- 11/01/2025
פזילה בתינוקות וילדים – תשובות לכל השאלות
פזילה בתינוקות ובילדים היא מצב המעורר דאגה ושאלות רבות בקרב הורים. מהשאלה האם בכלל יש לתינוק פזילה, כי לא בטוחים, ועד מה צריך לעשות, מתי, איך והאם זה מסוכן?
גם את הפרק החשוב הזה כתבה ד"ר מרים ארנברג, רופאת עיניים לילדים המופיעה בפורטל הרופאים המומלצים של ד"ר אפי. אז אם אתם לא בטוחים שלילד שלכם יש פזילה או במקרה ואתם מחפשים תשובות למה לעשות – הפרק הזה בשבילכם.
מהי פזילה?
נורא פשוט. פזילה היא מצב בו שתי העיניים אינן מביטות לאותה נקודה.
לרוב עין אחת מביטה למטרה, בעוד העין השניה מביטה לכיוון אחר.
על מנת שנוכל לראות תמונה תלת מימדית חדה וברורה שתי העיניים צריכות להיות ממוקדות על אותה נקודה.
ממה נגרמת פזילה?
התשובה לשאלה מה גורם לפזילה מתחלקת לשניים מכיוון שפזילה יכולה להיות מולדת או נרכשת.
פזילה מולדת – כשמה כן היא. מופיעה מהלידה ועד גיל 6 חודשים. לעיתים יש לה סיפור משפחתי ולעיתים לא.
פזילה נרכשת – מופיעה פר הגדרה לאחר גיל 6 חודשים ויש לה בדרך כלל סיבה ברקע כדוגמת מספר גבוה במשקפיים, לאחר מחלה וירלית, לאחר חבלה, משנית לתהליך לוחץ בתוך הגולגולת ועוד.
אילו ילדים מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות פזילה?
פזילה מתרחשת לעיתים קרובות אצל ילדים שהם בריאים לחלוטין, ללא שום בעיית עיניים או בעיית בריאות אחרת.
עם זאת, יש ילדים שיש להם סיכון יותר גבוה לפתח פזילה, כדוגמת:
ילדים שיש להם קרובי משפחה עם פזילה (סבים, הורים, אחים או בני דודים).
ילדים שיש להם בעיית תשבורת משמעותית, כלומר צורך במשקפיים עם מספר גבוה. בעיית התשבורת יכולה להיות בשתי עיניים בצורה סימטרית (באופן קלאסי רוחק ראיה, נקראת פזילה אקומודטיבית), או בצורה אסימטרית, כך שבעין אחת יש מספר נמוך במשקפיים ובעין שניה יש מספר גבוה (אנאיזומטרופיה). בנוסף, ילדים עם הפרעה משמעותית בראיה בעין אחת בגלל בעיה מולדת או נרכשת בעין, לדוגמה קטרקט מולד או משני לטראומה ועוד.
קיימות גם מחלות רקע בהן יש שכיחות מוגברת של פזילה בילדים (שיתוק מוחין, תסמונת דאון, לבקנות ועוד).
האם פזילה ביילודים או בתינוקות מדאיגה? מתי לפנות לבדיקת רופא?
עד גיל 3 חודשים עשויה להופיע מדי פעם פזילה. זה תקין אם הפזילה הזו נעלמת לאחר מספר שניות ורוב הזמן העיניים ישרות. כדאי להפנות את תשומת ליבו של רופא הילדים כדי שיבדוק גם הוא אבל בדרך כלל פזילה כזו מסתדרת לבד. במקרה של פזילה קבועה, אפילו בתינוק קטן, מומלץ לפנות לבדיקה (וגם אם היא נמשכת אחרי גיל 3 חודשים, ראו בהמשך).
נזכיר רק שסביב גיל 3-4 חודשים שתי העיניים אמורות להסתכל יחד לכל הכיוונים ולא אמורים לראות פזילה בכלל. אם בשלב זה עדיין רואים שעין אחת פונה פנימה או החוצה בזמן שהעין השנייה מביטה ישר, מומלץ לפנות לבדיקת רופא הילדים ובהמשך לבדיקת רופא עיניים מומחה בילדים.
