קרם הגנה מהשמש לילדים – למה ועד כמה זה חשוב?

"אם הייתי יכול להציע לכם טיפ אחד לעתיד, מריחת קרם הגנה היה הטיפ הזה" (באז לורמן). 

כשהימים הם ימי ראשית הקיץ, המחשבות עלולות לנדוד לחופש, חופים נפלאים, שמש חמימה, בטן – גב ואווירה קסומה. אבל לשמש הבוהקת, מקור האור והחיים של כדור הארץ, יש גם צד אפל מאוד שכרוך בנזקים משמעותיים לטווח קצר וארוך, ואנחנו חייבים להיות מודעים להם ולהתגונן בפניהם, בוודאי בילדים. 

קראתי פעם בעיתון מדעי מכובד שהתגוננות מהשמש היא אולי העצה הכי טובה שרופאי הילדים לא מקפידים לתת להורים ולילדים!

פרק זה נכתב מהמקום הזה בדיוק.

פרק זה נכתב בסיוע חברת פאדאגיס ואני מודה להם מאוד על שיתוף הפעולה. 

הוא למעשה פרק מבוא ומלמד הורים רציניים הכול על קרינת שמן ונזקיה.

פרק המשך, במקום יותר פרקטי של איך בוחרים ואיך מורחים קרם הגנה מהשמש לילדים, בקישור הבא.

אבל בואו נתחיל בבסיס.

קרם הגנה מהשמש לילדים - למה ומדוע?

ממה מורכבת קרינת השמש?

אני זוכר שהמטרה היא לא להפוך אותנו לפיזיקאים אבל כדאי להכיר את המושגים הכלליים כיוון שיש להם חשיבות כשנדבר על קרם הגנה מהשמש.

אז קרינת השמש היא שם כולל לקרינה האלקטרומגנטית שמגיעה מהשמש לכדור הארץ ובגדול יש לה שלושה חלקים:

תחום האור: הנראה שהוא למעשה אור השמש שאנחנו רואים במהלך היום.

קרינה בתחום האינפרא – אדום: שהיא למעשה החלק שאחראי על החום של השמש.

קרינה בתחום האולטרא – סגול: שהיא קרינה בלתי נראית והאחראית העיקרית לנזקים הנגרמים לגופנו (ראו בהמשך על הרכב מסנני הקרינה בקרם ההגנה).

נתמקד רגע במרכיב האולטרא – סגול (Ultraviolet- UV). למרכיב האולטרא – סגול יש 3 חלקים הנבדלים באורכי הגל שלהם:

UV-A שהוא המרכיב העיקרי של קרינת השמש החודר את האטמוספירה ומגיע לפני כדור הארץ. חלק זה חודר את שכבות העור העליונות לעומק, ולכן קשור בין יתר הנזקים גם לנזקים הכרוניים של הזקנות העור.

UV-B שהוא אולי מרכיב קטן של קרינת השמש (כ- 5%) אך גורם משמעותי מאוד בגרימת הנזק לעור, מכוויות ועד סרטן עור.

UV-C הוא מרכיב שמרביתו נספג בשכבות האטמוספירה ולא מגיע לכדור הארץ אך עם הנזק המתמשך לשכבת האוזון ייתכן ומתחיל להיות לו תפקיד שיגדל בהמשך.

העובדה שלקרינת השמש יש מרכיבים שאינם נראים חשובה מאוד כיוון שהנזקים שלהם קיימים גם באותם ימים שבהם השמש אינה חזקה, למשל בחודשי האביב, הסתיו והחורף. רוצה לומר שהשמש מסוכנת לא רק בקיץ.

בנוסף, לקרינת השמש יש עוד מרכיבים, חלקם גם גורמים נזק, אבל הם יותר זניחים ולא נתעמק בהם.

מהו אינדקס הקרינה האולטרא – סגולה? 

