12/11/2023

רינוסינוסיטיס בילדים

איך שאני מתרגש. למה? כי אני הולך לכתוב את הפרק הזה מהראש בלבד. רינוסינוסיטיס זו מחלה (אולי נכון יותר להגיד מצב רפואי), שלא כתובה בצורה מסודרת באף ספר לימוד.

אבחנות כמו סטרפטוקוקוזיס או סטאפילוקוקוזיס, הסבר בהמשך, הן אבחנות שאט אט נעלמות מספרי הלימוד והבילבול רב. 

מאידך, זו אבחנה אמיתית, ורופא ילדים מיומן שידע לדוג את הילדים, הלא רבים, שסובלים מהמצב הרפואי הזה, יכול מאוד לשפר את איכות חייהם של המטופלים הקטנים.

אבל… רופא ילדים שמתלהב יתר על המידה ומאבחן ביתר, ימצא את עצמו מאבחן יותר מדי ילדים במצב הזה ומטפל ביותר מדי אנטיביוטיקות.

איזון. כמו הכול בחיים.

מה זה רינוסינוסיטיס?

רינו זה אף.

סינוסים זה סינוסים. אותם חללים מלאי אוויר שיש לכולנו בגולגולת.

רינוסינוסיטיס זו דלקת שהביטוי שלה הוא נזלת בעיקר באף ובסינוסים.

למה לסבך ולא להגיד פשוט סינוסיטיס? כי בילדים מתחת לגיל 4-5 שנים החללים הללו אינם מפותחים ואינם מאווררים ולכן בגילאים הצעירים הללו ההגדרה רינוסינוסיטיס נכונה יותר.

אז אם על הנזלת, שהיא לרוב תוצאה של זיהום וירלי פשוט, מתלבשים חיידקים שנמצאים אצל כולנו באף ובסינוסים, הם מייצרים את אותו מצב רפואי שנקרא אצל ילדים קטנים רינוסינוסיטיס ואצלנו המבוגרים סינוסיטיס.

מי החיידקים? כל החיידקים שהם חלק מפלורת הנשימה שלנו. לעתים לא שכיחות מדובר בסטרפרטוקוקוס המוכר והלא טוב (ואז המחלה תקרא סטרפטוקוקוזיס, ולעתים תהיה קצת יותר אלימה ומלווה בחום) ולעתים סטאפ (ויקרא סטאפילוקוקוזיס, לרבות סיבוכים של זיהום בסטאפ).

רינוסינוסיטיס בילדים

האם זו מחלה אלרגית?

בגילאים הצעירים התשובה היא לרוב לא. מדובר על זיהום וירלי (ריניטיס) "שהסתבך" עם חיידקים שנמצאים באזור.

בילדים גדולים יותר, מתבגרים ובטח במבוגרים יש אבחנה כזו סינוסיטיס אלרגית.

מהו הסימפטומטיים והסימנים של רינוסינוסיטיס?

ראו בתמונה. זה פשוט אותו ילד שמושך נזלת צהובה/ירוקה למשך תקופה של מספר שבועות. ההורים מספרים לי שכאשר הם באים לקחת הילד מהגן, תמיד יש לו נזלת צהובה בשני הנחיריים.

לרוב מדובר על ילדים צעירים, מתחת לגיל 5 שנים.

הילד נושם בכבדות, בעיקר בלילה, מחרחר. הוא משתעל בלילות, מתעורר פעמים תכופות ובכללי מסכן.

הרבה פעמים יש על העור באזור הנחיריים אודם וגירוי של הרירית. לעתים מתואר גם הבל פה לא נעים. 

אז מצד אחד הילד לא חולה, הוא הולך לגן, אין לו חום (אם יש אז על הדרך חטף מחלה וירלית), אבל מצד שני הוא גם לא מאה אחוז בריא.

אז זה סינוסיטיס?

כן ולא.

כן, כי ברור שזהו תהליך דומה.

לא, כי זה קורה בילדים צעירים שהסינוסים שלהם עדיין אינם מפותחים.

סינוסיטיס אמיתי זו מחלה של ילדים גדולים יותר.

מה עוד מאפיין ילדים עם רינוסינוסיטיס?

