מהי שקילת הנקה?

האימהות בדור שלנו מאוד עסוקות במספרים, מדידות ושקילות. אנחנו חייבות לדעת כמה התינוק אוכל, מתי הוא אוכל, אם אכל מספיק, אם צריך עוד ואם חס וחלילה אולי נשאר רעב. כל השאלות הללו חשובות ורלוונטיות כמובן לבריאות התינוק אבל מרגיש שקצת שכחנו מה דרך הטבע ומה באמת חשוב.

בהנקה מלאה, לפי דרישה, איננו יודעים כמה התינוק אוכל. התינוק מתחבר לשד, כשהוא דורש זאת, יונק בכמות המתאימה לו ומתנתק. בלי שאנחנו ההורים נדע כמה הוא אכל. אכל 10 מ"ל? אכל 50 מ"ל וטוב לו? שלק 100 מ"ל ונשאר רעב? אין לנו מושג. אז איך נדע שהתינוק אכל מספיק?

זה בניגוד גמור להאכלה בבקבוק שם יש לנו דרך למדוד במדויק, אם כי זה לא בהכרח בא לטובתנו.

אז בשנים האחרונות נכנס כלי נוסף לחיינו שנקרא שקילת הנקה. הביטוי בעברית קצת מבלבל. לא מדובר על שקילה במובן של כן או לא להניק אלא מלשון משקל או באנגלית Weighed feeding. 

זהו כלי שבידיים נכונות יכול מאוד לעזור. אבל צריך להבין איך ומה המשמעות.

מי שתסביר לנו על הכלי הזה היא לורן בן יהודה, תזונאית ילדים בכירה, המופיעה בפורטל המטפלים המומלצים של האתר, בקישור הבא.

מהי שקילת הנקה?

שקילה של התינוק לפני החיבור לשד ומיד לאחריו וחישוב ההפרש ביניהם כדי לקבוע מה הנפח שהתינוק אכל. בדיוק כמו שמסתכלים על בקבוק שהכנו ובסוף נסתכל כמה נשאר בבקבוק.

האם לבצע שקילת הנקה עם או בלי בגדים?

זה לא משנה. העיקר שיהיה אותו דבר לפני ההנקה ובסיומה, הרי מה שחשוב זה ההפרש.

מהי מטרתה של שקילת הנקה?

לקבוע כמה חלב אם התינוק צרך במהלך הנקה אחת.

מהי שקילת הנקה?

מהם הגורמים שיכולים להשפיע על הדיוק של מדידה זו?

בעיקר דברים שקשורים למשקל.

• איכות המשקל – המשקל הדרוש למדידה טובה הוא משקל בדיוק של עשרות (ואף האחדות) גרמים, על מנת לדייק את הכמות, לכן מדובר לרוב במשקל יקרים יותר. 

• כיול המשקל – באיזו תדירות מכויל המשקל ונבדק על רמת דיוקו.

• אחסון המשקל – האם למשל קנה מידה זה נשמר במשרד על משטח יציב ושטוח? או שהוא מוכנס לתא המטען של מישהו ומועבר למקומות שונים? שמירה על מיקום אחד מגדילה את הסבירות שהמדידה תהיה מדויקת יותר מאשר משקל שמזיזים אותו ומחקרים הראו כי מדידות אלה פחות אמינות.

האם שקילת הנקה היא כלי יעיל להערכת הנקה?

שיטות לשיפור וייעול בהנקה מתפתחות כל הזמן, ככל שמידע נוסף הופך לזמין. לדוגמה, בעבר היה מקובל לייעץ לאימהות טריות להניק את תינוקן במשך 20 דקות לכל צד. כיום אנו יודעים שלא כל הנקה מתנהלת אותו הדבר ואין חוק שאומר שהנקה צריכה להמשך 40 דקות. זה נכון במיוחד ככל שהתינוק גדל והופך ליעיל יותר בהנקה. ההמלצה הנוכחית היא להסתכל על התינוק ולא על השעון.

משמעות הדבר היא שיש להתבונן בתינוק ולקבלת רמזים של רעב שובע, ולא להתמקד במשך הזמן על השד או כמה זמן עבר מאז ההנקה האחרונה בהכרח. 

תפיסה מוטעית נפוצה נוספת היא שחלק הכרחי של ייעוץ הנקה הוא לעשות שקילת בכדי לבסס יעילות. אז האם שקילת מועילה להצלחת ההנקה? ממש לא. למעשה, לעיתים מרגיש שהשקילה אף עלולה להזיק בכך שיכולה לספק תחושה כוזבת של ביטחון או להפך, דאגה לשווא.

