- 10/12/2024
אנטיהיסטמינים – חלוקה לדורות והבנה מה הכי מדויק לילדון שלכם
אצל בני אדם יש דורות – סבא, אבא וילד. האמת היא, שגם בתרופות יש דורות!
אנטיהיסטמינים הם קבוצה ותיקה ואהובה של תרופות, מהשכיחות בשימוש בישראל, המשמשות בעיקר בטיפול באלרגיה. תרופות אלה חוסמות כימיקלים בגוף הנקראים היסטמינים המשתחררים לאחר חשיפה לאלרגן.
התרופות ממשפחה זו משמשות לטיפול בתסמינים הקשורים באלרגיה למזון, לתרופות, לחומרים נשאפים ועוד.
דווקא בגלל שהתרופות הללו כל כך בשימוש, ודווקא בגלל שחלקן נמכרות בלי מרשם רופא, בגילאים מסוימים, יש בלבול רב בסוגים השונים בתוך משפחה זו.
ולכן, דר' יהונתן פסטרנק, אלרגולוג ילדים בכיר, הולך לעשות לנו סדר בפרק לא ארוך, אבל מאוד חשוב ומדויק למשפחות מסוימות.
דורות אנטיהיסטמינים – מה זה אומר?
קל להבין את זה.
בהתחלה נמצאו תרופות מסוימות ובהמשך נמצאה דרך לשפר את אותן תרופות. לכן, באופן כללי ניתן לחלק את התרופות המוכרות ממשפחת האנטי היסטמינים לשתי קבוצות: הדור הראשון והדור השני של האנטי היסטמינים.
החלוקה היא כמובן היסטורית שכן תחילת השימוש בדור הראשון הייתה בשנות הארבעים של המאה הקודמת ואילו הדור השני בשנות השמונים. בין כך ובין כך מדובר בתרופות ותיקות שיש לנו ניסיון רב בשימוש בהן.
מהן התרופות האנטיהיסטמינים בדור הראשון?
כדוגמאות לתרופות הדור הראשון נמצא החומר הפעיל Dimethindene Maleate (פניסטיל הישן והטוב ומקבילו הטינדן) וחברם דיפנהידראמין (בנדריל הניתן בעיקר במסגרת בית החולים). תרופות אלה אכן יעילות בדיכוי תופעות אלרגיות. תחילת הפעולה שלהן מופיע תוך חצי שעה עד שעה, והן פעילות למשך כ-4-6 שעות. זאת הסיבה שיש לרוב לתת אותן שלוש פעמים ביום.
החיסרון של התרופות מהדור הראשון הוא שהן חוצות בקלות את מחסום הדם-מוח ולכן נקשרות גם לקולטנים להיסטמין במערכת העצבים. לפיכך, תופעת לוואי הידועה שלהן הינה ישנוניות.
חשוב לדעת, שלמרות שיש הורים שיעדיפו את הילדון שלהם ישנוני בשעות הלילה המאוחרות, השינה המסופקת כתופעת לוואי זו אינה שינה מרעננת ויתכן שתהיה עייפות ביום המחרת.
בנוסף, אין לתת את התרופה לתינוקות צעירים מגיל חודש.
מהן התרופות האנטיהיסטמיניות השייכות לדור השני?
בדור השני והחדש של התרופות האנטיהיסטמיניות, מצויות תרופות כגון צטיריזין דיהידרוכלוריד (היסטזין), לורתדים (אלרג'יקס, לורסטין, לורתרים ולורתדים), דסלורטדין (אריוס, דס-לוראטדים ודסלורטדין-תרימה), ופקסופנאדין הידרוכלוריד (טלפסט, פקסופנאדין-תרימה ופקסי) הקיימות בדרכי מתן שונות. תרופות אלה יעילות למשך זמן ארוך יותר (עד יממה, זו הסיבה שלרוב ניתנות רק פעם ביום), ואינן חוצות בקלות את מחסום הדם-מוח ולפיכך אינן גורמות לישנוניות. אין עבודות טובות המראות יעילות של תרופה אחת על אחרת בתוך קבוצה זו, ולכן ההמלצה היא ליטול את מה שעובד עבור המטופל.
אציין כי אין עבודות על תרופות אלה בגיל הצעיר מאוד ולכן הן מאושרות לשימוש החל מגיל חצי שנה.
אז מה יותר טוב? מתי נשתמש בזה ומתי בזה?
באופן כללי נעדיף את התרופות החדשות יותר מן הדור השני, בעיקר בשל מיעוט תופעות הלוואי על מערכת העצבים המרכזית. על פי הוראות היצרן, מתחת לגיל חצי שנה ניתן לתת תרופות כמו פניסטיל או טינדן אך יש לזכור את תופעת הלוואי המרכזית שהיא ישנוניות.
הערה חשובה – כשם שלא כל הפריחות נגרמות מאלרגיה (ספוילר: רובן המוחלט לא נגרמות מאלרגיה), כך לא כל הגירודים והעקצוצים נגרמים על ידי היסטמין, ולכן אם אנטי היסטמינים לא מועילים לגרד, אין סיבה להתעקש ולהמשיך לנסות.
לסיכום, אנטי היסטמינים הינן קבוצה של תרופות יעילות ובטוחות. ההעדפה היא להשתמש בתרופות מהדור השני ולהימנע מתופעות לוואי מיותרות. כיוון שתרופות מהדור השני בדוקות לשימוש מגיל 6 חודשים ומעלה, מתחת לגיל זה, לרוב יעשה שימוש בתרופות מהדור הראשון.