- 10/12/2024
מה תינוקות רואים? כל מה שרציתם לדעת על ראייה בתינוקות
חוש הראייה הוא חוש שמתפתח לאורך שנות הילדות וכמו עבור חושים אחרים, לא צריך להאריך במילים על חשיבותו להתפתחות התקינה של התינוק.
פעמים רבות אנחנו נשאלים על ידי הורים שאלות הקשורות לראייה בתינוקות בכלל ולעיניים בפרט. משאלות כמו מה הם רואים, האם הם מבדילים בין צבעים ואיזה צבע עיניים יהיה להם ועד האם באמת יש כזו פזילה שמותרת עד גיל שנה.
לא פחות חשוב, הורים רבים מוטרדים מסימנים שונים הקשורים לעין ולראייה ושואלים את עצמם אם הם תקינים, ואם עליהם לפנות לרופא עיניים.
אז הפרק הזה מרכז כמה שאלות נפוצות כאלה וגם הוא נכתב על ידי ד"ר מרים ארנברג, רופאת עיניים מצוינת המומחית ברפואת עיניים לילדים שהיא כמובן חלק מפורטל הרופאים המומלצים של ד"ר אפי.
האם התינוק רואה משהו ברחם?
העיניים מתחילות להתפתח כשהעובר כבר בן 3-4 שבועות, ואפילו נפתחות בתוך הרחם סביב שבוע 26-27. אבל צריך לציין, שברחם הסביבה חשוכה ואין גירויים משמעותיים לחוש הראייה.
רגעי הלידה הם הרגעים הראשונים שבהם התינוק נחשף לאור, ונחשף לראשונה לחוויה המופלאה הזו של הראייה.
מה התינוק רואה בשבועות הראשונים לאחר הלידה?
בשבועות הראשונים לאחר הלידה, התאים ברשתית העין ותאי העצב במח עדיין לא בשלים לגמרי, ולכן התינוק אינו רואה למרחק, ויכול לראות רק דברים קרובים במרחק של כ- 20 עד 30 ס"מ. חדות הראייה אינה טובה, כך שהוא רואה דברים גדולים ואינו מבחין בפרטים. גם ראיית הצבעים אינה מפותחת.
האם התינוק שלי מזהה את הפנים שלי?
אני נשאלת פעמים רבות מתי התינוק מזהה את פני המטפלים שלו. אז חלק מהתינוקות מזהים את פני המטפלים כבר סביב גיל 4-6 שבועות. אין צורך לדאוג, אצל חלק מהתינוקות זה קורה מעט מאוחר יותר. בגיל שלושה חודשים התינוק אמור להצליח להתפקס ולזהות את מי שמאכיל אותו.
האם צריך לשים לתינוק ספרים נפתחים ליד הראש בעגלה / בעריסה? משנה איזה?
אמרנו שתינוקות בשבועות הראשונים אינם רואים למרחק, חדות הראייה שלהם אינה טובה וגם ראיית הצבעים אינה מפותחת. אז בהחלט אפשר לגרות ולעודד את התפתחות הראייה על ידי ספרים נפתחים. ספרים אלו מושמים קרוב לראשו של התינוק כך שיהיו קרובים מבחינת המרחק ומאוירים בציורים יחסית גדולים בגווני שחור – אדום – לבן. העיקרון של כולם דומה ובנוי על יצירת ניגודיות בין הצבעים והצורות כדי שהתינוק יוכל להבחין בהם.
נדמה שלתינוק שלי יש מדי פעם פזילה? זה תקין? זה מסוכן? צריך טיפול?
עד גיל 3 חודשים עשויה להופיע מדי פעם פזילה (עיינו בהרחבה בפרק נפרד על פזילה בילדים בקישור הבא). זה תקין אם הפזילה הזו נעלמת לאחר מספר שניות ובסך הכול רוב הזמן העיניים ישרות. כדאי להפנות את תשומת ליבו של רופא הילדים כדי שיבדוק גם הוא אבל לרוב זה מסתדר לבד.
