19/11/2024
קריפטוספורידיום – מה זה אומר?
פרק זה נכתב אחרי התפרצות משמעותית של קריפטוספורידיום שהייתה בקיץ 2022, אבל גם בימים אלה, אני רואה עדיין מקרים ספורדיים.
אבל לפני שהופכים להיות מומחים למחלות זיהומיות, עצרו רגע, ותראו לי שאתם בוגרים של הפוסט החשוב באתר שנקרא "בדיקת צואה או מה זה הדבר המשונה שבודד בצואה של הילד שלי?" בקישור הבא.
מה בכל זאת בפרק הזה? ניסיתי לרכז עבורכם את כל התשובות (המרגיעות) לכל השאלות על הפתוגן שהוא למראית עין חדש ונכנס פתאום לעולם רפואת הילדים.
מה זה קריפטוספורידיום? וירוס? חיידק? משהו אחר?
כן, האמת שכן. זה משהו אחר.
קריפטוספורידיום שייך למשפחה בעולם החי הנקראת פרוטוזואה. לצורך הדיון, סוג של טפיל שכזה. מבלי להסתבך יותר מדי, אפשר לזכור שמדובר בסוג של יצורים חד תאיים שיכולים לחולל מחלה באדם.
לאיזו מחלה קריפטוספורידיום גורם?
בילדים בריאים, ללא מחלות או מצבים הגורמים לדיכוי של מערכת החיסון, זיהום בקריפטוספורידיום יכול להיות אסימפטומטי (ללא שום סימפטום) או לגרום למחלת שלשולים מימיים (לא ריריים ולא דמיים) שיש בה כאבי בטן, לעיתים הקאות ואולי גם חום.
מה שקצת שונה מכל שאר הווירוסים והחיידקים המוכרים שגורמים לשלשולים הוא שהחבר הזה יכול לעשות, לפעמים, מחלה קצת יותר ממושכת. בקריפטוספורידיום מחלת השלשולים יכולה להימשך לפעמים אפילו שבועיים – שלושה שזו התקופה שתואמת לתקופה שבה ממשיכים להפריש את הביצים של הטפיל בצואה. אבל שתי הערות חשובות:
א. שלשול שהוא באופן יחסי ממושך (3 שבועות) הוא היוצא מהכלל. רוב ההדבקות תהיינה אסימפטומטיות או עם מחלת שלשולים קצרה יותר.
ב. ברובם המוחלט של המקרים מדובר במחלה שתחלוף מעצמה ללא צורך בטיפול מיוחד פרט לטיפול נגד חום וכאבים, הקפדה על כלכלה ושתייה כדי למנוע התייבשות ובמקרים שזה קצת ממשיך דיאטה דלת לקטוז כפי שקראתם בפרק על שלשולים בילדים וכפי שתקראו בהמשך בפרק זה.
מאידך, בילדים הסובלים מדיכוי משמעותי של מערכת החיסון, הפתוגן הזה יכול לגרום למחלה משמעותית עם שלשולים קשים, מרובים וממושכים ואפילו לסיבוכים מחוץ למערכת העיכול (בריאות ובדרכי המרה).
איך נדבקים בקריפטוספורידיום?
התשובה היא – די בקלות.
הפתוגן עובר בקלות בין בני אדם דרך מזון ומים נגועים. מדובר במחולל מדבק מאוד שגם יודע לשרוד מאוד טוב בסביבה ולהדביק. מרבית הילדים ידבקו מחבריהם ובקיץ בעיקר בבריכות מכיוון שקריפטוספורידיום שורד היטב בבריכות מוכלרות אפילו כשבוע.
מה קרה בקיץ 2022 שפתאום כולם נדבקו בקריפטוספורידיום?
האמת היא שלפתוגן לא קרה כלום.
חלק מהתשובה טמון בעובדה שכל קופות החולים עברו לשיטה שונה של בדיקת צואה. מתרביות רגילות לשיטת PCR שהיא בדיקה רגישה הרבה יותר לזיהוי מחוללים בצורה (קיראו עוד על ההבדלים בין השיטות בקישור הזה). שוב, פעם הייתה רק תרבית צואה שלא ניתן היה לזהות בה הרבה מאוד מחוללים ולקחה שלושה ימים עד שהייתה תשובה. היום שולחים יותר בדיקות צואה כי זה קל והתשובות מהירות ואז גם מגלים יותר.
עכשיו, אם נזכר שבמרביתם המוחלט של המקרים זו מחלה שתחלוף מעצמה תוך כמה ימים נבין שפעם ילד שלשל והבריא ולא ידענו איך קוראים לזה. היום הוא משלשל ועד שהוא מבריא אנחנו כן יודעים איך קוראים לזה.
מה הקשר דווקא לקיץ? כיוון שדרך הדבקה נפוצה מאוד היא הדבקה בבריכות, עיקר המקרים מתרכזים לתקופת הקיץ.