תיקון הפזילה חשוב מאד להתפתחות הראיה ולהתפתחות של תפקודים דו עיניים. אין טעם "לחכות שהילד יגדל", להיפך, חשוב לאבחן ולטפל בהקדם האפשרי כדי לאפשר מתן טיפול הולם עם תוצאות טובות מבחינת הראיה ומנח העיניים.
פזילה המופיעה בגילאים מבוגרים יותר מחייבת בדיקת רופא עיניים, וגם כאן, יש עדיפות לאבחון וטיפול מוקדם ולא מומלץ לדחות את הבדיקה בתקווה שזה "יסתדר לבד".
האם פזילה קשורה לראייה ירודה?
תלוי מה הביצה ומה התרנגולת.
לפעמים פזילה היא ביטוי לכך שיש ראיה לא טובה. ולפעמים פזילה קבועה בעין אחת עלולה לגרום להתפתחות של ראיה לא טובה באותה עין (או במינוח רפואי- עין עצלה, קראו עוד בקישור הבא).
האם יש סוגים שונים של פזילה?
כן.
ראשית חשוב שנדבר על פזילה מדומה (Pseudostrabismus).
פזילה מדומה זו תופעה שכיחה בילדים בה בהסתכלות על הילד נדמה כי אחת העיניים פוזלת. אבל למעשה מדובר בסוג של אשליה כיוון שגשר האף של הילד מעט רחב או אסימטרי, יוצר קפל עפעף כזה שמסתיר חלק מהחלק הפנימי של העין, ואז נדמה שהעין פוזלת פנימה. איך יודעים שלא מדובר בפזילה אמיתית? משתמשים בבדיקת רפלקס האור (ראו הסבר בהמשך) ואז רואים שהחזר האור מגיע ממרכז האישונים דו"צ, כלומר שתי העיניים מביטות לאותה נקודה.
אם שללנו כי מדובר בפזילה מדומה אז אפשר לחלק את סוגי הפזילה בדרכים שונות אולם הדרך הפרקטית ביותר היא לתאר את הפזילה לפי הכיוון שלה:
אקסוטרופיה (Exotropia) – פזילה של העין החוצה מהמרכז.
איזוטרופיה (Esotropia) – פזילה של העין פנימה, לכיוון האף.
אלו שתי הפזילות השכיחות ביותר כאשר קיימים גם סוגי פזילות נוספות שהינן נדירות יותר כמו פזילה כלפי מעלה וכלפי מטה.
פזילה סמויה – פזילה סמויה היא פזילה שמגלים רק כאשר מכסים עין אחת בעת תבחין שנקרא תבחין כיסוי. לרוב מדובר יותר בממצא בבדיקה שהוא חסר חשיבות קלינית ולא מצריך טיפול.
איך מאבחנים פזילה?
במקרים רבים ההורים ובני המשפחה יהיו אלה שיבחינו בפזילה. לעיתים הילדים יתלוננו על תלונות היכולות להחשיד שקיימת פזילה כמו ראייה כפולה או שהילד יטה את הראש כפיצוי למנח העיניים. לעיתים מדובר במצבים עדינים המתגלים בבדיקה שגרתית/מקרית אצל רופא הילדים או רופא העיניים.
אחת הבדיקות הפשוטות והחשובות לאבחנה של פזילה היא בדיקת רפלקס אור (מבחן הירשברג) – רופא הילדים/העיניים מאיר עם פנס לכיוון העיניים של הילד.
במידה ואין פזילה ניתן לראות את נקודות האור המוחזרות ממרכז האישונים.
במידה ויש פזילה נקודות האור המוחזרות יראו במקומות שונים. בעין אחת ממרכז האישון ובעין השניה מאחד הצדדים של העין כתלות בכיוון הפזילה.
בדיקת פזילה מלאה יותר על ידי רופא עיניים מומחה לילדים היא מורכבת, אך איננה כואבת או פולשנית.
הרופא ישאל ויבדוק מספר נקודות הקשורות לפזילה כמו האם הפזילה קבועה או מופיעה לסירוגין (לדוגמה כשהילד עייף או בוהה), האם הפזילה היא תמיד באותה עין או מתחלפת (לעיתים בעין ימין ולעיתים בעין שמאל), האם קיימת בעיית תשבורת (צורך במשקפיים), האם שרירי העין פועלים באופן תקין או שיש פעילות יתר או חסר של שריר מסוים.