במקרה של פזילה קבועה, אפילו בתינוק קטן, ופזילה הנמשכת אחרי גיל 3 חודשים מומלץ לפנות לבדיקה של רופא עיניים מומחה בילדים.
אם פזילה בתינוק לרוב מסתדרת לבד, האם לא כדאי פשוט לחכות שהילד יגדל קצת והפזילה תעבור?
תיקון הפזילה חשוב מאד להתפתחות הראיה ולהתפתחות של תפקודים דו עיניים. בילדים מעל גיל 3 חודשים או אפילו בתינוקות קטנים יותר עם פזילה קבועה, אין טעם "לחכות שהילד יגדל", להיפך, חשוב לאבחן ולטפל בהקדם האפשרי כדי לאפשר מתן טיפול הולם עם תוצאות טובות מבחינת הראיה ומנח העיניים. כדאי להרחיב קריאה על פזילה בילדים ועל המושג עין עצלה.
האם ניתן להגיד מה יהיה צבע העיניים כבר לאחר הלידה?
שאלת מיליון הדולר של כל ההורים…
תינוקות רבים נולדים עם עיניים בצבע בהיר (אפור או כחול). עם הזמן כשהעין מתפתחת, נוספת לקשתית העין (החלק שמסביב לאישון ונותן לעין את הצבע שלה) פיגמנטציה כהה וגוון הקשתית משתנה. תהליך זה מסתיים עד גיל שנה ואז הילד מקבל את צבע העיניים הקבוע שלו. לעיתים זה עוד יכול להשתנות עד גיל 3 שנים. מי מכם שמנסה לנבא את צבע העיניים של התינוק חשוב שיזכור שסביב גיל 9 חודשים הסיכוי שצבע העיניים יישאר כמו שהוא גדול יותר מאשר בחודשים שלפני, אבל הורים סיפרו לי על שינויים בגילאים מאוחרים יותר אז לא כדאי להתחייב.
האם מותר לתת לתינוקות לצפות בטלוויזיה או בטלפונים ניידים? האם זה מסוכן?
ארגון הבריאות העולמי ממליץ שלא לאפשר לתינוקות מתחת לגיל שנתיים זמן מסך בכלל (טלוויזיה, סרטונים או משחקים בניידים וכו'). עבור תינוקות בין גיל שנתיים לארבע, לא יותר משעה אחת ליום. מחקרים שונים מוצאים קשר בין צפייה ממושכת במסכים ובין בעיות שינה, הפרעות קשב וריכוז, השמנה וחרדות. לגבי נזק ספציפית לראייה – יש מידע מגוון בספרות על אספקטים שונים הקשורים בנושא אך המידע הנ"ל אינו מבוסס מספיק בשביל לצאת בהצהרות ברורות.
לגבי ילדים מעבר לגיל 4 שנים, אין "מספר קסם" שהוא מענה נכון עבור כל הילדים. לכל משפחה יש את מערכת השיקולים והצרכים שלה. כרופאת עיניים חשוב לי לציין שמחקרים מוכיחים שילדים שמשחקים שעה עד שעתיים בכל יום מחוץ לבית, באור שמש, מפתחים פחות קוצר ראיה (משקפיים למרחק). לא ברור אם זה בגלל שכך הם פחות במסכים, או שיש משהו באור השמש שמסייע או שזה ההסתכלות לאינסוף, כלומר למרחקים מאד גדולים (בעוד בבית, אפילו בחדר גדול כמו סלון, מדובר במטרים ספורים בלבד).
אני מזמינה אתכם לקרוא באתר סיכום של שני מאמרים מעניינים על הקשר בין זמן מסך להשפעה על התפתחות בכלל ועל הקשר לאוטיזם בפרט.
איך בודקים ראייה לתינוקות?
