סיגריה אלקטרונית בילדים – כל התשובות לכל השאלות

לכבוד היום הבינלאומי למניעת עישון החל כל שנה בסוף מאי, ובעקבות שורת המקרים המצערים שפורסמו לאחרונה על בני נוער שניזוקו לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות, החלטתי לכתוב פרק על הנושא. 

אני חושב שאי אפשר להפריז בתיאור הנזקים הקטלניים של העישון "הרגיל" וזה באמת אחד הדברים המזיקים ביותר שקיימים.

אבל הרגשתי שחייבים לדבר גם על הנזקים של העישון "החדש" הזה בשיטת הסיגריות האלקטרוניות. לא הגעתי עם דעות קדומות לחקור בנושא, אבל לצערי כמו בהרבה דברים אחרים, העובדה שמשהו הוא חשמלי/דיגיטלי/חדשני/מעוצב/אלחוטי/צבעוני ועם מנורות לד, לא הופך אותו לטוב יותר או בריא יותר ולעיתים ממש ההיפך.

אז זה פרק חובה לכל מתבגר. ולכל הורה של מתבגר. תפיצו הלאה בוואטסאפ.

מהי סיגריה "רגילה"?

לפני שנדבר על סיגריות אלקטרוניות נדבר על הסיגריות הרגילות והמוכרות.
בואו נעשה את זה פשוט.
סיגריה רגילה היא למעשה טבק ועוד שלל חומרים עטופים בגליל נייר. שריפת הטבק גורמת ליצירה של תערובת גזים המכילה הרבה מאוד חומרים רעילים שהופכת לעשן הנשאף דרך פילטר. מטרת הפילטר היא בעיקר לעדן את הטעם ולא צריך להתבלבל ולחשוב שהוא מסננת טובה לכל החומרים המזיקים.
אז מה יש שם בעשן הזה? רק דברים רעים ולא רק הניקוטין המפורסם. בנוסף, הרבה חומרים רעילים והרבה חומרים מסרטנים. נטו התמכרות והרס עצמי.

סיגריה אלקטרונית בילדים - כל מה שחשוב לדעת

מהי סיגריה אלקטרונית?

גם פה בואו נעשה את זה פשוט. 

מדובר במתקן אידוי. אני לא נכנס לכל המאפיינים של מתקנים שונים על שלל מרכיביהם הפנימיים. העיקרון הוא זהה – במקום לשרוף את טבק כמו בסיגריה רגילה, בסיגריה אלקטרונית יש מכשיר חשמלי המאדה נוזל (קראו בהמשך מה הוא מכיל).

בתוך הסיגריה האלקטרונית יש גוף חימום הפועל על סוללות שמחמם את הנוזל, מאדה אותו והופך אותו למעין תרסיס הנשאף אל הריאות (רגע של עברית ולועזית – בלועזית אותו תרסיס נקרא ארוסול ובעברית אֶֶרְסָס).

בגלל שאין פה תהליך שריפה לא נוצרים העשן והריח המוכרים משריפת טבק בסיגריה רגילה. 

מהם מכשירים לחימום טבק?

לכאורה, זה נראה ומרגיש כמו עוד סיגריה אלקטרונית מסוג אחר. אבל יש פה משהו שונה. במכשירים לחימום טבק משתמשים בטבק. אבל מבחינה טכנית המכשיר מחמם אותו לטמפרטורה נמוכה יותר מסף הבעירה שלו. היצרן של מכשירים אלו טוען שבאופן הזה נפלטים פחות רעלים מאשר בשריפה רגילה של טבק. מכשירים אלו אושרו על ידי ה- FDA (רשות התרופות והמזון האמריקאית), בארה"ב ב- 2019 אבל העדויות המחקריות לגבי הסיכונים והתועלות שלהם דלות ביותר. 

מה מכיל נוזל האידוי בסיגריה אלקטרונית?

טוב, אז בסיגריה רגילה יש לנו בעיקר טבק ועוד.

