אוושה בלב – רשרוש לבבי בילדים

כרופא ילדים לא נדירה לי הסיטואציה שבה אני בודק ילד, מאזין עם הסטטוסקופ לריאות וללב ושומע אוושה (לעתים נקרא רשרוש), מעל הלב.
אני שואל את ההורים אם הם מכירים את האוושה, רובם אומרים שלא. ויחד אנחנו יוצאים למסע קצר של בירור אותה אוושה לבבית.
אז מי שיעזור לנו להבין את הנושא הוא קרדיולוג הילדים המצוין, דר' אלכס לוונטל, שנמצא כמובן בפורטל המומחים של האתר, בקישור הבא.
דר' לוונטל הוא גם קרדיולוג ילדים מצוין וגם מורה בחסד. לכן אני יודע שאחרי שתקראו את הפרק הזה, תבינו את הנושא וסף הלחץ, המיותר לרוב, ירד.

מהי אוושה לבבית?

כאשר מאזינים ללב עם סטוסקופ שומעים את הסגירה של מסתמים בלב. סגירה זו יוצרת קול ראשון וקול שני ובין שני הקולות לא שומעים כלום. זהו המצב התקין.
כאשר נשמע "רעש" נוסף בין הקול הראשון לשני, מעבר לקולות הרגילים, מגדירים זאת כאוושה (רשרוש).
מהו אותו "רעש"? למעשה האוושה מבטאת זרימה מערבולתית של דם בין הקול הראשון לקול השני. 

למה שתהיה זרימה מערבולתית? או מסיבה פיזיולוגית תקינה או מסיבות פתולוגיות.

אוושה (רשרוש) לבבי בילדים

סיבה פיזיולוגית (תקינה) – בילדים קצב הלב לעתים מהיר ולכן במקום שהדם יזרום בצורה ישרה הוא זורם בצורה מערבולתית. קצב הלב מהיר בעיקר אצל ילדים קטנים או אצל ילדים עם חום. כאשר נבדוק את אותו ילד כשהוא במנוחה גמורה ואינו חולה לדוגמה לא נשמע בשנית את אותה אוושה.
סיבות פתולוגיות – כאשר יש זרימת דם לא תקינה, או בגלל מסתם שאינו תקין, או בגלל בעיה מבנית לבבית (לדוגמה, חור בין שני חדרי הלב).

אצל מי שומעים אוושה?

אוושה היא ממצא מאוד שכיח בבדיקה של ילדים, כתלות בגיל. יש הטוענים שניתן לשמוע אוושות בעד כ80% מהילדים.

למה שומעים אוושות בכל כך הרבה ילדים?

שוב, רוב הילדים נבדקים על ידי רופא כאשר הם חולים עם מחלות חום (שרובן וירליות). כאשר לילד יש חום, הלב שלו עובד יותר מהר (דופק גבוה) ומצב זה יכול לגרום לכך שאנו שומעים ביתר קלות את הזרימה של דם דרך מסתמי הלב, כלומר אוושה.
בנוסף, רוב הילדים רזים וככל שאנו קרובים למקור האוושה, ללב, יותר קל לשמוע אותה.
לעיתים יש לילדים גם חוסר דם, אנמיה בשפה המקצועית, דבר המגביר אוושות. הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה בילדים היא חסר ברזל, הרחיבו קריאה על כך בפרק הייעודי בקישור הבא.

האם אוושה יכולה להות מסוכנת?

רוב האוושות הינן תמימות ואינן צריכות להדאיג, רובן נובעות מהיכולת שלנו לשמוע את זרימת הדם התקינה על פני המסתמים. עם זאת, אוושה יכולה להיות סממן למחלת לב מולדת או נרכשת כאשר אנחנו זוכרים ברקע שמומי לב מולדים מתרחשים בכ-1% מהילדים הנולדים.

אז איך יודעים אם לדאוג או לא כאשר שומעים אוושה בילדים?

עלינו לסמוך על רופא הילדים שבדק את הילד.
לרופא הילדים יש ניסיון בהכרת קריטריונים להבדיל בין אוושה תמימה לאוושה לא תמימה. לדוגמה, עוצמה או המיקום המדויק שבו הוא שמע את האוושה.

האם חובה לשלוח כל ילד עם אוושה לקרדיולוג ילדים?

לא בהכרח.
ישנם רופאי ילדים שישלחו כל ילד עם אוושה לקרדיולוג ילדים לבדיקת אקו לב וישנם כאלה שיגידו להורים לחזור עם הילדים להערכה חוזרת כאשר הוא בריא וללא חום על מנת להעריך האם האוושה עדיין נשמעת.

מהן האוושות שמצריכות בירור קרדיולוגי בתינוקות?

שוב, תפקיד הרופא המטפל לכוון מי צריך הערכה קרדיאלית ומי לא. עם זאת, ישנן מספר "דגלים אדומים" שמחייבים הערכה בכל מקרה וביניהם:
1. אוושה בתינוקות מתחת לגיל חודש.
2. אוושה המלווה בנשימה מהירה.
3. אוושה המלווה בכחלון (מראה כחול של הפנים בעיקר).
4. אוושה בתינוק המלווה בהעדר עלייה מספקת במשקל.

מהן האוושות שמצריכות בירור קרדיולוגי בילדים גדולים יותר?

שוב, נזכיר את תפקיד הרופא המטפל אך בכל זאת ישנם מקרים שמחייבים הערכה קרדיאלית ובניהם:
1. קושי חדש בביצוע מאמצים.
2. אוושה המלווה בכאב בחזה, תחושת דופק מהיר או עילפון.
3. עייפות חדשה יוצאת דופן.

מה זה הערכה קרדיאלית? מה זה בדיקת אקו לב?

בעידן הטכנולוגי של היום ניתן על ידי אולטרסאונד של הלב (אקו לב) בקלות רבה וללא כאב או קרינה לאבחן בוודאות האם האוושה תמימה וחסרת משמעות או נובעת מבעיה מבנית או תפקודית של הלב. בדיקה זו מבוצעת על-ידי קרדיולוג ילדים ועורכת כ-15 דקות.

האם אוושה מורידה פרופיל בצבא?

שאלה סופר נפוצה וכמו בהרבה שאלות התשובה תלויה בעיקר בסיבה לאוושה ובעיקר אם האוושה מייצגת בעיה לבבית מבנית ומאיזה סוג. הדרך לדעת זאת היא על ידי ביצוע בדיקת אקו (ורצוי גם בדיקת אק"ג) אצל קרדיולוג ילדים.

לסיכום, אוושה היא ממצא מאוד שכיח ברפואת ילדים. רוב האוושות הינן תמימות ואינן מייצגות פגם מבני או תפקודי של הלב. על ההורים להבין מהרופא המטפל האם יש מקום לבדיקה חוזרת שלו או שמא עליהם לפנות לקרדיולוג.
חשוב לזכור שבמרבית המקרים אם האוושה היא הממצא היחיד והילד מלבד זאת גדל ומתפתח היטב הסיכוי למצוא בעיה קרדיאלית משמעותית אינו גבוה.