מונוגן – פורמולה מיוחדת לילדים מיוחדים (תמ"ל)

נתחיל בכך שאם הגעתם לעמוד הזה, כנראה שיש סיבה. זאת מכיוון שמונוגן אינה פורמולה שניתקל בה באופן שגרתי, אלא באמת במצבים רפואיים מאוד ספציפיים אשר אותם נציג בפניכם בצורה פשוטה.

זוהי פורמולה מיוחדת דלת שומן ובעלת הרכב שומנים ספציפי ולכן משמשת כמזון ייעודי למטרות רפואיות מיוחדות ולשימוש תחת פיקוח רפואי. במקרים שבהם יש התוויה רפואית ברורה, היא כמובן יכולה לשמש כהזנה מלאה.

מי שתעזור לנו בהיכרות עם הפורמולה המיוחדת הזו היא תזונאית הילדים המובילה, לורן בן יהודה, שעובדת גם בבית חולים ציבורי לילדים, עם אוכלוסיית ילדים מורכבת.

אז בואו נכיר קצת את המונוגן.

מהו מונוגן ומי משתמש בו?

מונוגן היא פורמולה (תמ"ל, תרכובת מזון לתינוקות) המבוססת על חלבון חלב פרה (כלומר חלבית), דלת שומן, ועשירה בחומצות שומון (טריגליצרידים) בינוניות שרשרת (MCT), עליהם נסביר בהמשך. כמובן שזוהי פורמולה שמתאימה כהזנה מלאה כלומר מכילה כל מה שתינוק צריך.

הפורמולה הזו מיועדת לילדים הסובלים ממצבים רפואיים הכוללים הפרעות חמצון חומצות שומן ארוכות שרשרת, בעייה לימפטית (Chylothorax) ומצבים אחרים שבהם יש צורך בתזונה דלת שומן ועתירת MCT.

 
מונוגן – פורמולה (תמ"ל) מיוחדת לילדים מיוחדים

מהן חומצות שומן (טריגליצרידים) בינוניות שרשרת (MCT)?

חומצות שומן מורכבות בעיקר מאטומי פחמן ומימן המחוברים בשרשרת, המגיעים באורכים שונים שנקבעים לפי מספר אטומי הפחמן שהם מכילים. לחומצות שומן קצרות שרשרת יש פחות מ-6 אטומי פחמן, בעוד שלחומצות שומן ארוכות יש יותר מ-12 פחמנים. טריגליצרידים בעלי שרשרת בינונית הם סוג של חומצת שומן שיש בה בין 6 ל-12 אטומי פחמן.

MCT נמצאים באופן טבעי במזונות כמו שמני קוקוס ודקל ומוצרי חלב עתירי שומן. וגם בחלב אם.

זה המקום לציין שפורמולות סטנדרטיות מכילות לרוב חומצות שומן LCT כלומר טריגליצרידים ארוכי שרשרת.

אז נבין שהייחודיות של מונוגן היא בכמות הגדולה של MCT. ישנן פורמולות נוספות המכילות MCT כמו פרוג'סטמיל ונוטרילון פפטי (קישור לקריאה כאן) אך לא בכמות גבוהה שכזו.

אוקי אז במונוגן יש MCT ולא LCT – במה זה עוזר? 

רוב מולקולות השומנים האחרות דורשות תהליך מורכב של עיכול, כלומר זקוקות לעזרת מרה ואנזימים מהלבלב כדי להיספג במערכת העיכול, לעשות את הדרך למערכת הלימפה ומשם לזרם הדם, לפני שהם מגיעים לבסוף לכבד. כשמדובר על מונוגן ו-MCT, התהליך הרבה יותר יעיל מכיוון שחומצות שומן בינוניות שרשרת נספגים ביתר קלות לזרם הדם ממערכת העיכול, והם אינם דורשים אנזימי מרה או לבלב לפני שיועברו ישירות לכבד.

האם לשמן MCT יש יתרונות בריאותיים?

שמן MCT שימש לראשונה עבור אנשים עם מצבים במערכת העיכול שמנעו מהם לעכל ולספוג כראוי חומצות שומן ארוכות שרשרת (LCT) – כולל (בעבר) אנשים עם צליאק (קראו פה עוד על צליאק), מחלות מעי דלקתיות, מחלות מעי רגיז וסיסטיק פיברוזיס.

שומנים אלו משמשים כמקור יעיל לאנרגיה, והפכו פופולריים בשנים האחרונות בקרב ספורטאים ואנשים המנסים לרדת במשקל כאשר ישנם מבחינה מחקרית התוצאות לגביהם מוגבלות וסותרות.  

מעבר ליתרון בבעיות ספיגת שומן, ישנן מעט עדויות לכל תועלת בריאותית במקרה של ירידה במשקל או ברוב המצבים הבריאותיים האחרים. לכן, השימוש השגרתי של שמן זה אינו נחוץ או מומלץ בהמלצות רשמיות כלשהן.

ההשפעות הבריאותיות של שמן MCT על מחלות לב וכלי דם, סוכרת ומצבים נוירולוגיים כמו מחלת אלצהיימר נחקרו, אך אין הוכחות חותכות לתועלת לאף אחד מהמצבים הללו.

לסיכום, רק ילדים עם בעיות ספציפיות צריכים להיות מוזנים בפורמולה זו.

מהו הטעם של מונוגן?

מונוגן זמין בטעם ניטרלי בלבד ולרוב אין בעיה בהיענות של התינוק לטעם.

איך מכינים מונוגן?

ההכנה הסטנדרטית היא הכנה של 1 כפית אבקה על כל 30 מ"ל מים. יש לשים לב כי בכל פורמולה יש הוראות הכנה שונות ולכן חשוב לקרוא ולהתייחס במעבר לכל תמ"ל חדש.

לציין שמונוגן מגיע ללא שלבים והשימוש בו הוא כהזנה בלעדית בתחילת הדרך וכהשלמה לאחר תחילת מוצקים ובהמשך לפי צורך.

כיצד ניתן לרכוש מונוגן?

זוהי פורמולה יקרה יותר מפורמולות "רגילות" שמצריכה מרשם לקניה. 

מי שזקוק לתמ"ל זה, יקבל אישור קופת החולים ולרוב סבסוד חלקי.

האם ניתן להשתמש במונוגן כהזנה בלעדית?

בהחלט.

באותם גילאים שבהם תינוק ניזון מתמ"ל בלעדי אין בעיה להציע מונוגן בלבד. כמובן שבשלבים שתינוק ניזון גם ממוצקים, פורמולה זו תהווה השלמה לפי צורך, גם אחרי גיל שנה.

האם השימוש במונוגן הוא זמני?

משך השימוש בתמ"ל זה תלוי כמובן בהתוויה ויש להתייחס להוראה הרפואית ולסיבה שלשמה הומלץ על שימושה.

לסיכום, מונוגן הינו תמ"ל ייחודי ולא נפוץ במיוחד. ככל הנראה אם הגעתם עד לכאן אז יש לכך סיבה רפואית. השימוש בתמ"ל זה נפוץ בבתי חולים ומרפאות המטפלות במחלות גסטרואינטסטינאליות ואנו מציעים כי לכל שאלה או קושי כדאי לפנות לרופא או תזונאית ילדים המטפלים בתחומים אלו. 

והכי חשוב – רפואה שלמה!