בסיגריה אלקטרונית יש תערובת של פרופילן גליקול, גליצרין (שהם חומרים שהופכים להיות נדיפים במגע עם סליל החימום של הסיגריה ומייצרים את האדים), ניקוטין (ישנם נוזלי אידוי שאינם מכילים ניקוטין ראו בהמשך, ישנם נוזלי אידוי המגיעים בריכוזים שונים של ניקוטין ויש כאלה המוסיפים גם מלחי ניקוטין להגברת האפקט שאליהם מוסיפים חומצה בנזואית), ואת הכותרת הכללית והנשמעת תמימה של חומרי טעם וריח.

יש בחלק מהמוצרים עוד חומרים כדוגמת מתכות כבדות וגם חומרים נוספים עם שמות מסובכים מעולם הכימיה.

ויש כאלה שמוסיפים לנוזל האידוי גם קנאביס ושמני קנאביס (ראו לגבי המשמעויות בהמשך).

על ידי שינוי ביחסים בין תערובות הפרופילן גליקול והגליצרין ובמרכיבים שונים של המכשיר עצמו, ניתן לקבל כמות שונה של אדים ואופי שונה של תחושה מהאדים בגרון. 

האם יש נזקים בריאותיים בסיגריה אלקטרונית?

שאלת השאלות. בואו נתחיל מהסוף. מדובר במוצר יחסית חדש (נכנס לשווקים בעולם בהדרגה בתחילת שנות האלפיים), כך שכל היקף הנזקים והמשמעויות של השימוש בו עדיין אינם ברורים באופן מלא. ייקח זמן לאסוף את כל הנתונים ובוודאי לייצר מחקרים ארוכי טווח כדי להבין לעומק את היקף הנזקים בדומה למה שאנחנו יודעים היום על עישון רגיל. אבל הסכנות בטווחים הקצרים והבינוניים מתחילות להתברר. 

אפשר לחלק את נושא הפגיעה בריאות מהארוסול הנפלט באידוי בכמה אופנים.

חשיפה לארוסול ופגיעה בריאות הקשורה לסיגריות אלקטרוניות (EVALI)

בשנת 2019 המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב תיאר מקרים של תסמונת של נזק ריאתי כתוצאה משימוש בסיגריות אלקטרוניות (E-cigarette or Vaping products use-Associated Lung Injury), רובם בגברים צעירים וחלקם עם מחלות רקע כדוגמת אסתמה, השמנת יתר וכדומה (קיראו פה עוד על השמנה בילדים).

חולים אלו מתלוננים על קוצר נשימה, שיעול, לעיתים דמי, כאבים בחזה ולעיתים גם חום, צמרמורות וחולשה. בנוסף, תוארו גם תלונות הקשורות למערכת העיכול שכוללות כאבי בטן, בחילות, הקאות ושלשולים.

לחלק מהחולים רמות חמצן נמוכות בדם בקבלתם. חלק לא קטן יזדקקו לאשפוז בטיפול נמרץ וכשליש מהחולים שיגיעו לטיפול נמרץ יזדקקו להנשמה. כ- 7% מתוכם יזדקקו לתמיכת אקמו (מכונת לב ריאות המחליפה זמנית את פעולת הריאות עד בתקווה להתאוששותן). חלקם לצערנו מתים.

למרות הזמן הקצר שחלף מאז שהתסמונת הזאת למעשה התגלתה, אנחנו כבר יודעים שחלק לא קטן ממי שסבל ממנה סובל גם מנזקים כרוניים ארוכי טווח לריאות. המנגנון המדוייק של הפגיעה הריאתית אינו ידוע דיו והוצעו מספר אפשרויות על סמך תצפיות של אופי הנזק המיקרוסקופי שנגרם לרקמת הריאה. 

מהם גורמי הסיכון להתפתחות EVALI?

נמצאו מספר גורמי סיכון.

• שימוש בקנאביס – במרביתם של החולים הסובלים מהמחלה יש עדות של שימוש בקנאביס בנוזל האידוי או במקביל לשימוש בסיגריות אלקטרוניות. גם מי שיודע לדווח שלא צורך קנאביס צריך לזכור שייתכן ובנוזל האידוי אותו הוא רוכש יש קנאביס או שמני קנאביס. 

• ויטמין E אצטט – ויטמין E אצטט הוא תוסף מלאכותי הקיים בחלק מנוזלי האידוי המכילים קנאביס ונראה כי יש לו תפקיד חשוב במנגנון התפתחות הנזק הריאתי. 

