האם לתת לתינוק מחיות מזון כשקיות מציצה (סמוזי)?

שקיות מציצה לתינוקות הידועות בלשון העם כסמוזי או סמוצ׳י, הולכות ונהיות יותר ויותר נפוצות בשנים האחרונות. מספרים מדברים על עליה של כ-600% בשנים האחרונות, אלו מספרים אסטרונומים.

בואו נודה בזה, זה די  נח, נייד, מהיר ומרגיש די מזין, אז מה הסיפור? למה שלא נשלב אותן כחלק מהתפריט היומי של התינוק?

בעקבות נייר עמדה של משרד הבריאות שדן בנושא ויצא ממש לאחרונה (מרץ 2024), נסביר ונפרט את כל מה שצריך לדעת בנושא.

מי שתעזור לנו לעשות סדר בכל העניין ולתת לתינוק שלנו את הכי טוב שיכול לקבל היא תזונאית הילדים המובילה, לורן בן יהודה.

האם לתת לתינוק מחיות מזון כשקיות מציצה (סמוזי)?

מהן שקיות מציצה לתינוק (סמוזי או סמוצ'י)?

מחיות מזון, חצי נוזליות, ארוזות בשקיות פלסטיק לחיצות, המצוידות בדרך כלל בפיה ומכסה, ומאפשרות האכלה ע״י סחיטה של התכולה ישירות לפה, או אכילה עצמאית ע״י מציצה. השקית היא לרוב חד פעמית. 

ישנן גם שקיות רב פעמיות ריקות מסוג זה שניתן לרכוש ולמלא ביתית במחית בהכנה עצמית.

למה שקיות מציצה אלו כל כך פופולריות?

הסיבות הן רבות וברורות.

# הן נוחות לשימוש.

# נקיות יותר במובן שהן מאפשרות להורה להימנע מכל הבלגן הכרוך בהכנה יומית וביתית של מחיות ומרקים.

# נתפסות כמזון ׳בריא׳ (עקב תכולת פירות וירקות).

# מאפשרות גיוון וגמישות להורים, ומתאימות לאורח החיים העמוס שקיים כיום.

אוקי. יש דברים שלא נוכל להתווכח איתם, אבל אשמח להציג לכם הדברים מנקודת מבט נוספת.

מהן ההשפעות המזיקות של שקיות מזון למציצה (סמוזי או סמוצ'י)?

1. הרכב תזונתי – מחיות המכילות בלבד ירקות ופירות נצרכות מהר הרבה יותר מאכילה של חתיכות פירות וירקות. כלומר, יש עליה מהירה בכמות הסוכר לעומת עליה מתונה באכילה שדורשת לעיסה.

2. מרקם אחיד – המרקם שיופיע בשקית הקנויה יהיה זהה בכל פעם מחדש. לעומת מרקם של אותם פירות וירקות בהכנה ביתית, שאין סיכוי שיצא זהה בכל יום. ואכן, יש חשיבות לחשיפה לכמה שיותר מרקמים, צבעים, טעמים בגילאים הצעירים, למניעת בררנות אכילה בהמשך.

3. עיבוד המוצר – המרקם הייחודי הגיע בעקבות תהליכים שעלולים לשנות את ההרכב והזמינות של רכיבי התזונה ועלול להשפיע על רמת השובע ועל הצריכה האנרגטית וכמו כן על חיידקי המעי. האכלה תכופה במחיות אלה, עלול להגביר את הסיכון לאכילת יתר והשמנת יתר בהמשך החיים. הרחיבו קריאה על מזון מתועש ומעובד בילדים בקישור הבא.

4. בררנות אכילה – עקב המרקמים והטעמים הקבועים והאחידים, יש פחות חשיפה למרקמים הטבעיים של הפרי או הירק, מה שעלול להוביל לצריכה של פחות ירקות ופירות בהמשך החיים.

5. הרגלי אכילה – אכילה ,על הדרך, עלולה להשפיע לרעה על הקניית הרגלי אכילה טובים של אכילה משפחתית לצד שולחן האוכל.

6. נזקי שיניים – העלאת משך המגע בשיניים של תוכן השקית העתיק בסוכר (בדומה לאכילה מבקבוק) מגביר את הסיכון להתפתחות עששת. בנוסף החומציות של השקיות עלול לפגוע במעטפת השן (האמייל).