חשוב לי לציין שההגדרה להצלחה בהנקה היא רחבה. הצלחה מבוססת על כך שמישהו עומד ביעדים שהציב לעצמו. כלומר אם יש אם שרוצה להניק את התינוק שלה בשבוע הראשון על מנת לספק לו את הקולוסטרום והיא מסוגלת לעשות זאת, אז זו הצלחה. בדיוק כמו שאם היא חלמה להניק, לא משנה באיזו תדירות ואף לשלב בקבוקים, והצליחה בכך, גם זו כמובן הצלחה.

האם שקילת הנקה בודדת יכולה לספק מידע על אכילה?

שקילת הנקה בודדת נותנת תמונה (SCREEN SHOT) של האכלה אחת. אולי זו הייתה האכלה מצוינת שלא משקפת את שאר היום או התקופה האחרונה ואולי הפוך, זו הייתה האכלה פחות טובה. שקילה בודדת לא מספקת מידע שעליו ניתן לקבל את התמונה הגדולה ואיננה יכולה כשלעצמה לשמש איש מקצוע בתחום כדי להעריך את הרגלי ההאכלה של התינוק או כדי לאפשר לו להמליץ בהכרח כיצד להמשיך. המידע היחיד שניתן לאסוף משקילת הנקה אחת הוא כמה התינוק ינק באותה האכלה (וכפי שציינתי, אפילו זה לא תמיד אמין).

גם אם נניח שמדובר בשיטה אמינה ומדויקת לקבוע כמה התינוק צרך, נזדקק ליותר משקילה אחת, כדי למצוא ממוצע של כמה התינוק צורך בכל האכלה. כפי שלוקחים אנמנזה תזונתית לתינוק שניזון מבקבוקים ולא מסתכלים על בקבוק אחד אלא לרוב לפחות שלושה ימים או שנשווה למבוגר שכמובן לא אוכל בדיוק אותו הדבר בכל ארוחה או בכל יום.

הזנה קצרה יותר אין פירושה בהכרח פחות העברת חלב – לעיתים תינוקות רעבים יותר ושותים בקצב מהיר יותר, ובכך צורכים כמות זהה או גדולה יותר של חלב בפרק זמן מסוים. כמו כן, תינוקות הופכים ליעילים יותר בהנקה ככל שהם גדלים. לכן זה לא יהיה יוצא דופן לקצר זמני הנקה עם הזמן.

מאידך, יש לזכור שבתינוק שלא עולה יפה במשקל, כאשר הרושם הוא שלא יונק מספיק, שקילת הנקה יכולה להיות רמז לעובדה שההנקה אינה אפקטיבית. באם גם בשקילות הנקה נוספות התינוק עולה בכל פעם  ממש מעט, יתכן ויש מקום להתערבות.

כמה תינוק צריך לעלות במשקל בהנקה אחת?

יש לנו באתר פרק עם שאלות ותשובות בנושא תזונת תינוקות, בקישור הבא.

אבל כפי שכתבנו בתשובה שם לשאלה "כמה תינוק צריך לאכול", ניתן לנסח כללי אצבע ולכמת אבל נכון יותר להגיד שתינוק אוכל כמה שהוא רוצה או כמה שהוא דורש, כל עוד הגדילה תקינה וההורה קשוב לסימני הרעב והשובע של התינוק. או במילים אחרות, הכי חשוב זה עליה תקינה במשקל (גדילה תקינה) תוך כדי הרגלי האכלה נכונים.

איך בכל זאת נוכל להעריך יעילות של הנקה?

כאמור, אין צורך או המלצה לבצע שקילות הנקה בצורה רוטינית, כספורט לאומי.

שקילת הנקה צריכה להישאר ככלי בידי המטפל (יועצת הנקה או רופא ילדים) למקרים שבהם המחשבה היא שה-Intake בהנקה ירוד, וגם אז יש לזכור את ההטיות שהוזכרו מוקדם יותר.

ההיבטים העיקריים שיש להסתכל עליהם הם:

• חיבור התינוק לשד.

• סימני שובע של התינוק.

• האם התינוק רגוע לאחר האכלה.

• האם הגדילה תקינה – מאוד חשוב להקפיד על שקילות סדורות בטיפת חלב, ראו בקישור הבא.

• האם יש מספיק יציאות (פיפי וקקי).

• מנח האם והתינוק.

לסיכום, שקילת הנקה מהווה תמונה בודדת, של האכלה בודדת בתוך ים של האכלות. לכן, יש להשתמש בכלי זה בחוכמה ותמיד להסתכל על התמונה הרחבה יותר. 

אם יש חשש לגדילה איטית של התינוק או אינדיקציה לקושי או בעיה, פנו לרופא, תזונאית תינוקות או יועצת הנקה מוסמכת וחישבו ביחד אם יש מקום לשקילת הנקה כחלק מהבירור.