המדריך המלא לטיפול בצלקות אצל ילדים וילדות

אם אתם מכירים את האתר היטב, אתם יודעים שיש בו אזור של סלנג ברפואת ילדים. ואחד המשפטים הכי בסיסיים שלנו כרופאי ילדים הוא "כל ילד נופל כל יום". אבל לא כל נפילה נגמרת בשלום, ולפעמים נפילה יכולה להשאיר צלקת.

כולנו מבינים שמשחק הוא לא רק פעילות מהנה עבור ילדים, אלא חלק חיוני בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית שלהם. משחקים הם נפלאים, אבל אי אפשר להימנע מהמציאות הפשוטה – לפעמים, מי שמשחק – נחבל ונפצע. בעוד שרוב הפציעות שטחיות, וחיטוי מקומי ולאחריו הנחת פלסטר יכול להיות פתרון נפלא, יש פציעות עמוקות יותר, שלוקח להן זמן להחלים, ועלולות להשאיר אחריהן צלקות.

צלקות נחלקות ל-2 קבוצות לפי החומרה שלהן: חלק מהן פשוטות ו"סבירות", אבל חלק עלולות להיות אדומות, מגרדות, בולטות ולא אסתטיות.

אז מטרת הפרק הזה באתר היא ללמד אתכם הכול על צלקות אצל ילדים, ואיך אפשר למנוע אותן ולטפל בהן. אני מודה למותג קלו קוט על שיתוף הפעולה בכתיבת פרק זה. 

מה השכיחות של צלקות בילדים והאם ילדים מצטלקים יותר?

לכ-32% מהילדים ובני הנוער יש צלקות בגדלים שונים ובמיקומים שונים, כתוצאה מפציעות. לא רק שילדים נוטים להיפצע יותר ממבוגרים, אלא גם עורם רגיש יותר מעור של מבוגרים. במרבית המקרים, שריטות ופצעים שטחיים יירפאו מעצמם בלי להשאיר סימן, אך פצעים ושריטות עמוקים יותר עלולים להותיר צלקות בעור, שלעתים נשארות לכל החיים.

המדריך המלא לטיפול בצלקות אצל ילדים וילדות

למה ילדים רגישים יותר לצלקות?

כולנו יודעים שאין עור רך כמו עור של תינוק, ולילדים שלנו, גם אם הם כבר מזמן לא תינוקות – יש עור דק ועדין יותר משל מבוגרים. באופן טבעי, הגוף שלהם עדיין נמצא בתהליך בנייה, וכתוצאה מכך – הם רגישים יותר להיווצרות צלקות. 

טיפול ראשוני בפצעים בילדים

כמובן, מניעה של צלקת עדיפה על הטיפול בה, אחרי שכבר נוצרה. לכן, טיפול ראשוני בפצעים הוא חשוב ביותר.

פצעים נגרמים כתוצאה מחבלה או פציעה, ומהפעלת כוח על העור. בפתולוגיה, פצע הוא פגיעה חריפה באפידרמיס (השכבה העליונה של העור). 

העור מכסה את הגוף שלנו וכך מגן עליו מפני חיידקים וזיהומים. אבל אם נפצעתם ושכבת העור העליונה נפגעה,  ההגנה נפרצה, ולכן הדבר הראשון שחשוב בטיפול חיטוי מקומי וסגירה של פצע רטוב; פצעים שאינם מכוסים אינם מוגנים ונוטים להזדהם, ופצע מזוהם הוא פצע שעלול להצטלק לא טוב בהמשך. חשוב להימנע מגירוד או קילוף הפצע והגלד שייווצר בהמשך – כאן הכיסוי חשוב במיוחד בקרב ילדים, שלא תמיד מקפידים על הנחייה זו, והחבישה מונעת מהם לפגוע בהחלמת הפצע. 

פצעים – מתי צריך לתפור או להדביק?

התשובה לשאלה הזו תלויה בהרבה מאוד משתנים (גיל הילד, מיקום החתך והאופי שלו) ולכן זו שאלה שכדאי לשאול את הרופא. יש מקרים שבהם תפירה של הפצע חיונית, ויש מקרים שבהם הדבקה עדיפה. נזכיר שוב, שרוב הפציעות של ילדים הן שטחיות ודורשות טיפול בסיסי יותר של חיטוי, וחבישה במקרה הצורך. אחרי שהפצע נסגר, אפשר להתחיל לטפל, כדי למנוע צלקות.  

