- 11/01/2025
תזונת פגים – שאלות ותשובות
ההתייחסות התזונתית לפג שונה מלכל תינוק אחר, לכן הנושא של תזונת פגים היא אומנות בפני עצמה.
פגים משתחררים מהפגייה, שם היו עטופים במערכת שסיפקה להם הכל – שירותי רפואה, מעקבים, חום ואהבה, וכן, גם תכנית הזנה מאוזנת ומבוקרת.
המעבר הביתה, מרגיש להרבה משפחות כמו יציאה לריק. אין שעות קבועות להאכלות, אין כמות מדודה של חלב, אין מעקב וניטור אחרי כל מיליליטר והורים רבים נשארים עם שאלות רבות ותהיות לגבי איך ממשיכים הלאה.
שאלות חשובות מאד. כדוגמת האם אני יכולה להניק? האם אני צריכה להעיר את התינוק כל שלוש שעות? האם להגדיל את כמות החלב בבקבוק? ואיזה תמ"ל הכי מתאים לתינוק שלי?
אלו לכאורה שאלות בנאליות, שכל אמא נתקלת בהן, אבל במקרה של פג, לשאלות הללו יש עוצמות אחרות.
מי שכתבה את הפרק הזה, היא תזונאית מצוינת בשם לורן בן-יהודה, שפגים הם המומחיות שלה. גם היא נמצאת בפורטל המטפלים המומלצים שלנו, בקישור הבא.
מהי הגדרת פג?
פג הוא תינוק שנולד לפני שבוע 37 להריון.
ישנה פגות מוקדמת (לרוב ההתייחסות היא לידות לפני שבוע 32) שלעתים כרוכה ביותר סיבוכים ותחלואה וישנה פגות מאוחרת (התייחסות ללידה בין שבועות 32-36) שלרוב כרוכה בפחות סיבוכים.
משקל לידה אינו מהווה אינדיקציה לפגות.
האם כל פג זקוק למעקב תזונתי מיוחד?
כן ולא.
מצד אחד ישנם פגים רבים שהאכילה הולכת אצלם חלק לצד גדילה תקינה. אבל מצד שני אין ספק שפגים קטנים יותר (במשקל) שנולדו בשבוע הריון מוקדם יותר, זקוקים למעטפת צמודה יותר.
באופן מפתיע נצפים גם קשיי אכילה רבים גם ׳בפגים הגדולים׳, זאת בגלל האשפוז הקצר ומיעוט המעקבים שהם מקבלים, למרות היותם קטנים יותר ובעלי בשלות פחותה יותר.
משרד הבריאות מבין את הצורך הזה ולכן הגדיר שכל פג זכאי לביקור אצל תזונאית ילדים במידה ועונה על הקריטריונים הבאים:
פגים שנולדו במשקל מתחת 1500 גרם או לפני שבוע 32 – ההמלצה היא להגיע למעקב תזונאית תוך חודש מהשחרור.
פגים שנולדו במשקל מעל 1500 גרם ואחרי שבוע 32 להריון, ומתקיים אחד התנאים הבאים: קשיי אכילה, שחרור באחוזון נמוך, ניזון מכלכלה מיוחדת או קצב עליה במשקל שאינו מספק לקראת השחרור מבית החולים – ההמלצה היא להגיע למעקב תזונאית תוך שלושה חודשים מהשחרור.
ישנן בתי חולים / פגיות שבהם המעקב, בעיקר אחרי הפגים הקטנים ששוחררו, מתבצע בבית החולים וישנם מקרים שהמעקב ימשיך במסגרת קופת החולים.
האם הנקה בפגים רצויה?
יש לנו באתר פרק מכובד על יתרונות (ופה ושם גם חסרונות ההנקה), ניתן לקרוא בקישור הבא.
באופן ספציפי בפגים, הנקה היא יותר מרצויה, אך באופן טבעי מלווה בקשיים אובייקטיבים עקב ההפרדה הלא טבעית לאחר הלידה. ברוב הפגיות בישראל, ילמדו תינוקות תחילה לאכול מבקבוק (בעדיפות לחלב שאוב כמובן) ואם מתאפשר, ישלבו הנקה.
עם ההגעה הביתה, יש פגים רבים שמשלימים את הפער ומגיעים להנקה מלאה. אך חשוב להקפיד על מעבר הדרגתי מאכילה בבקבוק להנקה, לפי יכולת התינוק. להציע תחילה מספר הנקות מועטות ביום, עם השלמות של חלב שאוב לפי דרישה, ואם הגדילה מספקת, רק אז להתקדם.
ניטור העלייה במשקל חשוב מכיוון שהנקה כרוכה לרוב ביותר מאמץ אצל התינוק, ועם זאת, היא נכונה יותר מבחינת ויסות מציצה, בליעה נשימה.
האם יש פורמולות ייעודיות לפגים ומי זקוק להן?
לכל החברות המובילות יש פורמולות המיועדות לפגים, ניתן לקרוא על הסוגים השונים בקישור הבא.
הייחודיות של תמ״ל פגים הוא בכך שהיא מכילה יותר קלוריות, חלבון, שומן ואלקטרוליטים – בעצם קצת יותר מהכל.
יש לציין שפורמולות אלה אינן מיועדות לתינוקות שנולדו במועד ואינם עולים במשקל כראוי. זאת בגלל תוספת האלקטרוליטים להם זקוקים הפגים ולא תינוקות שנולדו במועד. קראו פה עוד על התינוק שלא עולה מספיק במשקל ועל הפתרונות לבעיה זו.
