איך לקרוא פנקס חיסונים או האם הילד שלי מחוסן ל?

פנקס חיסונים, שאמור להיות לכל אחד מאיתנו, הוא מסמך רפואי חשוב מאוד שיש בו מידע שמשפיע על בריאות כל אחד מאיתנו. על פי תדריך החיסונים הרשמי של מדינת ישראל "פנקס החיסונים האישי משמש מסמך רשמי, ויש להדריך את מקבל החיסון/ההורים של הילד לשמור אותו לאורך זמן (כל החיים!)". סימן הקריאה במקור.

במהלך השנים הפנקסים במדינת ישראל עברו שינוי, מהפנקס הצהוב הישן כשאני הייתי ילד לפנקס עם הכריכה הכחולה שמקבל כל תינוק שנולד בשנים האחרונות.

בנוסף, מי שטייל במדינות מסוימות בעולם מחזיק גם פנקס צהוב בינלאומי ומי שחוסן לטטנוס לדוגמה בקופ"ח מסוימת נושא גם פנקס ורדרד.

בקיצור, בלגן. 

בלגן שגורם לכך שאנשים לא יודעים למה התחסנו. מה שמביא לכך שהם מתחסנים בעודף, לדברים מסוימים שכבר חוסנו כנגדם כהלכה או לחילופין (וזה לרוב גרוע יותר), אינם מתחסנים כראוי ואינם מוגנים.

מטרת הפרק הנוכחי היא לתת כלים להורים לקרוא נכון את פנקסי החיסונים השונים, בעיקר של הילדים, על מנת שהורה יוכל לחפש ולהבין בצורה מלאה למה הילד שלו מחוסן, ולמה לא.

ובנוסף, לעזור להורים להבין מה זה מחוסן כנגד מחלה מסוימת. רוצה לומר, שמעבר ללקרוא בפנקס החיסונים שהילד קיבל ארבע מנות של פוליו מומת, להבין מה זה אומר – האם הילד מחוסן כראוי או לחילופין דורש השלמה של החיסונים.

נצא לדרך.

מה תפקידו של פנקס החיסונים?

לפי תדריך החיסונים, זהו כמובן מסמך רשמי הנושא נתונים חשובים כמו:

תאריך החיסון.

מספר המנה בסדרה – לדוגמה, חיסון מחומשת ניתן ארבע פעמים בשנת החיים הראשונה, אז לכל מנה יש מספר בסדרת החיסונים הספציפית.

שם התרכיב (שם החיסון).

סוג החיסון – זה מה שכתוב בתדריך החיסונים אבל אני לא בטוח שאני מבין למה הכוונה. האם הכוונה היא לחיסון מומת או חיסון חי מוחלש? לא יודע.

מספר אצווה.

שם מבצע החיסון – לרוב באמצעות חותמת אישית של מבצע החיסון.

שם המוסד בו ניתן החיסון – לא ראיתי הקפדה יתרה על הסעיף הזה. לעתים זה מופיע בחותמת האישית של מבצע החיסון.

בהרבה מהחיסונים החברות עוזרות למחסן (ולמתחסן) כאשר ניתן לגרד מדבקה קטנה הנושאת את שם החיסון ומספר האצווה מהמזרק על מנת שניתן יהיה בקלות להדביק בפנקס החיסונים. זה כמובן עדיף בהרבה מאשר כתיבה בכתב יד לא ברור ולרוב גם חוסך זמן.

בסופו של פנקס החיסונים הכחול יש גם אזור בו ניתן לתעד תגובות חריגות שקרו אחרי חיסונים.

יש לעתים גם מקום בפנקס לכתוב סיבה שבגללה הוחלט שאין לחסן מישהו כנגד מחלה מסוימת – לדוגמה אם אני מאבחן אבעבועות רוח אצל מישהו שטרם חוסן מלא כנגד המחלה (לא קיבל עדיין שתי מנות) אז אנסה לכתוב לו בפנקס, באזור של החיסון לאבעבועות רוח שהוא אובחן כחולה בתאריך ככה וככה. זאת על מנת שלא יקבל מנה נוספת של חיסון, שאינה נדרשת אחרי מחלה, בכיתה א' לדוגמה או בהמשך החיים.

איך לקרוא פנקס חיסונים או האם הילד שלי מחוסן ל

איזה שני סוגים של פנקס חיסונים יש?

יש בעולם שני "סוגים" של פנקסי חיסונים.

הסוג הראשון – פשוט מחברת. בלי סדר, בלי כיוון. כל חיסון שניתן פשוט נכתב שם. לקבוצה הזו שייכים פנקסי חיסון ישנים ביותר אבל גם הפנקס הצהוב הבינלאומי שניתן הרבה פעמים במרפאות מטיילים. בפנקס הצהוב הבינלאומי הדף הראשון שמור לחיסון קדחת צהובה שנדרש באופן רשמי לכניסה למדינות מסוימות בעולם, וההמשך הוא כמו מחברת שבו נכתבים החיסונים לפי סדר כרונולוגי אבל לא לפי מחלות שכנגדם מחסנים.