• חומרים אחרים – כיוון שמדובר במחלה חדשה שנחקרת במודל חיה וקלינית הועלו גם אפשרויות של חומרים אחרים הגורמים לנזק הריאתי לרבות תוצרים של שמנים ואפילו ניקוטין, וייתכן ששילוב של מספר חומרים יוצרים חומרים רעילים אחרים שטרם התגלו.

מה שכן חשוב להגיד בהיבט הזה, שבסדרות שפורסמו, חלק גדול מהחולים דיווח על שימוש בנוזלי אידוי שהם קנו בדרכים לא דרכים ומאנשים לא אנשים. חלקם הוסיפו כל מיני דברים ביתיים לחיזוק ולשיפור. חלקם שפכו ישירות את החומרים שרקחו על גוף החימום וחלקם עשו ככה ועשו אחרת. רוצה לומר, שגם אם מישהו חושב להתנסות ולהשתמש במכשירים האלה, צריך לבדוק טוב טוב מה יש בנוזל שהוא שם במכשיר ומאיפה הוא הגיע. האם יש דרך באמת לעשות את זה? 

נזק ריאתי כרוני וסיכון לסרטן הקשור לסיגריה אלקטרונית

אז האמת שאנחנו לא יודעים. ייתכן וכמות הרעלים שנשאפים פחותה או שונה ממה שנפלט ונשאף בעישון סיגריה רגילה אבל אין לנו באמת מידע האם זה משנה או עושה פחות נזק. אנחנו גם לא באמת יודעים מה המשמעויות ארוכות הטווח של שאיפת פרופילן גליקול וגליצרין, בטח שעברו חימום ואידוי. אנחנו כן מכירים תוצרי לוואי מסרטנים של החומרים האלה. כלומר, כל מי ששואף לריאותיו נוזל אידוי שכזה משתתף למעשה בניסוי. לפעמים זה מצליח. לפעמים גם לא. 

סימפטומים של גירוי דרכי הנשימה הקשורים לסיגריה אלקטרונית

ישנן סדרות שתיארו תופעות דמויות ברונכיט ואסתמה שקשורות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות. אז קודם כל זה לא נעים להסתובב ולהשתעל כיח כל היום אבל מה המשמעות ארוכת הטווח של תהליכים דלקתיים כאלה בריאות? איש אינו יודע. 

חשיפה לניקוטין

כיוון שבנוזל האידוי יש ניקוטין אז ברור ששימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל לחשיפה לניקוטין. האם יש הבדל מסיגריות רגילות? כן, כמו שיש הבדל בין מי שמעשן סיגריה אחת ביום למי שמעשן פקט שלם ביום. זה תלוי בריכוז הניקוטין בנוזל האידוי, בסוג המכשיר המאדה, באופן ותדירות השימוש, באיך וכמה שואפים וכו' וכו'. 

האם הניקוטין לבדו ללא עישון סיגריות מגביר סיכון למחלות לב וכלי דם?

מהמחקרים שבוצעו במבוגרים בעיקר בקרב אלו שנטלו תחליפי ניקוטין לעישון נראה שלא.

יש עדויות מחקריות על השפעת החשיפה המבודדת של ניקוטין על לחץ דם ועל מדדים נוספים של תפקוד מערכת הלב וכלי הדם אבל המשמעות שוב אינה ברורה.

רגע, בואו לא נתבלבל. אנחנו יודעים שעישון סיגריות בהחלט מגביר את הסכנה למחלות לב וכלי דם כי יש שם ניקוטין ועוד הרבה דברים אחרים שביחד אחראים לחגיגה. אז גם בסיגריה אלקטרונית יש עוד חומרים שאנחנו עוד טרם יודעים איזו חגיגה הם יודעים לעשות יחד עם ניקוטין. 

האם חשיפה לניקוטין בנוזל אידוי שבסיגריה האלקטרונית מובילה לעישון סיגריות רגילות והתמכרות לניקוטין?