כדאי לדעת – אם הצוות הרפואי הציע לכם הדבקה של הצלקת, זה סימן שהפצע עומד בקריטריונים של הדבקה, שבמקרים כאלו, בדרך כלל, עדיפה על פני תפירה. 

דר' אפי – מה זו צלקת?

צלקת היא סימן או מבנה חזותי שנוצר כתוצאה מתהליך ריפוי פצע בעור או בכל רקמת תאים אחרת. רקמת הצלקת שונה מהרקמה שאותה היא מחליפה, ובדרך כלל יש לה איכות תפקודית נמוכה יותר – מה שאומר שהיא פחות חסינה מפני השמש (מפני קרינה אולטרה-סגולה). ואפילו יותר מזה – בלוטות זיעה, מלנוציטים וזקיקי שיער אינם מתפתחים ברקמה התחליפית.

המשמעות היא שהתאים שמגנים על העור ומעניקים לו את המראה שלו (זה שאנחנו מגדירים "רגיל") נפגעים, דבר שמוביל למראה שונה בעור, שאפשר לזהות כצלקת. בשביל לזהות צלקת לא צריך להיות רופאים – פשוט מבחינים בנראות השונה ומבינים שמדובר בצלקת בעור.

האם יש כמה סוגים של צלקות?

לפני שאנחנו ניגשים לטפל בצלקת – אנחנו צריכים לזהות אותה. קל לנו להבחין בצלקות שלא נראות "יפה" – הן בולטות, ולעיתים אדומות. השם של צלקות אלו הוא צלקות אבנורמליות. אבל גם בתוך הקבוצה הזו ישנם 2 סוגים עיקריים: צלקת היפרטרופית וצלקת קלואידית.

מהי צלקת היפרטרופית (Hypertrophic scar)?

צלקת היפרטרופית (ראו בתמונה של הילדון הפרטי שלי…) זו זוהי צלקת שנשארת בגבולות הפצע המקורי. יש לה שוליים ברורים ופיגמנטציה, היא אדומה, מעובה ומוגבהת, ועלולה לגרד או להכאיב. צלקת היפרטרופית נוצרת בדרך כלל בשבועות שלאחר הטראומה או הכווייה, והיא יכולה להחלים באופן טבעי, אך התהליך עשוי להימשך שנה ויותר. 

מהי צלקת קלואידית (Keloid)?

צלקת קולואידית היא צמיחה ביתר של רקמת צלקת באזור של עור פגוע. הרקמה הנוצרת באזור גדלה מעבר לגבולות הפצע המקוריים. היא קשה, מעוגלת ולא אחידה, ועשויה להיות אדומה או כהה יותר מהעור שסביב הצלקת. צלקת קלואידית יכולה להיווצר בכל גיל, אך נוטה להתפתח מהר יותר אצל צעירים ואצל אנשים עם גוון עור כהה וסוג דם A. לעיתים היא תתפתח רק מספר חודשים לאחר הפציעה, והיא עלולה להחמיר במהלך היריון, למשל.  

צלקת היפרטרופית
צלקת היפרטרופית
צלקת קלואידית
צלקת קלואידית

מתי אפשר לסייע לטשטש את הצלקת שנשארה?

חשוב לדעת שאחרי ההחלמה הראשונית של הפצע, כשהוא נסגר, נפתח חלון הזדמנויות שבמהלכו אפשר לסייע לטפל בצלקת. 

טיפול יעיל בצלקות – מה המחקרים אומרים?

באוגוסט 2014 פרסמה האגודה האמריקאית לכירורגיה דרמטולוגית (American Society for Dermatologic Surgery) הנחיות קליניות עדכניות לטיפול בצלקות. בדומה להנחיות שפורסמו ב- 2002, גם הנחיות אלה מתמקדות במניעת צלקות אבנורמלית – צלקת היפרטרופית או קלואידית. ההמלצות הקליניות פותחו על ידי פאנל מומחים בינלאומי שסקר את הספרות המדעית שפורסמה בין השנים 2002 ל-2012, אודות האפשרויות השונות לטיפול בצלקות.

בין המסקנות וההמלצות שפורסמו במסמך האגודה:

סיליקון הינו שיטת טיפול מועדפת למניעה וטיפול בצלקות מסוימות.

ג'ל סיליקון יעיל לפחות כמו יריעות סיליקון והינו בקו הראשון במניעת התפתחות צלקות לא תקינות (אבנורמליות).