הסוג השני – בדומה לחלק מהפנקסים הצהובים הישנים במדינת ישראל ובדומה לפנקס הכחול שניתן לכל תינוק בשנים האחרונות. פנקס שמסודר לפי מחלות שכנגדן מחסנים.

אז לדוגמה יש דף (ראשון מכיוון שזהו חיסון שבאופן מסורתי ניתן מיד אחרי הלידה) של חיסון כנגד הפטיטיס בי שעל החשיבות של המתן המוקדם שלו ניתן לקרוא בפרק אחר באתר, קישור כאן.

מה שחשוב להבין הוא, שכאשר ההורה רוצה לבדוק אם הילד שלו מחוסן בחיסון מסוים כנגד מחלה מסוימת, הוא צריך למצוא האזור הנכון בפנקס החיסונים ולהציץ שם.

אז התשובה לשאלה מתי הילד שלכם קיבל חיסון אחרון כנגד טטנוס נמצאת לרוב בפנקס החיסונים הכחול שלו בדף שכתוב בו למעלה טטנוס. שימו לב שאין דף בפנקס החיסונים שכתוב בו רק טטנוס מכיוון שהחיסון משולב עם מחלות אחרות והדף הנכון הוא "חיסון נגד דיפתריה טטנוס ושעלת אסלולרי DTaP". 

אבל האם הילד שלכם מחוסן כראוי כנגד טטנוס? זו כבר שאלה אחרת שכדי לענות עליה צריך לא רק להיות בדף הספציפי בפנקס החיסונים שלו אלא גם להבין כמה מנות צריך לקבל ובאיזה הפרשים על מנת להיות "מחוסן כראוי" לטטנוס.

אז תבדילו בין שתי השאלות השונות לחלוטין אחת מהשנייה אבל תלויות כמובן אחת בשנייה.

הראשונה – באיזה חיסונים פיזית חוסן הילד שלי ומתי.

השניה – האם זה אומר שהוא מחוסן.

אבל ניתן גם להזין במחשב למה הילד חוסן לא? למה צריך פנקס?

תשובה עצובה.

נכון שעל פי תדריך החיסונים יש לתעד גם ברשומה ממוחשבת כל חיסון שניתן לאדם אבל היות ופעם הילד מתחסן בטיפת חלב, ואז בכיתה א' בבית הספר, ואז במיון קיבל זריקת טטנוס כי נפל מהאופניים, ואז בגיוס – נוצר סלט שלם כי המערכות לא מדברות אחת עם השניה ופנקס החיסונים, בהנחה ונחתם כראוי בזמן אמת, הופך להיות המסמך המעודכן והרלוונטי ביותר.

אני יודע על גורמים עסקיים רבים שניסו ומנסים לייצר רשומה רפואית אינטרנטית מתוך ההבנה שזה על גבול המגוחך לשאת עמך את פנקס החיסונים כל החיים. עד כה ללא הצלחה.

מהו הדף "חיסונים מיוחדים" בפנקס החיסונים?

כשמו כן הוא. חיסונים שאינם בשיגרה ולא נכנסים לאזורים האחרים בפנקס. באופן מסורתי כאן נרשמים חיסוני השפעת, בקסרו, חיסוני המטיילים ועוד חיסונים שאינם מן השיגרה.

האם הילד שלי מחוסן כנגד הפטיטיס A?

אדם נחשב מחוסן כהלכה אם קיבל שתי מנות חיסון בהפרש מינימלי של חצי שנה.

בשגרת החיסונים היום במדינת ישראל הילדים מקבלים החיסון הזה בגיל שנה וחצי ובגיל שנתיים.

ניתן לראות בצילום את פנקס החיסונים של אחד הילדים שלי ולהבין שלמרות שהחיסון השני ניתן באיחור (כמעט שנתיים אחרי המנה הראשונה, לא זוכר למה), הילד קיבל שתי מנות ולכן נחשב מחוסן.
למי שלא מוצא את פנקס החיסונים, ניתן לבצע בדיקת דם לנוגדנים להפטיטיס A. 

האם הילד שלי מחסון כנגד הפטיטיס A?

האם הילד שלי מחוסן כנגד הפטיטיס בי?

החיסון הזה נמצא לרוב בדף הראשון של פנקסי החיסונים עם הכותרת "חיסון נגד דלקת כבד B" ובאנגלית "Hepatitis B vaccine".