בדיקת ראייה לתינוקות מתחלקת לבדיקה שעושה רופא הילדים מהלידה ובמהלך המעקב בטיפת חלב (מעקב מבט ובדיקת רפלקס אור אדום) ולבדיקה של רופא עיניים.
מהי בדיקת רפלקס אור אדום?
כל תינוק בישראל עובר טרם שחרורו ממחלקת התינוקות או הפגיה בדיקת "רפלקס אדום" – בדיקה שבה רופא הילדים מסתכל דרך אישוניו של התינוק. מטרתה של הבדיקה היא לראות שהעדשה של העין צלולה והחלקים הפנימיים של העין התפתחו באופן תקין. כדאי לציין שיש לחזור על הבדיקה הזאת על ידי רופא הילדים גם בגיל חודשיים, 9 חודשים, 18 חודשים ובגיל שנתיים.
איך בודקים ראייה בטיפת חלב?
בבדיקת טיפת חלב של גיל חודשיים בודקים מעקב אחרי חפץ (או הפנים המחייכות של הבודק) הנמצא במרחק 20-30 ס"מ מפני התינוק. התינוק אמור להניע באיטיות את הראש והעיניים מימין לשמאל וההפך לזווית של מעל 45 מעלות לכל כיוון בנפרד. חיוך סוציאלי (כתגובה לקול, לגירוי או לפני אדם) אמור להופיע סביב גיל חודש וחצי.
בבדיקת טיפת חלב של גיל 4 חודשים התינוק אינטראקטיבי יותר לסביבה. הוא משמיע קולות ומגיב לאנשים ולפעילות מהנה בקולות הנאה וצחוק. הוא יכול לעקוב במבט אנכי אחרי חפץ (או פנים מחייכות) העולה למעלה ולמטה בקו האמצע.
אם נקפוץ לגיל 7 חודשים עד שנה, נגלה שהראיה של התינוק השתפרה מאד יחסית להתחלה, אך היא עדיין איננה כשל מבוגר. יכולת הראיה לרחוק טובה יותר, היכולת להעריך מרחקים משתפרת, יכולת האבחנה בין הצבעים טובה יותר, ויחד עם השינויים המרגשים מבחינת ההתפתחות המוטורית חלים שינויים רבים שמשתלבים עם חוש הראיה. זהו השלב שבו הילד נהנה (ואולי ההורים אפילו יותר) ממשחק ה"קוקו" המפורסם בו מסתירים ומגלים חפצים ופנים והתינוק מגיב בשמחה.
עם חלוף השנים חוש הראיה מתפתח ומגיע ליכולות של מבוגר רק סביב גיל 6 עד 9 שנים (!).
מתי מומלץ לקחת תינוקות וילדים לבדיקה שגרתית אצל רופא עיניים?
המלצות איגוד רופאי העיניים בישראל ממליץ לקחת את הילדים לבדיקות שגרה בגילאים הבאים:
6-12 חודשים – בדיקה ראשונה שמטרתה לבדוק שאין ממצאים בבדיקת העיניים ואין גורמי סיכון להתפתחות עין עצלה.
בגיל 3 עד 3.5 שנים – שלב התפתחותי המאפשר שיחה על מה הילדים רואים על מנת לבדוק את יכולת הראייה שלהם.
בגיל 6 שנים – לפני הכניסה לבית הספר.
למי מומלץ להיבדק על ידי רופא עיניים לילדים?
מעבר לרוטינה המומלצת, ישנם מצבים שבהם יש מקום לקחת את הילד לבדיקת רופא עיניים לילדים. המצבים הם:
ילדים שיש להם סיפור משפחתי של בעיות עיניים (הורים או דודים/ בני דודים עם משקפיים מגיל צעיר, עין עצלה או פזילה, או מחלת עיניים אחרת ידועה במשפחה שהופיעה בילדות).
ילדים עם עיכוב התפתחותי מוטורי.
ילדים שאינם מדברים.
ילדים שנופלים הרבה/ נתקלים בחפצים.
