פטרת הגוף בילדים ובמבוגרים

אז אני ממש מקווה שאתם בוגרים של פרק חשוב באתר שהוא מבוא לפרק הנוכחי, בקישור הבא.

אני ממש חושב שמי שיקרא קודם את הפרק ההוא בעיון, ירוויח יותר מקריאת הפרק הנוכחי שהוא יותר פרקטי ומדבר באופן ספציפי על פטרת הגוף.

מי שכתבה את הפרק המצוין הזה היא רופאת עור בכירה לילדים בשם ד"ר שירן רייס-הוס, שאת פרטיה ניתן למצוא בקישור הבא.

מה זה פטרת הגוף?

פטרת הגוף זהו זיהום פטרייתי שיכול להופיע הן על גופם של בני אדם והן בקרב בעלי חיים, בעיקר כלבים או חתולים. הנגע יכול להימצא בכל מקום בגוף, לרוב באזורים חמים ולחים כמו משפעה וכפות הרגליים.

איך נדבקים בפטרת הגוף?

דרך ההדבקה היא תוצאה של מגע ישיר עם אדם או בעל חיים חולה, או לחילופין שימוש בחפצים מזוהמים.

 
פטרת הגוף בילדים ובמבוגרים

האם זה גזזת או פטרת?

זה תמיד קצת מבלבל. כשאומרים גזזת לרוב מתכוונים למעורבות של שיער שנראה גזוז. אבל לרוב כשמדברים על זיהום פטרייתי בגוף שאינו מערב שיער, המונח הנכון הוא פטרת הגוף.

מה שעוד מבלבל הוא המושג גזזת חתולים שמביא לפטרת הגוף אצל בני אדם. אבל זיכרו, שאצל החתול, השיער מעורב ולכן הביטוי גזזת.

אם אתם רוצים לקרוא עוד על גזזת (פטרת הקרקפת), כנסו לקישור הבא.

איך ניתן לאבחן פטרת הגוף?

התמונה הקלינית מתאפיינת באדמומיות וקשקשים בעור. בדרך כלל הנגע נראה כרובד אדום עם מרכז בהיר שהולך ומתרחב, שולים מורמים בצורת קשת או דמוית תולעת (ראו תמונה). דרך אגב, זו הסיבה שמחלות שמקורן מדרמטופיטים נקראות Tinea שפירושו תולעת עץ מכיוון שבעבר הייתה סברה שהגורם למחלה הוא סוג מסויים של תולעת. אלא שמאז התברר כי מדובר כאמור בזיהום פטרייתי.

במקרה הדבקה שמקורו ממגע עם בעל חיים נגוע, ישנם ריבוי נגעים דמויי טבעות פזורים על גבי עור הגוף. הפריחה יכולה להיות מלווה בגרד, אך לעיתים אינה מגרדת כלל.

פטרת

מה לגבי פטרת במפשעות?

פטרת המפשעות היא ההגדרה לפטרת הגוף שמופיעה במיקום המפשעות והעכוזים, באזורים אלו תופיע הפריחה האופיינית לפטרת  לרבות רובד אדום עם שוליים מורמים מכוסים קשקשת בתבנית קשתית עם מרכז בהיר. פריחה שכיחה נוספת באזור המפשעות היא שפשפת שמופיעה באזור הירכיים העליונות ונגרמת עקב חיכוך וזיעה. במקרים אלו הפריחה תהייה אדומה ובולטת במרכז ובהירה יותר בשוליים. 

לא תמיד קל להבדיל בין שתי הפריחות ואף ישנם מקרים של מטופלים שסובלים משתי הבעיות גם יחד. יש לזכור שטיפול בפטרת אין בהכרח בכוחו למנוע נטייה טבעית לשפשפת באזור החיכוך ולכן יש להקפיד על אוורור ולבישת תחתוני כותנה, רצוי תחתוני בוקסר.

מה לגבי פטרת בכפות הרגליים?

עוד סוג של פטרת הגוף.

