טיפול במיקרוטיה ושחזור אפרכסת בילדים

יש לנו באתר פרק על עיוותי אוזניים בתינוקות (קישור) ופרק על הצמדת אוזניים בילדים (קישור). 

עכשיו הגיע הזמן לעוד פרק, הדן במצב פחות שכיח של מום מולד באפרכסת האוזן שנקרא מיקרוטיה.

מי שכתב את הפרק הזה הוא פלסטיקאי מומחה בילדים, ד״ר אסף אולשינקה, שפרטיו מופיעים בקישור הבא.

מה זה מיקרוטיה ומה שכיחותה?

מיקרוטיה (Microtia) הוא מצב בו תינוק נולד עם אוזן חיצונית (אפרכסת) מעוותת, קטנה או חסרה כמעט לגמרי, ראו בתמונה המצורפת. 

במקרים רבים קיים התנוך, אבל שאר המרכיבים הנורמליים שיוצרים את האפרכסת יחד עם תעלת שמע חיצונית ומבנים של האוזן התיכונה חסרים או קיימים בצורה לא תקינה. 

השכיחות של מיקרוטיה היא 1 ל 6,000 עד 7,000 לידות, ומצב זה שכיח פי 2 בקרב בנים בהשוואה לבנות. 

מיקרוטיה ושחזור אפרכסת בילדים

האם מיקרוטיה הינו ממצא בודד בתינוק?

מצב זה יכול להופיע כממצא בודד או כחלק מתסמונת (35-55% מהמקרים). לכן, כשיש אבחנה של מיקרוטיה, יש לבצע סקירה של מערכות רלוונטיות אחרות, לרבות בדיקת שמיעה (מצב זה, פרט לפגיעה האסטטית, עלול לגרום לליקוי שמיעה הולכתי) וסקירה למומים מולדים נוספים באזור הפנים או לעיתים נדירות יותר, מומים באיברים אחרים כגון עיניים, חוליות, לב וכליות.

מהו אופן הטיפול במיקרוטיה? 

הטיפול לשחזור אוזן מיקרוטית הוא תמיד ניתוחי, ולרוב הגישה היא באמצעות ניתוחים במספר שלבים. 

ישנן מספר שיטות וגישות לשחזור האוזן, אבל אפשר לחלק אותן לשני סוגים: 

1. שחזור באמצעות צלע עצמית. 

2. שחזור באמצעות שתל.

חשוב להבין שאוזן משוחזרת, אף פעם לא תראה בדיוק כמו אוזן רגילה במבט מקרוב. עם זאת, המטרה של המומחה המנתח היא ליצור אוזן שצורתה תהיה טבעית מספיק בכדי שלא תמשוך תשומת לב בחיי היום יום.

מהי השיטה הכוללת שחזור באמצעות צלע?

השיטה של שחזור באמצעות צלע מתבצעת במספר שלבים ניתוחיים. בשלב הראשון, מתבצעת כריתת שלוש צלעות מבית החזה, והרופא מגלף אותן במהלך הניתוח לצורה של אפרכסת ומשתיל אותן מתחת לעור. בשלב השני מתבצעת "הנפה" של האוזן המשוחזרת (הפרדת הסחוסים מהראש), בדרך כלל על ידי שימוש בסחוס נוסף לדחיקת האוזן וכיסוי החלק האחורי על ידי שתל עור. לעיתים נדרש שלב נוסף לעיצוב מבנים נוספים באוזן (טרגוס, תנוך). 

שחזור אוזן באמצעות צלע עצמית אפשר לבצע החל מגיל של כ 10 שנים וכתלות בהיקף בית החזה (יש צורך במספיק סחוס ליצירת המבנה המשוחזר).

לאחר הניתוח בגישה זו, הילדים על פי רוב נשארים באשפוז ימים בודדים, עם חבישה על אזור האוזן המשוחזרת. לאחר מספר ימים מוציאים את הנקז שהושאר באזור האוזן המשוחזרת ואז מתבצעת החלפה יומיומית של חבישה קלה או מריחת משחה באזור בלבד. האזור ממנו לקחו את הצלע רגיש ולכן ניתן טיפול נגד כאבים במשך השבועות הראשונים.

לציין כי כחלק מתהליך כריתת הצלעות לשחזור האפרכסת, נשארת צלקת על פני החזה ולעיתים גם שינוי במבנה בית החזה כתלוי בכמות הסחוס שנלקח ובגיל הניתוח.

מהי השיטה הכוללת שחזור באמצעות שתל?

בשיטה זו, שחזור האפרכסת נעשה בשלב אחד על ידי שימוש בשתל מדפור (MEDPOR), שהינו חומר פלסטי רפואי מיוחד קשיח ומחורר. כחלק מההליך, המנתח נוטל את הרקמה שמעל שריר הרקה (פסיה טמפורלית), עוטף בה את השתל וכך הוא מוזן בכלי דם. את כלל המבנה מכסים בשתל עור עצמי. ולמעשה השחזור כולו מתבצע בשלב אחד וללא פגיעה באזורים אחרים בגוף. 

את השחזור באמצעות שתל מדפור אפשר לבצע החל מגיל 5 שנים (אין תלות בסחוסי בית החזה). 

אפשר לשלב בניתוח זה שני הליכים: שחזור של האפרכסת באמצעות שתל, והשתלת מכשיר שמיעה מעוגן בעצם (BAHA), אשר מאפשר לעקוף את המבנה הפגום של האוזן החיצונית והתיכונה ולאפשר לגלי קול להגיע ישירות לאוזן הפנימית. 

לאחר הניתוח בגישה זו הילדים נשארים לילה אחד באשפוז ולרוב משתחררים למחרת הביתה. אזור האוזן המשוחזרת נשאר חבוש וסגור במשך 10-14 ימים. גם לאחר הפתיחה, האוזן בדרך כלל נפוחה ובצקתית למשך מספר שבועות נוספים.

כחלק מתהליך השחזור יש שימוש בשתלי עור ולכן ישארו צלקות קוויות בקפל המפשעה ולעיתים מאחורי האוזן הנגדית. לפעמים יש גם צלקת באזור הרקה. 

אפשר תמונה של לפני ואחרי תיקון מיקרוטיה?

בבקשה. 

זהו ילדון עם מיקרוטיה שעבר שחזור אוזן באמצעות שתל מדפור.

(הצלקת שמאחור קשורה לניתוח קודם להשתלת מכשיר שמיעה).

 

 
מיקרוטיה שחזור

אז לסיכום, מיקרוטיה הוא מצב בו נולדים עם חוסר התפתחות מלא או חלקי של האוזן החיצונית ולעיתים גם של מרכיבים עמוקים יותר. התיקון של האפרכסת הוא תמיד בצורה ניתוחית  וזאת על מנת לאפשר מראה טבעי ככל האפשר.

 בהצלחה!