- 11/10/2024
גזזת (פטרת הקרקפת) – כל מה שחשוב לדעת
פטרת הקרקפת (או בשמה המיתולוגי שמתאר את השיער הגזוז, גזזת), שכיחה בעיקר בקרב ילדים עד גיל 10, בהשוואה לאוכלוסיית המבוגרים.
הפרק הזה הוא המשך לפרק מבוא בנושא פטרת הגוף והקרקפת (בקישור הבא), שם תמצאו הגדרות ונתונים בסיסיים שיעזרו לכם מאוד להבין כהלכה ואף לצלוח את הפרק הזה.
ומי שכתבה גם את הפרק המצוין הזה היא רופאת עור בכירה לילדים בשם ד"ר שירן רייס-הוס, שאת פרטיה ניתן למצוא בקישור הבא.
איך נדבקים בפטרת הקרקפת?
אופן ההדבקה בפטרת הקרקפת הוא מאדם לאדם או מגע בין אדם לבעל חיים חולה.
מי הפטרייה הפושעת ואיפה נדבקים בה?
מקווים שקראתם קצת בפרק המבוא על המשפחות השונות של הפטריות.
בעבר, פטריית הקרקפת העיקרית בילדים הייתה מסוג מיקרוספרום קאניס שמקורה בבעלי חיים (פטריה זאופילית), אבל בשנים האחרונות קיימת עלייה משמעותית במקרים של זן אחר בשם טריכופיטון טונסורנס שמקורה בבני אדם (והיות שקראתם את המבוא אתם יודעים שזו פטריה אנטרופופילית).
ניתן להדבק בפטריה זו גם לאחר שימוש בחפצים משותפים כגון מסרקים, מכונות גילוח וציוד נוסף כאשר מטופלים רבים הסובלים ממנה מדווחים על הדבקה לאחר ביקורם במספרות.
איך נראית הדבקה בפטריית הקרקפת (גזזת)?
התמונה הקלינית האופיינית בזיהומים זואופילים, כגון מיקרוספורום היא פגיעה בחלק החיצוני של השיערה. בצורה הזו יופיע מוקד חדש בקרקפת עם שיער שבור בגובה 2-3 מ"מ מעל הקרקפת. עור הקרקפת באזור הזיהום אדמדם מעט, מכוסה קשקשת לבנה, השיער נראה גזוז, ונתלש בקלות.
התמונה הקלינית האופיינית במקרים של זיהומים אנטרופופילים כגון טריכופיטון טונסורנס (כאמור הזיהום השכיח כיום בישראל) היא פגיעה בחלק והפנימי של השיער. אז השיער נשבר בגובה פני העור וגורם להופעת נקודות שחורות המבצבצות מתוך קשקשת לבנה.
מה זה קריון?
בואו נתרכז, חשוב. ראו התמונה ליד.
מקרים של פטרת בקרקפת עלולים להסתבך עם מצב הנקרא קריון (Kerion celsi). זוהי צורה דלקתית של פטרת שיער הראש הנגרמת באופן משני לזיהום הפטרייתי. צורה זו שכיחה, בעיקר על רקע פטרת שיער הראש הנגרמת על ידי פטרייה זאופילית ומתאפיינת במראה דמוי אבצס מלווה בבצקת (נפיחות), מוקדים מוגלתיים והפרשות.
חלק מהילדים הנגועים בגזזת יתלוננו על כאב באזור הפריחה, וכמובן כאב זה שכיח יותר בילדים עם קריון. כנ"ל בלוטות מוגדלות בקרקפת האחורית ולעתים עליית חום. סיבוך של קריון יכול לצערנו יכולה להביא להתקרחות צלקתית.
לכן חשוב להכיר בחשיבותו של טיפול מוקדם המסוגל למנוע סיבוכים מסוג זה מלהופיע!
איך מאבחנים את פטרת הקרקפת?
במקרים של פטרת הקרקפת, בניגוד לרוב המקרים של פטרת הגוף (קיראו כאן), מומלץ לבצע תרבית על מנת לזהות את סוג הפתוגן. תשובה מתקבלת כעבור 2-4 שבועות (עד אז מקובל להתחיל בטיפול תרופתי, ראו בהמשך). בנוסף לתרבית, ניתן לבצע בדיקה מיקרוסקופית של משטח עם KOH שיכול לסייע באבחון.
לאחרונה, הוחל על ביצוע בדיקת PCR העשויה לזרז את אישור האבחנה ולאפשר תחילת טיפול מוקדם.
בחלק ממרפאות העור ניתן בנוסף לבצע בדיקה עם מנורה המפיקה אור אולטרא סגול באורך גל 365 ננומטר (wood) המביאה לזריחה פלואורסצנטית במקרי הדבקה ממקור מיקרוספורום קאניס.
ביופסיית עור לרוב אינה נחוצה לאבחנה.
מה הטיפול בפטרת הקרקפת?
במקרים של פטרת הקרקפת מומלץ על טיפול סיסטמי (לא מקומי במשחה) בצורת סירופ או כדורים, כאשר משך הטיפול תלוי בסוג הטיפול וסוג הפטרייה ונע בין 4 שבועות ועד 3 חודשים.
במבוגרים הנוטלים טיפול פומי לפטרת נהוג לבצע בדיקות דם לפני ובמהלך הטיפול אחת לחודש. בילדים אין הנחייה ברורה לביצוע בדיקות דם והחלטה תתקבל יחד עם הרופא המטפל.
האם יש להרחיק את הילד הנגוע בפטרת הקרקפת ממסגרת חינוכית?
לאחר תחילת טיפול נגד הפטרת, אין צורך במניעת השתתפותו של הילד המטופל במסגרות חינוכיות או חברתיות. יש להקפיד על החלפה מצעים ומגבות.
לסיכום, נושא סופר חשוב ואף שכיח בילדים. במקרה של חשד עליכם לגשת לרופא עור מומחה בילדים לקבלת אבחון וטיפול נאותים.