- 10/12/2024
עיוותים במבנה בית החזה – חזה יונה וחזה סנדלרים
עיוות בית החזה הוא שינוי במבנה בית החזה הרגיל, כאשר העיוות יכול להיות בדרגות שונות – מעיוות קל ועד לעיוות קשה ומורכב.
מי שילמד אותנו מה עושים עם המצב הרפואי הזה הוא לא אחר מהמומחה לנושא, פרופסור נפתלי פרויד.
כיצד מורכב בית החזה?
בית החזה בנוי מ-12 זוגות צלעות המחוברות, בחלקו הגבי, לעמוד השדרה ובחלקו הקדמי הן מחוברות ע"י רקמה סחוסית (המקנה לבית החזה את גמישותו) לעצם המגן (Sternum).
צמיחה בלתי סימטרית של סחוסים אלו, בפרט בצלעות האמצעיות והתחתונות, יכולה לגרום לשקיעה של עצם המגן או לדחיפתה קדימה.
מהו חזה סנדלרים (שקע בבית החזה)?
ראו בתמונה המצורפת.
כאשר נגרם שקע נקרא העיוות נקרא "חזה סנדלרים" ובלועזית Funnel Chest / Pectus Excavatum.
שכיחות העיוות היא 1:1000 לידות חי, הוא שכיח יותר בבנים וב-40% מהמקרים קיימת שכיחות משפחתית. עיוות זה הוא השכיח ביותר בין עיוותי בית החזה. לעיתים מדובר בעיוות סימטרי אך במרבית המקרים שקיעת הצלעות ושקיעת עצם המגן אינן סימטריות.
תהליך השקיעה בא לידי ביטוי בעיקר בתקופת הגדילה המואצת בגיל ההתבגרות.
מהו חזה יונה (בלט בבית החזה)?
ראו בתמונה המצורפת.
כאשר יש בליטה המצב נקרא "חזה יונה" ובלועזית Pectus Carinatum / Pigeon Chest. שכיחות עיוות זה כ-1:1500 לידות חי.
מה הבעיה עם חזה סנדלים או חזה יונה?
ילדים להם "חזה סנדלרים" או "חזה יונה" נוטים לסבול מדימוי גופני ירוד. שכיח לראותם עם כתפיים שמוטות כלפי מטה וקדימה כדי להסתיר את הפגם. הם נוטים להימנע מהצטרפות לפעילויות חברתיות בהן יצטרכו לחשוף את פלג גופם העליון. לא פעם בני נוער אלו מסתגרים ונמנעים ממגע חברתי.
בנוסף לבעיות הקשורות לדימוי גוף ירוד התווספו ראיות המעידות על ההשפעה האפשרית לטווח הארוך של "חזה הסנדלרים" על התפקוד הלבבי. הספרות הרפואית מעידה על כך במטופלים שנותחו בגיל מבוגר ובהם הטיפול הניתוחי שיפר את התפקוד הלבבי. מכאן שללא ספק, לא מדובר רק בבעיה קוסמטית.
מהו הבירור שצריך לעשות בעיוותי בית החזה?
האבחון כולל הערכה קרדיולוגית ונשימתית כדי לבדוק את השפעת העיוות על התפקוד הלבבי ועל דרכי הנשימה. בהתאם לסימפטומים ניתן גם לבצע בדיקת Cardiopulmonary exercise testing (CPET) הבודק את סיבולת לב ריאה בתנאי מאמץ ו-MRI לב הבודק את התפקוד הלבבי בשיטה של תהודה מגנטית. נחיצות הבדיקות תקבע ע"י הרופא המומחה באופן פרטני לכל מטופל.
אז מה הטיפול בחזה סנדלרים?
הטיפול היחיד ב"חזה סנדלרים" הוא טיפול הכירורגי המתחלק לשתי שיטות בהתאם לצורת בית החזה:
1. השיטה הפתוחה ידועה כ-Ravitch Procedure – מתבצעת דרך חתך בקדמת בית החזה וכוללת הסרת הסחוסים המעוותים בשני צדי עצם המגן. בנוסף מתקנים את זווית עצם המגן וקיבועה במנח החדש התקין.
2. השיטה הזעיר פולשנית ידועה כ-Nuss Procedure – מתבצעת דרך 2 חתכים זעירים בשני צדי בית החזה וכוללת הרמת עצם המגן ע"י תומך מתכתי, ללא צורך בהסרת הסחוסים ושבירת עצם המגן. תומך זה נשאר בתוך בית החזה למשך כ-3 שנים ונשלף בניתוח זעיר פולשני נוסף. הגיל האידיאלי לניתוח זה נע בין הגילאים 16-14.
השיטה נס (Nuss) היא המועדפת מפני שמבחינה קוסמטית תוצאותיה טובות יותר, לאו דווקא בתיקון העיוות אלא בגלל שהתיקון נעשה ללא צורך בצלקת גדולה בקדמת בית החזה. לשמחתנו, מרבית התיקונים בעשורים האחרונים מתבצעים בשיטה זו.
מה הטיפול בחזה יונה?
חלק ניכר ממקרי ה"חזה יונה" ניתנים לטיפול שמרני ע"י חגורות לחץ חיצוני בהתאמה אישית לכל מטופל. המקרים בהם לא ניתן לטפל שמרנית עוברים ניתוח המבוסס על שיטת Ravitch שתוארה לעיל.
יתכן שלבני נוער קוסם יותר לבצע ניתוח ולקבל תיקון מידי, מללבוש חגורה מתחת לבגדים משך תקופה של שנתיים. עם זאת, הטיפול השמרני (ללא צורך בניתוח) המוצלח מאוד במקרים הסימטרים של הסטרנום התחתון אינו מצדיק מבחינה רפואית המלצה על ניתוח. לא בכדי, התרבו בשנים האחרונות החברות שעוסקות בדגמים שונים של חגורות לטיפול בבעיה זו כאשר ברוב המקרים הטיפול מתבצע בגיל ההתבגרות.
האם חשוב לטפל בעיוותי בית החזה?
למרות הדעה הרווחת שהטיפול בעיוותי בית החזה הוא קוסמטי בלבד הרי שההשפעות לטווח הארוך על התפקוד הלבבי וההשפעות על התפקוד הנפשי/חברתי הופכות את הטיפול בעיוותי בית החזה להרבה מעבר לטיפול קוסמטי.
לסיכום, עיוותי בית החזה, חזה סנדלרים או חזה יונה, זה נושא סופר משמעותי לילדים הסובלים מהתופעה ולכן יש מקום להתייעץ עם המומחים המנוסים ביותר, על מנת שהילדון יקבל את הטיפול המדויק ביותר.