עקיצה באזור העין בילדים – המדריך המלא

אהלן,

יש לנו באתר פרק מעולה על עקיצות בילדים שעושה סדר בכל סוגי התגובות לעקיצות.

מי שקורא את הפרק ההוא, בקישור הבא, לא אומר יותר את המשפט המצחיק הבא "הבן שלי אלרגי לעקיצות יתושים" אלא אומר את המשפט המתוקן והנכון "לבן שלי הייתה תגובה מקומית לעקיצת יתוש, מה שלרוב לא מבטא תגובה אלרגית"…

בפרק ההוא, גם יש פיסקה אחת שמדברת על עקיצות באזור העין, אבל יש לפחות שתי סיבות טובות להקדיש פרק נפרד ומלא לעקיצה באזור הזה בילדים:

1. נושא שכיח שמטריד את מנוחתם של הורים רבים שקמים בבוקר ורואים שלילד יש עין ממש נפוחה. לא רק, אלא לעתים אפילו הולכים לרופא ומקבלים אנטיביוטיקה שלא לצורך כאילו יש זיהום ליד העין.

2. תמונה שקיבלתי של ילדה מהממת בשם ריו גיא שהתמונה שלה עם שתי עיניים עקוצות, מצורפת לפרק זה. אבל שימו לב, ריו היא היוצאת מהכלל שמעיד על הכלל.

אז בואו נצא לדרך, הכול על עקיצה באזור העין בילדים.

האם זו אלרגיה בכלל או תגובה מקומית?

תארו לכם שארס נכנס בכמות קטנה אל מתחת לעורנו. בארס יש חומרים שיוצרים תגובה דלקתית מקומית ולכן האזור יהיה נפוח ורגיש. אבל זוהי לא תגובה אלרגית, אלא סתם תגובה מקומית לארס.

רק בחלק מהמקרים, עקיצה עלולה להביא לתגובה אלרגית מקומית. במיעוט מהמקרים (בעיקר בעקיצת דבורים), גם לתגובה משמעותית סוערת במנגנון אלרגי.

לכן, למרות ששמעתי מאות פעמים את המשפט "הילד שלי אלרגי לעקיצות יתושים", אני מקווה שעכשיו ברור לכולנו שהילד לא באמת אלרגי.

הכול על עקיצה באזור העין בילדים – מה לעשות ומה לא לפספס

מה בדרך כלל עוקץ את הילדים באזור זה?

ברור שכל חיה, אבל בעיקר אנחנו מדברים על עקיצות יתושים.

למה יתושים בעיקר אוהבים לעקוץ באזור זה?

למה הם אוהבים? אני לא יודע.

היות ומדובר באזור חשוף, מניח שיותר קל לעקוץ שם מאשר מתחת לפיג'מה.

מה המאפיינים של עקיצה באזור העין?

קלאסי. נפיחות ואודם חד צדדיים מעל או מתחת לעין.
לרוב, הילד קם בבוקר וההורים שמים לב לנפיחות הזו, שבאמת מודגשת יותר בבוקר. 
שימו לב לרוב מדובר בעקיצה חד צדדית ולכן אל תטעו בהקשר לתמונה של העקיצות הדו צדדיות שבתמונה המצורפת לפרק זה.

כמה זה מסוכן, בסולם של מ-0 עד 10?

0.

מה עוד יכול לעשות נפיחות ואודם חד צדדים מסביב לעין בילדים?

תמונה שכזו עם אודם ונפיחות חד צדדית יכולה להיות בזיהום מסביב לגלגל העין שנקרא צלוליטיס פרי אורביטלי. למרות שזה לכאורה נראה דומה יש הבדלים משמעותיים בין שני המצבים. ראו בתמונה והמשיכו לקרוא בהמשך.
תמונה של נפיחות עיניים דו צדדית, ללא אודם שמעיד על עקיצה יכולה להיות גם בבעיות נדירות של חלבון נמוך בזרם הדם ואז ניתן לראות בצקות דו צדדיות בשתי העיניים. במקרה זה יש מקום לבדיקת רופא.
פרי אורביטל צלוליטיס

איך לא נתבלבל בין זיהום לבין עקיצה?

ריכוז. ראו ההבדל בין שני הילדים המצולמים בכתבה (ריו עם העקיצה ואמרי עם הזיהום) ובואו נדייק מספר הבדלים:
המראה – האודם שיש בזיהום סביב העין, פריאורביטל צלוליטיס, הוא מסוג "אדום כועס". לא סתם ורוד ונפוח. הגבולות שלו גם מתפשטים מהר, לעתים בתוך שעות, כפי שזיהום יודע לעשות.
הכאב – שימו לב זה הדבר החשוב ביותר בפרק! בעקיצה הילד "נהנה" כשאתם נוגעים באזור. זה בטח לא מזיז לו שהרי זו בצקת שמבטאת תגובה מקומית. אבל בזיהום לילד ממש כואב בנגיעה באזור.
חום – בעקיצה לעולם אין חום ובזיהום לעתים יש חום. מה רוצה לומר? אם יש חום זו לא עקיצה (אלא אם יש סיבה אחרת, מקרית, לחום). ואם אין חום? לא אומר כלום.
להורים מתקדמים – שימו לב שגם הזיהום אצל אמרי התחיל בעקיצה קטנה (ראו בזווית של האף), אבל חיידק שנמצא אצל כולנו על העור חדר ועשה זיהום לא נעים שחייב טיפול אנטיביוטיקה דרך הפה. 
ולהורים מצטיינים – ראו את העקיצה הנוספת אצל אמרי באזור לחי שמאל, שגם היא עברה אימפטיגציה, דהיינו תהליך של זיהום מקומי וקל. אבל זהו הרמז לנוכחות חיידק על גבי העור שהביא לכך שהעקיצה השנייה באזור העין, הזדהמה.
הכי חשוב, על מנת לא לפספס זיהום חשוב, שמחייב אנטיביוטיקה, גשו לבדיקת רופא בכל מקרה של ספק.

איך לטפל בעקיצה מסביב לגלגל העין בילדים?

אם בכלל חייבים לטפל, אז ניתן למרוח ג'ל אנטיהיסטמיני מקומי (פניסטיל / טינדן) או אפילו קרם/משחה עם סטרואידים שמותר למרוח על הפנים.
היות והתגובה המקומית לא מבטאת תגובה אלרגית סיסטמית, אלא לרוב תגובה מקומית לארס, טיפול אנטיהיסטמיני סיסטמי לרוב לא יעזור.
ובכל מקרה של ספק, התייעצו עם רופא הילדים לגבי מה נכון לעשות.

כמה זמן נמשכת עקיצה ליד העין?

כיומיים. זאת אומרת לא להילחץ אם ביום השני בבוקר הילד קם עם עין כמעט סגורה. לרוב זה ירגע בשעות הקרובות.
אבל שוב, במקרים שיש ספק אם זה עקיצה או זיהום, גשו לבדיקת רופא הילדים.
לסיכום, נושא קטן אבל שטורד את מנוחתם של הורים רבים ובעל מאפיינים מאוד ספציפיים.
אסור לפספס דברים חשובים ומהכיוון השני צריך להימנע מאבחון יתר שגם הוא מיותר.
בהצלחה ותודה לריו ולאמרי. שתמיד תישארו בצד הנכון של הסטטוסקופ. אמן.