות ייחודית בניהול ובטיפול בהריונות מורכבים אלו.

במרפאת הריון בסיכון גבוה למעשה מטפלים בשניים – באם ובעובר. זאת מכיוון שבכל הריון עלולים להופיע סיכונים וסיבוכים לשניהם. 

מי קובע שמדובר בהריון בסיכון גבוה ומה המצבים הרפואיים שמצדיקים הגדרה זו?

ישנו חוזר של משרד הבריאות, שמבוסס כמובן על ספרות רפואית ומחקרים מדעיים, שמגדיר מהו הריון בסיכון. 

כפי שתקראו בהמשך, להגדרה של הריון כהריון בסיכון גבוה יש משמעותיות, לרבות כלכליות ולכן הכנסה של הריון לקטגוריה זו תקבע אחרי חשד לאבחנה של אחד המצבים הבאים:

מהם בין המצבים השונים שמכניסים לקטגוריה של הריון בסיכון?

גיל האישה ההרה

כל הריון באשה מתחת לגיל 17 שנים או מעל 40 שנה נכנס אוטומטית להגדרה זו.

נשים עם מחלות רקע עוד בטרם ההריון

למרפאה מגיעות נשים בהריון שיש להן מחלות רקע עוד בטרם ההריון שיכולות להשפיע על מהלך ההריון, על בריאות האם ההרה או על התפתחות העובר, ועל כן החשיבות של הייעוץ הטרום הריוני. 

דוגמאות למחלות אלה הן למשל יתר לחץ דם, סכרת, קרישתיות יתר, מחלות אוטואימוניות, סכרת טרום הריונית, מחלות מעי דלקתיות, אסטמה, אפילפסיה, השמנה קיצונית (BMI מעל 30) או תת משקל קיצוני (BMI מתחת ל-18) ועוד רבות. 

איזון מיטבי של המחלה באם לפני ההריון מביא לרוב לתוצאות הריון טובות יותר.

נשים עם היסטוריה מיילדותית או גניקולוגית מסוימת

נשים עם סיבוכים בהריונות קודמים גם כן נכללות בקטגוריה זו. למשל לידה מוקדמת בעבר, הפלות חוזרות, רעלת הריון, סכרת הריון, לידת עובר במשקל נמוך מהצפוי, נשים אחרי ניתוח קיסרי בעברן ועוד. 

בהריון הנוכחי, ישנם דברים שניתן לעשות כדי לנסות למנוע סיבוכים אלו, או לאתר אותם בזמן במידה ומתחילים להתפתח. 

נשים עם מצבים רפואיים המתגלים במהלך ההריון

למרפאה מגיעות נשים בהריון שיש להן בעיות שמופיעות במהלך ההריון עצמו או עם הריונות מורכבים שמוגדרים מראש כהריונות בסיכון גבוה. למשל, הריונות מרובי עוברים, קיצור צוואר הרחם, צירים מוקדמים, רעלת הריון, סכרת הריון, הדבקה בווירוסים שונים כגון CMV וכו. 

עוד על מניעת זיהום ב-CMV בהריון בקישור הבא.

מה כולל המעקב במרפאה להריון בסיכון?

במרפאת הריון בסיכון גבוה ניתן לקבל ייעוץ טרום הריוני, ליווי צמוד, מעקב וטיפול לאורך כל ההריון. מעקב זה הוא חשוב מאוד ולעיתים אף קריטי על מנת לשמור על בריאותם של האם והעובר. תדירות הביקור במרפאה והבדיקות הדרושות משתנות מאישה לאישה כתלות בבעיה וברקע האישיים שלה וכן בהתקדמות ההריון עצמו. ניתן דגש רב על ההמלצות השונות ומשמעותן כגון דיקור מי שפיר, סקירה מכוונת או סקירה שלישית שהיא יותר ויותר פופולרית בימינו (קראו עוד על סקירה שלישית בקישור הבא) ועוד. 

מה המשמעות הכלכלית של הגדרה של הריון בסיכון גבוה?

הריון בסיכון הוא הריון שדורש מעקבים צמודים יותר. עם זאת, ברגע שהוגדר הריון בסיכון זכאית האישה ההרה לסל הריון מלא הכולל גם מעקבים צמודים יותר ברפואה הציבורית.

היכן יכול להתבצע מעקב אחר הריון בסיכון?

מעקב הריון בסיכון מתבצע במרפאות חוץ בבית חולים ציבורי, בקופות החולים ובמרפאות פרטיות נבחרות. 

האם נכון להכניס כל הריון לקטגוריה זו?

כל הריון הוא מיוחד ויקר, ולרוב ההריונות מתנהלים באופן תקין ומעקב הריון שגרתי בהחלט מספק. אך כשההריון עונה על אחת ההגדרות שתוארו לעיל מוטב לגשת למומחה בתחום.

חשוב לי לציין, שהרוב המוחלט של הריונות המוגדרים בסיכון מסתיימים בטוב לאחר מעקב המדויק להם, ויש המון מקום לאופטימיות, להתרגשות ולחשיבה חיובית.

לסיכום, הלוואי שההריון שלכם יעבור בצורה הכי חלקה שאפשר. אבל אם עולות בעיות או שאלות, או אם האישה ההריוניות שייכת לאחת מקבוצות הסיכון, מומלץ להיות בידיים מנוסות למען בריאות האם והעובר.