 אדם נחשב מחוסן כהלכה אם קיבל שלוש מנות חיסון בהפרשים מינימליים של חודש בין החיסון הראשון לשני ו-5 חודשים בין השני לשלישי. לרוב רובה של האוכלוסיה זה מספיק.
בשגרת החיסונים כיום מחסנים תינוקות בגיל לידה, בגיל חודש ובגיל חצי שנה.
אוכלוסיות מיוחדות (אנשים שעושים דיאליזה, עובדי מערכת בריאות שבסיכון למגע עם נוזלי גוף ועוד) צריכים בנוסף לעשות גם בדיקת נוגדנים על מנת להוכיח שהם מחוסנים.
קיראו עוד על חשיבות החיסון להפטיטיס בי ועל שיגרת החיסונים בו בקישור הבא.

האם הילד שלי מחוסן כנגד חצבת, חזרת ואדמת?

החיסון הזה נמצא לרוב לקראת סוף פנקס החיסונים בדף עם הכותרת "חיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת MMR או אחד מהם" או בדף הנקרא "חיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת, אבעבועות רוח MMRV או אחד מהם".

אדם נחשב מחוסן כהלכה אם קיבל שתי מנות חיסון בהפרש מינימלי של חודש בין החיסון הראשון לשני או שחלה בעבר בכל אחת מהמחלות בנפרד.
בשגרת החיסונים כיום מחסנים ילדים בגיל שנה ובכיתה א.
קיראו עוד על הצעתי להקדמת המנה השנייה של החיסון, בקישור הבא.

האם הילד שלי מחוסן כנגד אבעבועות רוח?

גם החיסון הזה נמצא לרוב לקראת סוף פנקס החיסונים בדף עם הכותרת "חיסון נגד אבעבועות רוח Varicela zoster" או בדף הנקרא "חיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת, אבעבועות רוח MMRV או אחד מהם".

אדם נחשב מחוסן כהלכה אם קיבל שתי מנות חיסון בהפרש מינימלי של חודש בין החיסון הראשון לשני או שחלה בעבר באבעבועות רוח.
בשגרת החיסונים כיום מחסנים ילדים בגיל שנה ובכיתה א'.

קיראו עוד על אבעבועות רוח בקישור הבא.

האם הילד שלי מחוסן כנגד דלקת קרום המוח?

זו שאלה מכשילה מכיוון שלא ברור למה הכוונה.

חיסון פרבנר – חיסון כנגד חיידק הפנאומוקוק מגן גם מדלקת קרום המוח מחיידק זה. חפשו את הדף בפנקס החיסונים עם הכותרת "חיסון כנגד זיהומים פנוימוקוקים ובאנגלית "Pneumococcal vaccine".

חיסון בקסרו – חיסון כנגד מנינגוקוק B שמגן גם מדלקת קרום המוח מחיידק זה. בדרך כלל מופיע תחת הכותרת "חיסונים אחרים" בסוף פנקס החיסונים. מציע לקרוא על שגרת החיסונים למנינגוקוק בקישור הבא.

האם הילד שלי מחוסן כנגד טטנוס?

איפה מוצאים בפנקס? במספר מקומות. חפשו את המילה טטנוס בראש מספר דפים בפנקס.

מי נחשב מחוסן? אנחנו נכנסים לדקויות שכבר נכנסתי אליהן בפרק גדול אחר באתר. ממליץ לקרוא על שגרת החיסונים לטטנוס ולהבין מי נחשב מחוסן בקישור הבא.

האם אני או הילד שלי מחוסן לשעלת?

על השעלת ותוכנית החיסונים ניתן לקרוא בקישור הבא.

מי נחשב מחוסן? שוב, תקצר היריעה זהו נושא מורכב. עם זאת, ילדים שמחוסנים על פי תוכנית החיסונים השגרתית במדינת ישראל נחשבים מחוסנים. מבוגרים מעל גיל 18 שנים שלא חוסנו בשנים האחרונות, בוודאי שאינם מחוסנים.

האם הילד שלי מחוסן כנגד פוליו?

איפה מוצאים בפנקס? שוב במספר מקומות פוטנציאלים.

בדפים בפנקס שבכותרת שלהם מופיע הביטוי "שיתוק ילדים" או "פוליו" ובאנגלית "IPV תרכיב מומת" או "OPV תרכיב חי מוחלש דרך הפה".

מי נחשב מחוסן זו כבר שאלה יותר מורכבת. שאלה שנשאלת בהרבה בתים במדינת ישראל בשנה האחרונה, בעקבות מציאת וירוס חי מוחלש במקרה קליני אחד ובביוב.

התשובה קצת מורכבת ונמצאת בקישור הבא.

לסיכום, לפרק הזה היו שתי מטרות:

א. טכנית, איך להתמצא בפנקסי החיסונים השונים. או במילים אחרות איך לענות על השאלה "האם ומתי הילד שלי קיבל חיסון זה או אחר".

ב. להבין איך לתרגם את הטכני "האם הוא התחסן" לשפה של "האם הוא מחוסן". וזה כבר תלוי בכל מחלה ומחלה.

בשמחות.