- 09/12/2024
מה תינוקות עם רגישות לחלבון חלב פרה יכולים לאכול?
כפי שנכתב בפרק שעוסק ברגישות לחלבון חלב פרה (קישור כאן) שכיחות רגישות זו היא עד 2% מהתינוקות המקבלים פורמולה חלבית ובכ-0.5% מהיונקים בלבד.
על מנת שנתמקד – אני מדבר על אותם תינוקות שסובלים מכאבי בטן ושלשולים ריריים (ולעתים דמיים), שאובחנו עם רגישות במעיים לחלבון חלב פרה. לא לאלו עם אלרגיה שמתבטאת בהקאות, פריחה או נפיחות בפנים. זו אוכלוסייה שונה לגמרי שצריכה להיות במעקב אלרגולוג.
באותם ילדים, עם רגישות במעיים לחלבון חלב פרה, אני נתקל לאחרונה יותר ויותר בנושאים הקשורים להחלפת הפורמולה בתינוקות אלה, כאשר לכל בחירה יש יתרונות וחסרונות.
לכן הפרק הספציפי הזה שהוא מעין המשך לפרק שסוקר את הנושא הגדול, ידון רק על נושא החלפת הכלכלה באותם תינוקות.
אני מאוד ממליץ לקרוא את הפרק הקודם לפני שנכנסים לפרק היותר ממוקד הזה.
מה עושים עם תינוק יונק בלבד עם רגישות לחלבון חלב פרה?
בגדול, כלום. רוב רובם של המקרים הינם קלים יותר מאלו המקבלים פורמולה וברובם יתרונות ההנקה עולים על החסרונות.
יש מקום להמליץ לאם המניקה להוריד צריכת החלב הניגר, כפי שכתבתי ארוכות בפרק הספציפי שדן ברגישות לחלבון חלב פרה בתינוקות יונקים בלבד, קישור כאן.
גם במקרים של תינוקות יונקים בלבד, יש מקום לשקול התחלת טעימות מוקדמת כפי שתראו בהמשך פרק זה.
מה עושים עם תינוק שמקבל פורמולה ויש לו רגישות לחלבון חלב פרה?
התשובה פשוטה. יש לשנות את הפורמולה לכזו על בסיס חלבון חלב פרה מפורק.
מה האפשרויות?
האם פורמולות עם חלבון מפורק חלקית (קומפורט) מתאימות?
בקבוצה זו שני מותגים: סימילאק גולד קומפורט (שלבים 1 ו-2) ונוטרילון קומפורט.
האם הן מתאימות באינדקציה זו? התשובה היא לא. למרות השם ולמרות הפירוק החלקי, אלו בפירוש לא פורמולות לתינוקות הסובלים מרגישות לחלבון חלב פרה. אין לעבור אליהן באינדיקציה זו. זה פשוט לא יעזור.
האם פורמולות על בסיס חלבון חלב פרה עם חלבון מפורק באופן נרחב מתאימות?
בקבוצה זו יש מספר מותגים: נוטרילון פפטי ג'וניור, נוטרילון פפטי (שלבים 1 ו-2), סימילאק גולד אלימנטום (שחסר בארץ), ונוטרמיגן LGG ליפיל (שלבים 1 ו-2). על ההבדל הקטן והמבלבל בין נוטרילון פפטי ג'וניור לנוטרילון פפטי בפרק ספציפי (קישור פה) אבל מה שאני רוצה להגיד הוא שבגדול, לצורך נושא האלרגיה לחלבון חלב פרה, אין מבחינתי הבדל משמעותי בין המותגים השונים. לא בגדול, יש בהחלט העדפה שמאחוריה מחשבה, אבל על זה בפרק אחר.
האם הפורמולות הללו מתאימות באינדיקציה זו? בהחלט.
יש בעיה לא פשוטה בקבוצה הזו של הפורמולות והיא הריח של הפורמולה. גם אם יגידו לנו שפורמולה זו או אחרת בקטגוריה זו מנצחת פורמולות רגילות במבחני טעימה, עדיין תינוקות רבים נמנעים ויורדים, לעתים משמעותית, בכמויות האוכל.
מזכיר שמראש אלו תינוקות ואלו משפחות שחווית האכילה אצלם לא הייתה משהו. חלקם הגדול של התינוקות הללו ממש סבל מכאבי בטן ומראש המשפחה והתינוק מגיעים לכל ארוחה כמו אל מלחמה ולא אל תענוג.
לכן, בחלק מהמקרים, בעיקר באלו שנמרחו כמה חודשים עם פורמולה רגילה, ברגע שמוסיפים פורמולה עם ריח פחות טוב, לעתים התינוקות ממש יורדים בכמויות האוכל.
מה אפשר לעשות?
1. יש לבחור בקטגוריה זו את הפורמולה "הטעימה" ביותר שהילד מסכים לקחת. יש הבדלים מינוריים בין הפורמולות, אז קיראו במקומות הנכונים באתר, ושאלו את רופא הילדים שלכם עם מה הוא ממליץ להתחיל.
2. זיכרו שהכול תאורטי. יש תינוקות גרגרנים שאין איתם שום בעיה והם שולקים כל פורמולה שתיתן להם. כך שלא בהכרח תהיה בעיה במעבר לפורמולות אלה.