ריצוד של העיניים (מעין רעד בלתי פוסק של העיניים).
אם העיניים לא עובדות יחד ויש פזילה.
אם בתמונה שמצלמים את התינוק מתקבל רפלקס שונה בין העיניים.
אם יש דמעות והפרשות מרובות (קיראו עוד על היצרות תעלת הדמעות בתינוקות).
אם התינוק/הילד מטה את ראשו או מסובב אותו כדי לראות ולא מביט ישר.
אם עין אחת סגורה יותר מהעין השניה.
אם תינוק/ילד עוצם עין אחת בשמש באופן תכוף.
ובאופן כללי, אם קיים משהו שנראה לא תקין בעיניים ואשר מדאיג את ההורים, מומלץ ללכת לבדיקת עיניים מומחה לילדים. עדיף לאתר בעיה מוקדם מאשר מאוחר, מאחר והסיכוי לתקן את הבעיה ולשפר את הראיה טוב יותר ככל שהילד צעיר יותר.
חשוב להזכיר שתינוקות שנולדו לפני המועד (פגים) חשופים יותר להתפתחות של בעיות עיניים ואצלם הבדיקות הסדירות חשובות עוד יותר.
מה ההבדל בין רופא עיניים כללי לרופא עיניים לילדים?
רופא עיניים כללי הינו רופא עיניים שסיים התמחות של 5 שנים ברפואת עיניים, הוא מטפל במחלות רבות ובכל הגילאים.
רופאי עיניים לילדים השלימו את ההתמחות הכללית ברפואת עיניים ולאחר מכן השלימו שנה או שנתיים נוספות של לימודי-על המתמקדים אך ורק בעבודה עם פגים, תינוקות וילדים. רופאי עיניים לילדים מנוסים יותר בגישה הכללית הנדרשת לבדיקת ילדים בגילאים השונים (דבר קריטי להצלחת האבחון והטיפול), מחזיקים ברשותם מכשור ייעודי המותאם לבדיקת תינוקות וילדים ומנוסים יותר ברזי הבעיות הנפוצות בתינוקות וילדים, בדרכי האבחון והטיפול. בדיוק כמו כל רופא עם התמחות על הקשורה לילדים.
לסיכום, להתפתחות הראייה במהלך שנות הילדות תפקיד חשוב מאוד בהתפתחות התקינה. חשוב להקפיד על בדיקות שגרתיות אצל רופא הילדים ורופא העיניים ולהכיר את סימני האזהרה המחייבים פנייה מיוחדת על מנת לאתר ולטפל מוקדם בבעיות היכולות לפגוע בראייה, שטיפול מוקדם בהן יביא לתוצאות טובות יותר.
פרוניכיה – זיהום שכיח במיטת הציפורן
כל מה שצריך לדעת על שומות (נקודות חן) בילדים
כמה פטמות יש לילד?
אימפטיגו בולוסי (שלפוחיתי) – כל מה שצריך לדעת
פטרת הגוף בקרב ילדים ובמבוגרים
גזזת (פטרת הקרקפת) – כל מה שחשוב לדעת
יבלות וירליות בילדים או מולוסקום – כל מה שצריך לדעת
גזזת הראש והקרקפת, פטרת הגוף והציפורניים וכל מה שביניהן
קרם הגנה מהשמש לילדים – המדריך המלא להורה האחראי
פסוריאזיס טיפתי (גוטטה) – סוג ייחודי של פסוריאזיס בקרב ילדים
מלנוניכיה – פס שחור על הציפורן
כיליטיס – יובש בזווית הפה וכיצד הוא נגרם
ציפורניים בתינוקות – נושא קטן וגדול
שיער שלא ניתן לסירוק (תסמונת קיפי בן קיפוד)
כל מה שחשוב לדעת על כינים בילדים – מניעה, אבחון וטיפול
נשיכת עכביש (שישן חום) בילדים ובמבוגרים
- 10/12/2024