- 20/04/2025
הכול על אולטרסאונד מוח בתינוקות
אולטרסאונד מוח הינה בדיקה ייחודית ביותר, שנעשית אך ורק בתינוקות קטנים (עוד מעט נבין למה) ומאפשרת לנו "חלון הצצה" איכותי ואבחנתי אל תוך המבנים השונים והמיוחדים של רקמת המוח של הרך הנולד. זאת לצד יתרונות רבים ביניהם העדר צורך בהכנות מקדימות, העדר תנאים מגבילים, ללא חשיפה לקרינה כמו בבדיקת סיטי וללא צורך בהרדמה כמו בבדיקת MRI.
בדיקה זו מתבצעת על ידי רופא רדיולוג ילדים מומחה שגם מבצע וגם מפענח הבדיקה ולכן נדרש לידע בתפעול מכשיר האולטרסאונד, הכרה עמוקה במבנים האנטומים הייחודיים של מוח הילוד והכרת מצבים רפואיים הייחודים של מערכת העצבים בילודים לצד עדינות ורגישות בעבודה עם תינוקות וילודים.
בקיצור, בדיקה שהיא אומנות.
ומי שיסביר לנו על הבדיקה הייחודית הזו הוא רדיולוג הילדים ד"ר תומר פורטנוי.
מתי נבצע בדיקת אולטרסאונד מוח בילדים?
ישנן סיבות רבות לביצוע הבדיקה בילודים או תינוקות אך הנפוצה שבהם כחלק ממעקב טיפת חלב במצב בו היקף ראש גדול או קטן או שקצב הגדילה מהיר \ איטי (מה שנקרא שבירת עקומות).
במקביל, יש אינדיקציות נוספות לדוגמה לאחר לידה טראומטית, פגות, סימפטומים או בירור נוירולוגי, חשד לזיהום תוך רחמי, חשד למומים מוחיים, עיכוב התפתחותי ועוד.
מהו חלון הזמנים לביצוע הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד מוח בתינוקות מוגבלת בזמן שכן אנו תלויים בפתח הקיים בין עצמות הגולגולת הגדלות הנקרא מרפס.
כפי שכתבנו בפרק באתר על מרפסי התינוק, המרפס הקדמי נסגר לרוב בגיל ממוצע של 18 חודשים, אם כי יכול להיסגר גם לפני. בדיקת אולטרסאונד מוח מיטבית מומלצת עד גיל 6 חודשים שכן המרווח בין עצמות הגולגולת המתפתחות מאפשר חלון סונוגרפי מיטבי להדמיית מבני המוח.
ניתן כמובן לבצע הבדיקה דרך המרפס הקדמי עד גיל 9 חודשים לערך ולעיתים אף יותר אך יש לקחת בחשבון שרמת אבחנתיות יורדת ככל שהזמן חולף לאחר 6 חודשים.