האם אפשר להימנע?
כן. שמירה בסיסית על הגיינה טובה של רחיצת ידיים במים וסבון. פרט מעניין הוא שאלכוג'ל לא מחסל קריפטוספורידיום ולא יכול להוות תחליף לרחצת ידיים. זוכרים שאמרנו שהוא גם די עמיד לכלור? אז אם אתם ממש רוצים לנקות משטחי החתלה וכדומה (בסיטואציה של גן ילדים לדוגמה) של ילד עם קריפטו בצואה, אז צריך להשתמש במי חמצן.
האם צריך לטפל ואיך מטפלים?
הסיבה שהשאלה הזאת עולה באופן מיוחד עבור קריפטוספורידיום היא שפתאום יש לכאורה הרבה ממנו, ויש לו את היכולת לגרום לשלשול קצת יותר ממושך שמביא את הילד לרופא, ואת הרופא לשלוח בדיקות. בהמשך, את ההורים לשאול מה עושים עם מה שמצאו בצואה.
נתחיל מהסוף, במרביתם הכמעט מוחלט של המקרים, בילדים ללא דיכוי חיסוני, המחלה תעבור מעצמה תוך כמה ימים. ועם עוד קצת סבלנות, בחלק מהילדים, עם עוד כמה ימים נוספים.
אז בילדים הללו נכון לתת טיפול תומך בלבד וכל מה שאתם מכירים מפרק השלשולים.
מזכיר שוב שבילדים משלשלים נוצר מצב הנקרא חסר לקטאז שניוני. לכן גם אם הקריפטוספורידיום גרם לשלשול לא נעים של חמישה ימים, ההורים נותנים לילד עוד ועוד בקבוק עם פורמולה (כי מפחדים שהילד יתייבש) כאשר הילדון כבר לא מצליח לספוג את סוכר החלב ודווקא הורדה של מוצרי החלב לתקופה קצרה תעזור. בבקשה קיראו פה עוד על אי סבילות שניונית ללקטוז כי מניסיון זה פותר הרבה מהמקרים שבהם השלשול התקבע לתקופה ממושכת.
מה לא שכיח? חלק קטן מאוד מהילדים, לעתים נדירות גם ילדים בריאים ברקע, יסבלו ממחלה קשה שכוללת שלשולים מרובים וכזאת שתמשך תקופה ממושכת של שלושה ומעלה שבועות ואפילו יותר. בילדים האלה אפשר לטפל בתרופה הנקראת Nitazoxanide (Alinia בשמה המסחרי). המינונים הם 100 מ"ג פעמיים ביום לגילאי 1-3 שנים, 200 מ"ג פעמיים ביום לגילאי 4-11 שנים ו-500 מ"ג פעמיים ביום לגילאי 12 ומעלה. הטיפול ניתן לסה"כ של 3 ימים.
אבל, יש בעיה אחת. התרופה לא זמינה, קשה להשגה, דורשת אישורים וגם אז קשה מאוד למצוא. אפשרי אבל מסובך מאוד. מצד שני יש בזה גם קצת נחמה מכיוון שלרוב עד שמצליחים איכשהוא להתקדם ולמצוא אותה, רוב הילדים כבר מבריאים…..
מה לגבי ילדים עם דיכוי חיסוני? אלו צריכים טיפול וייעוץ של מומחה במחלות זיהומיות בילדים. זה לא במסגרת הפוסט הזה.
מתי אפשר לחזור לגן או בית הספר?
על פי הפרק שדן בחזרת ילדים למוסדות חינוך (גן או בית ספר), ניתן להחזיר ילד עם בידוד של קריפטוספורידיום לגן כ-48 שעות מחלוף השלשולים. אני מזכיר שילדים רבים ממשיכים לשלשל אחרי זיהום בקריפטוספורידיום בגלל חסר לקטאז שניוני, מה שלא מדבק, ולכן פנו לרופא באם השלשול נמשך וקבלו אישורו לגן שהילד לא מדבק.
ואם בא לכם להיות נחמדים ולא להדביק אחרים, צריך להימנע מלהיכנס לבריכה כשבועיים לאחר הזיהום כיוון שיש עדיין הפרשת ביצים בצואה שיכולה להדביק אחרים.
לסיכום, לא מדובר בילד חדש בשכונה, פשוט מזהים אותו יותר בבדיקות המעבדה.
הרבה מאוד נדבקים בקיץ בשחייה בבריכות.
ברובם המוחלט של הילדים מדובר במחלת שלשולים רגילה שתחלוף מעצמה ללא צורך בטיפול מיוחד. לפעמים היא יכולה להיות קצת יותר ממושכת, וגם אז תעבור מעצמה.
מקרים בודדים ונדירים של מחלה קשה או ממושכת ידרשו לטיפול תרופתי.
מקווה שאתם רגועים יותר.