הכול על שומות (נקודות חן) בילדים

התלבטנו הרבה לפני הכתיבה של פרק זה, בעיקר בשאלה של האם לכתוב פרק אחד, על כל סוגי השומות בילדים, או שמא לחלק את הפרק לשני דברים דומים, אך שונים – שומות מולדות ושומות נרכשות. זאת מכיוון שיש הבדל בין שומה מולדת לשומה שהופיעה במהלך החיים.

בסופו של דבר, בגלל שהדמיון רב מהשוני, הוחלט להציג את כל הנושא בפרק אחד.

מטרת הפרק הזה לתת לכם ארגז כלים להתנהלות ומי שכתב אותו הוא פלסטיקאי ילדים בכיר, דר' אסף אולשינקה, שאת פרטיו ניתן למצוא בקישור הבא.

מה השכיחות של שומות (נקודות חן) בילדים?

שומות, או נקודות חן, נמצאות אצל 1% מהילודים. שומה מולדת יכולה להופיע בגדלים שונים – קטנה (עד 1.5 ס"מ), בינונית וגדולה/ענקית. ראו בשתי התמונות, אחת שומה מולדת בינונית ואחת גדולה.

נקודות החן ממשיכות להופיע לאורך כל הילדות וגיל ההתבגרות והן יכולות לגדול יחד עם גדילת הגוף. 

למבוגר ממוצע יש כ- 10-40 שומות. 

 
הכול על שומות (נקודות חן) בילדים
שומה מולדת בינונית
שומה מולדת גדולה
שומה מולדת גדולה

מה זה בעצם שומה / נקודת חן?

השומה (Nevus) היא נגע בעור, אשר נובע משגשוג שפיר של תאים ייחודיים אשר מייצרים את הפיגמנט מלנין.
שומה רגילה על פי רוב היא סימטרית במראה, יש לה צבע אחיד והיא קטנה מ-6 מילימטר. ראו בתמונה.
שומה דיספלסטית או שומה אטיפית, היא שומה שלא נראית כמו שומה רגילה ויש לה את אחד או יותר מהמאפיינים הבאים – לא סימטרית, גבול לא אחיד, יותר מצבע אחד ובגודל מעל 6 מ"מ. ניתן לזכור זאת באמצעות ראשי תיבות של 4 ה'גימלים' – גיאומטריה, גבול, גוון וגודל. ראו בתמונה גם שומה דיספלסטית בשל מספר הגוונים שמופיעים בה, הגבול הלא אחיד וגודלה.
בנוסף, חשוב להתייחס לשינוי במראה ובגודל של השומה במהלך הזמן והאם היא שונה וחריגה בהשוואה לשאר השומות של הילד.

שומה נרכשת ראשונה
שומה נרכשת רגילה
שומה דיספלסטית
שומה דיספלסטית

מה זה מלנומה ומה הקשר לשומות?

מלנומה היא סרטן של העור. לצערנו ממאיר ומסוכן שיכול לשלוח גרורות ואף להביא למוות. בחלק מהמקרים המלנומה מתפתחת משומה, שעברה שינוי. 

ככל שהאבחנה נעשית מוקדם יותר, סיכויי הריפוי טובים יותר.

האם מלנומה בילדים שכיחה?

סטטיסטית ולשמחתנו, מלנומה נדירה בילדים. אבל, מכיוון שמלנומה היא גידול מסוכן והאבחנה המוקדמת היא קריטית לטיפול, חשוב מאוד להתייעץ בכל מקרה של שומה חשודה.

אז האם שומות הן רק בעיה אסתטית?

מעבר לבעיה האסתטית חשוב לזכור שיש, כפי שכבר נכתב, שיש סיכון מסוים של שומות להפוך למלנומה.

הסיכוי גבוה יותר במקרה של שומה מולדת בהשוואה לשומה רגילה, שמופיעה לאחר הלידה במהלך החיים. ולכן, אותו הסיכון לשינוי למלנומה הוא הסיבה העיקרית למעקב הצמוד שיש צורך לעשות אחרי שומות, מולדות או נרכשות, ולשקילת טיפול ניתוחי.

נדגיש שוב – אי אפשר לדעת באיזה מקרים ואם בכלל תתפתח מלנומה בשומה מולדת, אבל הסיכון קיים לאורך כל החיים ולכן יש להמשיך במעקב או להסיר את השומה. ולכן, למרות שיש להתייחס גם למשמעות האסתטית של כל שומה, ברוב המקרים זאת לא הסיבה לטיפול.  

האם ניתן למנוע הופעת שומות בילדים?