האם כל הפגים, פר הגדרה יבשה, צריכים לקבל פורמולה יעודות?
לא בהכרח. בשחרור מהפגייה, תינוק יקבל המלצה לשימוש בתמ״ל פגים לפי נתוני שבוע לידה, משקל לידה, נפח אכילה לקראת שחרור, קצב עליה במשקל ובדיקות דם.
לאחר השחרור, המעבר לתמ״ל שלב 1 יהיה בהתאם לגדילה ובדיקות הדם בהגעה לגיל 40 שבועות. תינוקות רבים ימשיכו את השימוש בתמ״ל זה גם עד גיל שנה.
עד מתי יש להמשיך עם תמ"ל פגים ייעודי?
לצערנו, אין הגדרות רשמיות ואין על כך תשובה ברורה. זה שילוב של ניסיון ופרקטיקה. לרוב כשתינוק נכנס לעקומות לגיל מתוקן ואוכל נפחים תקינים, אז יומלץ לעבור לפורמולה רגילה.
כמובן שאם אתם נמצאים תחת מעקב תזונאית ילדים מומחית, היא תוכל להמליץ מתי נכון לתינוק שלכם לעבור לתמ"ל "רגיל".
האם אופן האכלת פגים דומה לתינוקות שאינם פגים?
באופן כללי, האכלת פגים, בעיקר הקטנים שבהם יותר מאתגרת. התינוקות קטנים יותר, מנומנמים יותר ופעמים רבות נמצאים בתקופת החלמה לאחר אשפוז ארוך, מה שמביא ליותר קשיי אכילה.
יש להיצמד להוראות השחרור מהפגייה, בכל מקרה ומקרה. במידה ואין הנחיה להעיר את התינוק, התחילו להיות קשובים לסימניי הרעב והשובע שלו. הציעו ארוחה כשהוא דורש. התחילו האכלה ברצון בלבד וודאו שכשהתינוק מסמן שהוא צריך הפסקה או שסיים, לכבד זאת. תקשורת טובה באכילה, היא שתביא להרגלי אכילה נכונים וויסות נכון של כמויות.
אין להתעקש על סיום בקבוקים או להאכיל בהסחת דעת.
האם פגים צריכים מעקב מיוחד בטיפת חלב או אצל רופא הילדים?
מעקב הגדילה של פג תיעשה כמובן בטיפת חלב, על פי תוכנית המפגשים הסדורה (ניתן לקרוא בקישור הבא).
גם מתן ויטמין די לרוב אינו שונה בין פגים לתינוקות שנולדו במועד (ניתן לקרוא בקישור).
עם זאת, יש לשים לב לדגשים קטנים (אבל גדולים) כמו התחלת ברזל בגיל צעיר יותר (ראו בקישור) ושימוש בעקומות גדילה מותאמות, כלומר שימוש בעקומות פגים או התייחסות לגיל מתוקן בעקומות הסטנדרטיות.
מהו גיל כרונוגלוגי? מהו גיל מתוקן? ואיך מחשבים אותו?
גיל כרונולוגי הוא גיל התינוק מיום לידתו.
גיל מתוקן, מחושב על פי מועד הלידה המתוכנן לפי 40 שבועות. כלומר, בן כמה היה התינוק, לו היה נולד בזמן?
בבקשה דוגמה – אם ילדיכם נולד בשבוע 30 גילו המתוקן יחשב כ-0 ביום בו יגיע ל-40 שבועות.
התפתחות וגדילה של פגים תיבחן לפי גיל מתוקן.
מה לגבי התחלת מוצקים בפגים?
תחילת מוצקים בפגים גם מעלה שאלות רבות.
בגדול, מעבר למוצקים יהיה בגיל חצי שנה מתוקן ולפי סימני מוכנות. כלומר יש לבחון האם יש החזקת ראש יציבה, יכולת הושטת יד לחפץ והתעניינות של התינוק באוכל ואכילה.
במידה ויש עיכוב התפתחותי כמובן יש להתייחס לגיל ההתפתחותי.
בגלל ההיסטוריה של חלק מהפגים שכללה פעמים רבות הנשמה פולשנית או הזנה בצינור הזנה, עלולים להופיע קשיים במעבר למוצקים ולכן חשוב מאוד להיות מלווים על-ידי איש מקצוע.
עד מתי נדרש ליווי תזונאית לפגים?
שוב, כל מקרה לגופו אבל בהרבה מהמקרים נדרש ליווי עד גיל שנה מתוקן. כמובן אם יש קשיים נוספים או חוסר עליה מספק במשקל, הליווי ימשיך.
יש מרפאות מעקב פגים בחלק מבתי החולים שיספקו מעקב תזונתי. בנוסף ניתן לפנות לקופות החולים או לליווי פרטני.
לסיכום, ניתן לראות כי נושא הפגים הוא עולם ומלואו וחשוב להעריך כל פג לפי הנתונים שלו וההיסטוריה שלו כי באמת שפג אחד לרוב לא דומה לפג אחר. ברור לכולנו שפגים זקוקים אפילו ליותר תשומת לב ומקצועיות, ברמת טיפת החלב ורופא הילדים, מכמעט כל תינוק אחר.
אז אם נולד לכם פג, גדול יותר או פחות, חייכו המון ותנו לו את ההתחלה הכי טובה שהיה יכול לבקש לעצמו.