אתם יודעים, לעתים ילדים מקבלים אנטיביוטיקה מסיבה זו או אחרת. דלקת אוזניים (קיראו כאן), סטרפ בגרון (קיראו כאן) או בחשד לחשש לדלקת ריאות (לא מחלה שכיחה בילדים, קיראו כאן). אז כאשר אני לוקח סיפור מחלה ממשפחה אני שואל אם הם זוכרים שכאשר הילד קיבל אנטיביוטיקה מסיבה אחרת (פניצילין לרוב), הנזלת והמצב הכללי השתפרו? ובכן, הרבה מהמשפחות אומרות שהמצב היה הרבה יותר טוב. אבל ככה וככה זמן אחרי הפסקת האנטיביוטיקה הכול חזר.

בנוסף, מדובר במצב ממושך. לא שבוע ולא שבועיים.

בבדיקה גופנית מעבר לנזלת הלא יפה שממלאת את הנחיריים של הילד אפשר לראות בפתיחת הפה נזלת אחורית שמתגלשת במורד הלוע של הילד. 

האם הילדים סובלים מכאב ראש? זו לא תלונה שכיחה בילדים קטנים. מזכיר, זה לא סינוסיטיס.

מה אסור לפספס?

בילדים עם הפרשה חד צדדית מנחיר אחד וריח רע, יש לפנות לבדיקת אאג ילדים בשאלה של גוף זר באף. בסיטואציה הזו לא חריג למצוא איזה חרוז ישן במחילות האף.

בילדים עם אירועים חוזרים ונשנים של רינוסינוסיטיס (או סינוסיטיס במבוגרים יותר) יש לשקול בירור קצר לבדיקה האם יש בעיה אנטומית באזור או חסר חיסוני.

מה הטיפול?

לפני מה הטיפול, השאלה החשובה היא במי לטפל ובמי לא לטפל.

אין לטפל בכל הילדים המנוזלים שיש במרפאה. גם לא אלה שמנוזלים לשבוע ומחרחרים בלילה והיו כבר שלוש פעמים במרפאה.

ניתן לשקול טיפול בילדים עם סימפטומים ממושכים (לפחות 3 שבועות) ואופייניים אחרי הסבר מקיף להורים על המצב הרפואי המיוחד הזה.

במה לטפל? לרוב בפניצילין פשוט (אמוקסיצילין ודומיו). לכמה זמן? זו אבחנה שמחייבת טיפול יחסית ממושך של כ-10 ימים.

בילדים שכבר קיבלו קורסים רבים, מסיבה זו או אחרת של אמוקסיצילין ניתן לשקול טיפול באוגמנטין 600 (על ההבדלים בין סוגי האוגמנטין שיש, בקישור הבא).

האם יש משהו נוסף לעשות מעבר לטיפול אנטיביוטי?

ניתן לשקול ספרי סטרואידים לאף. למרות שאמרתי מראש שבילדים קטנים זוהי לא מחלה אלרגית, המחשבה היא שהסטרואידים מורידים הבצקת באף, פותחים את החורים שצריכים להיפתח ומאפשרים לכל הצנרת להתייבש (סליחה על המטאפורה).

מה הבעיה עם רינוסינוסיטיס?

שתי בעיות:

1. כפי שאמרתי בהתחלה, אבחון ביתר. צריך לבחור את הילדים המסוימים הללו שיהנו מהטיפול אחרת רופא הילדים ימצא עצמו מטפל בנזלות כל היום עם אנטיביוטיקה.

2. המצב הזה נוטה לחזור אצל אותו הילד – אני לא יודע אם זה בגלל משהו אנטומי או אחר באותם ילדים, אבל לא מעט פעמים הילד מתנקה, השיפור משמעותי אבל אחרי הצינון הבא חוזר להיות שוב עם אותם סימנים וסימפטומים. ואין רצון לחזור יותר מדי פעמים לטיפול אנטיביוטי. זה מעצבן, אני מסכים.

לסיכום, מצב רפואי חצי שכיח ברפואת ילדים. אי אפשר ללמוד אותו בספרי הלימוד ונדרש חוש קליני טוב של הרופא המטפל על מנת לדוג מדי פעם את אותו ילד שיהנה מהתערבות וטיפול.

וכשזה עובד, זה עובד נפלא. הילד עובר מנשימה אנאירובית לאירובית.

ובא לציון גואל.