30/10/2024
חיסונים בילדים
אי אפשר לעשות אתר לרפואת ילדים בלי להגיד מילה או שתיים על הנושא הטעון של חיסונים בילדים.
מדינת ישראל נמצאת בשורה הראשונה בין הארצות המפותחות מבחינת היקף ופריסה של תוכנית חיסונים בילדים.
אנחנו מחסנים כנגד רוב המחלות המשמעותיות ברפואת ילדים, שיש כנגדן חיסון וששכיחות בארצנו.
פחות או יותר על פי סדר כרונולוגי, מהפטיטיס B בלידה (ובהמשך הפטיטיס A בגיל שנה וחצי), דרך החיסון המחומש (דיפתריה, טטנוס, שעלת, המופילוס ופוליו), חיסון מצומד לפנאומוקוק, חיסון כנגד וירוס הרוטה, החיסון המרובע (חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח), ובהמשך פפילומה. החיסונים ניתנים כסדרה ראשונית ובהמשך במנות חוזרות או מנות דחף הניתנות בכיתות א', ב', ח' ובגיוס.
האם חיסוני השיגרה בטוחים?
לטעמי חיסוני השגרה הינם בטוחים ואני חיסנתי במו ידי את שלושת ילדי בכל חיסוני השגרה במועד וללא קונצים וללא פיצולים.
אני ממליץ לכם להיכנס לאזור באתר שדן במעקב המתבצע ובחיסוני השגרה הניתנים בטיפת חלב, יש שם את כל המידע על כל החיסונים בילדים ומתי הם ניתנים. היעזרו בקישור הזה.
מהם החיסונים שאינם ניתנים כשיגרה בטיפת חלב ויש להזכיר אותם בנפרד?
חיסון שפעת:
חיסון שפעת ניתן מגיל חצי שנה. יעילותו בשנים טובות 70%, בשנים פחות טובות 50%, עם זאת בשקלול של רווח מול הפסד/חוסר יעילות אני ממליץ בכל פה (וגם מתחסן ומחסן את משפחתי) על חיסון שפעת כל שנה בתחילת החורף.
מידע מפורט יותר על החיסון לשפעת ניתן למצוא כאן.
חיסון למנינגוקוק B (בקסרו):
חיסון למנינגוקוק B (נקרא בקסרו) הינו חיסון יחסית חדש במדינה (פברואר 2019), מומלץ על ידי משרד הבריאות אבל לא מתוקצב על ידו.
יש מספר סיבות להתחסן בחיסון זה (בעיקר יעילות ומחלה קשה מאוד עם סיבוכים), יש גם סיבות יחסיות לא להתחסן, בעיקר עלות (שפרקטית לא צריכה להוות חסם לחיסון), שכיחות נמוכה באופן יחסי של המחלה בישראל ותופעות לוואי (אודם ורגישות במקום הזריקה, חום ואי שקט).
שכיחות זו של תופעות לוואי לא מסוכנות אבל לא נעימות הביאה לכך שמשרד הבריאות ממליץ (פעם ראשונה שיש המלצה שכזו בתדריך החיסונים) על מתן פראצטמול בילדים מתחת לגיל שנה אחרי החיסון.
עם זאת, תופעות לוואי קלות שכאלה גם הן לא צריכות להיות חסם לשימוש בחיסון זה.
ההמלצה שלי בחיסון זה הינה לדון עם רופא הילדים על הצורך בחיסון ולקבל החלטה יחדיו.
מזכיר שיש לנו באתר פרק חשוב בנושא ספציפי זה ובסופו המלצתי לגבי החיסון. ניתן להרחיב קריאה שם.
מזכיר שילדים שאינם בריאים לחלוטין ברקע וסובלים ממחלה כרונית כלשהי לרבות אסתמה, זכאים לחיסונים נוספים שאינם ניתנים בשגרה ויש להתייעץ על כך עם רופא הילדים ולהשלים מה שצריך.
בפרק באתר זה שנקרא "הצעה לתוכנית חיסונים חדשה במדינת ישראל" אני ממליץ גם על הקדמת המנה השניה של חצבת/חזרת/אדמת/אבעבועות רוח, קיראו שם.
לסיכום, הכי פשוט וישר שיש. חיסוני השגרה בטוחים ויעילים. התחסנו בלי קונצים ודחיות.
בהצלחה.