מה היתרונות של בדיקת אולטרסאונד מוח בילודים?
יתרונות עיקריים של בדיקת האולטרסאונד בילודים הינה האפשרות לבצע בדיקה מאוד אינפורמטיבית הנותנת תשובות באותו הרגע ללא הכנה מוקדמת לצד מיטת הנבדק ואף בפגים שרק נולדו , בניגוד להדמיית ראש כמו CT או MRI בו הילוד נדרש לא לזוז במהלך הבדיקה מה שמחייב לעיתים רבות הרדמה מלאה וצום.
בנוסף, מדובר בבדיקה ללא קרינה, בניגוד לבדיקת CT לדוגמה.
מה החסרונות של בדיקת אולטרסאונד בילודים?
כמובן שהתשובה תלויה בשאלת הבדיקה ומה אנו רוצים לאשש או לשלול.
במרבית המקרים הדמיות MRI ולעיתים גם CT עולות מבחינת דיוק ועומק המידע על בדיקת האולטרסאונד ובד"כ יהיו בדיקות הברור המתקדמות לאחר שהועלה חשד באולטרסאונד מוח.
בנוסף, חשוב מאוד לציין שאיכות ואבחנתיות בדיקת האולטרסאונד ראש תלויה במבצע הבדיקה, שכן רמת הידע מקצועיות גישה לתינוקות וניסיון משחקים תפקיד משמעותי וביתר שאת בבדיקה ייחודית שכזו.
איזה מבנים ניתן לראות בבדיקת אולטרסאונד מוח לתינוק?
עיקר הבדיקה היא מבט אל תוך מבנה המוח של התינוק כמו קרומי המוח, קליפת המוח והחומר הלבן תחתיו, גרעיני הבסיס התלמוס, קורפוס קלוזום (גישרון המוח), מערכת חדרי המוח ועוד.
איזה מחלות או מצבים ניתן לראות בבדיקת אולטרסאונד מוחי?
הרבה מחלות / מצבים, אבל השכיחים הם:
אולטרסאונד מוח בשאלה של הידרוצפלוס
ברוב המקרים מבצעים הבדיקה לאור היקף ראש גדול או קטן מהמצופה לאחוזון גיל הנבדק. במקרה של היקף ראש גדול נרצה לבדוק האם קיים מצב הנקרא הידרוצפלוס שבו ישנו ייצור נוזל יתר תוך גולגלתי הגורם להרחבה של חדרי המוח. לציין כי בהעדר גורמי סיכון (לדוגמא דימום מוחי בעבר) הידרוצפלוס הינו בשכיחות נמוכה מאוד ומופיעה באוכלוסיית תינוקות כללית ב 0.1% מהילדים הבריאים.
במקרים מסוימים בו קצב גדילת הראש מואץ ניתן לראות נוזל ייתר היקפי לרקמת המוח והרחבה קלה של החדרים הצידיים, מצב הנקרא BESSI (הרחבה שפירה של החללים הנוזליים סביב רקמת המוח) שמופיע ב כ- 6%
מהתינוקות וחולף ללא טיפול עד גיל 2-3. במצב שכזה לצד המשך מעקב היקפי ראש בטיפת חלב נבצע מעקב נוירוכירורגי \ נוירולוג לוודא התפתחות נוירולוגית תקינה.
אולטרסאונד מוח בשאלה של קרניוסינוסטוזיס
לחילופין היקף ראש קטן עלול להצביע על סגירה מוקדמת של החריצים בין עצמות הגולגולת מצב הנקרא קרניוסינוסטוזיס. במצב שכזה מלבד ירידה בהיקפי הראש כך גם המרפס יהיה צר ואבחנתיות הבדיקה תהיה מוגבלת. ברוב המקרים נבקש להשלים צילום גולגלת להערכה טובה יותר של המבנה הגרמי.
אולטרסאונד מוח בשאלה של דימום מוחי
תינוקות הנולדים לפני שבוע 37 (פגים) במיוחד באלו שנולדו בשבועות 24-34 להריון נמצאים בסיכון לדימומים מוחיים. כ-15-25% מהדימומים המוחיים מופיעים לפני שבוע 32, עם שכיחות שעולה עד כ-30-50% מתחת לשבוע 28 כאשר גורם סיכון נוסף הינו משקל נמוך מ- 1.5 ק"ג בלידה.
בסיטואציה זו, מרבית הדימומים קורים כ- 3-5 ימים לאחר לידה וזו בשל העדר הבשלה סופי של המטריקס הגרמינלי (אזור ייצור תאי המוח שעשיר בכלי דם). דימומים אלה יכולים להיות מינורים, חסרי משמעות ולהיספג לבד ללא הסתמנות נוירולוגית, לצד כאלו היכולים ליצור סיבוכים משניים כגון איבוד נפח רקמת מוח הרחבת חדרים ועוד.
אולטרסאונד מוח אחרי לידה טראומטית
במקרים של לידה טראומתית במצב שבו ישנו מחסור חמצן לעובר, ישנו סיכון מוגבר לדימומים או לנזק מוחי. על כן יעשה שימוש בבדיקה זו.
אולטרסאונד מוח בשאלה של מומים מולדים
חלק מהתינוקות נולדים עם הפרעה מבנית של איברים מסוימים, לאור כך כחלק מברור מומים מקיף נבצע בדיקת אולטרסאונד של המוח לשלילת מומים במבנה המוח כמו הפרעות בהתפתחות הגשרון (קורפוס קלוזום), מבנה החדרים, בעיות במבנה רקמת המוח או חריגות במבנה כלי הדם.
אולטרסאונד מוח לבירור נוירולוגי
לעיתים, תינוקות מציגים תסמינים כמו חוסר תיאום תנועתי, השתנקויות, תנועות חריגות או רפלקסים לא תקינים. במקרים כאלו נבצע הבדיקה להערכה של המוח.
במקרים מסוימים, באם עדיין קליניקה חשודה לעיתים אין ברירה ונתקדם לביצוע MRI של המוח לאפיון טוב יותר.
אולטרסאונד מוח בשאלה של זיהומים מוחיים מולדים או נרכשים
במקרים של זיהומים במערכת העצבים המרכזית בתינוקות קטנים, כדוגמת דלקת קרום המוח (מנינגיטיס \ אנצפליטיס) או במקרים של זיהום ידוע תוך עוברי כחלק מבדיקת מעקב אחר סיבוכים אפשריים.
כמה זמן לוקח לבדיקת אולטרסאונד מוח והאם צריך הכנה מוקדמת?
כל בדיקה שונה מהשנייה כמובן, אבל ברוב המקרים מדובר בעד רבע שעה.
אין צורך בהכנה מוקדמת או צום לבדיקה זו.
אז האם בכל מקרה תבוצע בדיקה נוספת (MRI או CT) אחרי אולטרסאונד מוח?
ממש לא. הדבר תלוי בשאלה ובבירור הנדרש.
לסיכום, אולטרסאונד מוח בתינוקות הוא כלי אבחוני לא פולשני יעיל ללא סיכונים, הייחודי לתינוקות והמאפשר הערכה מצויינת של מבני המוח ומהווה כלי חשוב לאבחנה של מצבים רפואיים בתינוק הנולד.
נדרש ניסיון של הבודק ומקצועיות רבה על מנת לבצע את הבדיקה ולקבל תשובה מהימנה.
בהצלחה.

בדיקת ילוד וטיפת חלב ראשונה

הידרונפרוזיס – הרחבת אגני כליה בילדים

חסר האנזים G6PD (רגישות / אלרגיה לפול)

רגישות לחלב – רגישות תינוקות לחלבון חלב פרה

קוטיס (עור שיש) בתינוקות ובילדים – מה חשוב לדעת?

שינת תינוקות

אקנה בקרב תינוקות

מה שצריך לדעת על כאבי בטן (גזים או קוליק) בתינוקות – אין הורה שלא קורא!

ברית מילה

איך מזהים ומטפלים בדכאון אחרי לידה?

כמה פטמות יש לילד?

כמעט 100 שאלות חשובות על תינוקות – הפרק שכל הורה חייב לשנן!

פורמולות מוכנות להאכלה

חיסונים בהריון – כל מה שצריך לדעת

כתם מונגולי – כל מה שכדאי לדעת (ומתי יש לחשוש?)