הבדיקה כוללת כמובן בדיקת עיניים מלאה לרבות שימוש באביזרי עזר מיוחדים כמו משקפיים צבעוניים, משקפיים עם פילטרים מיוחדים, פריזמות וכדומה – כל זאת בהתאם לגיל הילד וסוג הפזילה. בשל המורכבות, מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה בילדים על מנת לבצע הערכה מלאה, מדוייקת ומקיפה.
יש לציין כי בדיקת עיניים מלאה כולל גם מתן טיפות להרחבת אישונים. אחרי מתן הטיפות יש להמתין כ-30 עד 60 דקות, כך שאף על פי שלא מדובר בבדיקה שהיא קשה לילד, צריך לזכור שלוקח זמן מתחילת הבדיקה ועד לסופה. באמצע, כשמחכים שהאישונים יתרחבו, זה הזמן למשחקי קופסה, ספר או סתם פינוק טעים.
כיצד מטפלים בפזילה?
מטרת הטיפול בפזילה היא לשפר את מנח העיניים ולאפשר לשתי העיניים לעבוד ביחד.
כמו בכל דבר ברפואה מתחילים בתשאול ובבדיקה גופנית. לאחר שרופא העיניים יבדוק את הילד ניתן יהיה להתקדם להתאמת הטיפול המתאים.
סוג הטיפול תלוי בגורם לפזילה ובמאפייניה.
סוגי הטיפול כוללים מספר אפשרויות:
• טיפול במשקפיים.
• טיפול בתרגילי עיניים.
• תוספת פריזמה על המשקפיים – זוהי תוספת אופטית שהאופטומטריסט מכין על העדשה של המשקפיים, לפי הנחיות שנותן רופא העיניים. הפריזמה מסייעת להסיט את קרני האור לכיוון העין הפוזלת כך שהיא עוזרת לתקן את אי הנוחות וכפל הראיה שעשויים לנבוע מפזילה.
• טיפול ניתוחי לשרירי העיניים.
• לעיתים משלבים בין השיטות השונות.
במקרה של עין עצלה, לפעמים נעדיף לטפל בעין העצלה לפני ניתוח לתיקון הפזילה, ראו בקישור.
מהו ניתוח לתיקון פזילה?
לפני שנתעמק בניתוח עצמו חשוב להבין כמה דברים בסיסיים על מבנה העין ותנועות העיניים. העין היא למעשה איבר בצורת עיגול נמצאת בתוך ארובת העין ומונעת על ידי שישה שרירים לכל הכיוונים – למעלה, למטה, לצדדים וגם בתנועות אלכסוניות. כל שריר מניע את העין לכיוון אחר, ובעזרת תיאום מופלא של מערכת העצבים, השרירים מופעלים כך ששתי העיניים שלנו נעות ביחד ועוקבות אחרי המטרה אליה מסתכלים.
בניתוח לתיקון פזילה מנסים להחזיר חזרה את האיזון והתיאום בין שתי העיניים על ידי החלשת שרירי עין חזקים מדי או על ידי חיזוק שרירי עין חלשים.
אם לדוגמה, יש לילד פזילה פנימה, המנתח ישקול להחליש את השריר/ים שמושכ/ים את העיניים פנימה על מנת לאפשר איזון עם השרירים שמושכים את העיניים החוצה, וכך יוכלו העיניים להתיישר.
איך מבוצע ניתוח פזילה? האם יש צורך באשפוז?
ניתוח לתיקון פזילה נעשה בהרדמה כללית. על פי רוב, במסגרת אשפוז יום, כך שהילד/ה משוחרר לביתו עוד באותו יום, מספר שעות לאחר שהתעורר מההרדמה, ללא חבישה על העין/יים וללא חתכים חיצוניים על פני העור. אין מניעה לבצע ניתוח בשתי העיניים במקביל.
עד כמה כואב ניתוח פזילה?