אינדקס קרינה אולטרא – סגולה הוא משהו שתראו בכל תחזית מזג אוויר בגלל חשיבותו. זה מדד מחושב שמבטא את רמת הסיכון לחשיפה לקרינה האולטרא – סגולה של השמש (UV). הוא בד"כ מופיע בצבעים – מירוק שמבטא רמת סיכון נמוכה ועד סגול שמבטא רמת סיכון קיצונית (ראו קישור לשירות המטאורולוגי הישראלי). באופן טבעי, בחודשי הקיץ, יש רמות גבוהות משעות הבוקר המוקדמות ועד לשקיעת השמש. בהתאם לאינדקס הקרינה הזה ניתן לתכנן את שעות הפעילות בחוץ ולהימנע מפעילות, גם אם מתמגנים, בשעות בהן רמת הסיכון גבוהה מאוד. ראו בהמשך על מניעה.

מה חשיבותה של קרינת השמש – למה צריך אותה בכלל?

לפני שנתפנה לדבר על הצד האפל של השמש ועל הנזקים שלה, נגיד רק שקרינת השמש היא למעשה מקור האור והחיים בכדור הארץ. השמש מאירה לנו את היום, מספקת לנו חום, היא חלק מתהליך הפוטוסינתזה שקצרה היריעה מלפרט עליו אבל הוא חלק ממקורות החיים בכדור הארץ ואי אפשר בלעדיו. בנוסף השמש היא מקור לאנרגיה, היא חלק מתהליך ייצור ויטמין D בגופנו (זוכרים מתן ויטמין D לתינוקות במדינת ישראל? קראו כאן), ויש לה גם תפקיד בריפוי מחלות עור מסויימות ואפילו השפעה לא מבוטלת על מצב הרוח (יש הקושרים את היעדר אור השמש לתופעת דכאון החורף). 

אבל בצד כל אלה היא יכולה להביא לנזקים חמורים ואנחנו חייבים להגן עלינו ועל ילדינו מפניהם.

מהם נזקי קרינת השמש? 

לקרינת השמש נזקים פוטנציאלים רבים לטווח הקצר ולטווח הארוך. נחדד את זה, חשיפה לקרינת השמש יוצרת גם נזקים אקוטיים לאחר החשיפה (למשל כוויות שמש) וגם נזקים מצטברים שמובילים לשינויים בתאי הגוף שיכולים לבוא לידי ביטוי בהמשך החיים, כדוגמת סרטן עור.

למה אני מדגיש את זה? כי ילדים נחשפים יותר לשמש באופן טבעי, ואם נקפיד על מניעה מגיל צעיר נוכל למנוע את הנזקים המצטברים שעלולים לבוא לידי ביטוי גם בתקופת הילדים אבל גם בגילאים המבוגרים יותר.
התייבשות ומכת חום – זה כמובן מאוד ברור, חשיפה מוגזמת לקרינת שמש ללא מנוחה ושתייה מספקת יכולה להביא להתייבשות ואף למכת חום. אני מזכיר שלמרות שלעיתים הקונוטציה של מצבים אלו היא של מצבים קלים שמסתדרים עם קצת מנוחה ומים, התייבשות ומכת חום יכולים להיות מצבים מסכני חיים.
כוויות שמש – כוויות שמש הן כוויות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לקרינת שמש, בעיקר קרינת UV-B. זה נכון שיש נטייה אישית "להישרף" יותר או פחות כתלות בכמה את/ה בהירים וג'ינג'ים אבל כל סוגי העור, לרבות עור בעל גוון עור כהה, עלולים לפתח כוויות שמש בחשיפה לשמש. כווית השמש הוא למעשה תהליך דלקתי בעור שמושרה מקרינת השמש וכולל הרחבה של כלי דם, גיוס תאי דלקת של מערכת החיסון, הפרשת חומרים המתווכים את התהליך הדלקתי ונזק לתאי העור לרבות נזק כרוני מצטבר.

אילו דרגות שונות של כוויות שמש יש?

אפשר לחלק את כוויות השמש לפי עומקן, בדומה לכוויות מסיבות אחרות:

כוויות שטחיות – כוויות אלו יראו כרבדים אדומים, הן כואבות ורגישות למגע (כולם זוכרים כמה קשה לשים חולצה עליהן יום אחרי שהיית בים ונשרפת ואיך כל תנועה וחיכוך של החולצה משגעים), והן מבריאות תוך מספר ימים.
כוויות שטחיות בעובי חלקי – אלו כוויות שיש בהן אודם ושלפוחיות, גם הן כואבות ורגישות למגע, והן מבריאות תוך קצת יותר זמן. לרוב משבוע עד שלושה שבועות ללא צלקות.