שומה מולדת בוודאי שלא אבל להופעת שומות נרכשות יש בפירוש קשר לחשיפה לשמש ומספרן של השומות נחשב כגורם סיכון משמעותי להתפתחות מלנומה ממארת בעשורים המאוחרים בחיים.

ולכן, יש חשיבות רבה ביותר בחינוך מגיל צעיר למניעת חשיפה לשמש ועידוד בשימוש בקרם הגנה. קראו בקישור הבא הכול על מניעת נזקי שמש בילדים.

כל זה במקביל למעקב תדיר אחרי שומות מולדות או נרכשות.

שומה שנותחה בשל מראה אטיפי
שומה שנותחה בשל מראה אטיפי

מה עושים אם לילד יש שומה לא תקינה?     

אם השומה איננה תקינה, רופא עור או כירורג פלסטי ישקול להסיר את הנגע או לדגום אותו בפעולה כירורגית. יש כמובן מקרים בהם מספיק מעקב.

איך מסירים שומות בילדים?

הדרך היחידה להסיר שומה חשודה היא באמצעות פעולה כירורגית בה נכרות את השומה ונשלח אותה לבדיקה פתולוגית, כדי לקבל אבחנה. כל שיטה אחרת (צריבה, משחות, אי שליחה לבדיקה) הינה מסוכנת מכיוון שלא נדע אם הנגע הוא מלנומה והאם יצא בשלמות.

בילדים, יש להתייחס ליכולת שלהם להתמודד עם הפרוצדורה מבחינה פיסית ונפשית והאפשרות לבצע אותה באופן מלא ומיטבי, ולכן על המנתח להחליט באיזה מקרים ניתן לבצע את הפרוצדורה בהרדמה מקומית ומתי יש לבצע בהרדמה מלאה.

שומה שנותחה בשל מראה קוסמטי
שומה שנותחה בשל מראה קוסמטי

מה לגבי הסרת שומה בלייזר?

נושא בעייתי מאוד. בגדול, אין לשרוף שומה פיגמנטרית. זה פשוט אסור.

עקרונית שימוש נכון בלייזר כדי לחתוך שומה כמו סכין הוא אפשרי, אבל אין לו עדיפות על פני חתך רגיל מבחינת ההצטלקות.

באיזה גיל ממליצים על ניתוח להסרת שומה?

זכרו שמטרת הניתוח להסרת שומה היא לצמצם את הסיכון להתפתחות מלנומה ולשפר את המראה האסתטי. 

לכן ההחלטה לגבי טיפולים כירורגי, סוג הטיפול והתזמון, תיקח בחשבון את הסיכון להתפתחות מלנומה, הצטלקות, דרגת הפרעה לאחר טיפול ודרגת הפגיעה האסתטית.

ככלל אצבע,  בשומות מולדות קטנות תקינות ניתן לדחות את ההסרה הכירורגית לגיל בו אפשר לבצע את הפרוצדורה בהרדמה מקומית (וזאת בגלל הסיכון הנמוך יחסית לשינוי בגיל צעיר). עד הסרת השומה יש להישאר במעקב. בשומות גדולות או במקרים בהם השומה לא תקינה או באזור בעייתי במעקב, מומלצת הסרה מוקדמת.

למה עדיף להיעזר בכירורג פלסטי המומחה בילדים?

כירורגיה פלסטית בילדים נותנת את האפשרות לתקן ולטפל בבעיות ייחודיות לגיל הצעיר טרם יהפוך לבוגר. ילד איננו מבוגר קטן, בעיקר בכל הנוגע לכירורגיה פלסטית. כירורג פלסטי ילדים או פלסטיקאי ילדים למד והתמחה בתחום זה ספציפית ויודע לתת מענה לכל בעיה בתחום והוא מכיר ומבין את הייחודיות מבחינת המבנה, הגדילה ומבחינה רגשית (של הילד ושל הוריו) . יש להכיר את הבעיות והאבחנות הייחודיות לילדים, מכיוון שיש מקרים בהם מספיק מעקב ויש מקרים המחייבים ניתוח. כמובן שצריך ניסיון כדי להתאים את סוג הניתוח וההרדמה לילד.

לסיכום, הסרת שומות בילדים הוא תהליך פשוט יחסית, אשר מתבצע כאשר יש חשד כי השומה עשויה להתפתח באופן לא תקין ולגרום לבעיות בריאותיות כדוגמת סרטן העור. למרות שמדובר בפרוצדורה פשוטה יחסית, מומלץ לבצעה ע"י כירורג פלסטי המתמחה בילדים ויש לו את הניסיון הנדרש.