עין עצלה – המדריך המלא

הורים רבים שמעו את המונח עין עצלה אבל לא בדיוק יודעים על מה מדובר. 

נכון. עין עצלה הוא מונח מבלבל שלא תמיד ברור הקשר שלו לצורך במשקפיים או פזילה ומה ההבדלים בדיוק, אז בואו נלמד ביחד. 

גם את הפרק הזה כתבה ד"ר מרים ארנברג, רופאת עיניים מצויינת לילדים הנמצאת בפורטל הרופאים המומלצים של ד"ר אפי בקישור הבא.

מהי עין עצלה?

רגע של עברית ואנגלית.
בעברית משמעות הביטוי די ברורה (אבל לא כדאי להתבלבל עם פזילה…), באנגלית עין עצלה זה Amblyopia – מונח שמשמעותו עין קהה/שחוקה.
האמת, שהמושג קצת חוטא לאמת כי העין היא לא באמת הבעיה אלא יותר שיתוף הפעולה שבין המוח שלנו לבין העין.
עין עצלה היא ירידה בראייה בעין אחת (בד"כ) שנגרמת לרוב ללא שום בעיה ברורה במבנה העין. בעין עצלה אין שום סימון חיצוני שיכול להתריע שיש בעיה.

עין עצלה

איך נגרמת הירידה בראייה בעין עצלה?

בואו נסביר בפשטות איך אנחנו רואים.

העין קולטת גלי אור מהחפצים בסביבה. אלו הופכים לאותות חשמליים בחלק האחורי של העין הנקרא רשתית ומועברים דרך עצבי הראייה אל האונה העורפית במוח למרכז הראייה. במרכז הראייה במוח מתבצע פיענוח של התמונה וההבנה שלה בעזרת אזורים נוספים במוח. כך שניתן לומר שתהליך הראייה הוא שיתוף פעולה בין העין ולבין המוח.

על מנת שהראייה תתפתח כמו שצריך ומרכז הראייה במוח יתפתח כמו שצריך – המידע שמגיע אליו מכל עין חייב להיות ברור ושווה. כלומר כל עין צריכה להעביר למוח את אותו הדבר.

אם מסיבה כלשהי, המידע שמגיע מעין אחת הוא מידע ברור, אך המידע שמגיע אל המח מהעין השניה הוא "מטושטש" או לא ברור, המח יעדיף להתמקד במידע שמגיע מהעין עם המידע הברור ו"יזניח" את המידע שמגיע מהעין עם המידע שאיננו ברור.

ואז העין הזאת, שהמוח "הזניח" אותה, הופכת לעצלה.

חשוב להגיד, שהילד לא מרגיש או יודע שהעין הופכת לעצלה, אין תלונות מיוחדות, ומכאן נובע החשיבות הגדולה לאבחון (שמוביל לטיפול) מוקדם. ניתן לטפל בעין עצלה בתנאי שהבעיה מאותרת לפני גיל 9 שנים וככל שהאבחון והטיפול נעשים בגיל מוקדם יותר, כך הסיכוי לטיפול מוצלח עולה.

חשוב – למרות שאין הנחיה רשמית של משרד הבריאות, ובהתאם למה שכתבנו באתר בהקשר לפגישת טיפת חלב בגיל שנה (ראו בקישור), אנו ממליצים לכולכם לקבוע לילדכם בדיקה אצל רופא עיניים ילדים רוטינית אחרי (או לפני) גיל שנה.

מה הסיבות להתפתחות עין עצלה?

אז אם אמרנו שהמנגנון הוא מנגנון שבו מידע מעין אחת מגיע ברור ומידע מהעין השנייה מגיע לא ברור, נוכל למנות את הסיבות שיכולות לגרום לתופעה כזאת:

פזילה כסיבה – קיים קשר דו כיווני בין פזילה לעין עצלה. עין עצלה יכולה להתבטא בפזילה וזה יהיה הסימן לכך שיש עין עצלה, אך יכול להיות גם מצב הפוך, בו פזילה קבועה יוצרת עין עצלה. קיראו עוד על פזילה בתינוקות ובילדים בקישור הבא.
הבדלי תשבורת (רפרקציה) – אם בעין אחת יש צורך במספר גבוה ובעין השנייה המספר קטן, העין עם המספר הגבוה עשויה להפוך לעצלה
הפרעה אנטומית מולדת או נרכשת בגיל צעיר כמו קטרקט או היפרדות רשתית.

מה השכיחות של עין עצלה?

מדובר בבעיית עיניים שכיחה יחסית, כ- 3% מהאוכלוסייה.

איך מטפלים בעין עצלה?

חשוב לטפל מוקדם כדי להצליח לעשות את זה בתקופה שניתן עדיין "לאמן" מחדש את הצד במוח שקופח בגלל המידע הלא ברור מהעין.
רוצה לומר, אם עין שמאל הינה העין "הטובה", ששלחה למח את המידע הראייתי הברור, ועין ימין היא העצלה שממנה הגיע מידע ראייתי מטושטש – הרי שננסה לאמן את עין ימין ובכך לחזק את האזור במח שהתפתח פחות טוב.

איך אפשר "לחזק" עין "ולאמן" את המוח?

יש כמה שיטות אפשריות והעיקרון המשותף לכולן הוא לבודד את העין העצלה, לתת לה לראות לבד בזמן שהעין "הטובה" מכוסה. ככה "מכריחים" את המוח להשתמש בעין העצלה ולפתח את האזור המקבל את המידע ממנה.
בשלב הראשון, במידת הצורך, מתאימים משקפיים עם תיקון מיטבי לעין העצלה.
לאחר מכן, מכסים את העין החזקה ברטייה (פלסטר או רטייה שנתפרת במיוחד לכיסוי המשקפיים) ומסירים אותה לאחר מספר שעות. מספר השעות ביום לכיסוי העין ומשך התקופה שבה יתבקש הילד להשתמש ברטייה ייקבע על ידי רופא העיניים המטפל, בהתאם לשיקולים שקשורים בגיל הילד, בחומרת העין העצלה ועוד. הטיפול מותאם לכל ילד וילד לפי מצבו.
לעיתים משתמשים בטיפות עיניים המטשטשות את הראיה בעין הטובה.
ולבסוף, טיפול חדשני יחסית שאינו נפוץ עדיין, אך קרוב לוואי יתפתח בשנים הקרובות הוא שימוש במשקפיים מיוחדים עם פילטרים שונים. במהלך הזמן שהילד מרכיב את המשקפיים הוא מתבקש לצפות בסרטים. הפילטרים מפחיתים מאיכות התמונה בעין הטובה וכך העין החלשה מתחזקת.
כלומר, בכל הטיפולים העיקרון זהה.

לסיכום, עין עצלה היא מצב חשוב ביותר לאבחון וטיפול בשלב מוקדם בגיל הילדות, זאת על מנת למנוע ירידה קבועה בראייה באחת העיניים שלא ניתן יהיה לתקנה לאחר מכן. זו אחת הסיבות שחשוב להקפיד על בדיקות עיניים שגרתיות אצל רופא העיניים בגיל הילדות במועדים שסיכמנו בפרק שנושאו "הכול על ראיה בילדים", בקישור הבא.

בהצלחה.