בשני הסוגים הללו, האודם הראשוני מופיע לאחר מספר שעות, הכוויה מגיעה לשיא עוצמתה עד כיממה לאחר החשיפה ולאחר מכן מתחילה להבריא תוך כיומיים – שלושה למשך מספר ימים. בתהליך ההבראה אפשר לראות קילוף של העור ואזורים שעברו שיזוף של העור.
אלו סוגי הכוויות השכיחות אך יש גם כמובן את הסוג השלישי שהוא כוויות עמוקות יותר שמגיעות לשכבות העמוקות יותר של העור – נדירות יחסית ומצריכות חשיפה משמעותית יותר.

לעיתים מתלווים סימפטומים וסימנים כלליים הקשורים לחשיפה המוגברת לשמש כמו כאבי ראש, הקאות והרגשה כללית רעה.

כיצד מטפלים בכוויות שמש?

כוויות שמש בדרגות השטחיות (לרבות בעובי חלקי) מבריאות באופן ספונטני. הטיפול הוא בעיקרו סימפטומטי ונועד להקל על התהליך הדלקתי והכאבים. לא ניתן למנוע את הנזק שנגרם או להחיש את תהליך הריפוי הטבעי של העור בתגובה לנזק. ולכן, כדאי להשקיע מאוד במניעה שלהן, ראו בהמשך.

מה כן אפשר לעשות להקלה בכווית שמש?

קומפרסים פושרים/קרים.
שטיפות במים וסבון לניקוי וחיטוי של שלפוחיות שהתפוצצו.
שימון העור הפגוע – קרמים, אלו-וורה.
שלפוחיות גדולות וכואבות ניתן לחבוש עם חבישות וזלין.
משככי כאבים לפי צורך.
אין צורך במריחת משחות סטרואידליות.

מה לגבי תרופות סבתא לכווית שמש?

אני עוד זוכר שבתור ילד לפעמים מרחו לי אשל על הגב אחרי שנשרפתי וזה כנראה היה קר ולכן קצת עזר.  אלה היו הימים היפים!

אפשר למצוא המלצות על שלל המצאות לרבות דבש ותה שחור ומלפפונים ושאר ירקות אבל עשו לי טובה – השתדלו לא למרוח כל מה שאפשר למצוא במקרר או במזווה.
כמובן שאם הכוויות עמוקות יותר ומכסות שטחים נרחבים או אם יש סימנים וסימפטומים כלליים – יש לפנות לבדיקת רופא להערכת היקף הכוויות וצורך בטיפולים נוספים לרבות החזר נוזלים, טיפול מקומי קפדני יותר וכדומה.

אילו שינויים כרוניים בעור נגרמים מחשיפה לשמש?

לכולנו ברור שקרינת השמש יכולה לגרום לשינויים כרוניים בעור. משינויים בפיגמנט (שיזוף), נגעים פיגמנטריים הנקראים Solar lentigines, נגעים מורמים עם עור עבה הנקראים Actinic keratosis, קמטים והזדקנות מואצת של העור. הביטו בעורם של דור המייסדים של המדינה שלנו שעבדו בשדות בשמש הקופחת ללא הגנה במשך מרבית שנות חייהם (ועל הדרך ראו את השיר הנפלא הזה, היו לילות, עליו אני מרחיב במדור אחר באתר). בנוסף, יש אנשים הסובלים גם מפריחות ותגובות עוריות ייחודיות בחשיפה לעור השמש.

מה לגבי שיזוף וילדים?

ברשותכם, אני לא מתייחס כלל ועיקר לשאלות הקוסמטיות ואם זה יפה או לא יפה, בילדים או במתבגרים. לדעתי יש לזכור ששיזוף הוא ביטוי למנגנון הגנה של העור נגד קרינת UV. למעשה, העור מייצר מלנין כדי להגן את הדנ"א מפני נזקי הקרינה והביטוי של ייצור היתר הזה הוא גוון כהה יותר של העור. רוצה לומר שמי שמשתזף גורם לעצמו נזק שאולי חלק מאיתנו רואים בו יופי קוסמטי. אבל הנזק הזה מצטבר. והנזק הזה עלול להוביל למשל לסרטן עור. וסרטן עור הוא סרטן מסוכן מאוד. 

