הכול על שלבקת חוגרת (זוסטר) בילדים ובמבוגרים

כולם יודעים ששלבקת חוגרת (זוסטר) היא מחלה של מבוגרים יותר מאשר של ילדים. אבל כפי שתראו בהמשך אפשר לחלות בכל גיל שהוא ולכן הפרק הזה רלוונטי לאתר הזה, המוקדש רובו לילדים.

אז לפני מספר שנים התחלתי באתר בפרק שהתמקד בחיסונים (יותר נכון להגיד כבר בחיסון היחיד) שיש בעולם ובמדינת ישראל כנגד שלבקת, ניתן לקרוא בקישור הבא.

אבל לאחרונה חשבתי שחסר פרק בסיסי שמספר בעצם מה זה? מהיכן לעזאזל היא תקפה ומה אפשר לעשות כאשר כבר חולים?

ואז יצא ששני הפרקים למעשה משלימים אחד את השני ומי שמתרכז וקורא ידע בדיוק מה לעשות, איך לטפל ואיך להימנע.

אז אתם עכשיו בפרק הבסיס שנותן רקע על המחלה, על מי מדבק ומי לא, וגם על טיפול.

פרק אחר על מניעה (חיסון), קיים כפי שכתבתי במקום אחר באתר.

אז מה זה שלבקת חוגרת (זוסטר)?

אבעבועות רוח מכירים? מכירים. אם לא מכירים או לא זוכרים קראו כאן.

לווירוס שגורם לאבעבועות רוח (ולשלבקת חוגרת) קוראים וריצלה-זוסטר וירוס (VZV) והוא אחד משמונת הווירוסים שבמשפחת ההרפס.

בפעם הראשונה שהאדם נדבק בווירוס זה, הוא עושה מחלה אופיינית שכולנו מכירים, אבעבועות רוח או בלועזית וריצלה.

אחרי הזיהום הראשוני הווירוס הזה, כשאר חבריו במשפחה, נשאר לטנטי (חבוי) במערכת העצבים ואז אחרי שנים רבות יכול להתעורר ולעשות מחלה שנקראת שלבקת חוגרת או זוסטר ובאנגלית Shingles. 

רוצים מספרים? בבקשה. לפני עידן החיסונים לאבעבועות רוח, כ-30% מהאנשים שהיה להם אבעבועות רוח (ופרקטית לכולם היה אבעבועות) סבלו בהמשך חייהם מזוסטר, ב-75% מהמקרים אחרי גיל 45 שנים.

אז בואו נחדד את זה – זוסטר זה ההתפרצות השנייה של אותו וירוס. בפעם הראשונה שנדבקנו היה לנו אבעבועות רוח ובפעם השנייה שאותו וירוס התעורר אצלנו הוא גורם למה שנקרא לו זוסטר או שלבקת חוגרת.

הכול על שלבקת חוגרת (זוסטר) בילדים ובמבוגרים

למה גורמת המחלה?

פריחה שלפוחיתית בפיזור חגורתי (מלשון חגורה), חד צדדית, לרוב לרוב מלווה בכאב ובתחושת גירוד באותו אזור. ראו תמונות מצורפות. מעניין לציין שלעתים, בעיקר במבוגרים, הכאב השורף או הגרד מקדימים בשעות או בימים את הופעת הפריחה.

מחלה קשה יותר ומפושטת, בפיזור של מעבר לחגורה, יכולה להתרחש באנשים מדוכאי חיסון, בכל גיל.

חיסון שלבקת חוגרת

האם יכולה להיות שלבקת חוגרת ללא פריחה?

כן. לא שכיח אבל כן. לעתים לא שכיחות יכולה להיות התפרצות של הווירוס אפילו ללא פריחה אופיינית. קשה מאוד לאבחן מצב רפואי זה (נקרא Zoster sine herpete).

מהם הסיבוכים האפשריים ובמי הם קורים יותר?

למחלה יש תאורטית אין ספור סיבוכים.

הראשון הוא זיהום חיידקי משני. היות והעור פצוע, לעתים חיידקים שנמצאים אצל כולנו על העור, מזהמים בצורה משנית את הפריחה שמקורה וירלי. במקרים כאלה יש לטפל באנטיביוטיקה.

הסיבוך החשוב השני הוא שלעתים גם אחרי העלמות הפריחה, נשאר באזור כאב כרוני שלמעשה מבטא נזק לעצבים שבאזור. לתסמונת הכאב הזו קוראים נוירלגיה שאחרי הרפס, והיא מוגדרת ככאב מתמשך מעל שלושה חודשים אחרי היעלמות הפריחה. שכיחותה 10-13% מהמקרים באנשים מעל גיל 50 שנה. לא נעים. לשמחתנו, לפחות בילדים, תסמונת הכאב הזו נדירה.

ישנם כמובן גם סיבוכים נוספים, בעיקר מחלה מפושטת לרבות דלקת קרום המוח וירלית, מעורבות אברים אחרים ועוד. ושוב, אנשים מדוכאי חיסון, בכל גיל שהוא, נמצאים בקבוצת סיכון לאותם סיבוכים.

לאחרונה הסתבר שיש קשר בין התפרצויות של שלבקת חוגרת לדמנציה, על זה יותר בפרק של החיסון.

אז מי בסיכון לחלות? 

בגדול וכפי שכבר נכתב, שלבקת חוגרת היא מחלה של הגיל המבוגר, בדרך כלל מעל גיל חמישים. 