כנראה שכן. אם כי צריך להגיד שהעדויות עקיפות. מחקר גדול מ- 2017 מעיתון איגוד רופאי הילדים האמריקאי ( JAMA Pediatrics, (PMID:28654986 ניסה לסקור את הקשר בין שימוש בסיגריות אלקטרוניות למעבר לעישון רגיל בקרב 17389 מתגברים ומבוגרים צעירים בגילאי 14-30. 30.4% מקרב מי שעישנו סיגריות אלקטרוניות התחילו לעשן גם סיגריות רגילות לעומת 7.9% מאלה שלא עישנו קודם לכן סיגריות אלקטרוניות. אחרי תקנון לכל מיני גורמים, הסיכון של מי שעישן סיגריה אלקטרונית בעברו להתחיל לעשן היה גדול פי 3.62 ממי שלא (כלומר כמעט פי 4). 

אני יודע. למחקר המון המון המון מגבלות כמו בכל מחקר ויש מצד אחד גם נתונים אחרים שלא מראים את המגמות האלה ומצד שלישי גם נתונים שכן מראים. ומצד רביעי, רק כדי לסבך, יש גם מחקרים על היעילות של סיגריות אלקטרוניות כאמצעי להפחתת עישון / הפסקת עישון. אז מה קורה פה? 

אני אגיד לכם מה אני כן רוצה לקחת מהשאלה הזו ולהדגיש את מה שאולי צריך לחשוב עליו בחיבור שבין סיגריות אלקטרוניות לסיגריות רגילות. 

ראשית, אולי מדובר בהרגל רע. ההרגל הזה של לשבת ולעשן, לעשות את התנועות, להנות מזה בחברה של מתבגרים אחרים עלול להוביל חלק מהמתבגרים להשתמש בסיגריות רגילות ואף במוצרים אחרים. ואולי גם בקרב בני נוער, האווירה הזאת של העישון, עלולה להוביל להתנהגויות אחרות. 

שנית, זה הופך אולי את נושא העישון למשהו חיובי ותמים ואפילו נחמד. גם אם מחקרית אפשר אי אפשר להוכיח, מספיק שכמה מתגברים בסביבתכם יתחילו לעשן סיגריות רגילות בגיל צעיר ואנחנו כבר בהפסד. אז האם עישון אלקטרוני הוא באמת כזה תמים? 

שלישית, האם שימוש בסיגריות אלקטרוניות מוביל להתמכרות לניקוטין וצורך לצרוך עוד ועוד? בין אם בסיגריות אלקטרוניות ובין אם בסיגריות רגילות?

תחשבו על זה. 

נזקים מהמכשירים עצמם והרעלות מנוזלי האידוי

אולי נשמע פחות חשוב אבל אף פעם לא נעים להיות בצד הזה של הסטטיסטיקה. כיוון שמדובר במכשירים חשמליים על סוללות, אז כמו מטענים ואופניים, הם יודעים להתפוצץ, וכשהם מתפוצצים בפנים או בכיס עלולים להיגרם נזקים לא פשוטים. תוארו גם מקרים של הרעלות, בעיקר בילדים, שנחשפו לנוזל האידוי בשתייה או במגע. 

האם עישון סיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין מזיק לבריאות?

אני מחזיר אתכם אחורה לפסקאות הקודמות בפרק הזה. לכאורה, אפשר לחשוב שאם מישהו מאדה ושואף אדים בטעמים וריחות של פירות אז מה כבר יכול לקרות. אז על טעם וריח אין מה להתווכח אבל רגע ניזכר שבתוך הנוזל הזה יש עוד כמה וכמה חומרים אחרים חוץ מניקוטין שחלקם ברור שהם מזיקים וחלקם לא ברור מה הם עושים לנו ונחזור גם לדיון ולשאלות על הרגלים ומה זה יכול לעשות לנו הלאה.  

לעניין עצמו. גם בנוגע לחומרי הטעם והריח שעוברים אידוי אנחנו לא יודעים הרבה. יש עדויות מחקריות על נזק לתאים מתוצרי אידוי של חומרי טעם וריח מתוקים ובטעם קינמון (חומר הנקרא diacetyl למי שרוצה לחפש ולקרוא). בנוזלים בטעם דובדבן נמצא למשל חומר הנקרא בנזלדהיד (benzaldehyde) שידוע שגורם לגירוי נשימתי. אז אני לא יודע מה יש באבטיח אייס או במנגו בננה ומלון אבל אני יודע שצריך לחשוב על זה ואולי גם להיזהר מזה. 