הכאב וחוסר הנוחות לאחר ניתוח שרירי העיניים הם בדרך כלל בינוניים. התלונות הנפוצות ביותר הן תחושת משיכה/לחץ בעיניים ותחושת גוף זר בעין. תסמינים אלה נמשכים בדרך כלל ימים מועטים. תרופות נגד כאבים (אקמול/נורופן וכד') מסייעות בהפחתת הכאבים ואי הנוחות.
איזה טיפול נדרש לאחר מכן בבית?
הילד מקבל לרוב טיפות עיניים להמשך טיפול בבית לפי המלצת המנתח. למרבית החולים יש אודם על גבי לובן העין שנעלם לאיטו לאחר כמה שבועות.
מתי אפשר לחזור לשיגרה?
רוב הילדים חוזרים לפעילות מלאה במסגרת החינוכית לאחר כשבוע. מומלץ להימנע משחייה בים/בריכה/ג'קוזי במשך כחודש לאחר הניתוח. אפשר להתרחץ במקלחת כרגיל. מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת לאחר הניתוח. הראייה לאחר הניתוח תקינה לרוב כבר למחרת והתוצאות של מנח העיניים נבדקות בכמה שלבים לאחר הניתוח.
מהם הסיבוכים האפשריים של ניתוח לתיקון פזילה?
לניתוחי פזילה ישנם אחוזי הצלחה גבוהים. אבל כמו בכל ניתוח, גם לניתוח פזילה יש את הסיכונים והסיבוכים שלו.
ראשית יש סיבוכים כללים כמו סיבוכי הרדמה, זיהום, דימום וכדומה. לשמחתנו מדובר בסיבוכים נדירים.
בהקשר הספציפי של הניתוח הזה קיימת אפשרות של פזילה שאריתית – כלומר שהניתוח לא מצליח במלואו וגם לאחריו קיימת מידה מסויימת של פזילה או לחילופין תיקון יתר של הפזילה לצד השני וראייה כפולה. על פי רוב, אם מתפתחת ראייה כפולה לאחר ניתוח פזילה, היא זמנית וחולפת לאחר מספר ימים.
אצל רוב האנשים רואים שיפור משמעותי במנח העיניים לאחר ניתוח אחד. לפעמים הניתוח מצליח חלקית ויש צורך בניתוח נוסף. חשוב לזכור ששינויים במנח העין עלולים להתרחש גם זמן רב לאחר הניתוח הראשוני המוצלח.
לסיכום, נושא סופר חשוב ברפואת עיניים בילדים. מצריך אבחון וטיפול מדוייקים על ידי מומחה ברפואת עיניים ילדים על מנת לאפשר לילד התפתחות ראייה תקינה ולמנוע התפתחות של עין עצלה. אז אם אתם חושבים שלילדכם יש פזילה – פנו בהקדם להערכת רופא הילדים שלכם או ישירות לרופא עיניים מומחה לילדים.
כל מה שחשוב לדעת על כינים בילדים – מניעה, אבחון וטיפול
שערה כרוכה בתינוקות – איך מטפלים?
נשיכת עכביש (שישן חום) בילדים ובמבוגרים
יבלת וירלית ברגל וביד בילדים ובמבוגרים
קוטיס (עור שיש) בתינוקות ובילדים – מה חשוב לדעת?
עזרה ראשונה בפציעות קלות בילדים – שפשופים, שריטות, חתכים וכוויות
עקיצה באזור העין בילדים – המדריך המלא
אקנה בקרב תינוקות
קרם הגנה מהשמש לילדים – המדריך המלא להורה האחראי
זיהומי עור חיידקיים בילדים ובמבוגרים
כתם מונגולי – כל מה שכדאי לדעת (ומתי יש לחשוש?)
עקיצות בילדים (בעיקר יתושים, קצת חרקים, מעט דבורים)
פטרת הציפורניים בילדים – איך אפשר לטפל ומתי צריך?
אקנה (פצעי בגרות) – כל מה שרציתם לדעת
פסוריאזיס טיפתי (גוטטה) – סוג ייחודי של פסוריאזיס בקרב ילדים
שינויים בעור בהריון – איך מאבחנים ומה עושים?
- 11/01/2025