אבל תאורטית ניתן לראות מקרים בכל גיל, גם במתבגרים, אבל אלו היוצאים מהכלל שמעידים על הכלל. 

בדרך כלל כשאני רואה מקרים של ילדים אחרי גיל 10 שנים, לרוב יש להם אחד משני גורמי סיכון:

א. חלו באבעבועות רוח בגיל צעיר של מתחת לשנה או שנתיים. בגילאים הללו, לרוב, אבעבועות הינה מחלה קלה ועל כן הסיכון לשלבקת בעתיד עולה. לעתים, האם לא זוכרת אפילו שלתינוק היה אבעבועות רוח בגיל מתחת לשנה, ורק יודעת שלאחיו הגדול היה בערך באותו זמן (המחלה בתינוק הייתה כל כך קלה שלא אובחנה).

ב. דיכוי חיסוני זה או אחר – בילדים אלה אנחנו לא רק רואים יותר שלבקת, אלא מחלה שיכולה להיות יותר עקשנית ומפושטת.

אבל לרוב אני לא יודע לענות על השאלה למה ביום בהיר אחד אצל מוישה זוכמיר יש התפרצות של הווירוס ושלבקת חוגרת. נסכם שרוב המקרים מתרחשים אצל אנשים מעל גיל 50 שנה ללא כל סיבה ברורה וללא "מחלה נסתרת".

אבל הילדים מחוסנים היום לאבעבועות רוח, אז מה זה אומר לגבי המחלה?

נקודה חיובית נוספת לחיסון. זה לא שאין שלבקת בילדים שחוסנו כנגד אבעבועות אבל הוא פחות שכיח מאשר באנשים שלא חוסנו כלל.

 

האם זה מדבק?

ריכוז חברים, כי אני נשאל את השאלה הזו לא מעט, ותמיד אנשים מתבלבלים.

היחידים שיכולים להידבק מאדם שיש לו שלבקת חוגרת הם אנשים שבאים במגע ישיר עם השלפוחיות של האדם החולה ושלא היה להם או שאינם מחוסנים כנגד אבעבועות רוח. בשביל אנשים אלו זו תהיה הפעם הראשונה שהם נפגשים בווירוס והם יחלו באבעבועות רוח.

במקרים של שלבקת חוגרת מפושטת (לא שכיח) ההדבקה יכולה להיות גם בצורה אווירנית ולא רק במגע.

חשוב לזכור ולהבין את מה שכתבתי קודם, שלבקת חוגרת לא יכולה לגרום לשלבקת חוגרת אצל אדם אחר כי היא תמיד נגרמת מהתעוררות של אותו וירוס שהיה אצלנו בגוף והתפרץ.

האם יש טיפול אחרי התפרצות של שלבקת חוגרת?

כן. התחלה מוקדמת של טיפול אנטי וירלי באחת מהתרופות שפעילות כנגד הווירוס, אציקלוביר, ואלאציקלוביר או פמציקלוביר (אין בארץ בכדורים) יכולה לקצר המחלה.

יש מספר עקרונות טיפול שצריך להכיר:

1. התחלה כמה שיותר מוקדמת – למעשה התחלה אחרי 3 ימי מחלה עוזרת במידה מאוד נמוכה, אם בכלל. אז יש לחתור לאבחנה מוקדמת ככל האפשר מהופעת הפריחה ולטפל.

2. טיפול במינונים נכונים – הבלבול לצערי רב. המינונים צריכים להיות באופן יחסי מכובדים (במבוגר – אציקלוביר 800 מ"ג 5 (כן, חמש) פעמים ביום ל-5-7 ימים או ואלאציקלוביר גרם שלוש פעמים ביום לעד 7 ימים). לכן, אתם צריכים להיות במעקב של רופא שמטפל בשלבקת ויודע מהו המינון המתאים לכם ומהם היתרונות של כל תרופה ותרופה. 

3. מדוכאי חיסון – לרוב חייבים בטיפול תוך ורידי בגלל החשש ממחלה מפושטת.

4. טיפול בילדים בריאים ברקע – לא חובה על פי הספרים מכיוון שלרוב מדובר במחלה יותר קלה ללא סיבוכים. אבל כל מקרה צריך להישקל לגופו.

5. יש לזכור שטיפול מוקדם מקצר המחלה אבל לא הוכח שמוריד הנוירלגיה שאחרי. השכל הישר אומר שככל שהמחלה יותר קצרה/קלה גם תסמונת הכאב שאחרי תקטן, אבל זה לא הוכח בצורה חד משמעית.

6. במקום לטפל במחלה לא נעימה שכבר פרצה בואו נזכור שמניעה של מחלה תמיד טובה יותר מלחלות במחלה עצמה.

האם יש דרך למנוע התפרצות של שלבקת חוגרת?

כן. להתחסן. בילדים להקפיד על החיסון כנגד אבעבועות רוח ובמבוגרים ללא קשר להתחסן ספציפית כנגד המחלה.

אבל פה אתם כבר צריכים לקרוא בפרק הספציפי, בקישור הבא.

לסיכום, מדובר במחלה לא נעימה, יותר במבוגרים מאשר בילדים, שיכולה להשאיר נזק נוירולוגי בדמות כאבים מאוד לא נעימים, בעיקר בגיל המבוגר.

למדנו בפרק הזה איך לטפל כשהמחלה כבר פרצה. ובפרק אחר באתר נלמד איך למנוע, על ידי חיסון ספציפי.

בהצלחה.