פטרת בכפות הרגליים נוטה להתפרץ ברווח שבין אצבעות הרגליים, לרוב בין החמישית (הקטנה ביותר) לרביעית, או בין השלישית לרביעית. שם ניתן לראות קילופים וקשקשת. 

לעיתים יהיה גם מרכיב של אודם ואף שלפוחיות קטנות. במקרים חמורים יותר, הפטרת מתפשטת לכל כף הרגל ואף לציפורניים. לעיתים ניתן למצוא שינויים בציפורני הרגליים כמו עיבוי הצהבה ועכירות המהווה עדות לנוכחות זיהום פטרייתי בציפורניים. קיראו עוד על פטרת הציפורניים בקישור הבא.

פטרת כף הרגל לעיתים נקראת גם Athlete's foot 'תסמונת רגל האתלט' עקב השכיחות הגבוהה בקרב ספורטאים כאשר הגורמים השכיחים להדבקה הם חום ולחות שמופיעים בעקבות נעליים צמודות וסגורות בעיקר בשילוב מזג אוויר חם ולח.

פטרת כף הרגל מדבקת ויכולה להתפשט על ידי מגע עם אדם נגוע או משטחים מזוהמים כמו מגבות, רצפות ושירותים במתחם ציבורי ונעליים.

יש לזכור שפטרייה בכף הרגל שאינה מטופלת כראוי יכולה להוביל לזיהום חיידקי משני הדורש טיפול אנטיביוטי.

כיצד ניתן לאבחן את פטרת הגוף?

לרוב, הסתכלות ובדיקה קלינית של המטופל על ידי רופא מומחה מספיקה. במקרים שאינם חד משמעיים יכול הרופא להפנות את המטופל לבדיקה ספציפית במעבדת פטריות.

כיצד מטפלים בפטרת הגוף?

הבחירה באופן הטיפול תהיה בהתאם לאתר הזיהום, לסוג הפטרייה ולרוב על פי ניסיונו והמלצתו של רופא עור מאבחן. לרוב, ההמלצה במקרים של פטרת העור תהיה שימוש באחד מהתכשירים הניתנים למריחה מקומית. במקרה של מחלה מפושטת הרופא ישקול טיפול סיסטמי.

במקרה של פטרת באזור כפות הרגליים רצוי לאמץ שיגרה של טיפול מונע הכוללת אוורור מרבי של הרגליים, שימוש בגרבי כותנה והחלפה תכופה. לאחר הרחצה יש לנגב היטב את כפות הרגליים, בעיקר את הרווחים שבין הבהונות, וכן להימנע מנעילה ממושכת של נעליים סגורות ואטומות.

מה לגבי הדבקת בני משפחה?

טיפול מוקדם יצמצם הדבקה לבני משפחה אחרים. עדיף להימנע  משימוש משותף של מגבות, בגדים, גרביים ונעלים.

עם זאת חשוב לציין שהידבקות בפטרת תלויה בנטייה גנטית. יש אנשים מסוימים שלעולם לא ידבקו בפטרת ואחרים יידבקו בה למרות כל אמצעי זהירות.

האם להרחיק את הילד ממסגרת חינוכית?

אין צורך לבודד את הילד ולאחר התחלת טיפול אנטי-פטרייתי ניתן לשלוח את הילד למסגרת חינוכית. 

מה לגבי טיפול בבעל חיים נגוע?

ראשית ההמלצה היא להימנע ממגע עם חתולי רחוב!

באם נדבקתם בפטרת מומלץ לבדוק את בעלי החיים שגרים עמכם ולוודא שהם לא מקור ההדבקה. במקרה של סימנים על גבי עורו של החתול/הכלב שלכם כמו קשקשים, הופעה של פרווה קשה או שבורה מומלץ לפנות לווטרינר לקבלת טיפול מתאים. יש לזכור שההחלמה היא איטית ולכן להתחיל את הטיפול מוקדם ככל הניתן.

לסיכום, פרק בסיסי ביותר שחיכה זמן רב להיכתב. ובסופו של דבר נכתב על ידי מומחית מצוינת.

גשו לרופא עור מומחה בתחום, אבחנו וטפלו בצורה המיטבית.

בהצלחה.