7. התפתחות – תקופת המעבר למזונות משלימים חשובה לא רק לאספקה של רכיבי תזונה אלא גם כתקופת שינוי מתזונה המבוססת על חלב אם או תמ״ל לאכילה המשפחתית, המגוונת, הביתית והמזינה. בתקופה זו, תינוק רוכש מיומנויות אכילה, גם התנהגותיות וגם מוטוריות. הוא מושיט ידיים, מכניס לפה, גורף עם כפית, משתמש בשפתיים כדי להכניס אוכל, נוגס ועוד. כל אלו קריטיים וחשוב שיקרו בטווח גילאים מסויים על מנת שיקרו בצורה תקינה. כמו כן תחושתית, בכניסה ישירה של המחית לפה, ילד נמנע ממגע עם אוכל. ילדים לומדים את העולם דרך הידיים ודרך הפה ולכן חשוב כמה שיותר מגע וחישה עם אוכל.

לציין גם שפעולת הנגיסה והלעיסה הן פעולות אורו-מוטוריות מוקדמות ויש קשר בין התפתחותן לבין התפתחות השפה והדיבור. כלומר חשוב להשמיש יכולות אלה ואכילה קבועה משקיות המציצה עלולה לעכב מיומנות זו.

8. השפעות סביבתיות – כמובן כמו ייצור של כל דבר בתעשייה, הנזק הסביבתי נגרם בשלבי הייצור, המילוי וההובלה של המזון.

אבל מה ההבדל בין אם אני טוחן בבית או קונה את המחית?

על פניו, נסתכל ברשימת הרכיבים ונראה רק פרי או רק ירק. למשל תפוח ובננה. 

בסמוזי, בכל יום נקבל בדיוק אותם חלקים מהפרי ובמרקם זהה ואחיד.

בבית, גם אם מאוד נתאמץ, לא נצליח להגיע למרקם זהה. למה? כי יום אחד יהיה יותר בננה, יום שני יותר תפוח. פעם תפוח ירוק, פעם אדום, פעם עם קליפה, פעם בלי, פעם התפוח חמוץ יותר, פעם פחות וכן הלאה. 

מעבר לעובדה שאנו לא יודעים אילו חלקי פרי ספציפיים נלקחו להכנה לעומת טחינת הפרי בשלמותו לרוב בבית, יש לדעתי חשיבות למרקמים והטעמים המשתנים בכל פעם, להתפתחות אכילה תקינה של תינוק.

מהן ההמלצות הרשמיות  של משרד הבריאות לגבי שימוש בשקיות מזון למציצה לתינוקות?

1. יש להימנע מהגשת מזון לתינוקות באמצעות שקיות מזון למציצה על מנת להפחית סיכון לעודף משקל והשמנה, השפעות התפתחותיות בלתי רצויות ונזקים סביבתיים.

2. במידה והוחלט כן להציע לתינוק מחית זו, אין לסחוט את השקית לפיו, אלא להעביר לכלי ולאפשר אכילה בכפית.

3. יש לקדם דפוסי, הרגלי ויחסי האכלה תקינים, כלומר: 

לחשוף תינוקות לכמה שיותר מרקמים וטעמים בשלבי המעבר למוצקים ובכלל. 

חשוב לעודד אכילה עצמאית ושיתוף הילד באכילה בכל שלבי האכילה. על שיטת בייבי לד שמעתם? קראו כאן.

יש לעודד אכילה משפחתית ומשותפת.

הגשת מזונות ביתיים, מזינים, גולמיים, טריים ככל שניתן.

מה אני חושבת על שקיות מציצה לתינוקות?

אני מצטרפת בפה מלא להמלצות הגורפות של משרד הבריאות. אני חושבת שאין סיבה להשתמש בהם או לחשוף אליהן כלל בשגרה, מכל הסיבות שהוזכרו לעיל.

מאידך, אם פעם ב, נתקענו או נקלענו לסיטואציה שאין מזון טרי זמין, אפשר להציע (לדוגמה בטיסה לניו יורק או ביום בדיקות ארוך בבית החולים). גם במקרים אלו, כדאי שנגיש את המחית בכפית ואם ניתן נוסיף פנימה משהו ביתי כמו טחינה גולמית או חמאת שקדים.

לסיכום, יש סיבה טובה שיצא נייר עמדה של משרד הבריאות בנושא. המחיות האלה נפוצות יותר מידי ויש צורך להכניס את השימוש בהן לפרופורציה. לא מדובר במוצר פלא מזין שנמליץ על שילובו בשגרה, להפך. הוא מפלט נח ומהיר המונע מהתינוק התפתחות וחוויה החשובים לו מאוד. אז השתמשו בתבונה, כי אני יודעת שאתם תמיד רוצים הכי טוב לקטנצ׳יק שלכם.