עישון בקרב בני נוער בישראל

אי אפשר לסיים את הפרק בלי לתת קצת נתונים לגבי המצב בארצנו הקטנטונת. 

את הנתונים הסטטיסטיים לקחתי מאתר משרד הבריאות (בעבר היה פה קישור אבל בגלל הנטייה של משרד הבריאות להזזת כתובות אינטרנט הורדתי הקישור).

כרבע מבני הנוער באוכלוסייה היהודית בישראל מעשנים. שיעור זה נמצא בשנים האחרונות במגמת עלייה, מ-12.4% מעשנים בגילי 15-17 בשנת 2018, ל-23.6% בשנת 2021. בקרב המגזר הערבי המצב גרוע עוד יותר. עישון הן של סיגריות והן של נרגילה של בנים במגזר הערבי עומד על כ -27% וכ-46% בהתאמה. 

כשבודקים את נושא העישון בקרב בני נוער וצעירים אנחנו שואלים את עצמנו שלוש שאלות: 

מהו המוצר הראשון בו מתנסים בני הנוער?

באילו מוצרי עישון וטבק משתמשים בני הנוער? 

מהו היקף השימוש? האם בני הנוער מעשנים בתדירות יומית, שבועית או לעיתים רחוקות יותר?

אז המוצר הפופולרי בישראל להתנסות ראשונה בעישון בקרב בני נוער הוא הסיגריה (48.5%), ואחריה הנרגילה (25.7%) והסיגריה האלקטרונית (18.6%). 

מבחינת שימוש כרוני יותר, נכון לאפריל 2021, הסיגריה מובילה (48.5%) ואחריה הנרגילה (25.7%), הסיגריה האלקטרונית (18.6%) ובפער ניכר הטבק לגלגול (3.2%).

בעיקר נראה שעולה השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני הנוער בארץ, עם הכניסה של הסיגריה האלקטרונית החד-פעמית לשוק. 

לגבי המעבר לעישון קבוע לאחר התנסות ראשונית. הסיגריה הרגילה מובילה (11%), ולאחר מכן נמצא את הסיגריות האלקטרוניות (8.2%) ואת הנרגילות (8.1%), כאשר בקרב יותר ממחצית בני ה-15-17 הסיבה העיקרית להתנסות בסיגריה האלקטרונית היא חברתית. 

סה"כ אין הבדלים גדולים בין בנים לבנות פרט לשני הבדלים חשובים: 

בנים נוטים יותר להמשיך ולנסות מוצרים אחרים "ולהתמיד" בחשיפה ובהמשך להתמכרות. 

בנים מושפעים יותר משיווק גלוי וסמוי ואנשים זרים, בנות מושפעות יותר מאנשים בסביבתן (חברות ומשפחה).

לסיכום, אני חושב שהרווחתי את הקרדיט בשנים האחרונות של מישהו שרק רוצה את טובת הילדים שלכם.

אז אני אגיד לכם מה אני חושב.

אנחנו יודעים שסיגריות "רגילות" זה דבר נוראי שיש להתרחק ממנו ולהישמר מכל משמר.

סיגריות אלקטרוניות זו המצאה חדשה שיש מאחוריה שוק גדול שמגלגל סכומים דמיוניים שנועדה להתמודד עם זה שסיגריות רגילות זה דבר נוראי, ושגם הציבור וגם הרגולטורים החלו להגביל את צריכתן, וניסו למצוא חלופה "בריאותית" יותר בעיצוב חדשני וקוסם. 

אנחנו עוד לא יודעים הרבה מאוד על עליהן מצד אחד אבל כן יודעים שיש שם בעיות מהצד השני ואפילו נזקים, ככה שאני לא חושב שמדובר במשהו תמים ולא מזיק ובוודאי שאני לא מצליח לראות בו שום דבר בריאותי ושום צורך שמתבגרים יעשו בו שימוש.

מה יהיה רגולטורית בנושא? לא יודע, נכון לכתיבת הפרק הזה המוצרים זמינים לקנייה בחנויות ובאינטרנט. אני מציע להשתמש בכסף הרב שהדבר הזה עולה לדברים אחרים ולסגל הרגלים אחרים טובים יותר, שמוכחים שעושים לנו טוב, להמשך החיים. 

תשמרו על עצמכם ועל הילדים שלכם.