3. כנסו אל תהליך השינוי של הפורמולה עם הרבה אורך רוח וסבלנות. לרוב, אותה ירידה בכמויות האוכל בהתחלה מסתדרת בהמשך ושום נזק לא נגרם מירידה חולפת בכמויות האוכל. היעזרו ברופא הילדים שלכם או בתזונאית ילדים בכל שאלה לגבי הירידה בכמויות האוכל והמשמעות שלה, אם בכלל.
4. תוספת סוכר ענבים / דייסת וניל – לא מיד על ההתחלה ורק אחרי התייעצות עם רופא או תזונאית ילדים, כפי שניתן לקרוא בקישור הבא שמדבר על פורמולה מהקטגוריה הבאה שנקראת נאוקייט.
5. שקלו אופציות נוספות כפי שתראו בהמשך.
פורמולות על בסיס חומצות אמינו?
בקבוצה זו יש שני מותגים: נאוקייט ופוראמינו.
הפורמולות הללו מיועדות לתינוקות עם אלרגיה משמעותית לחלבון חלב פרה, או למעטים שלא השתפרו אחרי התחלת שימוש בפורמולות מפורקות באופן נרחב.
מה לגבי פורמולות צמחיות?
בקבוצה זו יש מספר מותגים: מטרנה צמחי (ללא שלבים, או עד גיל שנה ומעל גיל שנה, הבדלים קטנים ביניהם, ניתן לקרוא עוד בקישור הבא) וסימילאק (שלבים 1 ו-2).
האמת? לדבר על פורמולות צמחיות ורגישות לחלבון חלב פרה זה שינוי מהמם. למה?
בעבר הלא רחוק כלל, היה נהוג להגיד שאין להעביר לפורמולה צמחית (שהיא על בסיס סויה) תינוקות עם רגישות לחלבון חלב פרה. מכיוון, שהרגישות הצולבת הייתה גבוהה (עד 40%) ולכן הרבה תינוקות עם רגישות לחלבון למעשה לא השתפרו על סויה בגלל הרגישות הצולבת.
עם זאת, הלכה למעשה, בשנים האחרונות ישנה עליה בשימוש בפורמולות אלו בעיקר במקרים הקלים של רגישות לחלבון חלב פרה עם הצלחות לא מעטות.
היתרון העיקרי הוא הטעם והריח שהם טובים יותר לרוב התינוקות מהפורמולות המפורקות בצורה נרחבת.
מאידך, בפורמולות צמחיות אין מרכיבים "חדשים" כמו פרהביוטיקה ופרוביוטיקה שיש בפורמולות אחרות.
ולכן תוכלו לראות שני סוגים של רופאים:
רוב הרופאים ימליצו לעבור מפורמולות רגילות לפורמולות מפורקות בצורה נרחבת. אם מתפתחת בעיית אכילה או אם המשפחה רוצה לנסות, ניתן "לחזור אחורה" לפורמולה צמחית ולנסות.
חלק מהרופאים ימליצו כבר במעמד האבחנה לעבור לפורמולה צמחית. אם יש שיפור, מה טוב. אם לא, ניתן "להתקדם הלאה" לפורמולה מפורקת בצורה נרחבת. אני חייב להגיד שעל פי ההנחיות של איגודים מקצועיים שונים אופציה זו פחות מועדפת, בפרט במקרים "הסוערים" יותר.
קיראו בבקשה עוד על תמ"ל צמחי בפרק מיוחד המוקדש לנושא.
מה לגבי העלות של הפורמולות המיוחדות?
הפורמולות המפורקות באופן נרחב, ואלו המפורקות באופן מלא עולות יותר אבל מסובסדות על ידי כל קופות החולים בתינוקות שיש להם אבחנה של רגישות לחלבון חלב פרה.
כך שברגע שהתינוק שלכם אובחן במערכת, תהיו זכאים לקבל כל פורמולה שתבחרו פחות או יותר במחיר של פורמולה חלבית "רגילה".
מה לגבי התחלת טעימות מוקדמת בילדים עם רגישות לחלבון חלב פרה?
אני ממש ממליץ לכם לשקול עם רופא הילדים שלכם התחלת טעימות מוקדמת לתינוק שלכם.
זאת למטרת הורדת השכיחות לאלרגיות למזונות אחרים בתינוק שיש כבר רגישות למזון אחד (חלבון חלב פרה).
קראו עוד על התחלת טעימות בקישור הבא.
מה תמיד צריך לזכור בנוגע לרגישות לחלבון חלב פרה?
זכרו שברוב רובם המוחלט של התינוקות הרגישות הזו חולפת סביב גיל שנה.
איך לחשוף בהדרגה למוצרי חלב ומתי?
שאלו את רופא הילדים שלכם מכיוון שגם כאן יש מספר גישות שעליהן כתבתי בפרק המקורי שדן ברגישות לחלבון חלב פרה. אבל בגדול, זוהי רגישות חולפת.
לסיכום, כתבתי את הפרק הזה לאור מספר מקרים שעל גבול הפרעת האכילה של תינוקות שראיתי בעקבות המעבר לפורמולות מפורקות חלקית. זיכרו במקביל, שהרבה תלוי בנו, ההורים, ובאיך שאנחנו מקבלים ומשדרים את המצב הלאה. בנוסף, יש פתרונות להכול והכי חשוב לזכור שרגישות שכזו לחלבון חלב פרה היא מצב זמני וחולף.
אני מאחל לכם שבקרוב תשכחו ממנו.