כאשר קיים סיכון גבוה לפתח צלקת לא תקינה, המוגדרת כצלקת אבנורמלית, יש לטפל בצלקת באמצעות ג'ל סיליקון מיד לאחר החלמת הפצע, למשך חודש לפחות. שימוש בג'ל סיליקון יכול לסייע להחלמת הצלקת ולסייע לה להחלים בצורה אופטימאלית.

הגנה על הצלקת מפני קרינת השמש חיונית למניעה ולמזעור היפר-פיגמנטציה של צלקת. בתהליך ההחלמה לא מומלץ לחשוף צלקות לשמש. באזורים חשופים מומלץ להשתמש במסנן קרינה, קראו עוד בקישור הבא על נזקי השמש בילדים ועל איך נמנעים משיזוף מיותר.

ג'ל סיליקון נוח לשימוש ויעיל גם באזורים בהם הטיפול ביריעות סיליקון מוגבל – כאשר הצלקת נמצאת באזורי תנועה או באזורים לחים, יריעות סיליקון אינן תמיד נשארות במקומן ועל כן אינן נותרות על הצלקת. 

ומה אם יש לילד צלקת באזור הפנים או באזור גלוי אחר?

ישנם ילדים המעדיפים לא להבליט את נוכחות הצלקת באמצעות יריעות סיליקון ועל כן אינם מתמידים לשים את יריעות הסיליקון באופן קבוע, מה שעלול לפגוע ביעילות הטיפול. לעומת זאת, ג'ל סיליקון יעיל באותה מידה כמו יריעות סיליקון, אך נוח יותר ליישום במקומות אלה ודיסקרטי.

ג'ל סיליקון הוכח כאידיאלי לטיפול בצלקות בגיל צעיר 

ההנחיות הבינלאומיות לטיפול בצלקות קובעות כי שימוש בג'ל סיליקון, דוגמת מוצרי קלו קוט, נמצא בקו הטיפולי הראשון בטיפול ובמניעת צלקות היפרטרופיות וטיפול מועדף בקלואידים מינוריים.

ג'ל סיליקון, כמו קלו קוט ג'ל או קלו קוט UV, מקצר את תהליך החלמת הצלקת משנה וחצי, בדרך כלל, לכשלושה חודשים. הג'ל משפר את מראה הצלקת: מרכך ומשטח אותה ומפחית אודם, כאב, גרד ונוקשות. כשמדובר בילדים, שלא תמיד מתאפקים מלגרד את הצלקת, קיצור זמן הריפוי הוא משמעותי ביותר.

כמו כן, הנחיות איגוד המנתחים הדרמטולוגיים האמריקאי (Surgery Dermatologic for Society American) קובעות כי במקרים רבים לג'ל סיליקון יש עדיפות על פני יריעות סיליקון. דבר זה נכון במיוחד כשמדובר בילדים: הג'ל מסייע לטפל בהם – ילדים נוטים להתנגד לתהליך השיקומי ולקלף את יריעות הסיליקון, כאשר מאידך, הג'ל פשוט לשימוש, חוסך את ההתמודדות והוא מתאים לאזורים שקשה לשים בהם יריעות סילקון, כגון מפרקים ואזורי גוף כגון פנים וצוואר.

לכן לטעמי, כדאי לטפל בכל צלקת, ומראש למנוע מצב שבו הצלקת תחלים בצורה לא תקינה, בתקווה שהיא לא תהפוך לאבנורמלית (מוגבהת או בולטת).

איך משתמשים בקלו קוט?

למניעת התפתחות צלקת אדומה ובולטת יש להתחיל להשתמש בקלו קוט לאחר סגירת הפצע ונפילת הגלד ו/או לאחר הוצאת התפרים – על עור סגור ויבש (שאינו מפריש).

לשיפור מראה צלקת קיימת יש להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר. מחקרים מראים שגם בצלקות שגילן עד ארבע שנים ניתן לראות שיפור במראה הצלקת, אך יש להדגיש שיעילות מרבית נצפתה בשנתיים הראשונות. להנחיות השימוש במלואן בקלו קוט ג'ל \ UV העזרו בקישור הבא.

לסיכום, כל הורה רוצה עבור הילד שלו את הכי טוב. למרות שאנחנו כמבוגרים לא תמיד עושים סיפור מצלקת ישנה שמאחוריה יש סיפור שרק אנחנו זוכרים, אנחנו רוצים למנוע במידת האפשר הצטלקות לא יפה אצל הילד או הילדה שלנו.

אז הלוואי שלא תצטרכו, אבל אם קרה מה שקרה, השתמשו בתבונה גם בטיפים שניתנו בפרק זה.

בהצלחה.