07/06/2024

האם אפשר להפסיק טיפול אנטיביוטי באמצע?

שאלה שנשאלתי לאחרונה והבנתי שעולה לא מעט פעמים במשפחות שונות.

מדוע חשוב לסיים את כל הטיפול האנטיביוטי שנתן הרופא והאם יש מצבים שבהם ניתן להפסיק טיפול אנטיביוטי עוד לפני משך הזמן שאמר הרופא?

פרק קצרצר, אבל מהותי.

טיפול אנטיביוטי – מתי אפשר להפסיק לפני הזמן?

טוב, אנחנו חייבים להפריד בין שני מצבים שונים.

ריכוז.

מצב ראשון – הרופא רשם טיפול אנטיביוטי למחלה שבאמת הייתה

למה אני מתכוון? לרוב המצבים.

הייתם אצל הרופא והוא אבחן אצלכם (או אצל אחד הילדים) מחלה שמצדיקה טיפול אנטיביוטי למשך ככה וככה ימים.

אני לא נכנס אם הרופא צדק או טעה, אני לא נכנס למשך הטיפול שנבחר (ידעתם שהיום בילדים טיפול אנטיביוטי לדלקת ריאות הוא לחמישה ימים?), אבל האנטיביוטיקה נרשמה אחרי בדיקה וחשיבה.

במקרים כאלה יש לסיים את האנטיביוטיקה בדיוק כפי שכתב הרופא.

האם אפשר להפסיק טיפול אנטיביוטי באמצע?

למה חשוב לסיים את כל משך הטיפול האנטיבינוטי שרשם הרופא?

מאחורי כל החלטה רפואית, יש בסיס עובדות מוצק אקדמי שמביא את הרופא המטפל לקבל החלטות.

לדוגמה, בדלקת גרון מסטרפטוקוק חשוב לטפל עשרה ימים, על מנת לנסות ולמגר את הסטרפטוקוק מהפה ולמנוע קדחת שגרון.

בדלקת באוזן בילדים, נהוג לטפל שבוע.

וכך הלאה.

החשש הוא שאם נפסיק הטיפול האנטיביוטי לפני הזמן, נשארה במקום הזיהום כמות קטנה/בינונית של חיידקים, ואחרי שסיימנו את האנטיביוטיקה, הם יתעוררו והזיהום יתחדש.

בנוסף, נכון להתייחס לזיהום לא כאל חיידק אחד אלא כאל ערב רב של חיידקים (לפעמים מאותו סוג, אבל בכל זאת שונים זה מזה), וסביר להניח שהאנטיביוטיקה שהתחלנו לקחת הורגת את החיידקים הרגישים יותר בהתחלה, בעוד שאלו שנשארו, עמידים יותר. ולכן, אם סיימנו לפני הזמן נשארנו עם חיידקים חזקים ואולי מרושעים יותר.

דוגמה?

דמיינו 10 בחזקת 8 חיידקים בכל סנטימטר של אזור מסוים בריאות (דלקת ריאות). אחרי יום של אנטיביוטיקה נשארו 10 בחזקת 6. אחרי שלושה ימים 1000 חיידקים וכך הלאה (המספרים שלי כמובן אינם מדויקים אבל זרמו עם הרעיון). אם נסיים את הטיפול לפני שכל החיידקים הללו חוסלו, יתכן והחיידקים שנשארו "ירימו את הראש" והזיהום יחזור. תמיד אפשר לחשוב שהגוף שלנו יתמודד עם 100 חיידקים בכל סנטימטר שנשארו, אבל המטרה של הטיפול הייתה לחסל את כולם.

בקיצור, לא טוב. 

מצב שני או מתי בכל זאת אפשר להפסיק טיפול אנטיביוטי?

בסיטואציות מאוד מסוימות שבהם ברור שמלכתחילה לא היה צורך בטיפול אנטיביוטי. דוגמאות:
אדם קם בבוקר עם חום וכאבי שרירים ובגלל שתמיד כשהוא הולך לרופא במצב זה הוא מקבל מוקסיפן (או אזניל, או כל אנטיביוטיקה שהיא), הוא לקח כבר כדור אנטיביוטי על דעת עצמו. בצהריים מגיעה אשתו עם ערכה לבדיקת שפעת מהירה ומתגלה שיש לו שפעת. אז בלי להיכנס לפינות של מה התפקיד של בדיקות מהירות ומתי הן אמינות יותר ואמינות פחות (קראו פה אם רוצים), סביר להניח שלאיש יש מחלה אחת והיא שפעת. במקרה הזה, כשלא הייתה סיבה מראש לקחת אנטיביוטיקה, אין שום סיבה להמשיך ואפשר לא לקחת יותר. אפילו רצוי להפסיק.
דוגמה שנייה – לפעמים כשהולכים לרופא עם דלקת גרון, נלקח משטח גרון והרופא אומר שנתחיל אנטיביוטיקה. אבל אחרי יומיים המשטח חוזר שלילי. בהנחה שהמשטח נלקח נכון ואנחנו מאמינים לו, ניתן להפסיק הטיפול האנטיביוטי, כי מראש לא הייתה בפועל סיבה לקחת.
הבנתם אותי?
דוגמאות נוספות לא חסרות – ממישהי שחשבה שיש לה דלקת בדרכי השתן ואז חזרה תרבית שלילית ועד אבחון שגוי אצל תינוק עם חום שאחרי ארבעה ימים ירד החום, יצאה פריחה אופיינית וברור בדיעבד שזו הייתה אדמדמת.
אם אתם מתקשים להפסיק, או חוששים, גשו שוב לרופא המטפל שלכם לחשיבה משותפת.
לסיכום, פרק קצר אבל אינטואיטיבי וחשוב. הוא לא למתקדמים כמו שאפשר לחשוב, אלא לאנשים הגיוניים שאוהבים להבין חשיבה רפואית קלה ופשוטה. זכרו שאם יש ספק, תמשיכו האנטיביוטיקה וגשו לרופא.
מקווה שעזרתי.