אז תעשו לי טובה, אל תשתזפו. ואם אתם הורים למתבגרים שרוצים להשתזף כדי להיות יפים יותר, נסו לדבר על ליבם.

סרטן עור? מה הקשר לילדים?

קיימים סוגים שונים של סרטני עור הנגרמים מחשיפה לשמש וביניהם Basal cell carcinoma – BCC, Squamous cell carcinoma – SCC ומלנומה ממאירה. סרטני עור נגרמים כתוצאה משינויים בדנ"א של תאי העור (החומר הגנטי של התא) כתוצאה מקרינת השמש. 

לשמחתנו, סרטני עור נדירים בילדים כיוון שנדרש נזק מצטבר וזמן להתפתחות סרטנים אלו. אבל אני לא יכול להיות יותר ברור מזה, חשיפה מוגברת לשמש בילדות, כוויות שמש חוזרות ובוודאי כוויות שמש עם הופעת שלפוחיות הן גורם סיכון ברור ומוכח להתפתחות סרטני עור בהמשך החיים. 

הקפידו להגן על ילדיכם באופן מקסימלי למען עתיד טוב יותר עבורם. אנחנו עושים כל הרבה דברים כדי למנוע ולשפר ומה לא אבל נוטים להזניח את הנושא החשוב הזה. וזו הסיבה שפתחתי ואמרתי שמניעה של נזקי קרינת השמש היא אולי אחת העצות הכי חשובות שרופא הילדים לא מדגיש בפני ההורים.

מה לגבי פגיעה בעיניים?

קרינת השמש מאיצה התפתחות קטרקט שהיא עכירות של עדשת העין. גם בהקשר זה, מניעת נזק מצטבר בילדות תמנע הופעה של קטרקט מוקדם וצורך בניתוח בחיים הבוגרים המוקדמים.

איך ניתן להתגונן מפני נזקי קרינת השמש?

אז ברור לכולנו שחייבים להתגונן מפני נזקי קרינת השמש. איך עושים את זה? בעזרת שבעת כללי "חכם בשמש" של האגודה למלחמה בסרטן:
ח -חיפוש צל.
כ – כובע רחב שוליים המגן על הפנים, האוזניים והעורף.
ם – משקפי שמש – גם לילדים (זוכרים קטרקט?).
ב – ביגוד מתאים – גם כשחם, בחשיפה לשמש, חשוב להתלבש חכם בבגדים ארוכים ולכסות את הזרועות והאמות ואת הרגליים. אפשר לרחוץ בים ובבריכה עם חולצה וכיום יש גם בגדי ים העשויים מבדים מסנני קרינה.
ש – שעות בטוחות – זוכרים את אינדקס הקרינה האולטרא – סגולה? באופן כללי, ככלל אצבע, כדאי להימנע מפעילות בשמש בשעות 10 בבוקר עד 16 אחר הצהריים אז קרינת השמש מסוכנת. לפני ואחרי קרינת השמש נמוכה יותר והפעילות בטוחה יותר.
מ – מסנן קרינה – קראו בהמשך כל מה שצריך לדעת על קרם הגנה מהשמש.
ש – שתייה – הקפידו שהילדים שותים מספיק ומחזירים לעצמם את הנוזלים האובדים בפעילות, דבר הנכון לכל ימות השנה ובמיוחד בימים חמים בהם אובדן הנוזלים משמעותי יותר.

איך מתקדמים?

אחרי שאנחנו אלופים בכל הקשור למבוא לקרינה ולנזיקה בילדים, עליכם להמשיך לקרוא מהמקום היותר פרקטי של שאלות חשובות אחרות:

ממה מורכב קרם הגנה מהשמש? מהו מדד ה-SPF? והכי חשוב, איך לבחור נכון ובהמשך איך למרוח נכון קרם הגנה מהשמש לילדים?

על זה בפרק ההמשך, בקישור הבא.

נתראה בקרוב.