לשון גיאוגרפית – מה זה אומר?

נושא שכיח מאוד לשאלות ברפואת ילדים וברפואת מבוגרים.

אז קצר ולעניין, מי שיסביר לנו על לשון גיאוגרפית הוא כירורג פה ולסת מעולה שבמעולים, בשם דר' גל אבישי, שנמצא בפורטל הרופאים המומחים של דר' אפי, בקישור הבא.

מה זה לשון גיאוגרפית?

לשון גיאוגרפית (Geographic Tongue באנגלית), הוא שינוי טיפוסי של מראה הלשון, המתגלה לרוב באקראי באופן עצמוני או במהלך בדיקה של רופא/ת השיניים או השיננית.

יש אנשים ששמים לב לתופעה בגלל המראה המעט מוזר של הלשון שלהם ויש ששמים לב לכך בעקבות תחושת צריבה בזמן אכילת מזון חומצי, מתובל, תוסס או חריף. 

זהו מצב שפיר ונפוץ למדי, המופיע אפילו בעד 3% מכלל האנשים, בטווח גילאים רחב. לעיתים רחוקות, התופעה נצפית גם בילדים. 

מה הסיבה להופעת לשון גיאוגרפית?

הסיבה אינה ידועה. למרות שיש הקושרים זאת למצבי אלרגיה או לפסוריאזיס, זה ממש לא ודאי ובכל מקרה, אין זה מסביר את כל המקרים.

איך ניתן לאבחן לשון גיאוגרפית?

השינויים האופייניים מתמקדים בדרך כלל בשני השליש הקדמיים של גב הלשון ויותר באזור השוליים. לרוב מופיעים מספר מוקדים אדמדמים, לעיתים בעלי שוליים מסולסלים מורמים, בצבע לבן או צהבהב. הנגעים נוטים לשנות את גודלם וצורתם לעיתים קרובות, נעלמים תוך ימים עד שבועות ואז חוזרים ומופיעים מחדש באזורים אחרים של הלשון. המראה הכללי עשוי להזכיר את מפה יבשות העולם ומכאן השם שניתן לתופעה. בחלק לא מבוטל מהאנשים עם לשון גיאוגרפית, הלשון גם מחורצת.

לעיתים רחוקות יתכנו נגעים דומים גם באתרים אחרים של חלל הפה – ברירית הלחיים והשפה, בחיך הרך, ברצפת הפה ועוד.
המוקדים האדומים על גב הלשון נוצרים מאובדן זמני של הזיזים הלבנבנים דמויי השערה שנועדו להגן על הלשון מפני המגע עם מזונות קשים, חמים, חמוצים או חריפים. זה ההסבר לכך שכשהתופעה בשיאה, חלק מהאנשים חשים צריבה ואי נוחות בזמן אכילה או שתייה.
ברוב המקרים ניתן לאבחן לשון גיאוגרפית בקלות רק על פי המראה ולא נדרש לכך כל טיפול. באלו שסובלים מצריבה חשוב לבדוק שאין מדובר במצבים שלעיתים נראים דומה, כמו פטרת אטרופית (קראו כאן עוד על פטרת בלוע) או ביטוי אפשרי של אנמיה וחסרים תזונתיים. כאשר הלשון הגיאוגרפית צורבת ניתן להקל על המצב עם תכשירים מקומיים המכילים סטרואידים ו/או התאמה של התזונה.

לשון גיאוגרפית

האם לשון גיאוגרפית חולפת?

הכול אפשרי…
ישנם אנשים שאצלם מדובר במצב קבוע וישנם אחרים שבהם התופעה מתחילה ללא טריגר ברור ונמשכת תקופה מסוימת ואז נעלמת. ישנם גם כאלה שזה מופיע ונעלם לסירוגין.

כך או כך, לסיכום, התופעה בילדים ובמבוגרים שפירה, ואינה מדאיגה.

לשון גיאוגרפית2